Saturday, April 28, 2012

Saya | Me | i

Assalamualaikum

nih ada orang tanya saya sal peribadi saya? nak jawab ke tak eh? jawab! :) okey saya jawab ekekeke, janagn ketawa!



NAMA:
my full name muhammad tarmiziani mohd nor! ? carl lesmana? nama samaran der!! comel kan? seriously saya bangga sebab dalam malaysia setakat hari ni, tak de lagi saya jumpa orang nama tarmiziani :) HAHA



KESUKAAN SAYA/HOBI MASA LAPANG :
-blogging | facebooking | tweeting


ORANG YANG PALING DEKAT DENGAN CARL?
- mak! and of course la semua HAHA


MAKANAN RINGAN KEGEMARAN?
-sorry! saya tak leh makan makanan ringan! ntah apa kes tatau doktor ta kasi saya makan..


CITA-CITA?
-of course le saya nak jadi orang? first niat saya, being a lawyer, but 2 3 kali fikir, minat ke arah english teaching! sebab saya nak bantu anak melayu fasih berbahasa orang putih!


HARI APA CARL TAK SUKA?
-hari khamis! kenapa? sebab hari tu sekolah balik awal, tapi saya kena stayback di sekolah! oh tak sukanya!


WHAT IS IMPORTANT FOR ME?
-blog kesayangan gua nih! sebab hari-hari saya akan check cool people, hahaha next mesti la handphone, tak kisah mahal o murah janji kredit mesti hader!


 TEMAN SETIA CARL?
-my tafsir al quran & laptop kesayangan gua nih, kaler putih! hehe sebab kalo takder laptop ni, tak terupdate la kot blog..



MY FEBERET SONG??
-adele! set fire to the rain & selena gomez!- love you like a love song!! cewah :)


that all! thank you!


First Time

Assalamualaikum

Wet korang? apa kabo angpa semua? rindu weh kat angpa semua.. haha rindu nak terjah-terjah baca korang.. serius ni.. hehehe



yesterday kot, aku duk la posing- posing depan umah aku tut, main-main badminton ngan adik aku tu, sambil minum-minum petang cewah kononnya dapat kamera baru nak posing la kot, hahaha masa ngah main-main tu sepupu ite la kan? baru balek main kat taman, lalu depan umah nek fixi.. ni story sal fixi uh jangan kaget taw, korang suka or tidak , suka hati korang la, sorry to say la! ahahaha kalau tak suka silakan pangkah dari link blog aku ni,hehe ( ayat penegas konon)



aku pun hapa lagi tahan do sepupu aku tu, mintak pimjam fixi dia kejap, haha aku try lah nek fixi, first time doo sebab selama ni memang tak interest langsung nak naik, berposing tu minat kot.. ya allah tinggi nya fixi sampai rasa nak jatuh! swear aku cakap tak beli fixi pun ta rugi, sebab ta suka haha.. aku nek tuh rasa nak tersembam , eeeee tak nak dah nek fixi, muka aku nek fixi? sorry to say la bro! hahaha.. aritu mak aku penah offer nak bagi fixi kat aku, alasan aku : mak, orang tak suka nek fixi, bek nek motor lagi best, tak payah bazir tenaga emas ni, hahaha !



 penat den nek fixi ni, tapi aku puji kau fixi, "kaler kau memang cantik "




 posing timing! macam biasa la, aku tak keruan tak posing hahaha!




 pengkritik dan pengkomen setia aku, ni la adik aku, pic ni aku curi-curi amek, sebab dia memang susah nak berposing ni, haha, by the way aku sayang ko dik! haha
 




sebenarnya both of us pakai kaca mata, tapi masa ni terlupa kat kaca mata haha..
seriusnya ni first time aku naik fixi, hahaha sebab tak berminat ngan fixi, hahaha aku tak pernah nak hamek kesah bila kawan-kawan aku duk jeng-jeng fixi dorang kat aku, hahaha aku lebih rela naik beskal biasa kot.. hahaha



Thursday, April 26, 2012

KEM PEMBESTARIAN INSAN

Assalamualaikum

Sorry have a long time not updating my blog, ni pun masih demam derr.. oh tidak!! demam oh demam! aku sebenar baru jer balik dari kem pembestarian ihsan seperti yang terpampang tajuk seperti yang korang lihat tu..
Penat lah jugak, serius wey, penat tahap gaban loh! but alhamdulillah, aku terasa bangga sebab terpilih untuk menjoin kem tersebut, banyak lah aktiviti yang dilakukan! such as! :

solat sunat tasbih
solat sunat tahajjud
solat sunat taubat
solat sunat hajat
solat sunat witir
solat dhuha

