Saturday, June 23, 2012

Menarik Hati

Assalamualaikum

it was about my friend si najwa amira, "mesti korang akan tertanya psaipo tajuk macam tuh ? " weh, bukan saya tertarik pada dia la, dia kawan saya la, hahaha cuma nak describe sikit yang si najwa ni talented dalam bab seni lukis melukis ni, comel dia melukis, well both of her parent pakar bab lukis-lukis ni,  orang seni katakan, so kalau tak ke nasi kemana lagi tumpahnya kuah? kan? hang jangan habak kuah tumpah ke lantai , kang saya cepuk :) hehe gini, tadi masa tunggu teacher datang, saya and kawan check fail seni, dia, fuyoo penuh dengan lukisan yang owsem gitu, sedap mato memandang la wey, hehehe..

 the truth ni semua koleksi kerja khursus psv najwa,

looks like real, walaupun hanya sekadar lukisan,







 



ilham (my bestie) punya lukisan, 


 hidup mesti diteruskan, walaupun kesedihan menimpa diri, kita haruslah bangkit demi mencapai sebuah kejayaan..


Baiknya Tuhan Kita

Assalamualaikum

How good our god? when i cracking my head thinking, what ? want to post today, and i see this! :)

thanks for reading :)

Friday, June 22, 2012

Great Morning At My Foster Family House

Assalamualaikum

hello and sameeeekom? to my lovely readers, ehem-ehem sedang apakah kalian semua? heee..
tengok tak tajuk kat atas tu? cuba teka, sapa foster family saya? haaa!

it was about my adik angkat yang awesome lagi kiut macam abg dio la, kiut sokmo ?kan? kan? heeehee
permulaan kenal adik irtiyah ni, a long time ago.. hahaha.. best and sporting.. kitorang kenal dah lama dah pun, then berangkat, sebab saya seorang caring gitu, heee..and selama kitorang berangkat, rupanya kitorang ni, mak bapak tok nenek saling kenal, hahaha.. bercabang lah jawabnya, tapi saya yakin inilah, family angkat yang terbaik bagi saya! serius, :) nih baru sesi pengenalan..

haaa, baru nak mula.. semalam texting dengan adik/ her famiy call her kakak, and talking-talking, and kebetulan ummi tahu mak saya tuh food maker, pandai buat pulut lepa gitu, so apa lagi? booking la, haaaha, then tadi gi rumah adik,  dengan sejuta perasaan malu and segan di hati, family adik ajak breakfast together, hehe lepas tu, talking-talking about salah silah keluarga dengan family adik hehehehe.. best , ummi adik pom the best, i respect her! saya tak terasa asing sebab semua orang dalam rumah adik sporting hehehehe :) tok ki , tok wan , semua is the best..

and tak lupa kat tokwan , masok sedak!! hehehe..  mee tiaw, ummi kata adik dina "kalu mee kuning" adik dina panggil mee gemuk, "bihun lak " mee kurus , and i think kalu mee tiaw "mee debab" haha sebab terlebih gemuk dari mee kuning and bihun hehehehe :)papew pun this is my sweet memory :) and makes me wana cry, sebab i miss my nenek, :)

 selepas kenyang makan pagi nasi berlauk gitu, beberapa ketika pula, tok wan masakkan mee tiau pulak dah, cucu tok wan nih, banyak bebeno makan kali nih :)


buat muka dono jer dia :)

perhatian ya : picture seludup facebook :)
happy family :kakak, ummi, adik dina, ayah il, adik dini and adik haikal :)



nih la tokwan, tak sempat nop pozing dengan tok wan, nih pun bukak fb ummi jah :)


 masa di kampung raja aritu :)

thats all from me, thanks for reading :)

Friendship? Mean Friend For Ever

Assalamualaikum

dalam keadaan mata ke atas,muka ke dinding, , fikiran mula melayang setelah, baru selesai setengah baca buku novel "ombak rindu" , teringat pulak ko kawan-kawan :) gelagat yang penuh kelucuan, :) love you friends, sekali kawan forever kawan :)


 " buat action macam citer ombak rindu gitu " heee


 geng harapan sekolah, insyaallah!





saya punya ramai teman, sayang anda semua!
thanks for reading :)


Thursday, June 21, 2012

Dedication to my haters

Asslamualaikum

ehem-ehem apa khabar saudara, saudari sekalian? menaip sambil makan mee goreng berdissertkan bubur kacang, hoho baru punya nafsu makan setelah, 3 hari aku tidak menyentuh sebiji nasi barangkali, bukan ketidak cukupan duit tapi, ketidak seleraan makan.. hari ini menaip entry menggunakan kata ganti diri sebagai aku.. heee

Adus, spm kian hampir banyak pula rintangan dan halangan, aku cuba atasi dengan menyibukkan diri, dengan melakukan kerja-kerja yang membolehkan aku, melupakan sejenak permasalahan yang aku alami, alhamdulillah, spm kian datang, aku tidak mahu sia-siakan masa depanku gara-gara hal yang remeh temeh..

