Thursday, March 29, 2012

Friendship between Smkns and Smkpnz

Assalamualaikum :D


today i am going share about joy with friends at miss christina and miss rachael house.. seriously i'm was very happy and excited because i'm was invited by miss cristina to come to their house.. wah amazing day! do you know why? because miss nina& rachael have baking a special cake for my friend and i, "the chocolates bananas cakes" and they have teach us how to make a dessert , but i don't know what to call it, just like a drink, same like coca cola ? maybe! and put some of  ice cream.. then we talking talking fun! haha .. miss nina and rachael is very kindly to us.. the first time i seen they, i'm was very nervous! oh tidak!! ^^ at school miss nina always help me "how to speaking good" seriously before miss nina come to my school.. i'm not usually speaking in english in here, just sometime when i'm going to kl i will speaking in english with my dad also my kl friends hehe, then photo shoot time!$

 again? what is going on mizi??











 chef rachael chesly :D


 sweet memory forever, i love miss nina & miss rachael..










 awesome picture! miss rachael playing while squatting.. HAHA







 miss nina play a football..
















"thank you for spending little time read this post"

Tuesday, March 27, 2012

TIP: Minuman Kesihatan

Assalamualaikum

hallo my dear readers..
hari ni saya akan kongsikan tip "minuman kesihatan" ..
Amalan meminum minuman yang menyihatkan mampu membantu sistem pencernaan hadam menjadi lebih baik..


SUSU
 

-minuman semula jadi yang sempurna kerana mengandungi banyak khasiat. Merupakan sumber utama kalsium untuk menguatkan tulang & gigi.. Mengandungi mineral zink yang diperlukan untuk pembesaran.. Pilih susu skim@ semi skim jika takut gemuk,& pilih susu, lemak berkrim jika mahu menambah berat badan..


AIR PUTIH

-air putih atau puteh ek? minuman takde kolestrol&gula, kalori, kafein. Takde yang lebih baik melainkan segelas air putih. Ia mampu membersihkan sistem tubuh & membantu tubuh menyerap vitamin serta mineral.




JUS OREN

-Segelas dah memadai untuk keperluan vitamin C & tubuh. Ia juga mengandungi sejumlah potasium yang berguna untuk mengekalkan darah yang normal & membantu tubuh menyerap zat besi daripda makanan.



JUS LOBAK MERAH

-Mengandungi sumber utama beta-korotin yang dipercayai boleh membantu mencegah penyakit kanser, menguatkan kanser, menguatkan mata, merendahkan kolestrol dan mencegah sembelit.


 p/s: "semoga tip diatas membantu dalam menjalani kehidupan yang sihat, sudah baca ? silakan komen, lepastu like this post".

Friday, March 23, 2012

Kursus kepimpinan pss.smkns : part 3

Assalamualaikum

pertama kalinya saya ingin meminta maaf kerana terlambat update kursus kepimpinan pss part 3, ada sedikit maslah, kesihatan kurang baik.. 

majlis penutup kem kepimpinan pss telah dirasmikan oleh encik noruddin selaku gpk hem.. alhamdulillah segalanya telah berjalan dengan lancar ..  disini akan saya sertakan sedikit gambar sambungan daripda part 2..


 datang awal konon, last day katakan, tapi jalan tetap jam.. mujur ada polis trafik yang jaga jalan..



 view from tingkat atas ppa besut( gambar rumah pak cik yang pelihara banyak burung)


 picture with my adik angkat wan irtiyah khalisah 







 just some of photo, more photo on facebook


Thank you for spending lttle time read my post

Tuesday, March 20, 2012

Kursus kepimpinan pss.smkns : part 2

Assalamualaikum,

 apa khabar sekalian pembaca budiman, maaf baru punya waktu untuk update blog ini, hehe, kan saya dah janji untuk kongsi program hari ini kan? hari ni saya akan ceritakan serba sedikit tentang kkpss.smkns for part 2, kisah sambungan dari part 1 semalam, alhamdulillah hari ini hari kedua di kem, penat sudah tiada lagi, tidak seperti semalam kepenatan tahap apakah? haha

aturcara program kkpss.smkns pada hari ini adalah :

literasi maklumat
proses penjilidan buku
kerjaya dalam bidang sains keperpustakawan

alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar, di bawah saya akan sertakan sambungan gambar daripada part 1 semalam..saya dapat melihat kegembiraan rakan-rakan di kursus ini..



















































































be continue on tomorrow,  on part3

Monday, March 19, 2012

Kursus Kepimpinan pss.smkns : part1

assalamualaikum

: kk-pps-smkns-part 1

hari ini aku kongsikan suasana riang ria ke tempat kursus, only god know betapa penat letih aku hari ini, dah la pagi tadi sepatutnya aku terus ke ppa besut, tapi aku singgah ke sekolah dahulu,  aku hanya mampu senyum, dama kelelahan.

lokasi: ppa besut
masa: 3 hari bermula 19-21 mac 2012

alhamdulillah dengan ucapan sepatah dua kata cikgu norliza(guru penasihat) iaitu menasihati para pps sekalian membantu dalam membentuk keberanian dalam diri setiap pss, dan meningkatkan keyakinan, alhamdulillah segala kegusaran di hati telah ku buang jauh-jauh.. katanya kita perlu positive thinking dalam menjalani kehidpan di bumi allah ini. terima kasih cikgu, sebab mengembalikan semangat saya untuk menyertai kem ini, ada jugak aku terima rungutan dari teman-teman, ialah selama ini apabila kem aja, mesti aktivitinya di luar kawasan sekolah serta penginapan, tetapi kali ini, aktiviti hanay di ppa besut tanpa penginapan,

adik-adik sekalian yang membaca blog ini, kamu harus bersyukur atas segala yang allah berikan, tadi juga aku merasa sangat sedih semua hasil edit gambar hasil kamera ku, dijangkiti virus apabila aku memasukkan pendrift aku ke komputer di ppa besut dukacita dimaklumkan aku merasa sangat kesal, tetapi kegembiraan jelas terpancar walaupun dalam keletihan,mujurlah ada adik irtiyah& adik amira yang boleh dijadikan teman, ya allah bosan betul, karena aku merasakan aku yang paling dewasa, selama ini aku yang kecil.. di bawah nanti akan ku sertakan beberapa gambar yang sempat dirakam oleh ku.
























 





















































































continue on part 2- tomorrow