Saturday, December 28, 2013

Tok ki dah kembali ke rahmatullah .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semalam .
aku sepatutnya berada di kuala lumpur dah , sebab nak hantar abang yang nak ke luar negara . tapi ?
sejak beberapa hari ni , keadaan tokki angkat aku tidak begitu okay , aku pun decide dalam hati , kalau aku dekat kl , kalau apa-apa berlaku dekat tokki imposible aku boleh balik segera .

So , berbagai alasan aku bagi dekat abang dan mama semata-mata tak nak balik kl , semalam tidur pun tak lena . Aku tak tahu kenapa , first air mata aku duk mengalir sebab abang dah nak balik oversea , memang sedih yang teramat .

Dalam area , pukul 1 pagi aku tengok , adik nessa aku (belah keluarga angkat) update status gambar tokki kitorang , duduk kejap dapat mesej dari facebook , adik cakap " tokki meninggal dunia " aku macam eh nessa maybe kidding me . serius !

Then , air mata aku mengalir dah time tu , adik aku sorang lagi call " ajie tokki dah takde" aku time tu , nangis semampu mungkin .

Yeah , seumur hidup aku , aku tak pernah rasa kasih sayang atok , dari belah abah mahupun mak sebab aku tak sempat jumpa , Alhamdulillah bila aku diterima jadi anak angkat keluarga tokwan , aku dapat merasai kasih sayang seorang tokki , yeah . walaupun tokki kadang-kadang ingat muka aku  kadang-kadang tak ingat .

Tokki , terlantar kat katil hampir 6 tahun (ayahsya cakap) , so aku pun fikir balik , mungkin ini yang terbaik . Allah aturkan segalanya dengan terancang .

Aku bersyukur , dalam usia perkenalan aku jadi anak angkat keluarga tokwan selama setahun , aku dapat rasa kelengkapan sebuah kehidupan , sebab adanya tokki .

Selama , setahun lebih ni , aku kerap kesana , dulu boleh kata hari-hari sebab nak tengok tokki . serius . aku tak kisah apa orang nak kata pada aku , sebab bagi aku tokki and tokwan adalah anugerah paling berharga yang aku ada . walaupun angkat , tapi jalinan persaudaraan anak cucu kuat .

Aku sempat suapkan tokki makanan , bagi tokki minum air . usap tangan tokki , tolong ayah mandikan tokki . ya aku bersyukur sangat , sebab aku diberi peluang berkidmat untuk tokki walaupun sekejap . aku nangis . ya aku taip entry ni aku nangis . Allah saja yang tahu .

Ikut hati , aku tak sanggup nak tulis lagi . tapi alang-alang menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan .

Anyway tokki zaman dulu-dulu merupakan guru besar , dia jadi cikgu mak aku . and mak aku kawan rapat kepada arwah anak tokki .

Rupanya dalam perkenalan aku , mak aku dah lama rupanya kenal tokki .

Cuma , aku mintak kalian yang baca entry aku ni . doakan tokki aku  sedekahkan Al-Fatihah pada beliau , aku cuma harap roh beliau tenang disana .

Malam ni aku demam , tambah hujan . aku tak dapat berkumpul dirumah tokwan untuk majlis tahlil , so lepas isyak dan maghrib tadi , aku hanya mampu bacakan surah alquran buat tokki ,

dear tokki " thanks for being a great grandfather in mylife , dengan adanya tokki , ajie rasa sangat kasih sayang . serius ajie anggap tokki dah macam tokki kandung ajie , ajie tetap sayang tokki walaupun mak cakap tokki zaman jadi gurubesar tokki garang , dengan mak and aunt ba . "

Alhamdulillah jugak , ini pertama kali aku solat jenazah lepas once upon a time dulu , aku join usrah . Alhamdulillah , ini kali pertama aku jejak kubur after 9 years ago . hari ni aku gagahkan diri , demi tokki . sumpah .

2 INSAN KESAYANGAN SAYA DUNIA AKHIRAT .

 gambar kat atas , time bacaan yassin untuk tok ki , sebab time ni pernafasan tok ki hampir tersekat .


 tu , nampak kopiah putih , tu ayah angkat saya , ayah turun sampai ke bawah demi tokki , dalam hati , terima kasih Allah , kerana kurniakan such a good ayah to me , gambar lain . maaf saya tak sampai hati nak post dekat sini , air mata mengalir je taip entry ni .


 muka a bit pale , sebab semalam kuat nangis , hari ni tak keluar air mata . 


 adik-adik yang menggembirakan hati , and nampak senyuman itu . see i'm doing my iklan colgate . haha


 ni , mama angkat jugak aka mentor . terima kasih mama , dulu kini dan selamanya , mama selalu ada disaat saya sedih . Terima kasih Allah , saya terkejut tengok mama ada dekat rumah tokwan , jumpa mama hati jadi sejuk sikit . 



Hanya mampu sedekahkan ayat suci yassin dari jauh , sebab tak dapat pergi rumah tokwan for tahlil tonight . 

Allah tahu apa yang terbaik , tok ki akan sentiasa ada dalam ingatanku selamanya .
AL FATIHAH BUAT ALLAHYARHAM HAJI MOHAMAD BIN HAJI ISMAIL .

Friday, December 27, 2013

Dunia pancaroba.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sebelum baca lebih lanjut , baca dulu puisi yang saya sediakan ya kawan-kawan =)

