Wednesday, August 1, 2012

31 Julai 2012

Assalamualaikum

guys what happen today? can uolls teka? hehe sebenarnya today is my mother ulang tahun kelahiran, sebenarnya rasa pelik jugak sebab tahun ni hari jadi mak jatuh dalam bulan puasa, sambut pun rasa tak syiok sebab tak reti nak berkek kek bulan puasa ni weyh, saya rasa kekok jer,tak nak sambut sebenarnya, tapi atas desakan my minah si wahida, kitorang pun pakat la, dari minggu lepas lagi, ala buat biasa-biasa jer :D

my adik si wahida cook some dishes to my mum, ayam masak apa ntah, yang jelas kaler dia hijau, kekeke, masa dia tanya nak masak apa? saya pun cakap saya suka hijau, dan dia masak ayam masak hijau, tanpa my mum taw :D, entah la menjadi ke tidak, tapi so far so good alhamdulillah sedap meh ..terima kasih dik sebab tolong abang awak, then this evening pergi rumah my grandma as korang tahu, my tok wan la..terima kasih to my lovely family for support my nasi goreng hehe, ummi iolls masak nasi goreng special taw,tambahan pula sedap!! :D then tok wan kasi kitorang air kelapa(my feberet),hehe and more kind of food, 

tapi yang paling hapra buat saya tersengeh sensorang, ummi saya adalah yang terbaik sebab petang ni ummi belanja pizza, heehehe, then sempat jugak spend time sebelum berbuka bersama 4 orang adik perempuan saya , adik2 yang sporting lagi awesome wan irtiyah khalisah, nurul wahida, wan irdina wadesofea hasanah and my adik yang paling kecik lagi comel, wan irdini khaleela..

to bonda : mazlah bt mamat
selamat menyambut ulangtahun kelahiran, semoga selalu ceria dan tabah
dalam menghadapi dugaan hidup demi membesarkan anak-anak
yang penuh dengan ragam :D, also semoga mak panjang umur dan dimurahkan reZeki selalu

mak cakap :
terima kasih kepada rakan-rakan,anak-anak, serta keluarganya yang wish birthday dia, 
and dia ada talk to wahida, yang dia rasa tahun ini dia rasa amat bertuah, serta rasa sangat bahagia dengan kehadiran keluarga baru kami, ummi gee :D (my foster family)  dia terharu sesangat hari ni,hehe :D

PICTURE TIME!

 Ayam masak hijau yang disediakan khas oleh si wahida


some kerabu , and sebenar ada solok lada tapi lupa nak letak (made by mok)


air kelapa muda yang buat saya terliur : tokwan :D


 SPECIAL NASI GORENG disediakan oleh Datin Sri mayangsary(soon) a.k.a my ummi :D..HAHA my ummi masak sedap


 me and wahida sediakan aiskrim bersama chocolate rice to emak :D


 kerabu sarei(ntah tak pasti eja camne)


 before go to teratak tok wan, kami ke pasaraya beli hadiah ni buat mak, biasa jer, ada lampu2, and bling-bling gitu, well budak belajar not havE an enough money to buy an expensive thing :D

 
gift from mum sister


 thank you very much to my only ummi, because treat pizza to us :D ummi memang terbaik, persis kayak boboboi :D hehe


I LOVE YOU MUM!!


malu rasa seba saya besar , hehe tinngi dari emak! kekeke :Dsebenar segan nak letak pic ni, sebab saya kelihatan begitu serabai sekali :D peace!tak rancang nak masuk gambar pun sebenar, sebab kitorang suka2 jer,



Abu Hurairah radhiallahu 'anh berkata:
 
Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya:
 
“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”
 
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
 
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
 
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
 
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
 
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
 
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
 
Baginda menjawab: “Ayah kamu.”[1]
 
 
Seorang sahabat bernama Jahimah radhiallahu 'anh datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam meminta pandangan baginda untuk dia ikut serta dalam ekspedisi Jihad.
 
Rasulullah bertanya: “Adakah kamu masih mempunyai ibu?
 
Jahimah menjawab: “Ya.
 
Lalu Rasulullah bersabda:
“Tinggallah bersamanya kerana sesungguhnya syurga terletak di bawah tapak kakinya.”[2]
 
 
Di antara ibu dan ayah, ibulah yang lebih berhak untuk menerima perhatian daripada seorang anak. Tidak sekadar itu, ibu memiliki hak tiga kali ganda lebih besar daripada seorang ayah sepertimana terbukti melalui hadis di atas. Syurga juga terletak di bawah kaki ibu, sebagaimana yang dijelaskan dalam hadis kedua di atas. Selain itu Allah Subhanahu wa Ta‘ala juga telah mengkhususkan beberapa ayat-Nya di dalam al-Qur’an untuk ibu. Ini tidak lain menunjukkan betapa besar dan mulia kedudukan ibu di sisi Allah dalam peranannya melahirkan anak dan membesarkannya.[3] Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:
 
p/s: saya sangat menyayangi ibu bapa saya,tidak kira kandung, tiri serta angkat :D kerana family saya adalah yang terbaik bagi saya, to my parent anakanda sangat menyayangi kalian!

thanks for spending little time reading this post! :D hopefully uolls enjoy reading my writing :D feels free click like okay