Friday, August 31, 2012

Entry Bergambar | Cerita Kucing

Assalamualaikum

Hai semua, apa khabar? masihkah kalian berada di dalam mud raya? alhamdulillah raya saya tahun ni amatlah memberangsangkan walaupun diri ini sudah meningkat dewasa dan beberapa detik lagi akan melangkah keluar dari alam persekolahan, umur 09 november nanti genaplah umurku 17 tahun, yo yo cekedaut, muda lagi ^_^ malahan makin tua makin besar jumlah duit raya yang saya dapat? anda pula? hehe,


Petang tadi kononnya masih bersemangat raya, saya ikut mak saya pergi rumah kawan dia, hari ni baru berpeluang menikmati alam perjalanan katanya, then petang tadi pergilah ke rumah kawan dia yang saya panggil ciksu and her husband ayahsu la kan? mula melangkah di pintu pagar, terpandanglah segerombolan makhluk tuhan paling sexy(ayat tambahan penyedap rasa) , iaitu kucing , ya allah cute nya.


Lepas tu saya pun , snap la bebanyak gambo, alhamdulillah kualiti kamera handphone sangatlah jelas untuk saya kongsikan gambar disini, pada mualanya melatah jugak diri ini, sebab saya adalah manusia anti kucing, bukan sebab apa tapi geli . Tapi ?  saya sayang kucing taw, sebab kucing adalah haiwan peliharaan nabi kita, kat rumah pun ada gak kucing, tapi semuanya putih, so tadi bila melangkah rumah kawan mak then nampak kucing warna lain , saya jadi shock! omg, haha by the way kucing adalah makhluk ciptaan allah yang paling manja. .

mula-mula masuk pagar rumah kawan mak, nampak makhluk allah ni =)



 kucing ni kucing girl and baru dilahirkan beberapa kian,


 touching sesangat tengok kucing yang sweet, sedangkan seram gile tengok kucing biasanya


 sorry choki i kacau you tidur =)


 ayahsu cakap , kucing ni dia letak dalam sangkar sebab rumah dia kan area kawasan perumahan, dulu anak dia sampai menangis sebab kucing dia mati dilanggar, and start lepas tu bila ayahsu and ciksu keluar bekerja, kucing mereka letakkan di dalam sangkar, by the way kalau korang nak tahu keluarga kawan mak ni, semua fanatik kucing, sebab every week on wednesday (off day ayahsu keje) dia akan bawak semua kucing dia buat medical check up ngan doktor haiwan, malaih saya yang manusia ni pun , jarang jumpa doktor haha kelas kau kucing =)


 masa saya lalu depan sangkar ni, terharu gile sebab kucing keluarkan tangan dia seperti nak pegang tangan saya(oh perasan) .




 dalam bebanyak kucing kat rumah kawan mak, yang ni jadi pilihan saya , sebab alahai cat ko posing macam artis kucing sudah,pandai ko pandang kamera aku, by the way ni kucing betina, haha comel kan?




p/s : sayangi haiwan ciptaan allah yang maha esa!
p/s lagi : kalian kongsilah cerita raya kalian , do leave a comment, dan dengan sepantas kilat menyabung saya terjah entry raya anda =)
terima kasih kerana sudi meluangkan masa anda baca blog saya yang tak seberapa ini

Dia dan Saya

Assalamualaikum

Pagi ni ta tau nak buat apa, so checking komputer lepas tu terjumpa gambar dengan adik saya with arina hazwani, the cute girl, sebenarnya semalam sekolah saya buat sambutan hari raya dan sambutan merdeka peringkat sekolah, so banyak la kami sempat snap picture, haha. suka-suka dengan semua adik kesayangan saya, then raya macam "eh muda pulak diriku rasa " sebab saya sorang je form5 antara kalangan kami semalam, btw i'm really appreciate it, and the most important thing,, saya and arina dapatlah snap banyak gila gambar , haha okey tu jewla, jap agi ada kelas nak skip ke tak eh? hee =)

us 2011 and 2012 =)

thanks for reading this post =)

Thursday, August 30, 2012

Segmen : JOM TAMBAH FOLLOWER BLOG SEBANYAK YANG MUNGKIN !