yes! aku tahu semua solat ni, tapi biasanya seminggu sekali baru rajin nak buat, mesti korang cakap yang aku ni itu dan ini, tapi ustaz tu cakap solat sunat diatas adalah untuk mendekatkan diri kepada allah! aku rasa happening giler doo kau tahu ? bukan riak aw, tapi sharing is caring kan? kan? dah habak kan? haha


masa kan sana aku jer, yang tergatal hati nak bawak kamera pergi sana, ingat nak upload facebook, tapi isau jugak wey, yerla zaman sekarang macam-macam boleh berlaku. dalam sehari jer dah seratus lebih gambar yang diambil oleh aku haha, ececeh! karut kan aku? haha lantak la doo! haha

aku nak berterima kasih beanyak kepada pihak projek spm especially ustazah khalijah, teacher normah, and cikgu-cikgu spm yang lain,




"terima kasih allah"

Tuesday, April 17, 2012

Aku dan SPM

Assalamualaikum

sudah sekian lama aku tidak update belog ku ini, sedih hiba semuanya ada.. sekarang sudah mencecah bulan 4 dan bulan 5 kian menjelang tidak lama lagi.. spm kian dekat? dalam fikiran straight a? mampukah aku? sedih hiba sekalian ada..

bila ibu menasihati, aku rasa sedih, ialah aku bukan tergolong dalam pelajar yang 4 flat. aku hannya pelajar biasa, yang mendiami kelas ekonomi, haha kelas target tu..


tadi ketika sedang meluangkan masa bersama adik-adik, aku dipanggil oleh pengetua untuk mengikuti secara langsung meeting projek spm, nauzubillah mulanya aku gentar, tetapi kesindiran  juga, aku tak layak masuk meeting tu, aku bukannya pandai pun, tapi kenapa pengetuan panggil aku? mungkin pengetua inginkan kemeningkatan ku dalam pelajaran. terasa jantung berdebar hanya tuhan yang tahu, kini aku baru tahu betapa peritnya guru-guru mendidik anak-anak pelajar,aku berterima kasih kepada semua guruku.. ! :(


walaupun sedemikian aku akan berusaha untuk menaikkan nama aku,
insyaallah!! doakan kejayaanku dalam spm!!
[budak lawyer berceloteh]





Saturday, April 14, 2012

KETAKUTAN NABI MUHAMMAD S.A.W SEWAKTU BERLAKU RIBUT

Assalamualaikum

Telah berkata Aishah r.a.hu apabila angin ribut yang membawa awan hitam bertiup,wajah Nabi Muhammad s.a.w. kelihatan pucat kerana takutkan Allah s.w.t.. Baginda s.a.w. keluar masuk dalam keadaan gelisah sambil membaca doa berikut yang maksud: "Wahai Tuhanku, aku memohon kepadaMu kebajikan angin ini dan kebajikan yang ada didalamnya dan kebajikan apa yang Engkau kirim dengannya dan aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan yang Engkau kirimkan dengannya."

Kata Aishah lagi: "Apabila hujan mulai turun terbayang tanda-tanda kesukaan diwajah Nabi Muhammad s.a.w. Aku bertanya kepadanya: "Ya Rasulullah, apabila kelihatan semua orang merasa suka kerana yang demikian menandakan hujan akan turun tetapi mengapa aku melihat kamu pula berasa cemas?" Baginda s.a.w.menjawab. "Ya Aishah, bagaimana aku dapat menentukan bahawa angin yang bakal mendatang itu tidak menandakan kemurkaan Allah s.w.t.? Kaum A'ad telah dihapus oleh angin. Mereka berasa gembira apabila melihat awan-awan hitam tetapi bukannya hujan yang dibawa bahkan pembinasaan mereka sendiri."

"Maka takkala mereka melihat (ancaman) itu sebagai awan menghadap kelembah-lembah mereka, mereka berkata"Ini awan yang akan menurunkan hujan keatas kita." "Bukan! bahkan ialah ancaman yang kamu mintaya disegerakan iaitu angin yang didalamnya azab yang pedih- yang binasakan tiap-tiap suatu dengan perintahnya, sehingga jadilah mereka tidak kelihatan melainkan tempat-tempat mereka. Demikianlah kami balas kaum yang derhaka."


Tuhan telah berjanji melalui sepotong ayat dalam SURAH AN-ANFAL yang Dia tidak akan mengazabkan manusia selagi Nabi Muhammad s.a.w. ada bersama-sama mereka. Dalam pada itu pun tiap-tiap kali angin kencang bertiup Nabi Muhammad s.a.w. tetap merasa takut. Bandingkan pula perasaan Baginda s.a.w. dengan perasaan kita apabila kilat memancar ataupun banjir berlaku. Yang takut segelintir sahaja. Merekalah yang mengucap Istighfar. Yang lain sibuk dengan keseronokkan hidup masing-masing.

terima kasih baca post ni kalau suka sila tekan like =)

Love

Assalamualaikum

aku tertarik pada satu mutiara kata yang dipostkan oleh abang senior aku , bakatnya ialah berkarya aku, bingung dan heran bagaimana dia mampu menulis dan mereka mutiara kata begitu banyak sekali, aku tertarik pada satu quotes yang berbunyi sedemikian..

