Thursday, November 29, 2012

Lesmanas Team

Assalamualaikum

In the name of allah the most gracious the most merciful, subhanallah how so beautiful this night (:

Tuesday, November 27, 2012

Sastera punya Angkara

Assalamualaikum wbt

Terasa rajin pulak nak bukak blog walaupun mata dah kuyu mengantuk sebab besok ada exam SPM woi, paper KESUSASTERAAN MELAYU(subjek pilihan) so mata ni ngeh3 buat lolok tak ngantuk taip n3 kali ni, bersepah meja study hadap buku sastera 2 3 4 5 bijik tuw, hoi ngantuk. . k las gud nite semua =)doakan saya ya =)



tq =)

This Is My Life

Assalamualaikum wbt

hye peeps, i don't know, why i'm not in mood to write anything this time , so i just only blogwalking to friend site. . i'm not fully strength to continue my life, i'm really feels weak now like " kain buruk" after  out from hospital, so this time i just wanna share a poem entitled like you see . . okay let's have enjoy reading this poem =)



Life defines in Metabolism, 
In reproduction, 
we make our miniature selves, 
our look alike
In the power of adaptation, 
like what is in now, 
What is fashionable, 
how I blend with all of you
How I mimic you, 
how I become a clown to you, 

Life in being nice
This is my life A short and a merry one
This my life In the middle of my own life
To life, 
a life, 
in the hope of discovering the meaning of my life, 
My speech my poetry
Come to life with me
To the life, 
for the life of one like me, 
Not taking this life in my own hands, 
Never, 
never, 
To life, 
this is life
As big as life
as large as life is large
In resiliency, 
in elasticity
Animations, cartooning, animate, 
I vivify
I vilify
I quicken
I liken
The life force in my life’s functions
Drawn from life
to life drawn
Dream to life a life full of dreams
This liveliness, this sparkle
This effervescence of life, 
this bubbling life like wine
This sprightliness like soft
Drink like energy drinks
This verve, 
this vigor
this vivacity
Of life to life as big as life
My life
This is my life
This me I am life
I am energy
i am in this poem trying to run
away from everything in my life, 
running in life
to life and life, 
because of life, 
for life. 


muka time happy boleh la macam ni, try kalau muka tengah lemah macam hape ntah =) btw missing to write a lot of story =(

Thanks for reading my story =)

Sunday, November 25, 2012

Tanda si Dia bermain kayu tiga

Assalamualaikum wbt

kali ni carl nak kongsi suatu info, sebenarnya ia adalah sebuah aplikasi pada rangkaian sosial facebook, tapi bila carl baca and tatapi eh ada benar juga setiap ayat yang diolah di facebook itu, jom baca bawah ni =)

Tiada orang yang sanggup mengaku bahawa dia bermain kayu tiga atau menduakan pasangan.
Tak kira bagi pasangan suami isteri mahupun yang sedang bercinta. Perkara ini sebenarnya boleh diketahui tanpa perlu menunggu si dia mengaku sekiranya anda seorang yang prihatin.
Hanya dengan membaca sikap dan tingkah lakunya saja anda sepatutnya boleh mengagak si dia sedang menduakan anda. Di bawah adalah beberapa tanda yang boleh anda perhatikan:

TIBA-TIBA MENJADI TERLALU SIBUK
Alasan yang paling klasik dan paling basi tapi masih sering diutarakan. Tidak jelas apa yang membuatkan pasangan anda sibuk tapi dia selalu mengelak untuk diajak bertemu. Kalau anda meminta untuk ikut sekali dalam aktivitinya dia menuduh anda tidak percayakan dirinya.
Apabila anda memprotes pada pasangan anda bahawa dia jarang meluangkan masa dengan anda, dia akan memarahi anda kembali dan mungkin menjadi sangat defensif. Jika si dia sudah menunjukkan tanda-tanda ini jangan terus menyerang dan mendakwanya melulu bahawa dia telah menduakan anda.
Sebaliknya jangan ambil peduli dengan kegiatannya. Sambil itu, cuba selidik apa kegiatannya selama ini. Jika sudah mempunyai bukti konkrit, dia pasti tidak dapat mengelak lagi. Dia akan berasa bersalah dan ketika itu anda buatlah keputusan yang terbaik untuk diri sendiri.