 And dizaman kegemilangan aku sebagai seorang, penutur bahasa inggeris yang fasih ketika berada di depan khalyak ramai serta penyajak yang bakal ke peringkat kebangsaan gitu (soon), serta penulis blog ( ngek kau carl, ) , ramai makhluk-makhluk tuhan mulai kecemburuan melihat aku, well aku ni jenis seorang jejaka sosial gitu, semua jejaka dan jejaki? apa tu? lelaki dan perempuan lah! heee  aku berkawan rapat, rapat not mean cinta tapi sayang! okey faham? aku malas untuk berkata-kata perkara yang tidak indah gitu, so kepada my haters : " Tolong jangan cuba membenci saya, tetapi tolong sayangi saya " kerana? saya seorang yang penyayang ! muktamad! :)


facebook posting :)
hehehe : thanks my sis, si amira syuhada for always give full of support also always advice me !

Wednesday, June 20, 2012

#Wordless Wednesday#

Assalamualaikum

อาศิรพจน์ :)





SAYA? BOLEH KER?

Assalamualaikum

hello my dear readers, how are you all? me? i'm not fine, sedih semuanya hade, serius taip blog ni ntah pape pun, when i duduk, i ingat balik, semua orang dengan penuh harapan kasi semangat untuk saya , especially bonda tercinta saya, kelmaren when dr.fakrul razi hanafiah (motivator) tu datang sekolah, bagi pendedahan kepada pelajar-pelajar yang bakal hadapi exam, saya tersentuh sangat, and dalam fikiran saya, hanya mak saya!! ta sabar na balik peluk mak, dakap mak, cium mak! and i do that dengan penuh emo! :) 

then hari ni pergi sekolah, duduk atas kerusi , tataw nak buat hape, then ustazah pun masuk bagi sepatah dua kata, nasihat untuk saya dan teman-teman, then when i think back, oh ruginya! saya pandai tapi saya malas, so bolehkah saya hadapi spm dengan okay, ? boleh kah saya pegang title pelajar top ten? now saya top twenty nombor duobelas, kalu dop silap! :) dalam keadaan menangis saya kutuk diri saya sendiri " saya bodoh" :( saya tak tahu nak kata apa lagi? hari ni dunia terasa lain jer *

to my dear readers, bolehkan saya menggapai kejayaan itu? apakah nasihat anda semua?

Monday, June 18, 2012

Tutorial : Pop-up Window

 Assalamualaikum
 
nih nak habak kat angpa semua caro cek buat pop-up window comment, semoga menjadi, selamat mencuba :)
 
1. Log in > Dashboard > Setting 

2. Then , Clik pada tab comment .

3. Cari Title yang ini . (Comment Form Placement )

4. Tick kan pada 

5. Save Settings .

6. Siap . And Lihat hasilnya

Saturday, June 16, 2012

Trip To Terengganu #4 : Pasar Payang

Assalamualaikum

 Hello and hye all, kembali lagi kita dalam entry trip to terengganu part 4, ohhh kali ini, tersangatlah best, yes! as you known me, seorang jejaka gila membeli belah gitu, hahaha then dapat pergi " pasar payang " the famous place in bandar terengganu , saya pun tak tahu apa yang pemes nye? haha, but penuh dengan mat dan minah salleh, heee..

masa kat sini, you all boleh rambang mata gitu, sebab, full of thing boleh didapatkan kat sini.. kawan-kawan saya semuanya sibuk duk beli-belah barangan, contoh : anak patung batch terengganu la, oh? lupakan, how about me? saya " yes! " saya pun beli belah jugak, iaitu beli belah, isi perut, hahaha, selepas sekian lama duk  main putar-putar selama 3 round tanpa membeli apa-apa, buat keputusan pergi makan, rambang mata tengok makanan, hahaha but i just only beli air kelapa and some food gitu, kat sini jugak boleh kata macam syurga kain gitu, sebab, penuh dengan kain, bagi ibu-ibu atau kakak-kakak yang tragis ngan kain yang chantek-chantek boleh dapatkan di pasar payang terengganu..

and tak lupa juga, masa ngah rojer-rojer di pasar payang ni, ternampak notice board bahawa " Jeti ke Pulau Redang " law ta silap, area pasar payang ni lah, ala jeti yang sama dengan tempat i menetap, iaitu jeti "kuala besut" iaitu untuk ke pulau perhentian .. ala pulau perhentian? yang sis maria elena pergi artu, itu nogori saya la, but saya bukan di pulau, tapi didaratan, :) di terengganu, jugak pemes dengan batik-batik, pendek kata di terengganu, pelbagai yang uols boleh dapatkan :) "welcome to terengganu"

sorry sebab sempat snap sikit jer pic, sebab semuanya, i penuhi dengan mencari makanan :) heee

 kedai kain, yang berderet di tingkat 2 pasar payang :)

 


 
 muka dahaga! penat jalan weyh!