Assalamualaikum semua

apa khabar kalian, kangen dong mahu update blog , hee. . kali ni saya join segmen khas yang dibikin oleh sahabat blogger : Izzah Ismail


teringin nak join? klik header cute atas ni ya :)

Follower Now : 597
by the way jemput lah follow blog ni sekali ya =)
thanks for reading this post, feels free klik like okay
 

Tuesday, August 28, 2012

DrWMH Contest and Giveaways

Assalamualaikum semua

apa khabar semua? hehe baru terlintas untuk mengupdate blog ini setelah dijemput oleh rakan blogger untuk join GA ni, eh awesome giler hadiahnya "blackberry" , kalau la menang ga ni memang best la, my dreaming nak ada bb sendiri hehe , by the way all, let's join this give away. . saya rasa terkejut jugak, maybe ta mungkin dapat saya menangi hehe last minute , sebab today is the last day :)this GA will be END on 28th August 2012 11.59pm

nAk join GA ni? just click on the photo :)


meh pakat-pakat join, hehe
thanks for reading this post :)

Tuesday, August 21, 2012

Kelab warga emas paling aktif

Assalamualaikum

EDISI BESUT :) (my town), if people now are talking about eid, now is my time to share about the " kelab warga emas paling aktif " just only god know how my feeling, when i have read this story on sinar , have a great society! :)

Wartawan Sinar Harian
11 Ogos 2012

ALOR LINTANG - Kelab Warga Emas Wanita Masjid Lama Alor Lintang merupakan kelab warga emas yang paling aktif di daerah ini.

Ditubuhkan pada 2002, mereka kini telah melaksanakan pelbagai program setiap bulan malah lebih aktif pada Ramadan.

Walaupun kebanyakan daripada 50 orang ahlinya berusia lebih 55 tahun, namun mereka tetap bersemangat dan gagah melakukan pelbagai aktiviti keagamaan serta sosial secara berkumpulan.

Pengerusinya, Wan Hasnah Ahmad, 72, berkata, pada setiap Ramadan, rutin mereka bermula selepas waktu sahur iaitu apabila berkumpul selesai sahaja solat Subuh di Masjid Lama Alor Lintang untuk majlis ilmu.


Kelab warga emas paling aktif
(Wan Hasnah (berdiri, tengah) bersama sebahagian ahli ketika melawat Muhammad yang terlantar di rumahnya di Alor Lintang.)

Menurutnya, aktiviti pada Ramadan bermula dengan program tadarus al-Quran secara berpasangan dan setiap pagi ahli kelab dapat membaca sebanyak 15 juzuk.

“Selesai tadarus, kami beramai-ramai akan menziarahi warga emas dan orang sakit di sekitar kampung pada setiap pagi mengikut zon ditetapkan. Sehingga kelmarin sebanyak 15 rumah sudah dikunjungi,” katanya.

Wan Hasnah berkata demikian ketika dia dan kira-kira 30 ahli kelab mengunjungi bekas imam Masjid Alor Lintang, Muhammad Ismail, 81, yang kini terlantar akibat angin ahmar di rumahnya di Alor Lintang.

Menurutnya, Muhammad bukan sahaja bekas imam lama di masjid itu tetapi kenalan kebanyakan ahli kelab kerana Muhammad juga bekas Guru Besar Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Raja manakala kebanyakan ahli kelab pula pesara guru.

Muhammad adalah bapa kepada Pegawai Khas Polis Diraja Malaysia (PDRM) kepada Menteri Dalam Negeri, Deputi Superintendan Datuk Wan Ahmad Najmuddin.

“Kelab ini sangat istimewa buat ahlinya kerana ia menganjurkan pelbagai program keagamaan seperti kelas al-Quran, kelas agama dan ruang bersantai bersama rakan bagi mengubat kesunyian apabila anak sudah dewasa dan berjauhan,” katanya.

Menurut Wan Hasnah, kelab ini berperanan memberi motivasi dan bimbingan kepada ahli dalam mengendali emosi ketika meniti usia emas dan mendekati diri kepada Tuhan.

thanks for reading
source : sinar 

Friday, August 17, 2012

FADHILAT MENGHIDUPKAN MALAM HARI RAYA

Assalamualaikum wbt

Hello semua, hee mood english pagi ni, sebab action boleh tengok "oh my english" haha kidding ja, okey, semalam carl ada la ke sekolah, purata pelajar yang hadir ke sekolah , 1/3 Oh mai.. semalam sekolah carl mengadakan program sumbangan hari raya, kepada pelajar serta penyampaian hadiah kuiz sempena ramadhan, alhamdulillah.. tapi pagi tu semasa perhimpunan cikgu kesayangan carl, ustaz termezi (gpk pentadbiran)  menyampaikan beberapa tazkirah tentang mustajabnya berdoa pada malam hari raya, and ditegaskan oleh belaiu supaya mengambil peluang beribadat kepada allah sempena bulan ramadhan yang bakal meninggalkan kita ni beberapa hari lagi.. and balik rumah carl duk terfikir apa yang ustaz perkatakan, yerla lepas raya on 27 ogos pekse wey, nak gi berperang bak kata gpk hem carl :)okey lari topik ! :D
sebelum majlis bersurai, sesi bermaafan bersama guru :)
jom baca bawah ni, 