BERUBAH MENJADI TERLALU SETIA DAN ROMATIK
Siapa yang tidak gembira kalau diajak makan malam setiap hari di restoran mahal, diberi pujian yang melambung-lambung dan kata-kata yang romantik? Tapi awas jangan terpedaya dengan perubahan sikap sebegini. Mungkin apa yang dilakukan adalah untuk mengelabui mata anda.
Dia mengetahui apa yang anda mahu. Dia jua tahu apa yang membuatkan hati kita senang dan memanfaatkan semua untuk kepentingan dirinya sendiri. Selalunya kalau ditanya apa yang membuatkan dirinya begitu berubah, tiada alasan yang jelas dan tidak memberi jawapan yang cukup menyenangkan hati anda.
Untuk mendapat kepastian darinya, sekali sekala tolak ajakan dan pemberiannya. Jika dia marah, berikan alasan yang logik dan biarkan dia kebingungan. Sementara itu cari maklumat tentang kegiatannya di belakang kita.

TERLALU BANYAK BERAHSIA
Waktu sedang bersama dengan anda, tiba-tiba telefon bimbitnya berbunyi. Dengan segera dia menjauhkan diri dari anda dan bercakap seperti berbisik. Bila ditanya dengan siapa dia bercakap, jawapannya tidak jelas. Dan kalau kita meminta mahu memeriksa telefonnya, dia akan marah dan menuduh kita tidak mempercayainya.
Kita tidak perlu terus menuduhnya yang bukan-bukan. Lebih baik bersikap sewajarnya. Sekiranya kita memperlihatkan kemarahan, pasangan anda pasti punya cara lain untuk menutupi rahsianya. Cubalah anda bersikap tidak ambil tahu sikapnya dan dalam diam-diam korek rahsianya.
Manfaatkan perasaannya ketika dia merasakan sudah dapat membodohkan diri anda. Percaya sahaja dengan kata pepatah sepandai-pandai tupai melompat pasti akan jatuh juga. Biar masa saja yang menentukannya. Kalau anda sabar, rahsia pasti akan terbongkar juga.


BERUBAH PENAMPILAN DAN PENDAPAT
Jatuh cinta boleh menyebabkan kita boleh melakukan apa saja dan kadang-kadang terhadap perkara yang tidak masuk akal. Jatuh cinta juga boleh menyebabkan tingkah laku berubah termasuklah penampilan, gaya hidup dan pendapat. Mungkin dia jatuh cinta pada anak orang kaya, jadi penampilan dia agak jauh berubah supaya lebih serasi.
Ataupun dengan orang yang lebih muda, pemakaiannya agak keremajaan.
Hati-hati kalau pasangan berubah begitu drastik, apalagi kalau dia tidak punya alasan yang kuat untuk berubah. Biarkan dia buat begitu semahunya dan tunggu hingga berapa lama dia boleh bertahan. Kalau perubahan itu memang bukan dalam dirinya, dia tak perlu lama untuk berubah kembali menjadi dirinya yang dulu

Thank you for reading my post =)

Aksi DIA ! siapa DIA?

Assalamualaikum wbt.

Hye semua sedang bikin apakah ya kalian ? pasti sedang enakkan bercuti ya, cewah speaking kayak indon  aja sih, haha =P berlagak sikit sebab ramai kawan indon =) haaha kidding jew, okay see the title? "Aksi DIA ! siapa DIA?" haaha kalau nak tahu siapa si dia itu ? dia adalah si baby comel yang kecil yang super awesome,siapa lagi kalau bukan my younger sis wan irdiniey khaleela , this time i don't want have a long writing but just wanna share some picture of irdiniey action =) after reading leave your comment ya =)