 




 beca! ta silap kena bayar RM10.00 , for use, tak pasti..



dalamn banyak-banyak gerai jualan, aku tertarik satu jer! nih la, ya allah, betapa indahnya ..

p/s: di pasar payang juga anda boleh dapatkan, pelbagai barangan untuk cenderamata gitu..
saya sudah jelajah terengganu.. anda bagaimana? leave comment okay!

thanks for reading!

Trip To Terengganu #3 : Pejabat KPDNKK

Assalamualaikum


apa kah khabar teman-temanku yang owsem lagi baik hati? heee hari ini kembali lagi kita dalam trip saya ke terengganu, kali ni persinggahan kami adalah pejabat kpnkk atau Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan cewah ganas gitu,

 well motif trip kali ni pun is under kelab pengguna sekolah saya, saya dulu jer orang pengguna, sebab since kehadiran eta, i have joined english society, sebab saya berfikirn panjang, i want be good in english, ! heee, btw thanks for cikgu jamila and cikgu azi, for allowed me join this trip, trip ini sungguh owsem! haa teman -teman pejabat kpdnkk ni terletak di tengah-tengah bandar terengganu gitu, 

selain itu terima kasih jugak kepada pihak kpdnkk sebab sponsor makanan kitorang, kami dihidangkan dengan nasi minyak berlauk ayam merah, yang tersangat pedas bagi saya, also air bandung, some kuih and dissert..  
last year, saya ada gak join kursus keusahawanan gitu, under
  • BANK RAKYAT
  • SKM-Suruhanjaya Koperasi Malaysia
  • SSM-Suruhanjaya Syarikat Malaysia (pegawai tu offer aku jadi lawyer kat sini)
  • Kpdnkk

this time sedikit sahaja sempat tangkap picture, sebab masing-masing perut dan lapo katan, mana tak tengok nasi minyak hahahaha :)

kawan-kawan menikmati hidangan yang disediakan
















thats all from me tq  for reading :)

Friday, June 15, 2012

Trip To Terengganu #2 :Taman Tamadun Islam

Assalamualaikum

hello and hye to my readers yang  hensem lagi kacak, comel lagi cun, heeeee..alhamdulillah kembali lagi kita bersama..

haa! okey ni saya nak sambung cerita trip to terengganu, kali ini di TTI or? Taman Tamadun Islam, fuh! semuanya cantek-cantek belake, orang ganu errr.. na na na na ganu kite! heeee, waktu saya pergi kali ni, tak ramai pelancong dari luar negara, kalau pergi dulu-dulu masa cuti memang penuh dengan pelancong, and mula lah " excuse me sir, can we take picture together " ayat lapuk, srot-srot gambar memenuhi ruang memori, seriously tti is the best place, sebab kat sini kita dapat melihat pelbagai monumen-monumen yang menarik..

masa kat sini kita boleh memilih untuk menggunakan tram atau buggy yang dipandu oleh jurupandu.. selain itu, kita dapat melihat tayangan video di monument-monument tertentu.. tapi sebelum tu anda perlu dapatkan passport khas untuk masuk ke dalam tti ni, harga RM14.00 and diberi 2 jenis kupon berharga RM2.00 for food, and RM2.00 for souvenier.. kami semua pun just only pay RM10.00 jer, sebab half di tanggung oleh cikgu mila and cikgu azi..

 kalau tak silaplah kan? ni monumen masjid negara..


 firstly sampai you all will see, " taman monumen board " : balai pelepasan, iaitu tempat beli ticket serta tempat serta untuk masuk ke dalam..


 buat muka eksited kemain, dapat datang tti


disebabkan cuaca terlalu hot, buat action berteduh gitu..


trim yang awesome,kalau buggy pulak macam kete orang main golf gitu heee...





cikgu yang owsem, cikgu mila(berbaju kelabu) and cikgu azimah(berbaju biru)


Pattani Central Mosque, Thailand..


 Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam..



lupa nama :)) heee


Taj Mahal. Agra, India (syurga cinta Shah jahan terhadap Mumtaz Mahal)



sign board!


kincir air terbaru yang terdapat di tti, :)


skowdeng pak arab and mak arab :)


Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan.


Kubbah As- Sakhrah, Baitul Muqaddis, Palestin.


Great Mosque of Samarra, Iraq..


Sheikh Lutfallah Mosque, Iran..


Abu Nsr Parsa, Afghanistan,,





 kalau tak silap saya, ni adalah pokok kurma..


  Al-Haram Mosque,Mecca, Saudi Arabia






Suleyman Mosque, Turkey



thats all from me, thank you for reading..
p/s: in terengganu this place is famous, because we can get to know how? where?about the monumen of mosque.. so? datanglah beramai-ramai ke terengganu.. for info click sini