Disunatkan menghidupkan malam dua hari raya (yakni hari raya fitrah dan hari raya korban) dengan ibadah sama ada mengerjakan solat-solat sunat, membaca al-Quran, berzikir dan sebagainya. Ini kerana terdapat hadis di mana Nabi s.a.w. bersabda;

مَنْ أَحْيَا لَيْلَةَ الْفِطْرِ وَلَيْلَةَ الأَضْحَى لَمْ يَمُتْ قَلْبُهُ يَوْمَ تَمُوْتُ الْقُلُوْبُ

“Sesiapa menghidupkan malam hari raya fitrah dan malam hari raya korban, nescaya tidak akan mati hatinya pada hari mati hati-hati”. (Riwayat Imam at-Thabrani dari ‘Ubadah r.a.)[1]

Terhasilnya menghidupkan malam itu ialah dengan bangun beribadah di kebanyakan malam tersebut sebagaimana bermalam di Mina. Namun menurut Ibnu ‘Abbas r.a.; sekurang-kurang yang dinamakan menghidupkan malam ialah mengerjakan solat Isyak berjamaah dan berazam untuk mengerjakan solat subuh berjamaah. Yang dimaksudkan mati hati ialah terbelenggu hati dengan dunia. Ada yang berpendapat maksudnya ialah menjadi kafir. Dan ada juga yang memberi erti; ketakutan hari kiamat.

Selain itu, digalakkan juga memperbanyakkan doa pada malam hari raya kerana doa pada malam tersebut adalah mustajab. Imam Syafi’ie berkata di dalam kitabnya al-Umm; “Telah sampai kepada kami bahawa dikatakan; ‘Sesungguhnya terdapat lima malam dimustajabkan doa iaitu; pada malam jumaat, malam hari raya korban, malam hari raya fitrah, malam pertama bulan Rejab dan malam nisfu Sya’ban’”.[2]

Wallahu a'lam.

thanks for reading, fells free click like:) 

Tuesday, August 14, 2012

Prepare for an examination.

Assalamualaikum. May peace be upon you.
Bismillahirrahmanirrahim. 
Hadodo sedikit kegusaran ni, maaaaaaaaaaaaamiiiiiiiiiiiiii , my trial is on 27 august, oh maii god, rasa nak jerit hua-hua deras-deras, lepastu nak teriak deras-deras , tapi apakan daya i had to face it,  i have to prove it to all of my siblings that i can be like them, but in my mind " kakak abang aku nak lebih dari korang!! " buekk, kalau la akak aku baca statemnet nih conperm cancel terus flight balik raya kat kampung, hahaha.. takdelah gurau jer, bak pepatah melayu " lain orang lain ragam " eh betul ke? aku dah set minda aku nak jadi diri aku sendiri dan yang penting aku nak kaya, HAHAHA

For the study, aku ta penah fokus macam 100% la masa guru mengajar, bergantung kepada subject la, subject yang aku minat la, like bm, bi and agama, kalau agama aku suka dengar ustazah aku bagi tazkirah gitu, haha macam ge nasihat untuk anak-anak pelajar, hehehe, subject lain tuh serius aku cakap main-main jer, then i don't have any reason if i have to failed! failed? hotak kau mizi, garu kepala cam beruk zoo buat tu sikewt haha, yerla aku belajar sendiri and tak pernah terlintas na masuk tuisyen sebab ehem2 serik dah, malas nak story kisah tuisyen! takdelah, aku target for trial semuanya A, cuma -cuma ada subject ni yang aku dari dulu memang down, ilmu kira-kira bak kata pendeka bujang lapokk, 