Professor muda yang tak lekang dari ipadnya, kecil-kecil sudah pandai ya, bila di tanya >>
saya : adik main apa?
dia : ipek (ipad)


jelingannya kepada si kak adek semasa sambutan hari jadi kak adek pada entry saya yang lepas. haaha


sewaktu di hospital,  time ni yang sakitnya si kak adek tapi dia pulak yang amek posisi hahaha =)


situasi ini diwaktu pagi, berdasarkan cerita ummi saya, habis satu rumah cari budak ni, tapi tak jumpa, finally jumpa dalam bagasi, pandai dia masuk menyorok dekat situ, 
Bila ditanya nape masuk dlm bag...dgn selamba dia jwb.."Andekkk nk p EL (KL)"...macam-macam gelagatnya =)


nah hamekaw, aksi dia menggayakan spet hitam, wow memang ganas, ada nampak macam gangster tak ? hihihi =)


buat muka kiut ja, hahaha


baru ja 2 tahun dah eksited nak pergi sekolah tengok kakak2 and abang2 ke sekolah, last2 kena tinggal dek ayah hahaha =)


ni masa dekat kb, kalut dia nak turun dari stroller, haha =)

thanks for reading my simple story, feels free click like okay=)

Saturday, November 24, 2012

Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com

Assalamualaikum

Bismillahhirrahmanirrahim, alhamdulillah kali ni carl diberi kesempatan untuk menaip lagi =) cuti ni nak update blog pun tak de motif, so daripada kebosanan menanti idea baik join segmen,kali ni segmen yang dibikin khas oleh kak mia liana, wow ? kenal tak ? ala akak blogger yang super awesome tu =) hihi okaylah jom pakat join ramai-ramai =)

nak join ? klik pada barner dekat atas ni =) conperm gempak uolss =) hihihi
follower blog carl lesmana sekarang = 764 orang Alhamdulillah..
Tagline =)
Sila Klik dekat bawah ni ya =)
apa yang carl suka tentang blog kak mia =  saya suka style penulisan kak mia, iaitu menceritakan tentang keluarga, pasal apa yang berlaku di sekeliling akak, well rasa macam walaupun it just only blogging world rasa macam dekat-dekat je =) hihi and suka and lucu bila akak story pasal adik sofea si chomell tu =) hihi

k thanks for reading =)



Zaman Sekolah Dulu

Assalamualaikum

Hye peeps, wacccct rr u doing now ? i'm really boring now,i don't know want to talk or to write, just let the photo talk hahaa =) seriously at this time missing the time when at school,  laughing with friend , and always hang out when the teacher not coming or had a meeting, ahhhhhh really miss that moment, also miss when attend the weekend class, then watching a group of my girlfriends eating " mangga with coleks" oh mashaaam mulut, but i'm not join them because i cannot smelling "belacan or  eat mashaaam", hahaa okay just let the picture begin the story haaaha =)


see how this girl eating the colekss

nakal giler kot sebab masa ni cikgu tengah mengajar dorang panggil aku suruh snap dorang punya gambar hahaha =)


makan dak ingat dunia, hhaaha rindu sama situasi ini =)



nih la geng sebenar ku, tapi aku letak ni separuh je, sebab tak muat =) yang ni je yang aku rindu =)


buat aksi gangster sikit ?

although always kena buli dengan mamat poyo dalam kelas aku ni, dorang la kawan baik aku =) hahaha missing all of them ! this is our final, but our friendships not ends here, our future still on the spot gitu hahahaha =)

thanks for reading =) soon i will update about teacher =)



Friday, November 23, 2012

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Assalamualaikum

Hye semua ! jom join segmen yang dibikin khas oleh adik ADD kita, meh join ramai-ramai ya =)

nak join sila klik barner atas ni =)
my follower now =760

thanks for reading!

Segmen Holiday 2012!

