Saturday, March 30, 2013

Kisah Pertamaku | KL

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Today is my second day i'm at Kuala Lumpur, tapi ni baru sempat nak menaip. bukan hape hilang cocentrate gitu , sebab dengan keadaan orang yang ramai it was like nightmare, heehe.


For the first hari khamis malam , saya amek bas express perdana sebagai pilihan untuk ke Kuala Lumpur ni, sebab bas tu je buat saya yakin, tambahan the owner of Express Perdana , his home is near to my house also dia rapat dengan family saya, and pada mulanya seperti saya bermimpi , sebab rasa macam aneh saja. Okay , untuk pengetahuan korang ini kali pertama saya naik bas sendirian, semua orang macam heran ? ketawa? sebabnya dorang cakap saya ni macam penakut, yes saya penakut, sebab biasanya kalau amek bas pun mesti ada teman, nasib naik bas perdana ni, walaupun tiket dia mahal la sikit dari others, quality bas tu memang perfect ! banyak kali jugak i took that bus bila nak kemana-mana especially masa nak turun ke langkawi. nak ke penang , sebab bas ni memang the best bagi saya.


And i am so happy sebab dekat sini, saya dilayan seperti zaman kecik-kecik dahulu, well as you know me anak bongsu . So bila berjalan dengan kakak and macam  best gitu, semalam hari jumaat , 29 mac, abang bawak ronda satu daerah kajang tu, sambil amek kakak di Hotel Sri Malaysia , sebab dia ada kursus dekat sana, btw memang happy jugak kat sini, ayah pun walaupun he's already datuk, tapi still he loves me as anak bongsu , and last night jugak rasa best sebab my(SM) a.k.a ibu lol bring me and my sister keluar . best gitu tapi yang tak boleh tahan, mahu muntah saya nok , dekat kl ni bukan kemain traffic jam. kalau fikir traffic jam, baik balik terengganu lol. kalau bawak kereta dalam KL ni , confirm jumpa saya diwad, hahaha, saya mana boleh panik-panik.


Btw sedikit sebanyak saya dah boleh lupakan segala kesedihan saya di terengganu, sesungguhnya rasa happy banget dong. kehidupan sebagai anak bongsu kembali bermula, walaupun kembali bertemu dengan adik beradik kandung after a long time not meet / a few years tidak ketemu, saya tidak akan melupakan jasa adik beradik angkat saya, i love my family, alhamdulillah so far so good kalau dihitung-hitung , adik beradik kandung dengan angkat, saya lah yang paling bongsu , hehe love it.

Okay that all my meroyan for this morning, good morning all. have a blessing and nice day! =) i miss blog so much ! nanti saya update lagi =)

Wednesday, March 27, 2013

Wordless Wednesday

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


.

Menu yang Ummmmmmm

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua. selamat siang ibu-ibu bapak-bapak sekalian =)

Hari ni bersempenan hati tengah happy sedikit, adik ajak saya kerjakan dapur mak . Pagi tadi ada mintak izin dengan mak, nak sediakan lunch hari ni, sebab kat rumah ni just tinggal 3 orang saja. so senang la nak sediakan =) yang kat bawah tu nanti hasil kerja keras saya and adik . hakhakhak. mak cuma arah je apa yang perlu letak and taruk. =) so jom layan gambar menu tengah hari saya tadi yang simple .

 sila  jangan terkejut. ini kuih tepung pelita. sebab nak senang , saya guna bekas kecik ni. biasanya kalau mak buat dia guna bekas yang diperbuat dari daun pisang .







 entah kenapa wahida hias nasi cenggini, kenkonon ala-ala kedai =)



sayur lemak petola tiga segi (adik buat) saya tak makan pun . =)




 acar nenas. best my favourite =)



 ayam bakar . perrggggh wow sedap. 



 tak faham , kenapa wahida letak kuah atas nasi cenggitu.



 ikan bakar =)





Thanks for reading. insha allah nanti saya kongsikan menu =)

Tuesday, March 26, 2013

Special Giveaway : Buah tangan dari LANGKAWI dari CF

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


*Nak join? KLIK BANNER*


Akademi Insan Cikgu Fizi diusahakan sepenuhnya oleh Cikgu Fizi. AMIN CF ini yang berada di Akademi Insan Cikgu Fizi, No 7-2, Jln Melati Utama 4, Melati Utama, 53100 Setapak Kuala Lumpur. Cikgu Fizi juga ada menyediakan Bengkel bengkel untuk Anak Yatim di Seluruh 

Malaysia. Sila lawati CIKGU FIZI' untuk info tentang bengkel bengkel.
Cikgu Fizi juga ada menjual buku Karangan Luar Biasa untuk UPSR, SPM dan STPM. Jika berminat sila Hubungi Cikgu Fizi Tel : 011-15657522
.
Num Hp :  011-15657522

Pada 25/3/2013 Cikgu Fizi ke Langkawi untuk menjayakan satu Bengkel yang dadakan di sana. Bengkel ini untuk Anak anak yatim. Jadi sambil CF pegi Langkawi, CF ingin berkongsi rezeki dengan semua pengunjung blog www.cikgufizi.my. 

