Sunday, July 29, 2012

We are Model

Assalamualaikum

hye uolls semua, miss giler-giler nak update entry sal family, this time i'll  wrote about the photo shoot time, sibling! cewah, haha , takdelah saja ja, nak buat story sebab picture nih kiut sesangat, sebab adik-adik iolls kelas-kelas artis sudah, especially my adik dina, haha she's looks like a model, seriously said, she's look like the kid on the tv dalam bintang kecil tu, also kakak , looks so beautiful! like her brother? who? of course me lar :)
picture time!

my princesss yang kiut lagi miut!


 wan irdina wadesofea hasanah .. the bintang kecil artist (soon)



wan irtiyah khalisah ( the fanatic of korean model )


the carl lesmana! muhammad tarmiziani
the modelling photographer! :D cewah


us, without put any cake to our face, mean original :), kalau uolls tengok picture ni gelap siket jangan habak apa-apa, sebab orang yang tolong amekkan picture ni, ta reti -peace- anyway this picture is really meaningful about our relationship as brother and sister! :)

my hapek korea? how cun dia, ? kikiki -gelak jahat-

anyway thanks for spending little time reading this -lalola- post, hahaha, seriously menaip dalam keadaan ketawa sensorang, kalau dah baca? silakanlah klik like ya ! :D

Doa Seorang Anak

Assalamualaikum, 
 
Bismillah hirrahmanirrahim..
Ya Allah,
Rendahkanlah suaraku kepada kedua ibubapaku
Perindahkanlah ucapanku di hadapan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka.
Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
Didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
Kasih sayang yang mereka limpahkan padaku,
Peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya dosa-dosa
mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan
perkenan-Mu ya Allah hanya Engkaulah yang berhak
membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda.
Ya Allah,
Bila maghfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa’at untukku. Tetapi
jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi syafa’at
untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul bersama
dengan santunan-Mu di tempat kediaman yang dinaungi
kemulian-Mu,ampunan-Mu serta rahmat-Mu….
Sesungguhnya Engkaulah yang Maha
Agung dan Engkaulah yang Maha Pengasih.
Amin Ya Rabbal Alamin..



Terima kasih sudi baca, kalau suka like la :D

Solat Sunat Dhuha

Assalamualaikum


Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam sendiri ialah sembahyang sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, Antaranya dalam riwayat  Abu Hurairah katanya:-
Maksudnya :”Kekasihku Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat sembahyang Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan” Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai sepenggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik. Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu.
Di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”
Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :
“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi
Hadis-hadis diatas jelas menunjukkan tentang kelebihan solat sunat dhuha dan betapa besar ganjarannya apabila kita menunaikan solat sunat dhuha dan sentiasa beristiqamah dengan solat sunat ini. Tambahan pula antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaan mengenai solat sunat ini, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:
“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan” - Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim
Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :
“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim
Doa Solat Sunat Dhuha:
terima kasih sudi baca, kalau free sila click like! :D

ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum


terima kasih sudi baca :)