and in kepala hotak aku sekarang banyak yang bermain-main,macam ge main menyorok tu, ahaha.. takdela kidding jew huh, 
SPM-SPM-SPM-SPM
tambahan aku tak mungkin kecewakan mama baru aku, iaitu teacher aku, well dia susah payah angkut aku jadi anak angkat dia, sedangkan orang lain semuanya jeles la, well budak pemes! kui perasan kentut wangi kejap! haha aku nak la prove pada mama aku tu yang anak dia ni pun boleh success macam ge orang lain, sebab bagi aku lar kan sekali aku depranakkan selamnya orang itu diperibukan, macam sekali berangkat selamanya kekal la,  tambahan mama aku tu blogger jugak taw,hehe >_< kalau korang perasan la, kalau tak?? .. -sorry tiada siaran ulangan- huh apakebenda aku gelamun nih,


btw boboi gegurl hehe jangan jadi macam aku, pemalas tahap ghhhhhavan dah, haha tapi aku still cakap kat mak aku " hero tak gaduh" this year sebenar aku set mind aku nak sama-sama cipta kejayaan dengan adik angkat si kakak that i have storied on my past post, ala wan irtiyah khalisah tu, tambahan pulak aku nak la jugak banggakan ummi aku (mayangsary atau dikenali wan rosmaliza) ,yang the eldest of her prince jadi king, HAHAHAHA, kalau la uncle aku dengar mesti dia cakap kingkong hahaha, btw i have to study smart because the time is not long anymore, sebab dalam hotak ni kalau dapat result bagus-bagus aku nak apply tesol atau masuk form six and graduate then sambung peguam, sebab kalau stpm kira ijazah la gitu kot berbanding spm diploma okay., and i have one quotes " don't judge the book by it cover! " fahamilah :)

the word from people i give full of my respect :
cikgu zarina : "sejarah tidak akan berulang, tetapi sejarah boleh dicipta "
my mok : " jie wat betul2 la exam, spm la nak tanggung anak bini nanti " (seyes cakap bila my mom cakap jer aku mudah berderai air mata gatal nak kuar, huhhh emo sangad :)
cikgu pengawas pss : " tak kan pengerusi tewas sebelum berperang? "
 
The thing i would do is : nak cuba yang terbaik banggakan pemily aku, especially my mom, sebab mak aku lah aku boleh jadi orang sempurna begini hehehe, also my foster family, well budak comel kan, walaupun aku hodoh .. hodohke? tapi kerana sikap aku yang super awesome, ramai jugak budak-budak sekolah jadikan aku role model mereka, ntah la aku pun tak taw, aku taw pun lepas, mak cik koperasi tu cakap " mizi, budak2 tengok awak, then kata awak ni perfect pastu baik "(cewah ayat pujangga  gilew) ,
to adik2 : prinsip saya : sentiasa kelihatan perfect , karena penampilan adalah menunjukkan keperibadian kita, cewahh berbunga lagi :)
to all who have read this post please doakan kejayaan saya dalam trial dan spm :) i<3 all of you! :D


thanks for reading :)

GiveAway (Ramadhan 1433H) by Jaja Sutera

Assalamualaikum
Bismillahhirrahmanirrahim, hye semua sedang apakah? kali ni ni carl join pula give away by kak jaja, setelah settle join segmennya.. ah gempak juga rasanya, kalian harus sertai juga give away kali ini, hadiahnya gempak, sesuai lar, untuk kita sebagai umat islam, first join ga yang hadiahnya yang carl rasa ya allah, ---------- :D

segmen link : Segmen : Blogwalking August by Jaja Sutera

teringin nak join give away ni?  anda hanya perlu klik pada banner/gambar dibawah okey :) 

 TAGGED PEOPLE: HEHEHE
kepada yang ditag jangan marah okey, anda perlu senyum jer,sebab saya tag blog yang saya suka bw :)


thanks for reading, meh pakat join ramai2 :)
 

 

Segmen : Blogwalking August by Jaja Sutera

Assalamualaikum
Bismillahhirrahmanirrahim, hello hello sedang apakah semua? heeehe, kali ni carl join segmen khas yang dibikin oleh kak jaja, hehe.. carl dah join.. korang?

want to join this, just clicking on the photo (:

tagged people (: hehe

thanks for reading and rajinkanlah diri join segmen ni ya :)

Sunday, August 12, 2012

Thing that making me wanna Cry..

~ Assalamualaikum...

 waiting the berbuka time selamat berbuka semua...(~_~)

Sedarkah sahabatku, ketika tiap kali kita berbuka puasa dengan mewah dan lahapnya. Ada beberapa pasang mata yang MEMPERHATIKAN kita. Mereka juga sama berpuasa tetapi belum berbuka dan malu meminta pada kita.