Inginkan Ole Ole dari Langkawi oleh Cikgu Fizi? Meh jon SINI. Hadiah memang gempak!!!!!


SEGMEN : MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG NI3L KP0P (copy & paste)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Jom bersegmen semua . 


klik barner kat atas kaqlau nak join ya =)
follower CARL LESMANA now = 1032

thank you =)

Monday, March 25, 2013

My Life

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


My life is fun 
My life is crazy
My life is cool
My life is in the pool
My life is mest up
My life is gast up
My life is up
My life is down
My life is all around
My life is happy
My life is sad
My life is made 
My life is bad
My life is lazy
 My life is just my life is crazy all the time  


"  Bonda komen muka gelap dan gemuk hihi ,gelap effect sun burn sebab masa dekat driving school dulu kala  dipaksa naik motor tengah panas and gemuk sebab tak berdiet. duk rumah kerja kite makan je "
gambar time dalam bilik persalinan . 
" life must go on although it was so hard"  i'm try to wake up from this nightmare . 


Sunday, March 24, 2013

Pilu diri Ini

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Yang pernah terlintas dalam isi kepala ini
Menggeluti pasang surut hari-hari
Sembunyikan indahnya dalam hati
Terjatuh sejenak terbangun tubuh ini
Demi sebuah kenangan hidup ini
Langkah yang kian terhapus waktu
Duduki malam-malam kelabu
Basahi hati dengan hujan itu
Hanya hampa semenjak itu
Sekian saja kata-kata rendah
Dalam pilu yang begitu indah


New Header by NABEEL FIKREE

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Firstly thank you for adik nabeel fikree. Di atas header yang comel lagi kiut ni, actually memang nawaitu nak tukar je header kepada header baru, tapi hati masih berbelah bagi terasa berat hati saja nak tukar. Semalam cuba publish header baru, dengan background lama(polka dots) yang saya guna sebelum blog kena masalah yang gambar tak dapat di bukak aritu, tapi hati masih sayangkan header dan background lama , sebab dengan header yang besar gedabak ni lah ramai orang suka saya & ramai orang kutuk saya macam badut. Excuse me ? this is my blog, badut or not. It was me, so tak suka please quickly leave my blog J

So in the future maybe I’ll use my new header.


Saturday, March 23, 2013

Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته






NAILI SHOPPE : Kedai Online Termurah Di Pasaran


Naili Shoppe merupakan pemborong, pengedar dan penjual pelbagai produk kecantikan, kesihatan, tudung (bawal, labuh, ratu), stoking buluh, shawls serta pelbagai jenis aksesori bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan kawasan sekitarnya.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Naili Shoppe ini ialah D’Herbs, Anugerah, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Nurbeautyline, Fellina, Megah Perawan, CocoaCollagen, Avail, Pamoga - Vida Beauty, Beauty Umairah, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Hijrah, Smartherbs, Pompure, D’Qistee, Produk Sunnah, Jerslin, Jamu Ratu Dara dan banyak lagi.


PEMBELIAN SECARA ONLINE AMAT DIALU-ALUKAN

Untuk keterangan lanjut sila hubungi :-
Puan Naili : 013-3913 349
Emel  : nailishoppe@gmail.com

Alamat Premis :
Naili Shoppe
T00-UF2, Blok C
Pangsapuri Putra Damai
Jalan P11E Presint 11
Putrajaya

Business Hours :
Isnin – Jumaat ( 10 pagi – 9 malam )
Sabtu – Ahad ( 10 pagi – 8 malam )




Syarat Penyertaan Giveaway

  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Like Fanpage NailiShoppe dan Add To Circle Google+ Naili S
  3. Like Fanpage Keledek Pedas dan Add To Circle Google+ Dennis Zill
  4. Buat entri bertajuk Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
  7. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah secara manual.
  8. Giveaway ini akan berlangsung dari 12.01 pagi 23/3/2013 sehingga 11.59 malam 7/4/2013