Assalamualaikum

Jom join segmen semua, carl tak nak tulis panjang-panjang n3 ni, pakat join jer =)


thanks for reading, let's join =)

Segmen = Jom Follow Sempena Cuti Sekolah

Assalamualaikum

Hye semua , cuti sekolah sedang berlangsung kan? jadi apa kata kita luangkan masa cuti kita dengan aktiviti blogging kita, iaitu join segmen yang dibikin khas oleh saudari ain, jom kita join ramai-ramai, kita sama-sama tingkatkan follower blog kita nak tak ?

nak join? klik barner dekat bawah ni



thanks for reading my post. let's join this segmen all =)

Sambutan Hari Lahir Irdina

Assalamualaikum 

Hai penat sungguh rasanya tatkala hari ni merupakan hari yang sedikit penat bagiku, mana taknya dari pagi kerja aku menghantar adik ke sekolah , lepastu balik rumah layan korea sampai habis satu drama 20 episod, sementara tunggu waktu untuk ke klinik, first time pergi klinik sendiri tanpa harapkan teman,cehh bajet berani, masa kat dalam tu geli geliman rasa mual nak muntah, hamekaw kena suntik satu jarum, entah apa yang disuntiknya aku pun tak tahu, lepastu dengar doktor tu cakap hape ntah, tak paham =P, emangnya doktor punya bahasa sendiri ya?ah lantak !


Balik jer dari klinik terus memvavi vuta dalam bilik sampai dalam sekitar 4.30 petang macam tu, mak kejutkan aku, aku ingatkan aku jer yang memvavi vuta rupanya adik aku pun turut sekali lepas dia balik kelas, mak cakap " ajie gi mandi" oh on that time hanya tuhan sahaja yang tahu tahap kemalasanku tahap pasola teran taikkk tahu =P HAHA, tapi rajinkan diri demi adik angkatku si irdina, kalau tak kerana dia memang aku dah tak bangun dah, malasss =) aku kalau dah jumpa bantal serta katil aku memang susah nak bangun, kami ta boleh berpisah, hiihi, actually kalau aku pergi mana-mana outing pun aku tak lena tidur, sebab bertukar suasana gitu =) tapi masa sampai rumah tokwan aku, mujur takdak orang lagi, dalam area 5 lebih macam tu, then duduk kejap majlis bermula dengan kehadiran sepupu sepapan serta para pekerja ayah yang memenuhi rumah tok wan then sesi bergambar =) yang best ada adik lelaki si Muadz sabri, sempat lah jugak talking-talking ahaks =)btw happy birthday to irdina yang dilahirkan tanggal 20 November ! =)

k la semua, sebenarnya aku malas nak taip panjang-panjang n3 ni, sebab penat, korang berpandukan gmbar lah okay? =)


Kek secret Recipe

Happy birthday Irdina



Yaya and kak wahida , yaya yang haritu sambut birthday 1 November, ada yang i post n3 aritu. .(chek dekat sidebar)



masakan modern, spaghetti and makaroni also mee goreng



tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan wan irdini , yang selalu pantang nampak aku and berbunyi "AJIE" haaha



comel kan? 






see the dishes memang top ! masakan ummi saya , best sangat tapi kenyang tak sempat nak try satu persatu =)




irdina with ayah il and ummi and diniey, (maaf gambar kurang jelas sebab ter-on flash)


see how si abang haikal still lagi mengusik wan irdiniey, btw abang is the sec child for ummi, baru form 1 tapi look like woi da macam student lepasan spm ^^



kanak-kanak with ayah il (maaf terflash lagi) lupa nak off =)



before i'm leaving ummi bekalkan aku dengan 5 jenis makanan serba sedikit, but aku hanya tibai spaghetti jer sebab aku memang hantu, =) ummi masak memang sedap !

p/s: missing mama normah spaghetti, mama if you read this u no how your son feel now=)ngidam! =)

thanks for spending little time read this, also happy birthday to irdina!