Astagfirullahaladzim… Terobek hati ini…

Indahnya berbahagi… Indahnya saling peduli… Indahnya menyayangi…


semoga ianya menjadi ikhtibar kepada kita 
thanks for reading ..

Pencarian Blogger Aktif #2 Oleh Mialiana.com

Assalamualaikum

Bismillahhirrahmanirrahim, hye semua sedang apakah? kali ni ni carl join segmen yang dibikin khas oleh blogger, akak mialiana.. kepada semua jom join segmen ini, conperm gempak punya, (:


Pencarian Blogger Aktif #2
Pencarian Blogger Aktif #2 oleh Mialiana.com
5/8/2012 hingga 12/8/2012

mahu turut serta? klik banner diatas :)
make sure ikut rules yang ditetapkan :)
sebelum mengakhiri penulisan saya mahu mengajak rakan-rakan blogger join segmen ni, jom join semua!

thanks for reading!

Thursday, August 9, 2012

Kelebihan Malam Lailatul-Qadr

 Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim, in the name of allah, the most gracious, the most merciful, oh allah please bless the people who read this post, 

Malam al-Qadr adalah malam yang paling utama sepanjang tahun, berdasarkan firman ALLAH Ta’ala, ertinya:
“Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul-Qadr.  Tahukah kamu apakah Lailatul Qadr?  Lailatul-Qadr lebih baik dari seribu bulan.”  (Surah al-Qadr: 1-3)
Maksudnya, beramal pada malam tersebut seperti solat, dzikir dan membaca al-Quran lebih utama dari amalan selama seribu bulan yang tidak mempunyai Lailatul-Qadr.

Sunat Mengintai Lailatul-Qadr

Disunnatkan mencari lailatul-Qadr itu pada malam-malam yang ganjil dari sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadhan.  Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam amat giat mencari saat itu pada sepuluh hari yang terakhir.
Dari Aisyah radhiAllahu ‘anhu berkata:  “Bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam apabila telah masuk sepuluh terakhir dari bulan Ramadhan, diramaikannya waktu malam, dibangunkannya keluarganya dan diikat eratnya kain sarungnya.”  (HR Bukhari & Muslim)

Di Malam Mana Berlakunya Lailatul-Qadr?

Ada beberapa pendapat dari para ulama dalam menentukan malam yang mulai ini.
Di antara mereka ada yang mengatakan bahawa ia adalah malam kedua puluh satu, ada pula yang mengatakan bahawa ia adalah malam kedua puluh tiga, ada yang berpendapat malam kedua puluh lima, dan ada yang berkata ia berlaku pada malam kedua puluh sembilan, serta ada yang mengatakan bahawa ia berpindah-pindah pada malam-malam yang ganjil dari sepuluh hari yang terakhir.
Tetapi kebanyakan mereka berpendapat bahawa jatuhnya Lailatul-Qadr ialah pada malam kedua puluh tujuh.
Diriwayatkan oleh Ahmad dengan isnad yang sah dari Ibnu Umar radhiAllahu ‘anhu katanya telah bersabda Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam:  “Barangsiapa mencarinya, hendaklah dicarinya pada malam kedua puluh tujuh!”
Namun, dinasihatkan kepada semua jangan hanya menumpukan kepada satu-satu malam sahaja beribadah.  Hendaklah berterusan ibadah kepada ALLAH setiap hari, dan diberi penumpuan yang lebih kepada 10 hari terakhir Ramadhan.

Beribadah dan Berdoa Pada Lailatul-Qadr

Diriwayatkan oleh Bukhari & Muslim dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Barangsiapa yang beribadah pada malam al-Qadr kerana iman dan mengharapkan keridhaan ALLAH, diampunilah dosa-dosanya yang terdahulu.”
Diriwayatkan dari Aisyah radhiAllahu ‘anha oleh Ahmad, Ibnu Majah dan juga Turmudzi yang menyatakan sahnya, katanya:  “Saya bertanya, “Ya Rasulullah, bagaimana pendapat anda seandainya saya tahu malamjatuhnya Lailatul-Qadr itu, apakah yang harus saya ucapkan ketika itu?”  Maka ujar Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam:  “Katakanlah: 

“Ya ALLAH, sesungguhnya ENGKAU maha Pemaaf dan suka memaafkan, maka maafkanlah daku ini.”