Hadiah Giveaway - Wang Tunai Berjumlah RM 200.00

  • Pertama : RM 40 X 1 orang
  • Kedua : RM 30 X 2 orang
  • Ketiga : RM 20 X 2 orang
  • Keempat : RM 10 X 6 orang


Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh Naili Shoppe dan Mykeledek dengan kerjasama Mialiana.com


Friday, March 22, 2013

Kegagalan adalah Jalan Kejayaan | trust me!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

I’ll try wake up although it was really hard and hurt. Last night I talk to my dedy momy, and mak that I want be myself, kegagalan doesn’t mean I kena mengalah, that was the way to be a success person. Result spm semalam pada mulanya membuatkan saya menjadi lemah, but ALHAMDULILAH tiada yang failed banyak tercatat cemerlang, kepujian tertinggi and kepujian tinggi, saya tak kisah mana pun sebab the year I need to faced an exam, I masuk wad lepastu dalam gap nak tunggu next paper I stay in wad, for a few days. Sebabtu bila saya nyatakan saya kecewa, parent tak sudah-sudah kata. Sabar sebab ni semua ujian ALLAH, lagipun masa nak exam banyak sangat perkara yang membuatkan fikiran saya melayang,

1st : kena masuk hospital,
2nd : kena effect gatal seluruh badan sempena main air tasik(paksaan) dekat agro resort tempoh hari.
3 : had a problem with zombie family .
4 : macam-macam lah. But sickness la paling teruk, tiap kali nak exam makan ubat, makan ubat, till kadang-kadang tidur.


And I tak berapa nak marah sangat sebab, masa gap nak kena next exam I langsung ta sempat sentuh buku, sebab spend time to hospital, memang trial I got a lot of A , but the real beberapa ketul. So memang fedup, but ini kerja allah kita tak boleh lawan takdir, rezeki masing-masing. Kan ?so after this i dah tahu mana nak pergi, mana nak sambung. inshallah in future, i'll try my best kot ?


Kegagalan sering ditakuti oleh semua orang di muka bumi ini. Bagi mereka kegagalan adalah sesuatu yang paling pahit dan sekiranya ia berlaku pada mereka, tidak mungkin mereka mampu bangkit lagi malahan akan tersungkur seumur hidup.

Gagal dalam bercinta, gagal dalam kehidupan, gagal dalam pelajaran, gagal dalam perniagaan merupakan kegagalan yang biasa kita dengar sepanjang hari ini. Hampir semua orang menghadapi kegagalan ini. Malahan gagal juga menyebabkan seseorang itu sangat takut terhadap dirinya sendiri. Seolah-olah menyesatkan diri dalam kegelapan kegagalan tersebut.

Persoalannya Mengapakah Fikiran Kita Sering Memikirkan Kegagalan Itu Suatu Yang Buruk?

Pada hari ini, sifat takut dengan kegagalan telah mengakibatkan pemikiran generasi kita semakin sempit! Sebab takutkan kegagalan, mereka tidak sanggup mencuba sesuatu atau cabaran yang baru. Inilah sikap yang menjahanamkan pemikiran kita. Ia bagai virus yang berbahaya kepada kita!

Mana tidaknya, setiap hari kita dimomokkan dengan berita-berita kes bunuh diri kerana putus cinta, kes muflis, kes jadi gila dan yang lebih tepat lagi, hampir setiap hari media memaparkan kesan buruk bila mengalami kegagalan. Jadi minda kita dikuasai ketakutan menghadapi kegagalan!

Tahukah anda penyebab sebenar kegagalan berpunca dari anda?

Ya, hakikat yang sebenarnya setiap kegagalan yang anda alami tersebutberpunca dari anda sendiri dan bukannya orang lain! Ini kerana hanya anda yang mampu mengawal minda anda untuk jauh daripada kegagalan!

Andalah Penentu Masa Depan Anda!
Andalah Yang Mampu Mengubah Nasib Anda!
Andalah Yang Mampu Membangunkan Diri Anda!
Malahan..

Hanya Andalah Yang Mampu Menukarkan Kegagalan Tersebut Kepada
Kejayaan Dimasa Depan Malahan Mampu Mengelakkan Kegagalan
Tersebut!
Mengapa harus menyalahkan orang lain sedangkan semua kegagalan bermula dari anda sendiri?

Sudah menjadi tabiat manusia, bila sesuatu yang buruk seperti kegagalan berlaku pada diri mereka, mereka akan menyalahkan takdir. Malahan yang lebih teruk mereka sanggup memarahi insan sekeliling yang rapat dengan alasan insan-insan inilah penyebab kegagalan mereka.