Thursday, November 22, 2012

Bermimpi atau Mengigau

Assalamualaikum

Buat apa tu. . =) hari ni mungkin aku bermimpi atau mengigau, biasanya bila aktiviti kat dapur aku memang malas, tapi hari ni pagi tadi terdetik nak masak tapi tak tahu nak masak apa, sebab kalau masak memasak mak susah sikit nak kasi anak sentuh dapur dia, then pujuk-pujuk mintak tunjuk ajar mak , then terdetik di hati nak buat agar-agar, pikir pikir lepastu bukak lychee tin yang berderet dekat dapur, then terfikir hari ni kan hari jadi adik aku si irdina yang aku storykan pada entry lepas, sili rujuk sidebar,so elok jugak try buat agar-agar, sebab selama ni jangan harap anak jantan nak masuk dapur, cuma pandang dari jauh jew =) hehe then godek punya godek nah ?
terjadinya agar-agar lychee
-
-
-
-
-
-
-
comel tak ? 

Thanks for reading!

Wednesday, November 21, 2012

#Wordless Wednesday#

Assalamualaikum



#Gaza need our help ! so lets pray for gaza ! #
In the name of ALLAH the most gracious, the most merciful. .
Oh allah, please save Gaza, give them strength,perish Zionist with Havoc !




thanks for reading my post =)

Rindu kawan

Assalamualaikum 

Hye semua oittt bosannya hari ni, rindu lah dekat kawan-kawan sekelas aku yang biasanya aku suka lepak-lepak bila cikgu tak masuk kelas =)


which one 3 of us is macho? comment please! btw suka kawan dengan dorang sebab selalu buat satu kelas ketawa dengan gelagat diorang especially si syahir yang bersampin putih, dia memang kaki takel suka ushar2 adik-adik yang lalu depan kelas, then over dengan lagak machonya, syahir ni jenis jejaka yang minat bollywood tu, sikit-sikt bajet nama dia syahir khan =P kalau si jejaka belakang aku tu si mukmin, rindu pulak dekat dia sebab dia actually dengan aku we being friend since standart 4 lagi, dia suka la buli aku tapi jujur dia tak suka cakap bohong also minat bolly-kayu jugak! oh mai rindu nak suka-suka ketawa-ketawa dengan korang !

thanks for reading !

Tuesday, November 20, 2012

Tahniah Nur Anessa Athirah

Assalamualaikum

Hye semua =) sedang bikin apakah kalian? pasti kalo yang kaum ibu-ibu blogger sedang memenuhi cuti dengan aktiviti memasak kan? tapi kalau kaum bapa pula sedang bikin apa ya?? . . KERJA atau goyang kaki jew, hah lantak lah hihihi =P aku pun sama goyang badan gerak kaki lol macam lagu "tenang-tenang ubi tu"


hihi melalut lah pulak dekat atas tu, well cari publisiti katakan hihi takdelah gurau jer, semalam merupakan hari debaran bagi pelajar tahun 6 yang amek exam UPSR kan? so debaran aku berakhir(ceh macam aku yang exam pulak) setelah adik lelaki ku si Anas memberitahu khabar gembira iaitu adik perempuan aku si mata comel Annesa dapat 5A dalam upsr . . Alhamdulillah =)

ni la adik saya si mata comel =) tahniah budak !! hehehe

Tapi kan? macam-macam la status dekat fb adik aku si nesa tu tulis di hari-hari sebelum diumumkan result. . berdebar lah.. panik la.. nerrrrbes la tapi dik kau tu dah conpermmm dapat 5A, tahniah la hihihi. . 

TO NUR ANNESA ATHIRAH TAHNIAH DIUCAPKAN ! SEMOGA SENTIASA CEMERLANG DALAM HIDUP ..

much love : from ajie =)

and to adik-adik yang lain yang tak dapat 5A don't give la sayang, perjalanan uols masih panjang. .spm masih ada ! abang carl lesmana ni pun dulu tak dapekkk 5A jugak . .dapat 3A2B hihi so give me 5 please! hahahaha =)



adik dengan abah masa amek result UPSR, spm tahun depan k =P


thanks for reading my post =)


Saturday, November 17, 2012

Segmen BW Cuti-Cuti By Emas Putih

Assalamualaikum

Jom join segmen ini. .

klik pada banner untuk join :))


thanks for reading jom join ramai-ramai :))


SEGMEN : CARI FOLLOWERS NOVEMBER

Assalamualaikum wbt

 Hye semua ? buat apa terr? jom join segmen nak ? kita kumpul follower ramai-ramai sempena cuti ni :) tapi i spm victim so no holiday yet till 06 Dis hihi

nak join ? klik barner bawah ni :)


jom la join ramai-ramai kasi gempak lagi segmen ni :)


Cara-Cara melupakan Seseorang

Assalamualaikum W.B.T

In the name of ALLAH the most gracious the most merciful !

