Saturday, July 21, 2012

Mr Recipe : Udang Galah Panggang Berkeju

Assalamualaikum wbt

kali nih, carl nak share tutorial gitu, haha cewah kamu ingat tuto untuk blog jer ker? kalo tuto untuk blog, carl takdelah fasih macam akak blogger si Lyssa Faizureen tu, hee.. carl nak taip entry kali ni dengan perasaan , air liur kecur gitu, and thinking " wah sedapnya udang galah panggang " then taruk keju kihkih , okeyla continue baca okey!
att : to my eta teachers rachael and nina : if you were read this entry and you want try, first thing you have use google translate, because i'm writing in malay! :)

not the truth pic, kalo nak real korang try buat, it maybe will look like dis lar :)

Bahan-bahan :
10 ekor udang galah (anggaran 1 kg)
10 ulas bawang putih (blender/dikisar)
5 potong keju - berbentuk kiub gitu
Sepotong mentega - dicairkan/melted
Krim mustard
Serbuk perasa
Garam
3 of these secukup rasa okey!

Cara membuatnya :
  1. Bersihkan udang dan kemudian belah bahagian belakangnya anggaran 3/4 dalamnya.
  2. kemudian masukkan bawang putih, keju, mentega, krim mustard, serbuk perasa dan garam ke dalam belahan itu.
  3. Bakar dalam lingkungan 20 minit di dalam ketuhar, and kalo yang suka tradisional, boleh bakar like uolss bakar ayam gitu, then bolehla dihidangkan! 
  4. siap! selamat mencuba 
thanks for reading, 

2 comments:

Cik Fie said...

udang ! my favourite ! dah lama xmkn udang . teringin nak makan udang lagi .tapi...fie elegik udang . aritu sampai gatal badan 2 minggu sebab mkn udang ...haha :D

Carl Lesmana said...

@Cik Fie wow, hehe.. carl pulak dengan sotong hehehe, kalau makan rasa gatal2 gitu hehe, ohh fie, selamat menyambut bulan ramadhan ya! :)