Sedarlah anda bahawa mereka tidak salah langsung dan adakalanya jika mereka memberikan pandangan, ia hanya sebagai pandangan dan yang bertindak ialahANDA! Andalah Penyebab Kegagalan Tersebut!

Sedarkah anda bahawa tanpa kegagalan hari ini, TIDAK MUNGKIN
sebuah kejayaan itu akan tercipta?

Anda perlu ketahui bahawa kegagalan itu bukanlah pahit seperti yang anda fikirkan malahan ia tidak seteruk apa yang anda gambarkannya. Sebenarnya kegagalan adalah normal dalam seharian manusia kerana kegagalan merupakan proses pembelajaran kita.

Jika kita gagal hari ini, ia bermaksud kita belajar sesuatu pada hari ini dan bukannya kita hilang segalanya hari ini. Malahan jika satu hari nanti anda telah berjaya, anda akan berterima kasih kepada kegagalan tersebut kerana mengajar anda satu pelajaran ke arah kejayaan.

Buktinya:

  • Thomas Edison telah membuat 9999 kali percubaan sebelum berjaya mencipta mentol pada percubaan yang ke 10000. Ini bermakna 999 kali Thomas Edison gagal tetapi masih tidak putus asa untuk berjaya!


Jadi, Bangkitlah Segera dari
Mimpi Yang Ngeri Anda!


thank you !

Wednesday, March 20, 2013

Wordless Wednesday | Spm Stress

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


abaikan muka yang serabai tu ya . baru bangun tidur . hadap menda alah ni, inilah benda yang akan saya telan dikala stress , hakhak stress la sangat sebab esok dah berakhir percutian saya selama 3 bulan, so lepas result mula la nak fikir nak sambung mana-mana institusi pembelajaran, anda pula bagaimana jika stress ? =)

Thank You =)

Tuesday, March 19, 2013

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Assalamualaikum...




Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Mac dan April iaitu pencarian bermula dari 19 Mac 2013 hingga 11:59 malam 21 Mac 2013 nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja


Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.

Aku dan SPM | Hari ni

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Pada mulanya bila manusia dan manusia berbicara tentang result spm . saya dengan megahnya jawab “ errrrm tak kisah mana pun , buat tu buat dah, terima jela dengan redha keputusannya nanti “ tapi ! bila sehari dua ni sebabkan result STPM , telefon rumah jadi mangsa , semalam bersempena result STPM keluar ramai orang call rumah ,hati jadi tak tenang you !


Orang : errrk mizi dapat berapa ya dalam stpm ?
Mak : hah ? mizi spm la. Khamis ni baru taw keputusan.

Semalam di sekolah :
Teacher najibah : mizi result khamis ni, ada 4 hari lagi .


So. As a conclusion ramai gila orang yang caring pasal saya, asyik duk Tanya pasal keputusan saya, dalam fb apatah lagi . penuh orang hantar chat Tanya pasal SPM !!


So kepala dah start buat hal ni , pening dan stress memikir .
. . . . . . . . . . a g a k n y a  a k u  d a p a t  b e r a p a  A  e r k n a n t I ? . . . . . . . . . . .
Pertanyaan ni la yang asyik bermain dalam kepala ni, and hari ni . saya kena buli . dengan :

 cikgu saya : asyik buat saya berdebar je, mizi result terrrr hari khamis ni dokleh drive doh keto . ;P 

Abang pulak : dik result terrr. Kalau awak dapat atas pada 6 abang belanja ticket ke tempat yang awak nak pergi sangat tu , weyh mentang-mentang dah grad and kerja :P

Adik perempuan saya : kalau dapat tinggi aku tak ganggu dah kau layan movie korea.hahaha siap ketawa jahat lagi . sebab dia suka sangat ganggu orang nak tengok movie.

Parent /mamapapa. Mak dan abah : buat tu buat dah terima jela keputusannya nanti , semoga adik dapat apa yang adik nak.
Kakak saya belah abah : tunggu 21 mac ni, kalau nak hadiah.

So memang tertekan jugak bila asyik orang tanya je hati mulai gusar sebab rasa tak yakin je, malas nak target banyak-banyak kang ta dapat hancuss perasaan .
Doakan saya semua .

