Friday, June 15, 2012

Trip To Terengganu #2 :Taman Tamadun Islam

Assalamualaikum

hello and hye to my readers yang  hensem lagi kacak, comel lagi cun, heeeee..alhamdulillah kembali lagi kita bersama..

haa! okey ni saya nak sambung cerita trip to terengganu, kali ini di TTI or? Taman Tamadun Islam, fuh! semuanya cantek-cantek belake, orang ganu errr.. na na na na ganu kite! heeee, waktu saya pergi kali ni, tak ramai pelancong dari luar negara, kalau pergi dulu-dulu masa cuti memang penuh dengan pelancong, and mula lah " excuse me sir, can we take picture together " ayat lapuk, srot-srot gambar memenuhi ruang memori, seriously tti is the best place, sebab kat sini kita dapat melihat pelbagai monumen-monumen yang menarik..

masa kat sini kita boleh memilih untuk menggunakan tram atau buggy yang dipandu oleh jurupandu.. selain itu, kita dapat melihat tayangan video di monument-monument tertentu.. tapi sebelum tu anda perlu dapatkan passport khas untuk masuk ke dalam tti ni, harga RM14.00 and diberi 2 jenis kupon berharga RM2.00 for food, and RM2.00 for souvenier.. kami semua pun just only pay RM10.00 jer, sebab half di tanggung oleh cikgu mila and cikgu azi..

 kalau tak silaplah kan? ni monumen masjid negara..


 firstly sampai you all will see, " taman monumen board " : balai pelepasan, iaitu tempat beli ticket serta tempat serta untuk masuk ke dalam..


 buat muka eksited kemain, dapat datang tti


disebabkan cuaca terlalu hot, buat action berteduh gitu..


trim yang awesome,kalau buggy pulak macam kete orang main golf gitu heee...





cikgu yang owsem, cikgu mila(berbaju kelabu) and cikgu azimah(berbaju biru)


Pattani Central Mosque, Thailand..


 Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam..



lupa nama :)) heee


Taj Mahal. Agra, India (syurga cinta Shah jahan terhadap Mumtaz Mahal)



sign board!


kincir air terbaru yang terdapat di tti, :)


skowdeng pak arab and mak arab :)


Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan.


Kubbah As- Sakhrah, Baitul Muqaddis, Palestin.


Great Mosque of Samarra, Iraq..


Sheikh Lutfallah Mosque, Iran..


Abu Nsr Parsa, Afghanistan,,





 kalau tak silap saya, ni adalah pokok kurma..


  Al-Haram Mosque,Mecca, Saudi Arabia






Suleyman Mosque, Turkey



thats all from me, thank you for reading..
p/s: in terengganu this place is famous, because we can get to know how? where?about the monumen of mosque.. so? datanglah beramai-ramai ke terengganu.. for info click sini