Dunia pasti berputar…
Ada saatnya kita tertawa…
Langit pun akan mendengar…
Atas Lisan yang terjaga.. !!
Dunia pasti berputar..
Ada saatnya kita megeluarkan airmata..
Dengan tumpuh doa dan segala upaya..
Berpasrah akan kehendak dan kuasa-NYA …
Aku memang manusia biasa..
Aku pun terlahir dari keluarga sederhana..
Aku hanyalah tanah..
Jemari pun tak kan sanggup untuk menadah..!!
Ku mohon jangan kau urai tanya ..
Mengapa aku bisa,, mengapa aku tidak bisa..
Ku mohon jangan kau khianati rasa..
Karena kebohongan tak’kan mampu bertahan Lama .
Okay , puisi kejap dekat atas tu . Semalam , dalam pukul 11 macam tu , tetiba dapat email daripada google , mengatakan bahawa email aku dibuka oleh orang lain , aku time tu terkejut yang teramat sangat , dahla masa tu aku otw nak masuk tidur dah , email sampai dekat handphone aku .
Dalam masa yang sama aku tengah bersedih sebab abang nak melanjutkan pelajaran ke jepun , lepastu risau akan kesihatan tokki aku . Ditambah dengan email di hack , subhanallah perasaan aku time tu Allah saja yang tahu .
dalam fikiran aku ,
" habislah barang-barang yang aku order dengan kedai online sebab aku pakai email tu "
"habislah maklumat peribadi aku "
"habislah , habislah , habislah "
then teringat ! aku kena try buat , aku secure and try log in , and test dekat lupa password bagai , then email dihantar ke email peribadi aku yang satu lagi .Alhamdulillah , selamat .
Tapi ? tidak semena-mena dapat pulak email dari google , yang ada orang cuba buka akaun facebook aku , well akaun facebook aku yang satu tu , dah lama aku deactivekan . Aku panik aaa , sebab ada sorang member aku , dia kena ugutan melalui facebook arrr, siap ugutan dengan ayat kasar arrr . panik sangat , aku pun check , 
Mesti hacker tu cuba untuk buka akaun facebook aku yang carl lesmana ni , malangnya dia tak tahu yang akaun facebook aku sekarang aku gunakan email lama , dan bukannya email yang sekarang , email yang sekarang aku pernah guna untuk facebook aku yang aku buat carllesmana2 satu ketika dahulu , tapi facebook tu aku dah deactive , tetiba reactive balik . dari situ lah aku tahu ada orang cuba hack aku , serius panik .
So , aku fikir positif , aku tukar balik segala email aku , segala password dan buat secure . and reminder dekat handphone if anyone try bukak selain dari gadget yang aku guna .
Aku tak fikir lain dah , yang aku fikir blog . sebab time semalam , aku cuba bukak blog tapi tak dapat nak log in , aku panik tahap apa entah . Lama-lama lepas secure semua , blog dapat dibuka .
Anyway , aku tak tahu apa motif orang hack aku .
nak kata aku HOTSTUFFFFFFF , aku ni ordinary sajooo .
nak kata aku FAMOUS AMOUS BLOGGER , follower pun tak sampai 2k .
nak kata facebook aku ramai orang follow ? memang tak ah , sebab facebook aku hanya add orang yang aku rasa aku kenal saja,
mungkin ? dia nak buat ugutan jugak dekat aku . nauzubillahminzalik .mohon sisih malaikat 44 . 
dear hacker !
" kau ni dah takde keje lain ke ? aku tahu kau akan cuba baca blog aku , sebab mesti kau kenal aku sebabtu kau hack aku kan ? so aku nak cakap . kiamat sudah dekat , tak takut ke aku tak maafkan dosa kau ? "
bertaubatlah . masih belum terlambat and please stop your aktiviti menghack akaun orang . sebab kalau kau hack aku pun tak guna jugak , sebab aku ni manusia biasa yang lebih bijak dari kau =P phuiii .

kepada sahabat-sahabat yang baca post ni , saya nak cakap !
"berhati-hati " maybe salah saya kot mungkin lupa nak log out dekat mana-mana , 
so awak semua jangan cuai okay , 
,
and one more ! tolong berhati-hati dengan manusia zaman sekarang sebab , haters tu umpama gunting dalam lipatan , kita tak tahu siapa musuh kita . so hati-hati , macam saya since peristiwa last night , habis semua akaun saya buat security .

peace yoo , assalamualaikum babai !

Thursday, December 26, 2013

Kemalangan ! TOLONG berhati-hati .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kemalangan .

Ya , aku nak cakap pasal kemalangan . Dalam 2 hari ni ada 2 kemalangan yang aku lihat , satu seorang gadis dilanggar semasa dalam perjalanan pergi kerja . And hari ni tadi masa on the way balik dari sekolah lepas selesaikan urusan stok buku untuk koperasi , aku pergi isi petrol and masa tang nak balik tu , aku tegok abang polis siap lambai-lambai , k aku tak faham motif dia melambai .

So , masa aku masuk dekat , tengok budak baya aku langgar van , pecah habis cermin belakang van tu , k aku tak tahu siapa salah . Mungkin pakcik tu kot , sebab dia bawak van tak berhati-hati , takpun budak tu yang salah sebab naik laju . mungkin okay .


Terus aaa , aku teringat zaman aku kemalangan dulu , time tu aku balik dari rumah cikgu bm aku , okay aku nak cakap puan nory okay cikgu bm aku . So , time tu hujan , aku bermotor time tu , tiba-tiba motor tu jadi gila , lampu tak menyala . So , untuk balik aku pasang signal menyala sebab nak kasi notification pada orang tentang kewujudan aku naik motor , so masa lalu depan rumah sorang pakcik ni ......

Dia , signal depan rumah dia terus masuk . jenis pakcik bengong . okay aku marah ni , lepas tu aku tersepit di tengah-tengah kereta bila ada kereta datang dari belakang . Rupanya pakcik ni , dah 3 orang langgar orang sampai ada yang arwah depan rumah dia , itu maknanya something wrong dengan dia , mana tak wrongnya umur dah hampir 80 still gedik nak drive , ikut hati aku nak tampo pakcik tu . dah la langgar orang lepastu lepas tangan pulak , kesian makcik yang anak dia kena langgar tu . wallahuaklam ..

Okay , aku ingat sampai ke hari ni , peristiwa aku eksiden . tapi , Aku tahu Allah sayangkan aku bila dia selamatkan aku tanpa luka secebis walaupun aku tersepit di tengah-tengah kereta .

Ok dah cukup , stop cakap pasal eksiden bagai . seram aku dibuatnya , so ?
Aku nak cakap dekat korang semua ,
"kalau memandu , kau jangan syok sendiri sudah . sebab kalau kau syok sendiri , kau faham-faham lah apa akan jadi k "

" berhati-hati , well aku nak cakap , kita walaupun berhati-hati acane sekalipun orang lain belum tentu berhati-hati , so perbanyakkan doa , mintak Allah jauhkan kita dari bala malapetaka semua "

" time memandu tu , kalau rasa tak sedap badan ke hape , baik berhenti kat tempat selamat and rehat okay "

dannnnn . " ingatlah orang tersayang " kalau ko tak nak " MAKKKK .Sos cili tumpah melanda " ingat tak iklan tu kat tv3 ? aku selalu ingat lepas aku eksiden dulu-dulu . trauma weyh , mahu tak trauma .

Apapun , to abang dan kakak yang memandu , bawak kereta motor , berhati-hati k .

The main point of this entry nak cakap " nak suruh berhati-hati jerrr , sebab nyawa kalau dah hilang takde dah datang nyawa kedua " ingat yang tersayang .


contoh , k . mohon amek iktibar .


cuba tengok video ni sattt ,

p/s:  aku trauma sebenarnya , hari ni bawak kenderaan penuh berhati-hati . seriau .

Wednesday, December 25, 2013

Taubat !


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tahap-tahap dan peringkat-peringkat perubahan kerohanian telah pun disebut. Perlu ditegaskan bahawa setiap peringkat dicapai terutamanya dengan taubat. Bolehlah dipelajari cara bertaubat dengan orang yang mengetahui cara berbuat demikian dan yang telah sendirinya bertaubat. Taubat yang sebenar dan menyeluruh merupakan langkah pertama di dalam perjalanan.

“(Ingatlah) tatkala orang-orang kafir itu adakan dalam hati mereka kesombongan (iaitu) kesombongan jahiliah. Lalu Allah turunkan ketenteraman atas rasul-Nya dan atas mukmin. Dan Dia wajibkan mereka (ucapkan) perkataan menjaga keselamatan (taubat) kerana mereka lebih berhak dengan itu, dan memang (mereka) ahlinya, dan adalah Allah mengetahui tiap sesuatu”. (Surah Fath, ayat 26).