2010 bad memories come back in my life, for the first a little big sad, but i've to forgot it and built a new life, so this time i don't want to talk about the problem that i had faced, but the tips how to forgot someone. . because althought it was so hard we've forgot the people that have make us being sad. .


Kenapa mesti kita melupakan seseorang itu? Bagi sesetengah orang, selagi imej atau kenangan atau ingatan terhadap seseorang yang telah mengecewakan atau menyakiti hati mereka sama ada secara langsung atau pun tidak, akan menyebabkan mereka bersedih. Justeru, seperti duri yang tertanam di dalam daging, duri itu mesti dicabut, ingatan tersebut mesti dibuang jauh-jauh.
Kenangan tidak dapat dihilangkan, tetapi boleh dilupakan. Ini kerana otak manusia tidak berfungsi seratus peratus seperti cakera keras atau alat-alat penyimpan maklumat. Album gambar boleh dibakar, cakera keras boleh diformat semula menjadi kosong, tetapi ingatan manusia akan dibawa sampai ke mati. Jadi cara yang ada ialah melupakan, mengabaikan dan bukannya menghilangkan.
.
.
Bagaimana cara-cara untuk melupakannya? – Sibukkan Diri Dengan Aktiviti Berfaedah – Anda boleh melupakan kenangan-kenangan lama dengan si dia dengan menyibukkan diri anda dengan pelbagai aktiviti. Bersedialah untuk berkorban demi kejayaan. Bersedialah untuk melaksanakan tugasan dan tanggungjawab baru. Kesibukan akan menyebabkan anda perlahan-lahan dapat melupakan kenangan lalu.
.
.
Elakkan Diri Daripada Bersendirian – Perasaan sayang yang mendalam dan keterlaluan mungkin sukar untuk dibuang dalam masa yang singkat. Untuk itu, elakkan diri anda daripada bersendirian. Carilah orang untuk berbicara, dan suatu masa nanti anda akan menemui nilai-nilai tertentu dalam diri orang-orang yang bertemu dengan anda, Dan nilai-nilai itu akan mengubati luka akibat kesan kekecewaan, sakit hati yang telah diperkuatkan oleh kasih sayang anda terhadap orang yang ingin anda lupai.
.
.
Elakkan Persoalan Berkaitan Orang Yang Ingin Dilupai – Ada sesetengah orang, apabila kecewa dengan seseorang, dia akan pergi menjauhkan diri daripada orang ramai atau daripada kawan-kawan. Dalam sesetengah kes, ini mungkin berkesan sekiranya tujuan dia untuk mengelakkan daripada dikaitkan dengan soalan-soalan berkaitan dengan orang yang ingin dilupai.
.
.
Pulangkan Atau Buangkan Segala Barangan Yang Mengandungi Nilai Perasaan – Kadangkala anda melupakan seseorang bukan kerana anda benci lantaran perasaan kecewa anda terhadap seseorang itu, tetapi kerana masih ada nilai perasaan dalam kenangan tertentu yang ingin anda lupakan. Nilai-nilai inilah yang menjana perasaan sedih dan murung dalam hidup anda.
Sesetengah orang mengambil langkah pantas dengan memadamkan semua benda yang boleh mengembalikan ingatan atau kenangan terhadap orang yang ingin dilupai. Cenderamata, hadiah, surat atau foto dibuang atau dibakar. Perasaan berat hati dilawan dan ditentang demi kebahagiaan pada kemudian hari.
.
.
Perundingan Terhormat – Salah satu cara lain ialah menerusi perundingan. Namun perundingan ini perlu mempunyai objektif tertentu supaya kita tidak berasa sakit hati. Kita harus memiliki keazaman yang kuat untuk melupakan dia sebelum perundingan dan selepas perundingan dibuat. Perundingan ini mungkin mengubah rasa untuk bercinta kepada perhubungan biasa atau kawan. Dalam keadaan ini, perasaan saling menghormati akan turut membantu menawarkan perasaan kecewa atau sakit hati kita terhadap seseorang.
