Friday, April 13, 2012

Tutorial : Ringankan Blog

Assalamualaikum

pasti ada yang kata uh berlagak buat tuto, never mind, aku buat tuto ni untuk membantu kawan-kawan yang mengalami masalah blog sukar loading or dikatakan berat, sebab sebelum ni, aku pun menghadapi masalah sedemikian, namun alhamdulillah, blog aku menjadi normal dan tidak berat lagi..

caranya :

1. korang sign in blog korang

2. lepas tu korang klik design

3. then klik page element and korang add gadget.

4. pastu pilih html/javascript.

5. lepas tu korang copy and paste kod di bawah okey?

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>


dah siap!! kemudian save ya!!

hahaha dalam kehidupan kita harus saling bantu membantu kawan-kawan kita..
alhamdulillah saya selesai membantu anda yang menghadapi masalah blog berat! :D

1 comment:

Nabeel Fikree said...

Makacih! Saya cuba ekk. Walaupun blog sy x berat. Ekeke :p