Tulisan di atas telah saya salin dari kitab Feqh as-Sunnah susunan Sheikh Sayyid Sabiq dari bab puasa.  Semoga kita semua dapat memanfaatkan perkongsian ini, insyaALLAH.
Mudah-mudahan kita semua memperolehi TAQWA, amin…

Segmen: Blogwalking sambil follow

Assaslamualaikum
Bismillahhirrahmanirrahim...
Hello and hye to semua, this time i have joined the segmen again, by blogger  lystra-lily... jemput join ya semua, kita sama-sama tambahkan follower kita..
http://3.bp.blogspot.com/-rBvpi4Fk8wU/UCD0waShqiI/AAAAAAAADtU/qAeSavhVKY0/s1600/banner+segmen.png
 want to join this segmen? click on the photo, :D

Thanks for reading, feels free, clicking like okay :D

Sabar Mencerminkan Keimanan..

Assalamualaikum

Bismillahhirrahmanirrahim, this entry is not from my blog, i take it from Blogger Crew fathi, i always singgah blog crew, and found this post, really meaningful, sharing is caring, so i share here to let all of you read, :D


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Allah berfirman dalam hadis qudsi yang bermaksud,” Tiada balasan bagi seseorang hamba-Ku yang telah Aku ambil kembali kekasihnya, kemudian orang itu mengharapkan pahala daripada-Ku melainkan orang itu akan mendapat balasan syurga.”
[Riwayat Bukhari]

Huraian :-
i)Sabar ialah mengawal diri daripada kegelisahan dan menerima segala dugaan, rintangan dan segala suruhan Allah dengan hati yang tenang iaitu tidak merasa jemu dan berputus asa dalam menghadapi kesulitan hidup.

ii)Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi kematian suami, isteri, anak atau ibu bapa kerana semua makhluk adalah menjadi milik Allah. Malah kita dinasihatkan untuk berkata:” Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.”
(Maksud al-Baqarah :156)

iii)Sabar perlu dilakukan sejak mula-mula menghadapi bala kesusahan kerana seseorang yang menghadapi kesusahan dengan penuh kesabaran akan dihapuskan dosanya dan dimasukkan ke dalam syurga.

iv)Sesungguhnya setiap mukmin yang beriman kepada Allah, imannya belum dapat diperakui sebelum diuji keimanannya itu dan berjaya pula menghadapi dugaan tersebut di mana tiada balasan yang lebih besar di dunia dan akhirat daripada balasan bagi seseorang yang bersifat sabar dalam menghadapi bala ketika di dunia.

v)Setiap ujian yang diturunkan oleh Allah mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Oleh itu untuk menjadi hamba Allah yang dikasihi, hendaklah kita bersedia menghadapi setiap ujian yang menimpa dengan penuh kesabaran, sebaliknya bagi seseorang yang tidak redha menerima ujian Allah, maka ia akan menjadi hamba yang dibenci serta jauh daripada rahmat Allah.

thanks for reading (:

Monday, August 6, 2012

Segmen: Jom Tambah Kenalan Di Hari Raya

Assalamualaikum

In the name of ALLAH, the most gracious. the most merciful, Bismillahhirahmanirrahim, hello uolls semua, apa khabar, lama dah tak berpoyo-poyo kan, asyik cl update blog sal skema2 jer kan, hee, cl pun ada gak perasan macam ge tulis blog skema nak mati kowt (: hokey dh sudah kita poyo-poyo, kali ni nak habak satu benda eh, cl join segmen ni, by blogger  fara hani, cl dah join, korang pulak macam mana> meh la join ramai-ramai, tengok gempak ke tidak, yang jelas ada gift taw!

korang nak join ? klik pada gambar okey,
pepatah berkata " tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tahu" dok gitu kawan-kawan?

thanks for reading this post (:

Sunday, August 5, 2012

Surat An-Nās (The Mankind ) - سورة الناس

Assalamualaikum
In the name of ALLAH, the most gracious. the most merciful, Bismillahhirahmanirrahim, First time post entry like this and feels very peaceful! alhamdulillah, sharing is caring..
 
بسم الله الرحمن الرحيم
 
114:1  Say, "I seek refuge in the Lord of mankind,
 
114:2 The Sovereign of mankind.
 
