Saturday, April 7, 2012

TIP : Hidung Mancung

Assalamualaikum

dunia hari ini, orang mesti nak nampak comel? especially gegurl, hehe.. kalo idong tak mancung tak nak lah jumpa pakwe, tak nak la, nak ngeDATE, haha disini saya akan kongsikan tip nak buat hidung jadi mancung, but don't be like malay quotes " HIDUNG TAK MANCUNG PIPI TERSORONG-SORONG " hehe [nonsense] okay jom continue baca kat bawah...                           -next-


" saya memiliki hidung yang kurang mancung. Bagaimana mahu membuat shading yang tepat! " USAH risau , sedikit tip solekan sempurna bagi kaum hawa..





  1. Baiklah. Ada lima langkah penting yang perlu dilakukan untuk membentuk hidung agar tampak lebih mancung. Pertama , pilih dua warna foundation iaitu warna gelap& terang. Warna foundation yang gelap digunakan untuk menutupi kawasan wajah yang perlu disamar. Warna foundation yang terang pula untuk menunjukkan kawasan wajah.
  2. Kedua, aplikasikan foundation berwarna gelap pada foundation warna terang. Sebagai alternatif lain,korang boleh gunakan concealer. Untuk mengelakkan kedua2 warna kelihatan ganjil , ratakan foundation dengan menepuk-nepuk menggunakan jari.
  3. Kemudian , gunakan bedak tabur @ padat dengan meratakan pada wajah, 
  4. Seterusnya penggunaan pembayang mata (eyeshadow) untuk merias mata. Pada bahagian dalam, aplikasikan eyeshadow berwarna gelap untuk menciptakan sudut antara hujung mata dengan hidung.
  5. Ditulang hidung bahagian atas, aplikasikan sedikit eyeshadow berwarna putih ( ivory) . Untuk hidung di bahagian tepi, aplikasikan warna coklat tua. Maka hidung akan kelihatan lebih mancung!

coming soon ..

TIP : 8 Khasiat Air Suam Dalam Berdiet

Assalamualaikum

Kali ini saya akan berkongsi tip berdiet, iaitu khasiat air suam dalam berdiet.. pasti kalangan anak muda sekarang bila dengar air suam pasti kaget, " eh! air suam, tak nak! tak sedap! " kawan-kawan, air suam ini mempunyai pelbagai khasiat, memanglah ia tidak sesedap air milo beng or neslo, tapi air suam lebih berkhasiat dari semua tu, tau tak? nak tahu khasiatnya? baca bawah..                              -next-


Air suam memainkan pernana yang besar jika korang berdiet untuk mengurangkan berat badan, kerana air suam berperanan dalam membantu tubuh untuk menghilangkan lemak. teruskan membacanya untuk mengetahui faedahnya..


   

  1. Air suam dapat menurunkan selera makan & mengurangkan rasa lapar.
  2. Ia membantu tubuh dalam proses pembakaran lemak yang terkumpul kerana hati akan menghadapi kesulitan untuk berfungsi jika buah pinggang tak menerima air yang mencukupi..
  3. Menguraikan pengumpulan sodium di dalam badan.
  4. Membantu memelihara kesihatan otot & kelenturannya.
  5. Membersihkan kekotoran serta zat2 beracun yang terdpat dalam tubuh badan.
  6. Mengatasi keslulitan pembuangan air besar & urin.
  7. Mengatasi masalah penyumbatan air pada saat tubuh menahan air yang ada di dalamnya agar tak kehabisan air.
  8. Mengurangkan lebihan lemak di dalam badan,.

 [air suam more better from fresh orange, but both full of khasiat taw]

Sumber photo: google
 p/s: Jadi, pakar2 kesihatan menyarankan agar setiap orang mengambil satu hingga lima liter air setiap hari & ditambah dengan 250 mililiter jika beratkorang bertambah sebanyak satu kilogram.. Jadi korang perlu mengamalkan pengambilan air suam berbanding air sejuk untuk mengekalkan kekuatan pada tubuh korang.

~TERIMA KASIH ALLAH~