Keadaan takutkan Allah mempunyai maksud yang sama dengan kalimah “La ilaha illa Llah” – tiada Tuhan, tiada apa-apa, kecuali Allah. Bagi orang yang mengetahui ini akan ada perasaan takut kehilangan-Nya, kehilangan perhatian-Nya, cinta-Nya, keampunan-Nya; dia takut dan malu melakukan kesalahan sedangkan Dia melihat, dan takutkan azab-Nya. Jika seseorang itu tidak berkeadaan demikian dia perlu mendapatkaan orang yang takutkan Allah dan menerima keadaan takutkan Allah itu daripada orang berkenaan.
Sumber dari mana perkataan itu diterima mestilah bersih dan suci daripada segala-galanya kecuali Allah, dan sesiapa yang menerimanya mestilah ada kebolehan untuk membezakan antara perkataan orang yang suci hatinya dengan perkataan orang awam. Penerimanya mestilah sedar cara perkataan itu diucapkan, kerana perkataan yang bunyinya sama mungkin mempunyai maksud yang jauh berbeza. Tidak mungkin perkataan yang datangnya daripada sumber yang asli sama dengan perkataan yang datangnya daripada sumber lain.

Hatinya menjadi hidup bila dia menerima benih tauhid daripada hati yang hidup kerana benih yang demikian sangat subur, itulah benih kehidupan. Tidak ada yang tumbuh daripada benih yang kering lagi tiada kehidupan. Kalimah suci “La ilaha illa Llah” disebut dua kali di dalam Quran menjadi bukti.
“(Kerana) apabila dikata kepada mereka “Tiada Tuhan melainkan Allah” mereka menyombong. Dan mereka berkata, ‘Apakah kami mesti tinggalkan tuhan-tuhan kami buat (mengikut) seorang ahli syair dan gila?” (Surah Shaaffaat. Ayat 35 & 36).
Ini adalah keadaan orang awam yang baginya rupa luar termasuk kewujudan zahirnya adalah tuhan-tuhan.
“Oleh itu Ketahuilah bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah. Dan mintalah perlindungan bagi buah amal kamu, dan bagi mukmin dan mukminat, dan Allah mengetahui tempat usaha kamu (di siang hari) dan tempat kembali kamu (pada malam hari)”. (Surah Muhammad, ayat 19).
Firman Allah ini menjadi panduan kepada orang-orang beriman yang tulen yang takutkan Allah.

Saidina Ali r.a meminta Rasulullah s.a.w mengajarkan kepadanya cara yang mudah, paling bernilai, paling cepat kepada keselamatan. Baginda s.a.w menanti Jibrail memberikan jawapannya daripada sumber Ilahi. Jibrail datang dan mengajarkan baginda s.a.w mengucapkan “La ilaha” sambil memusingkan mukanya yang diberkati ke kanan, dan mengucapkan “illa Llah” sambil memusingkan mukanya ke kiri, ke arah hati sucinya yang diberkati. Jibrail mengulanginya tiga kali; Nabi s.a.w mengulanginya tiga kali dan mengajarkan yang demikian kepada Saidina Ali r.a dengan mengulanginya tiga kali juga. Kemudian baginda s.a.w mengajarkan yang demikian kepada sahabat-sahabat baginda. Saidina Ali r.a merupakan orang yang pertama bertanya dan menjadi orang yang pertama diajarkan.
Kemudian satu hari selepas kembali daripada peperangan, Nabi s.a.w berkata kepada pengikut-pengikut baginda, “Kita baharu kembali daripada peperangan yang kecil untuk menghadapi peperangan yang besar”. Baginda s.a.w merujukkan kepada perjuangan dengan ego diri sendiri, keinginan yang rendah yang menjadi musuh kepada penyaksian kalimah tauhid. Baginda s.a.w bersabda, “Musuh kamu yang paling besar ada di bawah rusuk kamu”.
Cinta Ilahi tidak akan hidup sehinggalah musuhnya, hawa nafsu badaniah kamu, mati dan meninggalkan kamu.
Mula-mulanya kamu mesti bebas daripada ego kamu yang mengheret kamu kepada kejahatan. Kemudian kamu akan mula memiliki suara hati yang belum penuh, walaupun kamu masih belum bebas sepenuhnya daripada dosa. Kamu akan memiliki perasaan mengkritik diri sendiri – tetapi ia belum mencukupi. Kamu mesti melepasi tahap tersebut kepada peringkat di mana hakikat yang sebenarnya dibukakan kepada kamu, kebenaran tentang benar dan salah. Kemudian kamu akan berhenti melakukan kesalahan dan akan hanya melakukan kebaikan. Dengan demikian diri kamu akan menjadi bersih. Di dalam menentang hawa nafsu dan tarikan badan kamu, kamu mestilah melawan nafsu kehaiwanan – kerakusan, terlalu banyak tidur, pekerjaan yang sia-sia – dan menentang sifat-sifat haiwan liar di dalam diri kamu – kekejian, marah, kasar dan berkelahi. Kemudian kamu mesti usahakan membuang perangai-perangai ego yang jahat, takabur, sombong, dengki, dendam, tamak dan lain-lain penyakit tubuh dan hati kamu. Cuma orang yang berbuat demikian yang benar-benar bertaubat dan menjadi bersih, suci murni dan tulen.
“Sesungguhnya Allah kasih kepada orang yang bertaubat dan memelihara kesuciannya”. (Surah Baqarah, ayat 222).
Dalam melakukan taubat seseorang itu mestilah mengambil perhatian supaya penyesalannya tidak samar-samar dan tidak juga secara umum agar dia tidak jatuh ke dalam ancaman Allah:
“Tidak kira berapa banyak mereka bertaubat mereka tidak sebenarnya menyesal. Taubat mereka tidak diterima”.
Ini ditujukan kepada mereka yang hanya mengucapkan kata-kata taubat tetapi tidak tahu sejauh mana dosa mereka, malah tidak mengambil tindakan pembaikan dan pencegahan. Itulah taubat yang biasa, taubat zahir yang tidak menusuk kepada punca dosa. Ia adalah umpama orang yang cuba menghapuskan rumput dengan memotong bahagian di atas tanah tetapi tidak mencabut akarnya yang di dalam bumi. Tindakan yang demikian membantu rumput untuk tumbuh dengan lebih segar. Orang yang bertaubat dengan mengetahui kesalahannya dan punca kesalahan itu berazam tidak mengulanginya dan membebaskan dirinya daripada kesalahan itu, mencabut akar pokok yang merosakkan itu. Cangkul yang digunakan untuk menggali akarnya, punca kepada dosa-dosa, ialah pengajaran kerohanian daripada guru yang benar. Tanah mestilah dibersihkan sebelum ditanam pokok orkid.
“Dan Kami bawakan perumpamaan kepada manusia supaya mereka memikirkannya”. (Surah Hasyr, ayat 21).
“Dia jualah Penerima taubat hamba-hamba-Nya dan mengampunkan dosa, dan Dia mengetahui apa yang kamu kerjakan”. (Surah Syura, ayat 25).
“Kecuali orang yang bertaubat dan beriman dan mengerjakan amal salih, maka mereka itu Allah tukarkan kejahatan mereka dengan kebaikan kerana adalah Allah itu Pengampun, Penyayang”. (Surah Furqaan, ayat 70).
Ketahuilah taubat yang diterima tandanya ialah seseorang itu tidak lagi jatuh ke dalam dosa tersebut.
Ada dua jenis taubat, taubat orang dan taubat mukmin sejati. Orang awam berharap meninggalkan kejahatan dan masuk kepada kebaikan dengan cara mengingati Allah dan mengambil langkah usaha bersungguh-sungguh, meninggalkan hawa nafsunya dan kesenangan badannya dan menekankan egonya. Dia mesti meninggalkan keegoannya yang ingkar terhadap peraturan Allah dan masuk kepada taat. Itulah taubatnya yang menyelamatkannya dari neraka dan memasukkannya ke dalam syurga.
Orang mukmin sejati, hamba Allah yang tulen, berada di dalam suasana yang jauh berbeza. Mereka berada pada makam makrifat yang jauh lebih tinggi daripada makam orang awam yang paling baik. Sebenarnya bagi mereka tidak ada lagi anak tangga untuk dipanjat; mereka telah sampai kepada kehampiran dengan Allah. Mereka telah meninggalkan kesenangan dan nikmat dunia ini dan menikmati kelazatan alam kerohanian – rasa kehampiran dengan Allah, nikmat menyaksikan Zat-Nya dengan mata keyakinan.
Perhatian orang awam tertuju kepada dunia ini dan kesenangan mereka adalah merasai nikmat kebendaan dan kewujudan kebendaannya. Malah, jika kewujudan kebendaan manusia dan dunia merupakan satu kesilapan begitu jugalah nikmat dan kecacatan yang paling baik daripadanya. Kata-kata yang diucapkan oleh orang arif, “Kewujduan dirimu merupakan dosa, menyebabkan segala dosa menjadi kecil jika dibandingkan dengannya”. Orang arif selalu mengatakan bahawa kebaikan yang dilakukan oleh orang baik-baik tidak mencapai kehampiran dengan Allah tidak lebih daripada kesalahan orang yang hampir dengan-Nya. Jadi, bagi mengajar kita memohon keampunan terhadap kesalahan yang tersembunyi yang kita sangkakan kebaikan, Nabi s.a.w yang tidak pernah berdosa memohon keampunan daripada Allah sebanyak seratus kali sehari. Allah Yang Maha Tinggi mengajarkan kepada rasul-Nya:
“Pintalah perlindungan bagi buah amal kamu dan bagi mukmin dan mukminat”. (Surah Muhamamd, ayat 19).
Dia jadikan rasul-Nya yang suci murni sebagai teladan tentang cara bertaubat – dengan merayu kepada Allah supaya menghilangkan ego seseorang, sifat-sifatnya dan dirinya, semuanya pada diri seseorang, mencabut kewujudan diri seseorang. Inilah taubat yang sebenarnya.