Monday, March 18, 2013

Penat jugak dengan Kursus PSS

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sekian lama , iaitu beberapa detik meninggal dunia blogging tanpa sebarang berita, hari ni baru terasa penat . Heehe. semalam masa tengah rileks, dapat inbox dari sorang guru and akak rozini yang jaga library sekolah, ajak join Kursus PSS . iaitu Kursus Kepimpinan Pusat Sumber Sekolah .cewah hari ni terasa terharu gitu , sebab saya datang kursus ni bukan sebagai pelajar , tetapi sebagai bekas pelajar . hehe . and tetiba saya rasa bangga sebab tahun ni our school librarian kaum lelaki meningkat dari yang dijangkakan dengan kehadiran form 6 . Tahun lepas in 2012 memang sorang pun tak nampak batang hidung kaum lelaki form 6. just depend on form 5 , dua tiga ketul include me. haha.



Hari ni best sangat , sebab dapat satu ilmu baru tentang pembelajaran dalam bidang sumber, atau kalau tak silap info management gitu, dengan result yang spm yang bakal keluar, bagus jugak sertai kursus ni, at least sambil menyelam sambil minum air, kita dengar apa yang pegawai-pegawai tu share pasal dunia keperpustakwanan , kita dapat tumpang sekaki mengambil maklumat dan input-input penting. 



And hari ni, saya juga hadir bukan sebagai pelajar, tapi sebagai tamu. oh emm gee. segan. hehe. lunch tadi makan bersama pegawai and guru-guru, cewah =) hahaha. by the way thanks to all of SMK Nasiruddin Shah librarian teacher for invite me join this activity. terharu. penat jugak ,duk dalam tu , and teringat zaman dahulu kala.hehehe







Notes : #maaf gambar tak banyak ambek, sebab segan, gambar kat atas ni jugak diambil dari sudut belakang. time pegawai dia tengah bagi info tentang library.
Thanks for reading

Saturday, March 16, 2013

Segmen: Featured Me on Bubbly?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Bloggies... may I catch your attention? ^_^... Segmen ni inspired by Kak Mia Liana sebab... saya gunakan coding HTML sahaja untuk uols join...macam Kak Mia buat... supaya mudah dan senang dan cepat... 

Segmen: Featured Me on Bubbly? adalah 1 segmen di mana ianya merupakan 1 lagi segmen untuk semua blogger blogwalking, follow dan berkenalan sesama kita... Bukan untuk saya sahaja...tapi untuk semua juga... Get to know each other giteww... Jujur ek? Dah join kena blogwalking ke blog peserta2 lain... Hopefully, dapatlah support dan sambutan dari uols... 

Segmen ini bermula dari 5.00 petang 16 Mac 2013 sehingga 5.00 petang 23 Mac 2013. 

Syarat2?
  1. Follow blog Farah's Bubblynotes, Add to Circle Google +Farah Waheda Wahid.
  2. Buat entri bertajuk Segmen: Featured Me on Bubbly?
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste-kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila highlight semua coding, tekan Ctrl + C serentak dan paste ke ruangan HTML anda yer? 
  4. Tinggalkan URL uols dalam kotak komen di bawah. 

Pemilihan Pemenang Segmen:
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang akan menjadi Featured Blogger di Bubblynotes di dalam entri yang akan di-up-kan pada hari Isnin dan Jumaat setiap minggu. 
Jom join? ^_^... I wanna get to know uols better... 


1st time sampai KB with THEM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Mesti tertanya-tanya siapakah them ? "them" are my abang handsome and kakak comel, acually they are my bff also them was like my sis and bro to me, we have been together being a friend and being close for a long time, kira macam kawan baik-baik sangat lah,them was Ilham and Fatin , saya dengan Ilham was being a best friend since we had attend form1 together and till now, hehe


Pagi tadi dapat called dari aten ajak hang out, okay setuju. mintak izin mak, mak kasi selalu sebab dengan Ilham, btw saya heran macam mana ni 1st time mak saya kasi saya keluar dengan kawan pergi jauh-jauh, Kota bharu okay, jauh tu. sebab biasanya saya kalau keluar nak kena ada kakak ? abang ? atau parent yang teman, and hari ni 1st time datang jejak kaki di KB dengan mereka, fuhh happy sebab my mom bagi lampu hijau=) rasa macam best sangat . sebab dapat lupakan segala anasir-anasir buruk di dalam kepala ini , btw i'm really happy and appreciate it. 


They was awesome , and tadi kami singgah di rumah Atok ilham, omg on that time rasa rindu sangat-sangat dekat my tokwan and tokki , sebab saya dah 2 3 hari tak jumpa tokwan, lamanya .