Bagaimana pula dalam kes cinta bertepuk sebelah tangan. Atau kita ingin berkawan atau mendekati seseorang tetapi ditolak bulat-bulat oleh orang tersebut tanpa perundingan. Setiap kali kita mahu mendekatinya, maka setiap kali itu juga dia cuba mengelakkan diri atau menjauhi diri daripada kita. Ya, ini juga soalan terbaru yang saya terima. Kepada anda yang bertanya, maka saya cadangkan anda mengikut langkah terawal yang saya sebutkan tadi. Perundingan mungkin sukar dilakukan, maka anda tidak mempunyai pilihan lain selain menghormati kehendak si dia dan meneruskan kehidupan baru anda.
.
.
Mulakan Kehidupan Baru, Lupakan Titik Kepiluan Lalu – Bagaimana sekiranya anda rasa ada sesuatu yang perlu anda beritahu kepada dia. Salah faham tertentu, fitnah dan sebagainya? Kadangkala tidak semua keadaan memihak kepada kita. Cara terbaik ialah memulakan kehidupan baru tanpa si dia. Sebarang penganiayaan yang berlaku ke atas diri kita biarlah ditetapkan dengan kasih sayang dan keadilan Tuhan. Tidak semua perkara boleh diselesaikan dengan mudah di dunia ini.
Apa pun teruskan kehidupan baru. Tanam azam dan matlamat. Carilah tujuan asal kehidupan kita. Apabila kita menemui tujuan sebenar kehidupan kita di muka bumi, maka bukan sahaja perasaan sakit hati atau kecewa terhadap orang yang ingin kita lupai akan hilang, malah masalah-masalah berkaitan perasaan yang lain juga mungkin akan sembuh secara semula jadi.
.
.
Wujudkan Matlamat Akhirat – Inilah keajaiban yang ada di muka bumi. Semakin kita cuba berusaha memperbaiki diri dan mencari keredhaan Allah, maka semakin luka di dalam jiwa kita akan sembuh. Semakin cerah sinar kebahagiaan dan harapan terhadap diri kita.
Cinta, perasaan dan hubungan sesama manusia mungkin topik yang menarik untuk dibicarakan sehingga dijadikan ilham untuk menulis lirik lagu, novel dan skrip drama kerana ia merupakan perkara lumrah dalam kehidupan manusia. Namun, apabila kita menemui tujuan asal kita wujud di muka bumi ini, maka, perasaan kebahagiaan akan mula melindungi jiwa kita. Tetapkan satu matlamat berupa ganjaran akhirat, maka kita akan kebal daripada sebarang kekecewaan, kekesalan dan dendam dunia.
Menjadi Kekasih Allah – Ini adalah satu langkah yang terbaik untuk mengubati jiwa sebagai seorang hamba. Menerusi langkah ini, kita belajar dan cuba mengenali sifat-sifat Allah. Kita mendekati diri kita kepada Allah. Menghayati kekuasaan dan nikmat yang telah diberikan kepada diri kita. Jangan bersedih, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kita pasrah dan menyerah diri kepada Allah.
Dalam catatan sejarah berkaitan dengan para sahabat, wali dan sufi, terdapat kisah beberapa wali atau kekasih Allah yang sangat-sangat mencintai Allah sehingga tidak ada kasih sayang manusia berupa cinta atau kemewahan atau apa-apa sahaja nikmat dunia yang mampu menandingi perasaan cintanya kepada Allah. Mereka yang mempunyaiperasaan cinta sejati kepada Allah ini, hatinya sentiasa tenang dan bahagia.
Jika mereka bersedih, maka mereka bersedih kerana dosa mereka terhadap Allah, dan jika mereka menangis, juga kerana Allah, tidur kerana Allah, makan kerana Allah, berbicara kerana Allah, mandi kerana Allah, berjalan kerana Allah dan segala-galanya kerana Allah. Manusia seperti ini mengabaikan kemewahan dan kegemilangan dunia demi mencari keredhaan Allah.