Ku abadikan sebuah kisah cinta dalam hati ini
perjalanan hidup yang dulu kita lalui
semua tak semudah yang kita ingini.

Romantiknya sebuah kehidupan
meski sebenarnya sukar untuk aku fahami
aku tak mengerti apa yang kau mau
dan apa yang aku mau.

sebuah perbezaan
mungkin akan memisahkan kita
banyak saat suka duka kita lalui bersama
namun itu hanyalah impian kita yang terdahulu.

Andai esok waktu masih memberiku kesempatan
aku ingin hapuskan perbezaan diantara kita
tiada lagi pertengkaran
tiada lagi kesedihan.

Kuingin kita saling memahami
merasakan pahit manis kehidupan ini bersama
aku percaya kita mampu untuk menggapainya
bukan perbezaan yang mampu menghancurkan kita
tapi kita yang mampu menyatukan perbezaan itu... 

thanks for reading, kalau suka sila tekan like =)

NEW BLOGGER HEADER

Assalamualaikum


korang tengok tak header aku? apa komen korang >_< cepat komen!! (wajib)

sian aku, ingat nak jadik pencinta setia blog kak fatin liyana, tapi hampeh, da.. belog aku sudah berubah wajah! selamat tinggal header dulu, insyaallah kalau hati ini terasa rajin, akan ku guna balik header lama, btw thanks very much for nabeel sebab belanja header baru untuk saya! :D


ATTENTION PLEASE!
kepada sesapa nak header macam saya? boleh korang klik sini, hehe

Friday, April 13, 2012

Tutorial : Ringankan Blog

Assalamualaikum

pasti ada yang kata uh berlagak buat tuto, never mind, aku buat tuto ni untuk membantu kawan-kawan yang mengalami masalah blog sukar loading or dikatakan berat, sebab sebelum ni, aku pun menghadapi masalah sedemikian, namun alhamdulillah, blog aku menjadi normal dan tidak berat lagi..

caranya :

1. korang sign in blog korang

2. lepas tu korang klik design

3. then klik page element and korang add gadget.

4. pastu pilih html/javascript.

5. lepas tu korang copy and paste kod di bawah okey?

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>


dah siap!! kemudian save ya!!

hahaha dalam kehidupan kita harus saling bantu membantu kawan-kawan kita..
alhamdulillah saya selesai membantu anda yang menghadapi masalah blog berat! :D

Manusia atau Binatang?

Assalamualaikum


aku percaya akan satu perkara yang selalu ibu berpesan padaku:

"kita tidak boleh melawan takdir "

hari ini aku terasa kaki lemah longlai, aku rasakan manusia zaman kini tiada perasaan, (just only for jantan keparat okay) hari ni sedang aku baca akhbar online, sinar harian.. aku terkejut beruk.. ya allah manusiakah binatang? "kes rogol lagi"  jika ini berlaku pada gadis normal aku tidak kisah, lantak lah engkau, kemungkinan engkau pun sama suka dengan jantan yang rogol kau.. (not for all) tapi hari ini, puih aku meludah di atas muka kau, gadis oku pun mahu kau tibai juga? bodoh seribu kali bodoh..


keratan berita online sinar harian..


kau tak takut dosa ke wey, aku harap sangat sekalian jantan yang melakukan kesalahan ini, ditangkap polis dan dikenakan hukuman berat, sakit hati aku, aku pantang dan benci dengan isu rogol, pendek kata seharian bukak akhbar ada sahaja berita gempar, kes rogol? ececeh bawak bertaubat lah sekalian insan..



pesanan: kepada anak gadis, berhati-hatilah anda dalam menjalani kehidupan seharian, zaman sekarang manusia bertopengkan binatang tidak memandang kepada rupa, janji kepuasan nafsunya.. jadi berhati-hatilah..

aku doakan agar mereka yang mempunyai niat sedemikian dimasukkan iman oleh allah swt.. 


Semoga Allah mengukuhkan Imanku dan seluruh umatNya yang ditimpa musibah.

رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ


Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam keadaan Islam (berserah bulat-bulat kepadaMu)" -Al-A'raf : 126

Jom Follow & Terjah : SEGMEN CIK VIOLET

 Assalamualaikum! jom!


  


[KLIK ON THE PHOTO OKAY]