114:3
 The God of mankind,
 
114:4 From the evil of the retreating whisperer -
 
114:5
 Who whispers [evil] into the breasts of mankind -
 
114:6 From among the jinn and mankind."
 
copyright@carllesmana
 
 Thanks for reading, 
 

Doa Supaya Dimudahkan Segala Urusan dan Hajat

Assalamualaikum

In the name of ALLAH, the most gracious. the most merciful, Bismillahhirahmanirrahim,
thank you allah. since my spm trial is near, my heart likes going to broken, because full of  nervous feeling are in my mood,today after the ustaz termezi, our school administration senior assistant teacher give a talk, and the content of what he talk is about my spm, , my spm is around 90 days , subhanallah only god know how my feeling now , of course nervous, like i'm going to be war with the enemy, but ustaz also talk to student to take the  Intercessor of ramadhan to getting closed to allah, and also talk about the ten night on ramadhan that people wanted.


let everythings to allah, because only allah know what are in my mind..
dear allah! help me :'( 
friends lets recite this doa 

 

here's a video by a friend spm batch 2012 = Najwa Latif with a song that's so simple yet so menusuk kalbu! hehe!


thanks for reading this post!

Friday, August 3, 2012

Tujuh Keajaiban Dunia..

Assalamualaikum






Pelajar di sebuah sekolah sedang belajar mengenai “Tujuh keajaiban Dunia”. Sebelum mengajar, guru tersebut meminta murid-murid menulis 7 ajaiban dunia yang diaorang tahu, tulis atas kertas dan hantar kepadanya untuk mengetahui pengetahuan am diaorang...

Semua murid telah menghantarnya walaupun jawapannya kebanyakannya yang kurang tepat. Jawapan standard dioarang ialah Menara condong Pisa,Piramid,Grand Canyon, Taj Mahal Dan lain-lain...

Selepas murid-murid telah menghantar, guru tersebut memerhatikan seorang pelajar yang belum menghantar kertas jawapannya.Guru itu lalu bertanya kepadanya adakah dia mempunyai sebarang masalah….

Murid itu menjawab….

“Ya, sikit. Saya tidak boleh memilih kerana banyak sangat”

Guru berkata, “Banyak sangat? baiklah, katakan pada kami apa yang awak ada”

Murid itu diam sejenak,kemudian membaca, “Saya fikir Tujuh Keajaiban Dunia” adalah

1. Boleh Melihat

2. Boleh Mendengar

3. Boleh Menyentuh

4. Boleh Menyayangi

5. Boleh Merasa

6. Boleh ketawa

7. Dan boleh Mencintai

Kelas pun sunyi sekejap….

Renungan…..

Alangkah mudahnya bagi kita untuk dapat melihat hasil eksploitasi manusia dan kita menyebutnya “Keajaiban“. Sementara untuk semua yang telah Tuhan kurniakan kepada kita, kita menyebutnya sebagai hal “Biasa”….

Semoga hari ini anda diingatkan tentang segala hal yang betul – betul ajaib dalam kehidupan anda dan semoga kita tidak akan pernah lupa lagi akan Tujuh Keajaiban Allah dan selalu mensyukurinya...

thanks for reading!!

Thursday, August 2, 2012

Mood merudum!!

Assalamualaikum

seriously mood 2 3 hari ni tak okey, tambahan pula ada hot story pulak dah tentang aku, sakit aty, but sabar, ramadhan! seumur aku 10 tahun bergelar pelajar sekolah tak pernah pulak isu macam itu timbul(secret), tapi bila dituduh macam tu, sakit pulak rasanya, sebab ustazah pernah kata " orang2 yang berada di sekeliling kita ni manusia " nobody perfect! aku musykil and bantah apa ustazah aku cakap, sebab ? habis aku ni bukan manusia ke? huh!! rileks be cool bebeh

so : dedication to my haters! aku nak cakap ko duri dalam daging and kalo nak buat hal bukan dengan aku ok, cari sasaran yang tepat, so thinking first before you pointing !
 

 
 kalau aku bukan seorang yang sabar dah lama dah,! :)


Wednesday, August 1, 2012

31 Julai 2012

Assalamualaikum

guys what happen today? can uolls teka? hehe sebenarnya today is my mother ulang tahun kelahiran, sebenarnya rasa pelik jugak sebab tahun ni hari jadi mak jatuh dalam bulan puasa, sambut pun rasa tak syiok sebab tak reti nak berkek kek bulan puasa ni weyh, saya rasa kekok jer,tak nak sambut sebenarnya, tapi atas desakan my minah si wahida, kitorang pun pakat la, dari minggu lepas lagi, ala buat biasa-biasa jer :D