Friday, November 16, 2012

Puffft :'(

Assalamualaikum wbt

Finish each day and be done with it. You have done what you could. Some blunders and absurdities no doubt crept in; forget them as soon as you can. Tomorrow is a new day. You shall begin it serenely and with too high a spirit to be encumbered with your old nonsense.



Thanks for reading :)


Monday, November 12, 2012

Mampukah Habis

Assalamualaikum wbt

Menjelang cuti, mampukah ?

thank you :)

Sunday, November 11, 2012

Tarikh Keramat - 09 NOVEMBER

Assalamualaikum wbt

Tanggal 09 November 1995 telah lahir seorang bayi lelaki yang diberi nama Muhammad Tarmiziani, atau nama lainnya Carl Lesmana,

Yesterday, it was an amazing day because, ? my big happy family have celebrated my birthday, mula-mula tu dah fed up dah sebab rasa macam tak de mud je sambut birthday sebab ni kan musim exam, tapi disebabkan kesungguhan mak saya and ummi saya, saya rasa sangat happy. . saya merasa amat bersyukur kerana dilahirkan untuk menjadi putera dalam keluarga ini, walaupun cuma foster family tetapi saya rasakan mereka ibarat keluarga kandung saya. .


Mula-mula tu tak rancang pun, on khamis time tu last day dah kot sekolah, and last day i and my macho meet, (macho means adik lelaki), sebab kan dia nak hantar kawan dia balik so, on that time dia pun buat keputusan nak balik, so i pun balik lerr jugak but balik ke teratak tokwan saya, and adalah cakap sal birthday-birthday with tokwan, and kebesokannya ummi cakap "ajie ummi beli kek ke ajie ni " so dengan sepantasnya amek mobile call my macho lerr, plan ajak dia datang rumah, and thanks to tokwan sebab sponsor makanan tu. . tapi lucu jugak, sebab masa kat rumah my macho macam malu-malu haha, on that time saya and my cute(adik perempuan saya,wan irtiyah) ketawa sebab tengok aksi macho dengan kawan dia pelik hahaha. . by the way saya tak tahu nak kata apa dah, cuma saya bersyukur ke hadrat ilahi kerana punya keluarga besar yang sporting lagi understanding. . alhamdulillah. .


Thanks to my Tokwan and tokki, my mok, my ummi and ayah il, my mok ma, my siblings maher, haikal, kakak, dina, dini,ahmad ,wahida, my hero afiezan and his friend yoe for memeriahkan lagi that feast ! terima kasih sesangat !



 ni half part of my family, photographer ramai lagi. . hahaha


rasa  segan pulak dengan adik angkat lelaki aku tu hahahaha


sepcial dishes for someone special : makaroni and pizza made by ummi, and ketupat nasi and nasi impit made by mok and satay sponsored by tokwan :) 



ni la adik lelaki saya,



 tapi tak best sebab separuh dari adik beradik saya yang lain berada di kuala lumpur tapi ? korang tengok kat laptop atas meja, tengah webcam dengan adik-adik dekat kl, walaupun jauh tetapi dekat dihati. .



 could you see my mok sedang tuangkan tea untuk my tokwan, wah swweet, and adik maher kat belakang tu
to maher : haha gambar maher pun masuk jugak la. .



Again before he leave snap pic dulu wey tapi kawan dia si ketua kelas asrol malu nak masuk gambar. .




thanks for reading, soon saya akan update tentang hadiah and saya akan post video. . kbai all have a nice holiday all. . keep me in touch !