Okay forget it, rasa best jugak sebab dapat hilangkan kebosanan dengan keluar, tambahan mak memang tak bagi balik KL selagi result tak keluar, arggggh bosangggg. adik rindu papa dengan mama ! and abah. btw saya di terengganu bersama mak saya, and ayah saya kerja di KL, manakala mama and papa adalah parent kedua saya , saya sayang mereka sebab , walaupun saya ni anak angkat, mereka sayang saya bagai menatang minyak yang penuh, termasuk jugak dengan anak-anak mama and papa, dorang semua kalau saya balik KL, memang teruk la dorang kerjakan saya, memang ikut je adik dia ni nak apa, sebab saya anak bongsu pada mama and papa, that why la rindu nak balik kl sangat , rindu dekat abang !, and saya adalah anak tunggal pada mak dan ayah saya. =)


So when i meet my abang handsome and kakak comel rasa best sangat, sebab dorang bukan sekadar kawan bagi saya tapi abang and kakak yang awesome! =) so hari ni sejarah jejak kaki ke kb dengan kawan , nanti bila dapat lesen nak try drive sendiri ke kb. heehe.


#jom tengok gambar sat, tapi awal-awal mintak maaf, sebab amek gambar takde kamera, pakai snap guna handphone saja, agar ada jugak kenangan 1st jejak kaki ke kb dengan bff =)


 tak tahu dekat mana, nampak cantik pakai snap saja =)







destinasi utama , solat ! lepastu baru terjah mcd, sebab lapar, walaupun saya on the morning dah pekena nasi lemak.












benda alah ni sedap, sebab kite ni hantu aiskrim. kekeke 



 air yang berlainan, walaupun bekasnya sama =)



 sila abaikan tangan nyang rapik di belakang tu =) hihi



 the most sporting and awesome people, my lovely bff.



ni lah them tadi, saya sayang mereka berdua, hahaha.
nak kenal my brother ilham , klik sini entry lama.

by the way thanks fatin and ilham for bring me along with you guys hang out, and make today being a history! pecah rekod kot , ahaha
Thanks for reading.

Friday, March 15, 2013

Apakah DiGi Easy Prepaid Blogbuster ?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua, hari ni carl ada sent a ticket to the nuffnang administration, habak tentang kewujudan blog carl and how to earn more earning. and tup-tup dapat email pasal ni, and try google and tengok kawan-kawan pun still ada yang tak faham jugak, so kepada sesiapa yang reti and pandai tolong kongsi cerita sikit =) :

Dear MUHAMMAD TARMIZIANI BIN MOHD NOR,
We have received several queries regarding the DiGi Easy Prepaid Blogbuster campaign since yesterday, so we would like to explain more about the campaign so you can understand better how it works.
Campaign Name: DiGi Easy Prepaid Blogbuster

Video Submission Deadline: 
19 March 2013

As Campaign Period: 
26 March 2013 - 23 April 2013

You will earn: 
RM0.50 for each complete play of the video that is shown on your ad unit (this rate applies to Glitterati members only).
As this is a first of its kind campaign, we understand that many of our Nuffnangers have questions about this campaign. Here is a summary of what to do:
  1. Record a short video (approx. 10 seconds) based on the brief given in your Blogbuster tab.
  2. Upload your video in the space provided. You may upload up to 5 videos.
  3. If your video(s) is chosen for the campaign, it will be shown on the ad displayed on your blog. Kindly note that if your video(s) is not chosen, the ad will not show up on your blog.
  4. Please note that approved videos will be compressed and branding may be added to the end depending on the requirements of the campaign.
For more information about the campaign, just login to your Nuffnang Dashboard and click on the additional tab titled"Blogbuster" under "Services".
If you have any further questions regarding this Blogbuster campaign, please write in to our Helpdesk.
We hope this clears up any confusion about the DiGi Easy Prepaid Blogbuster campaign, and we look forward to seeing your videos! :D

Regards,
The Nuffnang Team

That mean kena buat video la kan ? carl ni tak berapa nak kreatif kalau bab buat video , guna vegas pro pun seperti " buah cempedak di luar pagar , amek galah tolong jolokkan, saya budak baru belajar , kalau salah tolong tunjukkan " . So anyone who know about this ce citer sikit, carl faham cuma imposible for me to join  this and make a video.

Thank You.

Thursday, March 14, 2013

Masalah settle perlahan demi perlahan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hello semua , maaf tadi menyusahkan kalian semua. blog carl dah kembali okay , mungkin masalah gambar  dan header yang muncul icon ( - ) tu, sebab maybe terdelete album di google/picasa . sedih jugak rasa, tapi blog tetap kena update , yang lepas biar lepas . sedih . nasib template ni carl ada backup, kalau tak selamat tinggal dunia carl lesmana. Alhamdulillah , mungkin ALLAH nak bagi peringatan agar lepas ni kalau buat kerja kena berhati-hati, agar tidak tersalah langkah lagi. haiyaa ingatkan masalah coding jer blog boleh rosak, rupanya masalah connection blogger dengan google pun, boleh jadi masalah jugak . 