my adik si wahida cook some dishes to my mum, ayam masak apa ntah, yang jelas kaler dia hijau, kekeke, masa dia tanya nak masak apa? saya pun cakap saya suka hijau, dan dia masak ayam masak hijau, tanpa my mum taw :D, entah la menjadi ke tidak, tapi so far so good alhamdulillah sedap meh ..terima kasih dik sebab tolong abang awak, then this evening pergi rumah my grandma as korang tahu, my tok wan la..terima kasih to my lovely family for support my nasi goreng hehe, ummi iolls masak nasi goreng special taw,tambahan pula sedap!! :D then tok wan kasi kitorang air kelapa(my feberet),hehe and more kind of food, 

tapi yang paling hapra buat saya tersengeh sensorang, ummi saya adalah yang terbaik sebab petang ni ummi belanja pizza, heehehe, then sempat jugak spend time sebelum berbuka bersama 4 orang adik perempuan saya , adik2 yang sporting lagi awesome wan irtiyah khalisah, nurul wahida, wan irdina wadesofea hasanah and my adik yang paling kecik lagi comel, wan irdini khaleela..

to bonda : mazlah bt mamat
selamat menyambut ulangtahun kelahiran, semoga selalu ceria dan tabah
dalam menghadapi dugaan hidup demi membesarkan anak-anak
yang penuh dengan ragam :D, also semoga mak panjang umur dan dimurahkan reZeki selalu

mak cakap :
terima kasih kepada rakan-rakan,anak-anak, serta keluarganya yang wish birthday dia, 
and dia ada talk to wahida, yang dia rasa tahun ini dia rasa amat bertuah, serta rasa sangat bahagia dengan kehadiran keluarga baru kami, ummi gee :D (my foster family)  dia terharu sesangat hari ni,hehe :D

PICTURE TIME!

 Ayam masak hijau yang disediakan khas oleh si wahida


some kerabu , and sebenar ada solok lada tapi lupa nak letak (made by mok)


air kelapa muda yang buat saya terliur : tokwan :D


 SPECIAL NASI GORENG disediakan oleh Datin Sri mayangsary(soon) a.k.a my ummi :D..HAHA my ummi masak sedap


 me and wahida sediakan aiskrim bersama chocolate rice to emak :D


 kerabu sarei(ntah tak pasti eja camne)


 before go to teratak tok wan, kami ke pasaraya beli hadiah ni buat mak, biasa jer, ada lampu2, and bling-bling gitu, well budak belajar not havE an enough money to buy an expensive thing :D

 
gift from mum sister


 thank you very much to my only ummi, because treat pizza to us :D ummi memang terbaik, persis kayak boboboi :D hehe


I LOVE YOU MUM!!


malu rasa seba saya besar , hehe tinngi dari emak! kekeke :Dsebenar segan nak letak pic ni, sebab saya kelihatan begitu serabai sekali :D peace!tak rancang nak masuk gambar pun sebenar, sebab kitorang suka2 jer,



Abu Hurairah radhiallahu 'anh berkata:
 
Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya:
 
“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”
 
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
 
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
 
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
 
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
 
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
 
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
 
Baginda menjawab: “Ayah kamu.”[1]
 
 
Seorang sahabat bernama Jahimah radhiallahu 'anh datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam meminta pandangan baginda untuk dia ikut serta dalam ekspedisi Jihad.
 
Rasulullah bertanya: “Adakah kamu masih mempunyai ibu?
 
Jahimah menjawab: “Ya.
 
Lalu Rasulullah bersabda:
“Tinggallah bersamanya kerana sesungguhnya syurga terletak di bawah tapak kakinya.”[2]
 
 
Di antara ibu dan ayah, ibulah yang lebih berhak untuk menerima perhatian daripada seorang anak. Tidak sekadar itu, ibu memiliki hak tiga kali ganda lebih besar daripada seorang ayah sepertimana terbukti melalui hadis di atas. Syurga juga terletak di bawah kaki ibu, sebagaimana yang dijelaskan dalam hadis kedua di atas. Selain itu Allah Subhanahu wa Ta‘ala juga telah mengkhususkan beberapa ayat-Nya di dalam al-Qur’an untuk ibu. Ini tidak lain menunjukkan betapa besar dan mulia kedudukan ibu di sisi Allah dalam peranannya melahirkan anak dan membesarkannya.[3] Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:
 
p/s: saya sangat menyayangi ibu bapa saya,tidak kira kandung, tiri serta angkat :D kerana family saya adalah yang terbaik bagi saya, to my parent anakanda sangat menyayangi kalian!

thanks for spending little time reading this post! :D hopefully uolls enjoy reading my writing :D feels free click like okay