Taubat yang demikian meninggalkan segala-galanya kecuali Zat Allah, dan berazam untuk kembali kepada-Nya, kembali kepada kehampiran-Nya untuk melihat Wajah Ilahi. Nabi s.a.w menjelaskan taubat yang demikian dengan sabda baginda s.a.w, “Ada sebahagian hamba-hamba Allah yang tulen yang tubuh mereka berada di sini tetapi hati mereka berada di sana, di bawah arasy”. Hati mereka berada pada langit kesembilan, di bawah arasy Allah kerana penyaksian suci terhadap Zat-Nya tidak mungkin berlaku pada alam bawah.

Di sini hanya kenyataan atau penzahiran sifat-sifat suci-Nya yang dapat disaksikan, memancar ke atas cermin yang bersih kepunyaan hati yang suci. Saidina Umar r.a berkata, “Hatiku melihat Tuhanku dengan cahaya Tuhanku”. Hati yang suci adalah cermin di mana keindahan, kemuliaan dan kesempurnaan Allah memancar. Nama lain yang diberi kepada suasana ini ialah pembukaan (kasyaf), menyaksikan sifat-sifat Ilahi yang suci.
Bagi memperolehi suasana tersebut, untuk membersihkan dan menyinarkan hati, perlulah kepada guru yang matang, yang di dalam keesaan dengan Allah, yang disanjung dan dimuliakan oleh semua, dahulu dan sekarang. Guru berkenaan mestilah telah sampai kepada makam kehampiran dengan Allah dan dihantar balik ke alam rendah oleh Allah untuk membimbing dan menyempurnakan mereka yang layak tetapi masih mempunyai kecacatan.

Di dalam penurunan mereka untuk melakukan tugas tersebut wali-wali Allah mestilah berjalan Sesuai dengan sunnah Rasulullah s.a.w dengan mengikuti teladan baginda s.a.w, tetapi tugas mereka berlainan dengan tugas rasul. Rasul diutuskan untuk menyelamatkan orang ramai dan juga orang-orang yang beriman. Guru-guru tadi pula tidak dihantar untuk mengajar semua orang tetapi hanyalah sebilangan yang dipilih sahaja. Rasul-rasul diberi kebebasan dalam menjalankan tugas mereka, sementara wali-wali yang mengambil tugas sebagai guru mesti mengikuti jalan rasul-rasul dan nabi-nabi.
Guru kerohanian yang mengaku diri mereka merdeka, menyamakan dirinya dengan nabi, jatuh kepada kesesatan dan kekufuran. Bila Nabi s.a.w mengatakan sahabat-sahabat baginda yang arif adalah umpama nabi-nabi Bani Israil, baginda memaksudkan lain daripada ini – kerana nabi-nabi yang datang selepas Musa a.s semuanya mengikuti prinsip agama yang dibawa oleh Musa a.s. Mereka tidak membawa peraturan baharu. Mereka mengikuti undang-undang yang sama. Seperti mereka juga orang-orang arif dari kalangan umat Nabi Muhammad s.a.w yang bertugas membimbing sebahagian daripada orang-orang suci yang dipilih, mengikuti kebijaksanaan Nabi s.a.w, tetapi menyampaikan perintah dan larangan dengan cara baharu yang berbeza, terbuka dan jelas, menunjukkan kepada murid-murid mereka dengan perbuatan yang mereka kerjakan pada masa dan keadaan yang berlainan. Mereka memberi dorongan kepada murid-murid mereka dengan menunjukkan kelebihan dan keindahan prinsip-prinsip agama. Tujuan mereka ialah membantu pengikut-pengikut mereka menyucikan hati yang menjadi tapak untuk membena tugu makrifat.
Dalam semua itu mereka mengikut teladan daripada pengikut-pengikut Rasulullah s.a.w yang terkenal sebagai ‘golongan yang memakai baju bulu’ yang telah meninggalkan semua aktiviti keduniaan untuk berdiri di pintu Rasulullah s.a.w dan berada hampir dengan baginda. Mereka menyampaikan khabar sebagaimana mereka menerimanya secara langsung daripada mulut Rasulullah s.a.w. Dalam kehampiran mereka dengan Rasulullah s.a.w mereka telah sampai kepada peringkat di mana mereka boleh bercakap tentang rahsia israk dan mikraj Rasulullah s.a.w sebelum baginda membuka rahsia tersebut kepada sahabat-sahabat baginda.
Wali-wali yang menjadi guru memiliki kehampiran yang serupa dengan Nabi s.a.w dengan Tuhannya. Amanah dan penjagaan terhadap ilmu ketuhanan yang serupa dianugerahkan kepada mereka. Mereka merupakan Pemegang sebahagian daripada kenabian, dan diri batin mereka selamat di bawah penjagaan Rasulullah s.a.w.
Tidak semua orang yang memiliki ilmu berada di dalam keadaan tersebut. Mereka yang sampai ke situ adalah yang lebih hampir kepada Rasulullah s.a.w daripada anak-anak dan keluarga mereka sendiri dan mereka adalah umpama anak-anak kerohanian Rasulullah s.a.w yang hubungannya lebih erat daripada hubungan darah. Mereka adalah pewaris sebenar kepada Nabi s.a.w. Anak yang sejati memiliki zat dan rahsia bapanya pada rupa zahirnya dan juga pada batinnya. Nabi s.a.w menjelaskan rahsia ini, “Ilmu khusus adalah umpama khazanah rahsia yang hanya mereka yang mengenali Zat Allah boleh mendapatkannya. Namun bila rahsia itu dibukakan orang yang mempunyai kesedaran dan ikhlas tidak menafikannya”.
Ilmu tersebut dimasukkan kepada Nabi s.a.w pada malam baginda s.a.w mikraj kepada Tuhannya. Rahsia itu tersembunyi di dalam diri baginda di sebalik tiga ribu tabir hijab. Baginda s.a.w tidak membuka rahsianya melainkan kepada sebahagian pengikut baginda yang sangat hampir dengan baginda. Melalui penyebaran dan keberkatan rahsia inilah Islam akan terus memerintah sehingga ke hari kiamat.
Pengetahuan batin tentang yang tersembunyi membawa seseorang kepada rahsia tersebut. Sains, kesenian dan kemahiran keduniaan adalah umpama kerangka kepada pengetahuan batin. Mereka yang memiliki pengetahuan kerangka itu bolehlah mengharapkan satu hari nanti mereka diberi kesempatan untuk memiliki apa yang di dalam kerangka. Sebahagian daripada mereka yang berilmu memiliki apa yang patut dimiliki oleh seorang manusia secara umumnya sementara sebahagian yang lain menjadi ahli dan memelihara ilmu tersebut daripada hilang. Ada golongan yang menyeru kepada Allah dengan nasihat yang baik. Sebahagian daripada mereka mengikuti sunnah Nabi s.a.w dan dipimpin oleh Saidina Ali r.a. yang menjadi pintu kepada gedung ilmu yang melaluinya masuklah mereka yang menerima undangan dari Allah.
“Serulah ke jalan Tuhanmu dengan bijaksana dan nasihat dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik”. (Surah Nahl, ayat 125).
Maksud dan perkataan mereka adalah sama. Perbezaan pada zahirnya hanyalah pada perkara-perkara terperinci dan cara pelaksanaannya.
Sebenarnya ada tiga makna yang kelihatan sebagai tiga jenis ilmu yang berbeza – dilakukan secara berbeza, tetapi menjurus kepada yang satu Sesuai dengan sunnah Rasulullah s.a.w. Ilmu dibahagikan kepada tiga yang tidak ada seorang manusia boleh menanggung keseluruhan beban ilmu itu juga tidak berupaya mengamalkan dengan sekaliannya.

Bahagian pertama ayat di atas “Serulah ke jalan Tuhanmu dengan bijaksana (hikmah)”, Sesuai dengan makrifat, zat dan permulaan kepada segala sesuatu, pemiliknya mestilah sebagaimana Nabi s.a.w beramal Sesuai dengannya. Ia hanya dikurniakan kepada lelaki sejati yang berani, tentera kerohanian yang akan mempertahankan kedudukannya dan menyelamatkan ilmu tersebut. Nabi s.a.w bersabda, “Kekuatan semangat lelaki sejati mampu menggoncang gunung”. Gunung di sini menunjukkan keberatan hati sesetengah manusia. Doa lelaki sejati yang menjadi tentera kerohanian dimakbulkan. Bila mereka menciptakan sesuatu ia berlaku, bila mereka mahukan sesuatu hilang maka ia pun hilang.
“Dia kurniakan hikmah kepada sesiapa yang Dia kehendaki, dan Barangsiapa dikurniakan hikmah maka sesungguhnya dia telah diberi kebajikan yang banyak”. (Surah Baqarah, ayat 269).

Jenis kedua ialah ilmu zahir yang disebut Quran sebagai “seruan yang baik”. Ia menjadi kulit kepada hikmah kebijaksanaan rohani. Mereka yang memilikinya menyeru kepada kebaikan, mengajar manusia berbuat baik dan meninggalkan larangan-Nya. Nabi s.a.w memuji mereka. Orang yang berilmu menyeru dengan lemah lembut dan baik hati, sementara yang jahil menyeru dengan kasar dan kemarahan.
Jenis ketiga ialah ilmu yang menyentuh kehidupan manusia di dalam dunia. Ia disebut sebagai ilmu agama (syariat) yang menjadi sarang kepada hikmah kebijaksanaan (makrifat). Ia adalah ilmu yang diperuntukkan kepada mereka yang menjadi pemerintah manusia; menjalankan keadilan ke atas sesama manusia; pentadbiran manusia ke atas sesama manusia. Bahagian terakhir ayat Quran yang di atas tadi menceritakan tugas mereka “dan berbincanglah dengan mereka dengan cara yang lebih baik”. Mereka ini menjadi kenyataan kepada sifat Allah “al-Qahhar” Yang Maha Keras. Mereka berkewajipan menjaga peraturan di kalangan manusia selaras dengan hukum Tuhan, seumpama sabut melindungi tempurung dan tempurung melindungi isi.
Nabi s.a.w menasihatkan, “Biasakan dirimu berada di dalam majlis orang-orang arif, taatlah kepada pemimpin kamu yang adil. Allah Yang Maha Tinggi menghidupkan hati dengan hikmah seperti Dia jadikan bumi yang mati hidup dengan tumbuh-tumbuhan dengan menurunkan hujan”. Baginda s.a.w juga bersabda, “Hikmah adalah harta yang hilang bagi orang yang beriman, dikutipnya di mana sahaja ditemuinya”.
Malah perkataan yang diucapkan oleh manusia biasa datangnya daripada Loh Terpelihara menurut hukum Allah terhadap segala perkara daripada awal hingga akhir. Loh itu disimpan pada alam tinggi pada akal asbab tetapi perkataan diucapkan menurut makam seseorang. Perkataan mereka yang telah mencapai makam makrifat adalah secara langsung daripada alam tersebut, makam kehampiran dengan Allah. Di sana tidak ada perantaraan.

Ketahuilah bahawa semua akan kembali kepada asal mereka. Hati, zat, mesti dikejutkan; jadikan ianya hidup untuk mencari jalan kembali kepada asalnya yang suci murni. Ia mesti mendengar seruan. Seseorang mesti mencari orang yang orang yang daripadanya seruan itu muncul, melaluinya zahir seruan. Itulah guru yang sebenar. Ini merupakan kewajipan bagi kita. Nabi s.a.w bersabda, “Menuntut ilmu wajib bagi setiap orang Islam lelaki dan perempuan”. Ilmu tersebut merupakan peringkat terakhir semua ilmu, itulah ilmu makrifat, ilmu yang akan membimbing seseorang kepada asalnya, yang sebenar (hakikat). Ilmu yang lain perlu menurut sekadar mana keperluannya. Allah menyukai mereka yang meninggalkan cita-cita dan angan-angan kepada dunia, kemuliaan dan kebesarannya, kerana kepentingan duniawi ini menghalang seseorang kepada Allah.
“Katakanlah: “Aku tidak meminta kepadamu upah atas (menyampaikan)nya, kecuali percintaan (kepadaku) lantaran kerabat”. (Surah Syura, ayat 23).
Ditafsirkan maksud perkataan “apa yang hampir dengan kamu” ialah datang hampir dengan kebenaran.

Tuesday, December 24, 2013

Should i stop my writing ?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

I have been blogging since september 2011 so that's nearly 3 years of posts which is a lot .

Day by day , i feel like . Sampai bila nak kena menulis ? walaupun since the first time i steps my live in the blogging world , i thought to share about my lifestyle till i finished my study . Yeah spm is over last year .

So, now i think and keep thinking . should i stop my writing here ? althought my stpm is not over yet .

It was a long time blogging , till some people recognise me as carl lesmana . subhanallah . suatu pencapaian . i never thought people will know me as carl lesmana .

Day by day , i read my past story that i'd post in here , i was like " eh aku ke yang tulis semua ni ? " macam unbelievble .

I had think about stopping my writing . can i ?

But . hati rasa berat dan sayang pada blog , tapi ? nafsu mengatakan " perlu ke aku menulis lagi ? "

My blog , is simple . i know takde orang nak baca kan kan kan =(

Okay , based on the title , i wanna ask you guys randomly , should i stop my writing here .



Sunday, December 22, 2013

CINTAKAN DUNIA

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda;

"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu haiRasulullah?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".
H.R. Abu Daud

Keterangan
Memang benar apa yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. Keadaan umat Islam pada hari ini, menggarnbarkan kebenaran apa yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. Umat Islam walaupun mereka mernpunyai bilangan yang banyak, iaitu 1,000 juta (1/5 penduduk dunia), tetapi mereka selalu dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti, dibunuh dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walau pun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatannya.


Sebenarnya, segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum muslimin itu sendiri, iaitu dari penyakit 'wahan" yang merupakan penyakit campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalarn bentuk kembar dua, iaitu “cinta dunia” dan 'ttakut mati". Kedua-dua penyakit ini tidak dapat dipisahkan. "Cinta dunia" bermakna tamak, rakus, bakhil danti dak mahu mendermakan harta di jalan Allah s.w.t. Manakala “takut mati" pula bermakna leka dengan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agarna Allah s.w.t.


Kitaa berdoa agar Allah s.w.t. menurunkan mushrahNyakepada kaum muslimin dan memberikan kepada mereka kejayaan di dunia dan di akhirat. Insyallah.

Aku dan ombak tiada terpisah , bila aku bersedih aku akan menghadap lautan ciptaan Tuhan yang indah ini .

Friday, December 20, 2013

Tahniah adik . 8A PMR .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

First of all , i'm so sorry sebab semalam penat sangat so tak sempat nak update blog pasal result pmr adik , Alhamdulillah , adik aka wahida berjaya dapat 8A dalam peperiksaan pmr , memandangkan dia amek 8 subjek kesemuanya A.

Semalam , dia jadi raja sehari gitu , hahaha semua benda dia nak saya kena turutkan , memandangkan saya abang yang dia harapkan untuk segalanya haha.

Rasa macam tak sia-sia hantar dia pergi sekolah , kdang-kadang kelas tambahan dekat sekolah terpaksa hantar tengah hujan , zaman takde lesen dulu . reti naik motor je hahaha .

Apapun , saya sangat bangga . Serius . Tahniah adik , kekalkan kejayaan awak dalam SPM , semoga cita-cita nak gi sambung study dekat jepun macam kak ika tercapai , belajar rajin-rajin , mara dah target awak untuk hantar ke jepun okay .

Btw , adik saya sekolah aliran biasa , cuma dia anak angkat gabungan maybank dengan mara .

 Tahniah adik .i love you =)

 Dia punya gabra Allah saja yang tahu , sedangkan saya dah tahu result dia awal-awal lagi . hahaha


 Love love love =)

 Tahniah-tahniah !


 My first time after a year , serius lama gila dah tak pakai kemeja untuk hang out . lepas insiden dulu , sekarang bangkit . =)


Adik sengan sahabat dia =)

Apapun tahniah adik , may Allah always bless you =)

Wednesday, December 18, 2013

Pengalaman ! cuti di hospital USM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pengalaman . yeah today i'm going talk about my experience .

Nak mula macam mana eh , okay ceritanya berlaku minggu lepas . Sepupu saya yang saya dah anggap macam ayah ( dia jaga masa saya kecil ) terpaksa dikejarkan ke hospital atas kerana berlakunya pendarahan dalam kepala dia , masa dia jatuh depan tangga , on that day saya dapat call dari isteri dia , saya terus tergesa-gesa pergi rumah dia . Then masa sampai terus call ambulans , and saya lah orang yang ikut dia naik ambulans ke hospital daerah kami . Masa tu Allah saja yang tahu apa dan bagaimana perasaan saya ketika itu , hati kecil ini mula berfikiran macam-macam .


Disebabkan anak-anak dia yang masih kecil isteri dia kena handle anak-anak dulu sebelum gerak ke hospital , so semua urusan dekat hospital daerah kami saya yang handle . Then jumpa doktor , nasib ah diri ni dah terbiasa dengan persekitaran hospital sebab selalu warded . So takdelah segan nak tanya-tanya doktor . Keputusan doktor ,

your cousin need to transfer to Hospital USM , for scan . sebab dekat sini takde scanner kepala (lebih kurang gitu lah ayat dia ) mentang-mentang saya speaking , dia terus cakap mat salleh . pengalaman .k the main point  kat sini is nak cakap pengalamannya , saya kena urus hal sendirian . biasanya kalau saya sendiri warded semuanya mak ayah yang uruskan . haha .


So  masa kena gerak pergi HUSM tu saya jugak yang kena naik ambulans , gerak dari hospital daerah kami ke Husm , nurse garang gilosss . k dia cakap macam bentak-bentak gitu , hoi tak tahu ke aku ni anak manja mak ayah aku , tak pernah kena bentak . dia tak tahu ke aku pemes , hahaha . kan tak pasal-pasal naik nama dekat blog ni , itu tak penting okay .

Yang pentingnya , masa sampai dekat husm , terus saya dan sepupu dibawa ke bilik ct scan , ini first time saya jejak husm . Scary wohhh area bilik ct scan sebab takde orang langsung dekat situ . Sendirian saya kat keluar , nasib duduk kejap akak sepupu datang(adik sepupu saya) , then tak rasa takut sikit bila akak saya dah ada dekat sana .


Masa dekat sana , doktor kami doktor india untuk sesi pertama . Yeah ! nak cakap baik gila doktor tu , serius cakap . So , saya bila doktor baik mood nak berinteraksi pun ada , memandangkan only me was there and yang dibenarkan masuk hanya seorang , so saya lah yang kena handle semua tu. Dan kena tunggu keputusan scan about two days gitu , so maknanya ? sepupu saya kena warded lah dekat husm ni . yang tak takutnya kes akak saya ada . semangat sikit .


Mula-mula tu , nangis weyh . mesej semua orang , well i never doing such thing like this . sendirian . malam tu about 2 am gitu ada nurse lelaki masuk check , fuyoo handsome ! k puji nurse dekat sini memang handsome , k tak nak balik , sebab abang tu muka kpop. terus ajak abang tu borak-borak . Mula-mula tu scary wohhh sebab kiri saya abang tu kemalangan , so time dia tidur pernafasan dia akan bunyi kuat sangat , and kanan saya pak cik yang kena kanser tahap 4 , hoi bahaya . Bila tengok abang misi macam muka korea sorang demi sorang dan tak sombong bila orang tanya , terus jadi semangat .

Okay , i see the abang misi buat kerja , dia tukar pampers orang sakit , salin pek air kencing bagai  , semoga ALLAH merahmati mereka , sebab jadi misi ni kerja amal , and pahala dia banyak . saya ni manusia paling cerewet dalam dunia , serius . mak saya cakap . so masa abang sepupu saya ni sedar , sebab almost half day tidur , mulut macam kering , yeah i do . saya lap -lap mulut dia bagai , entah masa mana Allah bukakan hati ni untuk tidak jadi cerewet .


So , keesokannya saya balik rumah . rehat . after a few days pulak , saya pergi balik hospital , kira ganti orang menunggu . yeah sepupu saya dah sedar , so masa doktor cakap dia kena sakit berkaitan dengan saraf or lebih famous strok , ingat mak cakap "layan kerenah orang strok kita kena banyak sabar " so kuatkan kesabaran .

Then , masa saya pergi kali kedua , sepupu saya dah boleh transfer ke wad biasa , Alhamdulillah berkat kuat semangat dia , doktor cakap dia dah slow-slow pulih ,  so nurse kat wad tu pun macam baik jugak lah , well i saw lah nurse dekat wad 1 ni dah macam lepas tangan and tengok perkembangan . and bila tak boleh baru dia tolong balik . and malam tu , dengan tidak semena-mena , abang saya ni buang air besar , nangis hati ni . serius korang tahu , saya tak pernah buat semua tu . then mintak tolong abang misi .


Alhamdulillah , bila kita ikhlaskan hati semuanya dipermudahkan olehnya , semua orang dekat rumah heran bila saya yang lap basuh semua sisa-sisa air besar abang , (pakai sarung tangan okay ) . baru saya tahu " jadi nurse tak senang , and kena banyak sabar " saya bersyukur sebab saya berjaya berkhidmat , walaupun kerja tu agak kotor , basuh yak yak orang mampu kau ? nurse tu senyum , sebab maybe tak semua orang boleh cuci yak yak orang , mak dan mama paling heran sebab saya manusia cerewet , mana boleh kotor sikit terus direct complain . Alhamdulillah , lepas tu masa pagi tu abang misi kejut saya and ajar bagi susu dekat abang saya ni , yeah one more thing i had learned here .

And , begitulah seterusnya sampai abang sepupu saya discharge . awak tahu tak masa saya nak buat semua ni , saya fikir . " kalau abang misi boleh buat , aku pasti boleh buat " najis manusia bukan apa pun , then saya fikir , andai itu berlaku pada saya , adakah orang akan basuh yak yak kita ? think twice .

Masa dekat sana , jumpa doktor pelatih , muda-muda lagi . yeay ! i got a new friend. nama dr tu yee liong , serius baik , i didn't expect that he was really kind to me , then berkenalan change our card gitew. hahaha. yang bestnya tak keluar sepatah pun bahasa melayu , hahahah mula-mula dia ingat saya tak faham dia berinteraksi dengan doktor pelatih lain , tapi saya reply in english and our conversations terus bermatsalleh dekat situ .

then terfikir , " kenapa zaman sekolah aku tak belajar rajin-rajin kalau tak boleh jadi doktor takpun nurse " tapi , hati ni nak jadi peguam . muehehe . assalamualaikum .

serius , jaga orang sakit banyak beri pengalaman , then terfikir masa saya warded dulu , begitulah mak jaga saya . then menitis air mata . actually masa menunggu tu , saya tunggu dengan mak sedara saya aka mak abang sepupu ni , mak saya anak bongsu , so umur mak dan abang sepupu hampir sebaya . and bila fikir jasa abang sepupu jaga saya masa saya kecik dulu , tak salah kan kita berbudi balik . ingat jasa orang =)

 abang yang kena langgar , kemalangan , dia dari tingkat atas sekali dengan sepupu saya , then turun kebawah pun sekali .



 tenat time ni , kesian sepupu . bangga sebab dapat jaga dia , walaupun sekejap. falshback 10 tahun lepas , dia jaga saya =)


malam tu saya tak tidur , main tab sambil berbual dengan abang misi =) depan tu uncle cina .



muka , demam . anyway pop phone cantik ni saya beli dekat instagram : most_beautiful_store 
serius comels sangat .

Cuti ni balik kl sekejap je , then bila insiden ni berlaku , saya kenalah ingat jasa orang jaga kita , so kita jaga balik heheehe . and mak pesan taw also notes tu awak-awak " buat kerja biarlah ikhlas baru dapat keredhaan Allah "

tadaaaa =)

Tuesday, December 17, 2013

I Spend my holiday with . . . . .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

I'm doing reading all of this books , during my sem break . The most books i love is , both of "jangan bersedih" books , cause it was given by parent. I love collect one by one the new books.

 I enjoying my time reading all this books, since i don't know what to do . I read them .


 Ini terapi saya , when i was sad . Saya akan slow by slow wake up from the sadness by reading this ilmiah books . Subhanallah .

It was a past picture , i woke in the morning semata-mata nak keluar jogging . wow nawaitu nak kurus .

Tadaaa.

Monday, December 16, 2013

New LOOK

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semua heran , pasti heran .

Ada yang bertanya :

" kenapa awak tukar design blog awak ? "
Okay ni saya nak jawab .

Saya tukar design blog , sebab saya nak berubah . berubah dari yang dulu kepada yang sekarang , ya kalau anda kenal saya dari awal penulisan saya , saya jenis orangnya yang suka menceritakan segala hal yang berkaitan dengan saya di dalam ini . Kerna bagi saya , ruangan ini sahaja tempat yang mampu untuk saya luahkan segala apa yang menggangu dan menggembirakan saya .

2014 coming dear , saya nak buat perubahan pada blog , since i heard my role model " FIFIEY LYCHEE MARATION " akan kembali menulis . so saya pun nak berubah jugak , nak buat penulisan baru .

Header ? this is temporary header . I'll be back with a new one later , for now saya akan gunakan header ini .
Memandangkan angka umur saya akan bertambah pada tahun hadapan , maka saya juga harus berfikiran dengan lebih matang . Jadi penulisan juga harus lebih matang .

Lagu blog ? this also temporary , sebab i am missing my role model writing . Dulu i was about giving up in writing , but after one by one i read of her words . rasa semangat balik , sambil dengar lagu ni lah .

For the coming , i'll share lot of personal thing here . Mohon awak-awak sudi baca blog saya macam dulu walaupun saya bukan lagi carl lesmana yang blog biru dulu .


Tepek gambar seketul bagi awak-awak ingat muka saya =)

Thank you !

Sunday, December 15, 2013

Fifteen , twelve , thirteen

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

It was her birthday today, i don't know how to say . okay-okay fatin ! i nak cakap dekat you happy birthday , i know you'll read my blog later.  thanks for being my side as my best friend. A bit sad sebabnya didn't get a chance celebrate her birthday cause she's now at Kuantan . oh tidakk .

Apapun , wish happy birthday for you  fatin .

May Allah always bless you baby ,
Thank you sebab jadi bff i ,
Semoga hajat nak kawen dengan Am umur 23 tercapai =)

Nak cakap lagi , belajar rajin-rajin . Jaga diri kat tempat orang tu , may Always under Allah protections , ingat Tuhan selalu , jangan lupa solat =P

Nanti balik , jangan lupa jadi driver i hihi .

I always support you , sama macam i support am. Love you baby, happy bornday !

 She's my bff, my good listener , my driver , my fav friend. muehehe =)


 I love take a selfcam and she always sibuk nak jugak hihi =) takpe takpe happy birthday kan hahaha



 Fatin dengan Am , couple ? hahaa. love both you am and fatin .



 Okay , saya pendek !


 kan dah kata , she's my driver hahaahha =)

Good luck ! happy birthday fatin .

Thursday, December 5, 2013

Nak berubah tak susah

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kalau dulu hari-hari buka blog sebab ada saja entri nak ditulis , tapi sejak dah jadi pelajar balik rasa macam semuanya dah berubah . Mood nak menulis dah takde , mood nak bukak laptop dah takde , kecuali nak buat assignment baru buka laptop , sejak hati ini rasa sedih atas beberapa sikap blogger dahulu , terus rasa give up . Tapi , saya tetap sayangkan blog ini , sayangkan sahabat blogger .

Tadi , google cara berubah , and terjumpa ni , jadi saya kongsikan bersama-sama teman . Header blog pun dah kembali kepada asal , sebab kerana header mata keatas inilah saya bangkit . Fighting !


Pasti dalam diri kita pasti pernah terdetik untuk berubah. Hatta perompak pun pasti dalam suatu saat dalam hidupnya ingin berubah. Mahu berubah ke arah mana? Berubah ke arah kebaikan. Apabila kita ada rasa ingin berubah atau melihat orang yang berada dalam keadaan ingin berubah ini, suka diingatkan untuk kita,  janganlah kita menganggap refleksi itu sebagai ‘buang tabiat’ sebaliknya hendaklah kita fahami dengan yakin, bahawa itulah sebenarnya fitrah.
Mari kita sama – sama bermuhasabah, bagaimana kita melayan dosa-dosa kita? bagaimana kita melayan kesilapan – kesilapan lalu kita. Adakah kita menganggap dosa itu satu perkara kecil? Hingga kita melengah-lengahkan taubat kita kepada Allah SWT? Apakah kita menganggap, dosa itu satu perkara yang bersih, sehingga kita tidak tergerak untuk mencucinya segera?
 Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat dan orang-orang yang menyucikan diri” (Al-Baqarah :ayat 222)
Kalau najis, kita berusaha menyisihkannya dari diri kita. Hatta tahi cicak, apabila kita nampak di dalam rumah, di atas masjid, kita akan menyapu buang. Jangan kata perkara najis, perkara yang tak najis, macam kertas bersepah, pun kita akan usaha kemas.  Apabila kita terkena kotoran najis, kita pasti merubah tempat yang dicemari najis itu dengan kebersihan agar kita berasa lebih yakin dan suci dari kekotoran najis tersebut kan. kita cuci dan sental giler giler punya najis itu sehingga hilang segala kotoran.
Tapi bagaimana diri kita? bab dosa ini. Memang tidak dapat dinafikan antara kita tiada yang tidak pernah melakukan dosa termasuklah yang menulis ini. Tapi bagaimana kita melihat dosa itu yang penting. Pesan pada diri kita, jangan biarkan diri kita ini melihat dosa itu ibarat lalat yang hinggap pada hidung, kuis sikit dan lalat itu terus lari. Tetapi, pandanglah dosa itu seperti gunung yang akan menghempap kita dengan najis yang jijik dan memualkan.
Setiap anak adam pasti pernah berbuat dosa dan sebaik-baik orang yang berbuat dosa adalah orang-orang yang bertaubat” (HR.Tirmidzi dan Ibnu Majah)
Pakaian yang kotor akan menjadikan manusia gelisah. Pakaian yang bersih pula akan menjadikan manusia merasa tenang dan tidak gundah. Pilihan sentiasa ada di tangan kita. Selagi Allah masih meminjamkan oksigen kepada kita, selagi Allah masih meminjamkan jasad untuk kita, selagi Allah masih meminjamkan nyawa untuk kita, peluang dan ruang untuk berubah itu sentiasa ada. Sentiasa ada bukan langsung tiada !
Bayangkan jika anda sudah terjerumus di kawasan lumpur, adakah anda mahu membiarkan lumpur – lumpur yang terlekat di badan anda begitu sahaja tanpa ada rasa mahu membersihkannya? Pasti anda mahu membersihkannya bukan? Oleh itu, marilah kita bersihkan diri kita daripada lumpur – lumpur dosa kerna jika kita biarkan lumpur itu begitu saja lama kelamaan lumpur yang terlekat pada  kita itu akan susah dibersihkan.
Mahu berubah kerana apa dan siapa?
Mari pasakkan dalam diri bahawa perubahan itu adalah kerana Allah dan semata-mata mahukan keredhaanNya sahaja. Sama sekali bukan kerana manusia atau material yang lain. Jika mahu berubah meninggalkan maksiat atau mahu berubah menjadi baik dengan niat kerana Allah, InsyaAllah jika didatangi godaan yang kita tidak sangka, maka kita tetap akan bertahan dengan prinsip perubahan tersebut kerana niat asal kita adalah kerana Allah.
Pesan seorang sahabat saya, “jika kita mahu perubahan kita itu kekal, marilah kita berubah benar –benar hanya kerna Allah Yang Kekal”. Renung – renungkan dan selamat beramal .
Mari berubah kerna sayang,
Sayangkan akan diri kita agar tidak hilang keredhaan Allah kepada diri kita. Setkan dalam minda anda nak berubah !

Fighting .
saya bila saya sedih , saya akan bersemuka dengan pantai . Biar orang nak kata saya apa janji ciptaan Allah ini sungguh indah , dan sinilah tempat yang mampu tenangkan fikiran .

Friday, November 29, 2013

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari



Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.



Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.



Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.



Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.



Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 




Jom dapatkannya sekarang...

Official Websitewww.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com




Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.