Hairan bin ajaib,

so kepada kawan-kawan yang baca entry carl yang lepas-lepas kalau ada icon gambar tak boleh nampak tu. sabojela. carl pun tak tahu nak buat macam mana :(

p/s: kalau ada sesiapa yang tahu kenapa icon tu muncul sebab apa, tolong bagitaw k =)

Tolong saya !! Blog under construction

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam semua , tolong saya. tiba-tiba pagi ni blog saya gambar keluar tanda aneh macam tak boleh bukak, subhanallah kenapakah ini ? tolong . gambar tetiba jadi macam dekat bawah ni. lepastu header blog tak muncul. haiyaa

Saturday, March 9, 2013

Imbas Kembali - Filem & Artis kegemaran .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tetiba teringat zaman kecik-kecik dulu . zaman saya kecik dalam tahun 2000 ke 2001 dan sehingga kini tahun 2013 , saya ni peminat tegar semua filem yang dihasilkan oleh Datuk Yusof Haslam atau nama sebenar beliau ialah Mohd Yusof bin Md. Haslam Khan. 



Saya sejak kecil fanatik RTM , ingat lagi zaman-zaman dulu pantang kalau ada filem hasil karya RTM , memang tak lekang depan TV , sebabkan zaman dulu rumah saya ni tv pun ala-ala tv lama , kadang-kadang nak tengok dengan jelas rela pergi tengok dekat rumah jiran sebelah , macam panggung sudah . Best sangat-sangat kalau ingat balik zaman kecik , artis yang paling saya minat time kecik ERRA FAZIRA serta ZIANA ZAIN , memang besssssssh sangat-sangat . 


zaman tu filem maria-mariana bukan maria elena akak peliks tu =) . Ohsem sangat . memang best . cerita pasal adik beradik, ziana jadi budak degil =) ekekeke ziana zain baca bahaya ni , haha carl kata ziana zain degil . tu dalam movie la , sehingga kini saya minat Ziana dan Erra , tak taw kenapa . maybe sebab zaman aritu zaman layan siaran RTM je yang saya tahu , astro-astro ni mana ada . =) 


Lepas tu dengan babak-babak dalam filem tu yang mencuit hati . Oh emm Gee . Cuit hati tu penting. tapi memang best ingat zaman dulu , dengan filem SEMBILU , PASRAH , GERAK KHAS dll . . ha ! kalau bab gerak khas memang tak pernah nak miss asyik tengok je , dulu kan kite kecik mana nak kenal dunia jalan-jalan semua ni, asyik hadap TV je. tapi best kalau zaman dulu boleh diulang kembali , tengok sekarang ni , makin ramai artis-artis lahir bak cendawan tumbuh , tak tahu dah nak minat siapa . hehehe sebab banyak sangat pilihan di TV , tapi ziana zain kekal dihati . Mahu kembang lobannng hidung kak ziana baca ni =) kalau cakap pasal gerak khas , 


Teringat pulak dekat SARJAN MISAI atau A.GALAK . budak-budak dunia sekarang kalau cakap A. GALAK bukannya dia nak kenal mesti cakap mesti pakcik galak kan sebab tu mak dia taruk nama galak, hancus . ahaha . kalau sebut sarjan misai mesti orang kenal dia dengan watak yang serius , kira macam orang lama dan berpengalaman la . Saya juga minat Noorman Hakim , ABBY ABADI , semua tu . best pulak kalau imbas kembali zaman dulu-dulu. dorang-dorang semua ni saya kenal sejak kecil lagi taw , sebab selalu tengok dalam TV ngeh3 =)









p/s: saja je imbas kembali zaman silam , best sangat andai waktu bisa diundur kembali , ini kisah dizaman kecik-kecik saya,  kawan-kawan pula bagaimana? cerita la sikit , nak tahu jugak =)

Thank you for reading.

Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.



Segmen ini bermula dari 7.00 pagi 9 Mac 2013 sehingga 11.59 malam 20 Mac 2013. Mia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

Thursday, March 7, 2013

Doa Diberi Kesabaran

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Bismillahhirrahmanirrahim . . . . .
 

”Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran atas diri kami, dan teguhkanlah pendirian kami dan menangkanlah kami terhadap orang-orang kafir”.
( Surah Al Baqarah [2] : 250)
Kehidupan kita penuh dengan ujian dan dugaan, sama ada positif atau negatif. Kita diuji dengan kesedihan, kegagalan, kegembiraan dan kejayaan. Memang banyak kesedihan atau kesakitan yang dapat dicegah. Tetapi ada juga yang tidak dapat dicegah sehingga membawa kepada kematian walau segala usaha dan ikhtiar telah dilakukan.
Berdoa kepada Allah untuk diberikan kekuatan dalam menempuhi dugaan kehidupan, agar dapat ditempuhi dengan tabah dan sabar. Sebagai umat Islam, hanya kepada Allah kita memohon pertolongan. Kita manusia tidak memiliki daya dan upaya selain mengharap pertolongan-Nya. Begitu juga ketidakupayaan kita untuk menolak sesuatu musibah.
Doa adalah senjata bagi orang mukmin. Mereka yang enggan berdoa kepada Allah, adalah orang yang bongkak. Doa memberikan kita pahala dan kebaikan dan tiada mudarat jika kita meninggalkannya kerana keengganan melakukan doa maka ia boleh diertikan sebagai satu bentuk penolakan manusia akan hakikat kebergantungan kepada Allah SWT.
Allah SWT berjanji memperkenankan permohonan yang diminta oleh mereka sebagaimana firmanNya yang bermaksud:
“Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kepada-Ku, nescaya Aku akan perkenankan doa permohonan mu……”. (surah al-Mu’min 40 : ayat 60)
Dalam kehidupan kita, selain daripada Allah memberi apa yang kita minta, banyak juga kebaikan, rezeki dan sebagainya Allah berikan kepada kita walaupun tidak kita diminta.
Maksud Hadis Qudsi:
Berkata Abu Umamah Al-Bahili r.a. bahawasanya Nabi saw telah bersabda: Allah telah berfirman:
“Sebaik-baik persembahan yang dapat diberikan hamba-Ku kepada-Ku ialah menyampaikan nasihat kerana Aku.” (Riwayat: Ahmad, Hakim dan Abu Nu’aim)

Tuesday, March 5, 2013

Kelas Memandu

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Besok memang confirm ada kelas . Mula-mula cikgu sms kata pukul 2.30 petang . lepastu tadi dalam pukul 10 dia call kata pagi esok pulak . Pukul 8 . Mata ni tak lelap lagi . Mak dari pukul 11 tadi lagi dah berleter suruh tidur , tapi mata ni tak ngantuk sebab runsing hahahaa. Ai berdebar jugak rasanya . Tiba-tiba teringat dekat kawan yang failed . hoho harap nothing bad will happen to me . Ohhh em gee . berdebar . takut . sebab biasanya kalau bawak kereta dari jalan raya sampai rumah ditemani abang(anak mama fidah) . Tapi esok orang lain dekat sebelah . uwaaaaaaa , takut . cikgu please be nice to me. ingat pulak cerita kak amira saya bawak kereta tak on lampu time waktu malam :) hihi sebab terlupa . 

#doakan semoga segala urusan saya dipermudahkan olehnya . 

selamat malam semuanya :)

Saturday, March 2, 2013

Segmen : Siapa blogger bertuah by Anak En.Yusni

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam semua. kali ni carl ditag oleh Adik Nabeel untuk join segmen ni . =) firstly thanks ya nabeel for tagging. so mari kita join ramai-ramai segmen ni =) pasti gempak =)

Sebanyak 15 hadiah ditawarkan , segmen ini berlangsung selama sebulan , tarikh tutup segmen ni pulak pada 31 Mac 2013 jam 11.59malam . Haaa , lepas tu pemenang bertuah akan di umumkan pada 4 April 2013
.



nak join kelik pada banner atas ni ya =)

Carl Tag :

Thanks for reading xD

Friday, March 1, 2013

AL FATIHAH

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tertitis air mata dengar para pejuang negara terbunuh demi menyelamatkan negara :( sedih sebab salah seorang daripadanya orang besut . daerah saya =(


Terbaru: Kpl 135383 Azman B. Ampong yang sebelum ini cedera di punggung/peha telah meninggal dunia di Hospital Lahad Datu mnjadikan beliau anggota ke 3 meninggal dunia..

AL-FATIHAH utk WIRA NEGARA

1. Azman B. Ampong Kpl 135383
2. INSP ZULKIFLI MAMAT G/17984 skuad 2/2006.
3. SJN SABARUDIN DR UNIT 69 KOMANDO

#Pray4LahadDatu