Saturday, December 8, 2012

Bahana Meninggalkan Solat Fardu Lima Waktu

Assalamualaikum wbt.

Malam ni tak ada motif nak menaip, so jari ni tak perlu la nak berjoget-joget. Tadi ada la searching sal kehidupan tentang ISLAM ni, and terjumpa ni, jadi saya rasa as a muslim i have share this with all, kan? tak guna jika berilmu tidak berkongsi dengan orang lain. =)Subuh – Allah SWT akan mencampakkannya kedalam neraka Jahannam selama 60 tahun. Sahabat sekalian, 1 tahun di akhirat tidak sama dengan dunia. Jika 1 tahun di dunia kita sudah rasa agak lama, di akhirat 1 tahun bersamaan dengan 60,000 tahun di dunia. MasyaAllah. 7 keturunan kita pun belum lepas 1 tahun jika kita hidup di akhirat.
Zuhur – Dosa sama seperti membunuh 1000 orang muslim. Sedangkan membunuh seorang orang Islam pun kita akan dicampakkan ke neraka, bayangkan kita telah membunuh 1000 orang muslim. Betapa azabnya kita. Begitu mudah kita mencari dosa tersebut hanya dengan meninggalkan solat Zuhur yang mana jika dilakukan, 15 minit pun tak sampai.
Asar – Dosa sama seperti meruntuhkan Ka’abah. MasyaAllah, sanggupkah kita meruntuhkan kiblat umat Islam? Renungkan berapa kali sudah kita meninggalkan solat asar dengan sengaja? Dan renungkan juga berapa kali sudah kita meruntuhkan Ka’abah.
Maghrib – Dosa sama seperti berzina dengan ibubapa sendiri. Saya tak sanggup nak menyedarkan diri saya dengan lebih panjang akan dosa meninggalkan solat maghrib ini. Rasa amat bersalah dengan ibu saya sendiri.
Isyak – Allah SWT berseru kepada mereka “Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi redha engkau tinggal dibumiKu dan menggunakan nikmat-nikmatku, segala yang digunakan dan dikerjakan adalah berdosa kepada Allah SWT.”Sahabat Oh! Islam sekalian, ketika anda membaca artikel ini anda masih menyedut udara untuk bernafas. Adakah udara itu diredhai Allah SWT? Jika Allah mengenakan charge RM10 setiap kali kita menyedut udara, sudah tentu baru ramai antara kita yang akan tersedar dari tidur.
P/S: tadi saya dapat pengetahuan baru tentang harta, nenek saya cerita dalam WANG RM10 yang kita miliki tu ada bahagian orang lain juga, tapi kita ja tak tahu, rezeki kita belum tentu untuk kita, and nenek cakap jangan kedekut and jangan buat muka masam jika ada yang meminta sedekah sebab jika ALLAH nak tarik rezeki kita, dengan sekelip mata sahaja.
Terima kasih =)

No comments: