Tuesday, July 30, 2013

31 JULAI

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Esok ? i take a leave for a one day , going meet a doctor , maybe ? and going meet the insurans agency . tomorrow is the day that my mom was born , 31 julai . As i plan on my past entry , tomorrow i will cook for the iftar . last year i celebrate my mom birthday with my foster family , but tomorrow just 3 of us . me my little sis and her .

so tonight , i just prepared a poem , entitle " mak ! i love you "

My mother is so special to me, she's more than just a friend. 
Whenever I need her, she will always give me a hand.

She loves me, even from when I was a child
even 'til this day and beyond, she said I'll always be wild

She supported me and guided me in all that I tried. 
She does what she can to get me through pain, suffering and cries.

Times, the good and the bad, she helped me through it all. 
She had confidence and believed in me and told me to stand tall. 

She helped me through my struggles in life when my father wasn't there,
Whenever I needed her, she was always there

My mom is the greatest person I know, God made my mother special you see, 
there's nothing in this world that she wouldn't do for me.

She helps me to succeed even when it wasn't an option, she does all that she can,
raising a young boy into a man.

To you mom, I want to say thank you for all that you do,
and most importantly.... I love you so much from the bottom of my heart ...


Esok is your day mom , enjoy your birthday celebration .

p/s: going make a cake . tengah ushar2 dapur dengan adik , ekeke sambil layan ramadan yang hilang .


thanks for reading .

Sunday, July 28, 2013

I F T A R W I T H G I R L F R I E N D

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hello semua , happy fasting .

Today , my friend and i went to Jerteh , for having iftar together , kami pergi jerteh this time 3 orang .  Actually we had planning this with others member , should there was 5 of our team . but only 3 could attend this iftar , normally me ain and anis , yeah again kami bertiga jugak .

And , ini pertama kali dalam umur hidup saya keluar berbuka bersama kawan-kawan di luar kawalan mak bapak hohoho, you know what ? kali ni kami pergi berbuka dekat bazar jerteh , tempat jualan aneka makanan , tapi penuh sesak dengan ramai orang , ini memang kali pertama saya dan anis masuk tempat yang penuh ramai orang , and saya dapat pengalaman baru taw :) , manakala si ain ni ,dia dah biasa dengan situasi gini jadi dia lah yang order , hahaha . iols segan . meh meh meh .

Saya macam biasa , bro nasi goreng usa satu ! tapi nasi goreng dia biasa je , tak macam yang abang sally (Chef) buat .
Anis , order maggi sup if not mistake lah .
Ain , order rojak . hehehe

Nasi goreng dia biasa-biasa saja, tapi dia tak letak daging merah , so just normal la . then our next menu is , char kuew tiaw . ain suggestkan mende tu , for me biasa saja . sebab saya tak suka sangat masakan ala kekacang gitu . hehehe . tapi sedap lah . sebab boleh makan hehehe .

And for anis , my mak dah bekalkan untuk dia kuih tepung pelita , haha .

And lepas settle makan bagai , we went to kfc , actually i jer yang menggedik nak masuk kfc , sebab terliuq bak hang masa muet teacher usik saya pasal chessy wedges , saya mana boleh . my favourite tu , tapi masuk dalam tu terpandang lah burger zinger yang penuh dengan keju , wohoo order terus . nasib baru lepas withdraw duit, so adalah sikit duit hehehe .

Alhamdulillah , otw balik kami bagi anis drive kereta since dia nampak takut je nak drive walaupun ada lesen ,hehehe yeay sampai jugak rumah ngeh3 . balik rumah pulak . and ini first time bawak anis dan ain balik ghumahh , bonda kita restui persahabatan kami , yeay !

 the abang sally nasi goreng usa , sodap weyh . tempek gambar ni buat kali kedua .


 bandung dan rojak :)














nak grad sama-sama nanti , amin amin :)

thanks for reading !

Saturday, July 27, 2013

Seteressss kejap !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semakin kita dewasa semakin sukar sesuatu pekerjaan yang kita lakukan , pemikiran pun haruslah matang , memandangkan aku ni , terasa seteresss dengan pelajaran . woho aku seteres bukan dengan semua subjek tapi ? dengan satu subjek daripada 4 .


Macam degil jugak lah aku ni , ramai yang cadangkan agar jangan masuk form6 , aku degil . aku nak cuba . lepastu pilih aliran maut pulak tu , yeah sebab aku rasa aku mampu . subjek killer tu sejarah , ramai giler pelajar tak suka sejarah sebab kena karang mengarang panjang berjela , demi semangat aku untuk mencapai cita-citaku untuk menjadi seorang peguam , aku gigihkan diri menimba ilmu dan Alhamdulillah subject sejarah yang kawan-kawan duk cakap killer tu aku boleh skor , aku rela batalkan pembelajaran aku ke institusi pengajian lain dan memilih STPM , tapi masalah aku cuma geografi .


Subhanallah , subjek tersebut merupakan masalah bagi aku , seteres aku . dah la aku ni apa jadah geo aku dah lupa , maklumlah form 4 and 5 , mana aku amek geo . last amek geo pun masa form3 . last-last masuk tg6 kena amek geo , walawei . susahnya , tap sabojela .


Cikgu bagi latihan , aku memang konpius giler ah , memandangkan sistem sem sekarang , jadi format pun baru lah . aku geledah buku demi buku tak jumpa pun apa nak jawab dalam soalan geo , dahla geo tu esei . aku ni jenis lambat pick up especially dengan geo , aku hanya suka subject inggeris . sebab boleh cakap mat salleh , hahaha . nasib tg6 ni ada muet , so boleh jugak hilang seteres aku , aku suka inggeris sebab enjoy! back to geo , aku ingat kan aku jer yang jenis blurrrr dengan subjek ni . tapi rupanya ?


Kawan aku yang satu sekolah masa form5 dulu pun sama , memandangkan sekolah kami tak amek subject geo untuk menengah atas , jadi agak kesukaran bagi pelajar yang melanjutkan pelajaran ke tg6 , namun pelajar dari sekolah lain mereka dah ada asas geo , sebab sekolah mereka amek geo . so tak terasa susah la bagi mereka .


aku : tasya , saya tak reti lah nak buat geo ni ? ajar eh .
tasya : saya pun tak buat jugak lagi , blurrr sebab jawapan takde dalam buku .

aku : dilah , dah siap belum geo ?
dilah : belum , tak reti . and memang dah cari berkali-kali takde jawapannya , nampaknya pakai hentam sajalah malam nanti kerja sekolah tu , asalkan siap .

see ? ni baru duorang , yang lain pun sama . jadi aku tekadkan dalam hati aku lepas ni nak masuk tuisyen ! seteres aku main tak jumpa jawapan , bukan tak boleh jawab , boleh sangat cuma keliru sebab buku penggal 1 ni , macam-macam jenis . buku A kata lain , buku B kata lain . aiyoyoyo

tempek besar-besar buku geo ni , biar jadi senang dengan subjek ni nanti , inshaallah ! 

p/s: harap-harap dapat masuk pencalonan anugerah pelajar terbaik semester 1 nanti , nebes eh . exam start 20 november , tapi bagi aku sekejap je masa tu , kena start study dari sekarang .

mak kata : bersusah-susah dahulu , bersenang -senang kemudian .

Thanks for reading .

Friday, July 26, 2013

Mengidam !!!!!!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sejak akhir-akhir ni tekak makin gedik je nak makan benda yang aneh-aneh . Especially spaghetti , pendek kata memang tak tahu nak buat macam mana , rasa nak makan sangat-sangat dah .  so petang nanti nak pergi market cari bahan-bahan . Kite tak reti masak spaghetti , tapi takpe . adik kite ada , hehehehe .

Haritu lupa nak mintak mama feeda masak masa dia ada dekat kampung , saya hanya akan cakap sedap kalau spaghetti tu memang sedap , especially yang mama feeda dan mama noormah yang masak . sedap !
so petang ni mahu lah kite kerjakan si adik masakkan untuk si abang . hahahaha :) makan dekat restoren , rasa dia tak berapa nak umpppphhh dengan tekak saya . so nak kena yang homemade jugak . haha

mengidam oiiii .



Thanks for reading .

Once Upon a time .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
A fews day ago I was absent going to school for a 5 days . and when I went to school on pass wednesday(two days before today) ,it was like wohaaaaa . surprised !!! my friends talk to me they was really miss me when I was not at school . also I felt great because my foster family going visited me when I was incharged in hospital last weekend .


Also the lecturers . them also keep asking me why I didn’t attend school for a long time .In my class I was like happy person and love give a caring laugh , when I laugh in my class probably all of my classmates will be laugh too , maybe for them I am funny person . and I think soo heehe.


I wanna test my friend actually , and I know they was really love me . wow ! that was amazing . Actually today also yesterday or for this week I’m still on my leave . I got (mc) for a week , because when I’m stayed at home, I felt so boring that make me going stress I make a decision going to school . because there was no one at home when mom went work and sis went to school . arghhh .


And i love ‘sejarah’ or history subject ! you know why eh ? the lecturer was really sporting person , because she know that I am not in great condition she keep always make me laugh . with her action that makes all of her students being more comfortable to study the history subject .  I noticed it after I went to school after a few day absent .


When I listening the song sound like “ ku mengharap kan ramadhan kali ini penuh makna , agar dapat .  . . . . . bla bla bla “ my feeling was really touching , this ramadhan I think really full of memories , why I said that ? because this ramadhan is my first year had fasting with my new friends,  I feel great , also this ramadhan also remind me to be more carefully when doing something .


I think ramadhan is really fast , why ? I think just yesterday I start fasting but the fact is already 17 ramadhan . I hopes this ramadhan will be the best among the best . 

Thanks friends , either my classmate or my blogger friends . I felt so lucky because this year I can feels the truth friend relationship also , my blogger friends was really awesome or in Korean ‘ daebak!’ I love my blogger friends ! 

Thank you for reading my random post .

Thursday, July 25, 2013

Kegelisahan !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Aku tak tahu dan tak faham . Aku gembira kadang kala aku rasa gelisah saja seperti ada sesuatu nak berlaku . tapi aku tak tahu .

Tak sedikit aku temui kerak-kerak kehidupan ,
menyisakan isak di hujung malama hanya asa yang terus ku genggam ,
berharap akan adanya secerah bahagia ,
menapakkan kaki yang kian lemah .

Aku yakin Tuhan 
suatu saat akan ada harapan ,
walaupun letih tangan ini menggapai
tak akan berhenti aku berharap .

Saat secerah sinar itu mulai nampak indah , 
kadang kelu lidah terasa ,
seakan ragu untukku melangkah ,
angan tak sejalan dengan harapan .

Jalan dibelakang begitu indah , 

akankah semuanya pudar begitu saja ?
tak kan ! tak akan ku ulang isak yang lalu 
cukup sudah semua terjadi 
meski samar . ku nantikan sebuah harapan .

akan sinar indah kebahagiaan .

Meski aku lemah . meski aku tak mampu .
namun yakinku akan ada sinar harapann itu .

jiwang sat dengaqq lagu ni . ototo .

tetiba nak emo :P

Tuesday, July 23, 2013

I try to move on !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


I see people laughing and joking all around,
but on my face there is no smile instead there is a frown.

I never laugh anymore instead I cry,
and I never stop to ask myself, "why?"

I heard we live and die by the choices we make,
and there's only so much a person can take.

so just remember to life goes on,
and it hurt's when someone leaves and is gone.


so always remember keep your head up,
because another door is opened everytime one is shut.



Thanks for reading :)

Monday, July 22, 2013

Tengok korea pun boleh happy !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kalau tiap kali backmood , or tengah marah or bosan . saya akan layan movie korea ataupun video song yang korea punya , saya sejak dulu sampai kini minat yang teramat sangat pada kumpulan ss501 yang lain pun minta jugak , saya tak tahu macam mana minat pada cerita korea bermula , saya mulai minat apa-apa hal yang berkaitan dengan korea sejak di bangku sekolah rendah lagi masa darjah 5 kalau tak silap  , sebab time tu dipengaruhi oleh cikgu-cikgu praktikal yang fan korea jugak .


Tapi nak tahu kan ? boleh kata separuh dari keturunan nenek saya minat korea , kalau anak sepupu saya 4 beradik , kalau pergi bangi rumah dorang memang penuh movie korea dekat rumah dorang , haritu dorang pergi korea . arghhh jeles . dorang punya hard disk memang full korea movie . lepastu tak campur yang lain-lain lagi , tiap kali kumpul time raya mesti best sebab boleh cakap pasal artis korea . hahaha minat .


Saya pun sama ! sejak mak kasi hadiah hard disk aritu , penuh dengan movie korea lol . minat sangat dengan korea . saya minat pelakon Kim Hyun Joong ! boleh kata tiap kali nak buat kerja , naik kereta ke , memang akan dengar lagu yang dianyanyikan olehnya . so sweet . hahaha sebab sesuatu yang kita suka kadang-kadang boleh menghilangkan segala kesedihan kita kan ?

Haritu sampai kena marah dengan abang . since note1 tu tak tahu nak letak lagu apa , so aritu adik memang masukkan lagu korea la dalam tu , so time abang nak bluetooth lagu konon , saya kena marah sebab satu pun saya tak letak lagu melayu . inggeris apatah lagi . tapi abang saya minat one direction . arghhh . tak minat . dia cakap korea mata sepet . yang one direction tu nampak macam bapuk :P jahat . hehehe


So , since i sakit . nak rilekskan minda lah konon , layan movie korea . memandangkan semua kerja sekolah dah settled so , boleh lah kita layan movie korea . omg minat gilossss korea . siapa minat korea jugak ? habak sat . :)


saya suka team ni . omg ! daebak daebak .

senyum dio comel .  dia berlakon dalam movie boys over flower and playfull kiss .

bigbang tetap nombor 1 . cara dia dance . saya suka taeyang !!!! hahaha

tetiba nak post entry pasal korea , ilham lepas dengar lagu i'm your man by ss501 . daebak ! saranghae youall :)

Meet a Doctor !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Lat night , whole of my family mama papa and abang dah balik kl dah , i felt so sad today . arghhh forget it .

Today i went to clinic again because i had meet a doctor , like usual i goes to clinic but only meet the dressar but today i'm not .

Take a long time , stress eh kena tunggu lama . my number is 45 and the number on time i arrived there 31 . terus merepek sensorang . but sia-sia je amek nombor sebab nurse tu cakap pakai direct jumpa doc . tapi kena cek tekanan darah dengan nurse dulu /

Then nurse yang baik hati , nurse yang jaga kat meja sakit . dia pun suruh saya duduk and cek darah saya bagai , nasib nurse 1 ni baik sikit , boleh diajak berbual . hahaha

Then duduk dekat kaunter , nurse nombor 2 panggil nurse ni macam sombong sikit , geram saya nak baling sandal atas muka dia .
ceritanya begini .
" ada satu pasangan makcik dan pakcik , datang for the 1st time lah , so dorang kena isi borang tapi nurse tu cakap dia sibuk , sedangkan dia duk rilek-rilek je . then nurse 1 pun mintak tolong saya , so saya tolong isikan borang untuk pakcik dan makcik tu . maybe sebab makcik dan pakcik tu selekeh dia layan macam biasa jer , geram jugak . bila mari sorang ni macam mak datin giteww dia siap tolong tulis lagi nama bagai " arghhhh


then namaku diseru , masuk jumpa doktor . nasib doktor baik . hahaha siap berbual-bual lagi . doktor dalam tu ada 2 orang . tapi doktor saya ni , asyik dengan iphone dia jer , kejap-kejap cek phone dia , maybe berfacebook kot ? haha jahat . then lepas cek cek bagai saya kena buat ecg . dia amek darah bagai . oh mak oi " amek kau mizi , aritu bukan kemain kau lari time nak kena cucuk jarum , tapi hari ni kena terima seadanya " tapi nurse 3 ni memang melampau , sebab masa saya masuk dengan nurse 1 dia siap marah lagi , well kami ganggu dia duk hadap komputer , time tu dia tengah berfacebook . oh melampau , tapi atas arahan doktor dia cek jugak saya punya darah .


Lepas siap amek darah bagai terus cek jantung , oh yacks. i need bukak half of my shirt . kena letak gel dekat badan lepastu kena letak alat-alat , yang wayar berseranggah . stress tengok wayar tu , sampai ke kaki , hehehe tapi nasib nurse 4 ni baik .

lepas siap bagai , fuhh lega . balik tu singgah tnb kejap lunaskan bil api and i got mc again . dapat cuti lagi esok sehari . yeay ! daebak . ahhaha

 eh katil dia kecik . haha

 muka sakit giteww.


 sebelum cek jantung , time cek jantung takde orang nak tolong amekkan gambar .





kena cucuk eh ! amek darah . amekaw :P

Thanks for reading :)

Sunday, July 21, 2013

Ku Rindui saat berbuka bersama Guru Praktikal

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dahulu kala disaat menyambut kedatangan ramadhan , aku serta sahabatku dan diketuai oleh aku merancang aktiviti berbuka puasa bersama guru praktikal , which them was 6 and only 2 teach me . That was on 2011 .

Tapi ? peristiwa itu makin berlegar dalam mindaku especially pada bulan ramadhan ini . Aku mulai rindukan classmate aku diwaktu aku form4 . aku mulai rindukan kakak-kakak aku si cikgu-cikgu praktikal , nak tahu cerita pasal berbuka tu . nah click blog cikgu aku .

~Ya Ramadhan bersama anak didikku~


This is my classmate , ghammbut aku time tu botak booo . aku rindu classmate aku ! nanti aku storykan tentang dorang dalam entri khas nanti :)

them ? 
cikgu aimi , cikgu stacy erkkk faizan , cikgu suraya harun , cikgu suriati , ustazah izzah and cikgu adnin taekwando!

Thanks for reading !

Buah dan Sayuran Terbaik atasi Darah Tinggi .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Menderita darah tinggi harus dibawa enjoy! Tak perlu terlalu tegang dan mencemaskan keadaan kesihatan anda.
Menderita darah tinggi harus dibawa enjoy! Tak perlu terlalu tegang dan mencemaskan keadaan kesihatan anda.
Meski kenyataan tak dapat disangkal bahawa 60 peratus pesakit hipertensi berakhir dengan stroke, tapi anda harus punya pemikiran positif agar kesihatan tak kian memburuk.
Banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi darah tinggi. Perkara pertama dan utama yang perlu anda ubah adalah menu makanan. Mulai detik ini juga, hentikan pengambilan lemak tepu. Apa saja sumber lemak tepu?
Makanan yang digoreng dan lemak dari daging olahan. Ganti makanan tersebut dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Jika selama ini yang kita tahu hanya buah Mengkudu dan saderi saja yang bagus untuk mengatasi darah tinggi, kali ini anda punya alternatif lain. Buah yang lebih nikmat dimakan. Berikut ini senarai sayur dan buah yang boleh anda konsumsi sehari-hari untuk mengatasi darah tinggi anda.
TOMATO
Anda suka makan buah tomato? Makan tomato mentah-mentah dan bulat-bulat mungkin tidak semua orang suka. Lebih nikmat kalau tomato dijus dan dicampur dengan buah lain.
Tetapi, bahagian terbesar harus buah ini, kerana di dalam tomato terdapat potasium, vitamin C dan serat, dan dalam satu mangkuk tomato terkandung 9 mg sodium saja.
Minuman ini boleh jadi diet sodium yang sihat kerana keperluan anda akan sodium tetap dipenuhi tapi dalam jumlah yang minimum. Tentu tidak membahayakan keadaan kesihatan anda. Seboleh mungkin pilihlah tomato segar untuk dijus, kerana tomato olahan yang dijual di pasar raya sering kali mengandung sodium yang lumayan tinggi.
BUAH BERI
Apa saja yang termasuk dalam kategori buah beri? Anda boleh sebutkan satu per satu yang anda kenal; strawbery, blueberry, blackberry, dan raspberi.
Tak hanya bentuknya yang menarik, buah beri dikenali kaya manfaat kerana kandungan potasiumnya yang tinggi. Satu mangkuk buah beri mengandung 200 mg potasium.
Berapa banyak potasium yang anda perlukan untuk mengatasi darah tinggi? Sehari sekurang-kurangnya diperlukan 4.700 mg pengambilan potasium, jadi kira-kira 23 mangkuk buah beri yang anda perlukan dalam sehari.
Tak sukar memakan buah sebanyak itu asal anda mengolahnya dalam bentuk jus segar. Selain potasium, buah beri juga mengandungi serat dan vitamin C.
OREN
Oren sudah nyata sebagai buah yang kaya vitamin C. Ternyata, selain vitamin C, buah ini juga banyak mengandung kalium, serat, dan rendah sodium.
Rasanya yang manis tak menyusahkan kerana boleh kita makan langsung tanpa dijus. Tapi, tak ada salahnya kalau anda ingin meminum jus oren yang segar untuk menu sehari-hari anda. Apalagi keperluan potasium untuk mengatasi darah tinggi cukup besar.
SAYUR-SAYURAN HIJAU
Anda pernah minum jus brokoli? Anda menyukai rasanya? Sebahagian mungkin menjawab, "Iya! Saya suka." Sebahagian lain menjawab, "Argh! Tak enak sama sekali." Wajar, kerana tidak semua orang suka sayur.
Brokoli hanya satu contoh sayuran hijau yang mengandungi potasium tinggi, tapi rendah sodium. Selain brokoli anda boleh pilih sayur-sayuran hijau lain yang disukai, bayam boleh jadi salah satu alternatif.
Sekarang, anda boleh senang kerana ternyata ada beberapa jus nikmat yang boleh anda buat sendiri di rumah untuk mengatasi darah tinggi. Tapi, tunggu dulu!
Jus yang sihat dan menyihatkan ini akan lebih bermanfaat dan boleh mengatasi darah tinggi jika anda mengolahnya tanpa gula. Semoga artikel ini dapat membantu anda dalam perjuangan melawan tekanan darah tinggi.
Thanks :)

Saturday, July 20, 2013

Bila punya kakak suster !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

You know what ? tonight i got scolded by my sis aka my cousin .
aha !
why ?
coz i did not get an enough sleep .

So i kena marah la , lepas dia tengok i punya test blood pressure result .
Kenkonon tanya dialah sebab dia kan nurse . tapi kena ceramah pulak , but i know that for my goodness. just sengih-sengih .

After this , i dah kena start berpantang ! Berdegup jantung eh . Arghhh dah boleh imagine berpantang , kena makan makanan bakar dan TAK SEDAP . tak boleh makan makanan berminyak . berlemak bagai . oh no !

Punca dia maybe sebab tak cukup tidur , so lepas ni pukul 9 or 10 dah kena masuk tidur dah .

And the reason also , kuat memikir . kena marah la jugak , lepas ni kakak cakap kena buang segala perkara-perkara negatif yang bermain di minda .

Bila kakak cakap tentang effect dia , terus jadi semangat nak amalkan pantang yang betul . hehehe .

Btw walaupun kena ceramah saya bangga ada sis nurse sebab dia tahu apa yang patut dan apa yang tak patut .

Ini betul-betul dugaan .

#aku rasa tiba masanya untuk aku kosongkan pemikiran aku pada benda-benda yang tak patut , tapi bila kena tidur pukul 9 or sepuluh , macam tak best je oi . normally aku tidur pukul 12 or 1 .

doakan saya cepat sembuh eh !

Dilema Ramadan !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

I wish this ramadhan will be the best ramadhan for me . But you know what ? this ramadhan will be the most ramadhan i will remember in my life . However i could tell this because this ramadhan really full of wonderful and bad memory .

The sweet memory is , this ramadhan is the best ramadhan in my life i thought and another / dll .

The dilemma is this ramadhan shows the truth disease that i had . before this when i went to private clinic them never tell me bout this . u know ?
My blood pressure really high till i need goes to clinic everyday to check my blood pressure .

On my thought too , this year "raya" doesn't mean anything to me , maybe ? 1st because " saya dah besar" sec i have no mood to celebrate this raya . arghhh

Today i went to 1Malaysia clinic to having a blood pressure test , and my blood up from the first day i test , you know what ? i am really shock today . my feeling was really unhappy .

I don't know what has happened to me , when the doctor/pa keep asking me about the thing play around in my mind i said " Bang , saya rasa fikiran saya tenang je acane boleh kena blood pressure ni ? " and fortunately lah the doctor helpers was really kind to me , and handsome! sedap mata memandang lah , if tak kalau kena yang muka bengis , memang makin tinggi blood pressure i kot ? nasib jugak kena check dengan doktor/pa lelaki , kalau doktor perempuan segan i :P

Yeah maybe on my thinking there was nothing i think or play around in my mind , but the fact is there a many thing in my life .

Maybe i keep think about :

The university that i had cancelled the registeration tempoh hari .
My study maybe ? the assignment berlambak .
My future kot lah ?
My sem1 stpm  exam coming on november .

Doctor keep always asking me to having a great rest , but in my mind kalau nak tenangkan diri kena balik kl lah kekdahnya , duduk rumah abah . takpun i kena balik kl stay rumah papa for a few weeks or month maybe ? but how about my study if i'm going kl ? uwaaaa .

semoga cepatlah turun wahai blood pressure , kalau i boleh mandrem blood pressure nih dah lama i mandrem supaya blah dari diri i , ekeke just kidding .

Apapun ini ujian ALLAH .  hehe :)

 this is one my favourite food after blognese spaghetti .


kuetiaw kungfu abang sally . demong caffe ,

Thanks pray for me kay ?

Friday, July 19, 2013

Amalan Yang Menghidupkan Ramadan !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

AMALAN yang menghidupkan Ramadan ialah memperbanyakkan sedekah kerana sikap bermurah hati pada Ramadan adalah dituntut. Ibn Abbas melaporkan: "Rasulullah adalah orang yang paling dermawan dan beliau lebih dermawan lagi pada Ramadan ketika Jibril menemuinya lalu membacakan padanya al-Quran." (Hadis riwayat Bukhari) .

Membaca al-Quran
Disunatkan memperbanyakkan bacaan al-Quran pada bulan Ramadan kerana ia bulan al-Quran seperti firman Allah yang bermaksud: "... bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah." (Surah al-Baqarah, ayat 185)
Malaikat Jibril sentiasa bertadarus al-Quran dengan Nabi SAW setiap hari sepanjang Ramadan. Para salaf mendahulukan bacaan al-Quran daripada ibadah lain. Sebahagian salaf khatam al-Quran dalam masa tiga hari, sebahagiannya tujuh hari dan 10 hari pada Ramadan.

Saidina Uthman bin Affan khatam al-Quran setiap hari pada Ramadan. Imam Zuhri berkata apabila tiba Ramadan, "Sesungguhnya Ramadan itu bulan membaca al-Quran dan menyediakan makanan untuk orang berpuasa."


Memberikan makan kepada orang yang berbuka puasa.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang memberikan makan kepada orang yang berpuasa, maka baginya seperti pahala (orang yang berpuasa) dalam keadaan tidak berkurung sedikitpun dari pahala orang yang berpuasa itu." (Hadis riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibn Majah dan ad-Darimi)

Qiamullail
Disunatkan berjaga malam secara berjemaah pada bulan Ramadan iaitu solat terawih dan waktunya di antara solat Isyak hinggalah terbitnya fajar. Nabi sangat gemar mendirikan malam pada bulan Ramadan.
Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Sesiapa menghidupkan Ramadan dengan keimanan dan pengharapan pahala daripada Allah Taala, maka akan diampunkan segala dosanya yang terdahulu."
(Hadis riwayat Bukhari)

Solat tarawih
Solat tarawih adalah solat khusus yang hanya dilakukan pada Ramadan. Solat tarawih, walaupun dapat dilaksanakan bersendirian, umumnya dilakukan secara berjemaah di masjid. Di sesetengah tempat, sebelum solat tarawih, diadakan ceramah singkat bagi menasihati jemaah.

Mengerjakan umrah
Perkara disunatkan pada Ramadan adalah mengerjakan umrah berdasarkan sabda Baginda SAW yang bermaksud: "Umrah pada Ramadan (pahalanya) sama dengan (pahala) mengerjakan haji atau mengerjakan haji bersamaku." (Hadis riwayat Bukhari)

Zakat fitrah
Zakat fitrah dikeluarkan khusus pada Ramadan atau paling lambat sebelum selesainya solat sunat hari raya. Setiap Individu Muslim yang berkemampuan wajib membayar zakat fitrah. Nilai zakat fitrah adalah satu gantang makanan ruji atau setara dengan 2.7 kilogram beras. 

ekeke berkenan dengan gambar kat bawah , cool je :) hehe

Thursday, July 18, 2013

Dugaan Lagi . . sabojela .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ni , disebabkan badan tak berapa nak function dengan elok dek kerana pening batuk berkahak bagai,, mak paksa pergi klinik . walaupun jauh di sudut hati anti betul dengan klinik .


Pagi tadi gigihkan diri ke klinik sendirian , sebab saya dah besar :) so tadi dalam keadaan kepala tengah khayal pergi klinik , nasib hari ni hari khamis so tak ramai sangat orang dekat klinik , btw ni pestime masuk klinik kerajaan .


So tadi berjumpa dengan nurse sementara jumpa pegawai perubatan then cakap dekat dia yang saya ni batuk then tiap-tiap pagi sebelum kuliah mesti akan muntah . nurse cakap maybe gastrik .


Then tunggu nombor giliran , weyh lama la . sebab biasanya kalau pergi swasta tak pakai amek nombor pun, duduk kejap dia pun panggil terus , so hari ni belajar sesuatu yang baru . lepas settle urusan di kaunter saya dikenakan bayaran sebanyak RM1 sahaja .


Terus lepas tu nama saya diseru , saya pun masuk bilik pegawai tu , tahu tak tekanan darah kite naik mendadak . stress gamaknya . macam terkejut jugak sebab bila lepas cek darah , pegawai tu cakap darah saya naik melambung , 140 lebih . dia macam unbelievable lah sebab kite baru 18 tahun ken .

Dia ada tanya adakah saya kuat memikir , tapi saya jawab tak . heeehe . maybe ya kot  saya kuat berfikir. hari tu memikir masalah dengan junior yang tak selesai-selesai then untuk hilangkan kesedihan saya , saya diamkan diri dan malas amek kisah pasal junior tersebut , sebab makin saya amek kisah makin saya stress. saya tak tahu pulak darah nak naik sehingga over limit gini , pegawai tadi terkejut lah sebab saya pelajar dah ada ada high blood pressure , dia cakap dekat saya kurangkan berfikir , jaga pemakanan . serta banyakkan berehat .

Maybe sebab ramadan ni , kurang tidur kekdahnya . mana taknya masuk tidur pukul 12 lebih lepastu bonda kejut pukul 4 lebih untuk sahur and lepastu saya tak tidur dah , sehinggalah di sekolah , cuba hitung berapa lama saya tidur ?


Maybe jugak saya kuat berfikir , bersedih , ingat tak entry-entry yang lepas saya kuat bersedih ? saya rasa kan , masa saya bermasalah dengan junior aritu kan , kalau pergi cek darah melambung 200 lebih kot ?

So , start esok saya kena pergi klinik lain iaitu klinik satu malaysia , untuk cek tekanan darah tiap-tiap hari hingga isnin ni , nak tahu darah turun ke tak . sebab kalau tak turun isnin ni kena tahan di wad , nampaknya bercuti pulak la .

Doakan tekanan darah saya turun ya , nebes eh dengar masuk wad . sebab kite memang tak suka apa-apa yang berkaitan dengan klinik dan sewaktu dengannya sebab kite gerun :)

note !

  • lepas ni kena jaga diri dahla , dah tak boleh nak stress -stress .
  • saya nak lupakan segala yang telah berlaku yang membuatkan saya sakit .
  • saya malas nak amek kisah dah tentang sesiapa pun , lepasni ni kena kisahkan diri sendiri je .

P/s: tisu sekotak dah nak habis , tarik demi tarik sebab selsema pulak dah .


 ubat batuk . serta ubat-ubat lain .


 masa pergi tu nombor 38 , nombor saya 49 , duduk kejap dia pun panggil :)


jadual appointment dengan doktor . untuk cek tekanan darah .

aiyoyo . yang herannya kenapa tiap kali pergi klinik swasta takde pulak dia kabo blood pressure saya tak stabil .


Wednesday, July 17, 2013

Cuti Sakit :)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dua tiga hari ni , badan tak sihat . demam lah . selsema lah . bonda cakap pertukaran suhu mungkin , sebab aritu dikejutkan dengan jerebu , lepastu kita bepuasa , kira macam badan kekurangan air . eh yeke ?

Esok nak jumpa doktor kalau larat pergi , hahaha kawan-kawan yang demam dalam kelas pakai cuti bodo je , senang kerja katanya . niat hati nak cuti start arini lagi tapi tetap gigihkan diri pergi sekolah macam biasa . tapi esok arghhh memang tak larat ahhhh .

Nawaitu weekend ni nak balik rumah family angkat kenkono nak berbuka puasa kat sana , tapi bila dorang tahu saya tak sihat dorang pulak  kena balik kampung tengok saya weekend ni ekeke .

Esok niat nak jumpa dok , tapi kalau rasa malas nampaknya cuti tanpa mc lah jawabnya , khamis jumaat sabtu ahad , oh 4 hari ekeke .

Tak selese eh belajar dalam keadaan demam , badan lemah . batuk-batuk bagai .

Salam ramadhan . bye

Tuesday, July 16, 2013

Terima Kasih Mak !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pagi ni tak expect pun nak bangun sahur , memang malas tahap apa entah . Masa mak kejut tadi rasa macam arghhhh malasnya nak bangun ,

Sebenarnya saya takut nak sentuh makanan sebab rasa macam sia-sia . sebab biasanya kalau dah start muntah mesti nak muntah lagi .

Kelmarin ada cakap dengan mak " mak kalau nak masak apa-apa untuk ajie jangan berminyak eh " sebab takut nak telan dah . mula-mula pening lepastu nak muntah arrr , aiyoyo . tapi kan mak senyap senyum-senyum tak kata apa-apa pun .

And pagi ni for the sahur , terpaksa jugak bangun sahur , niat nak makan roti je , lepastu duduk meja makan , mak pun cakap . nah mak bakar ayam untuk ajie so kena makan nasi .

Tengok atas meja , Ya ALLAH mak betul-betul buat lah , macam terkejut jugak . Mak cakap lepasni kena berpantang dah makan , dah tak boleh dah nak makan pelik-pelik .

No yogurt , no bliss , no milk , no cool water after this , air batu memang mak haramkan terus saya minum lepas ni .

Tapi takpe , terima kasih mak . saya macam terkejut ar , mak real buat apa yang saya nak :)
Ibu dan anak , baru sedar yang mak dengan anak macam mana sangat kan ? rela berkorban .

p/s: macam wondered jugak masa mana pulak mak bangun , and mak bakar ayam ?hehe

selamat berpuasa , harap-harap hari ni dapat berpuasa dengan tenang . Inshaallah :)

Monday, July 15, 2013

Dugaan Ramadhan ke 6

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

dugaan ke eh ?

pagi tadi melangkah ke sekolah dalam keadaan bersemangat nak belajar , waktu pagi tu masa pnp pertama geografi , tetiba tekak buat hal . batuk batuk . then tak jangka akan berlaku something lepastu .

Lepas masa geo , terus segera berlari ke tandas . tengok muka pucat , masuk tandas terus muntah . tak tahu lah makan apa , tapi nasib muntah dengan tak sengaja , so tak terbatallah puasa hari ni , nak boleh tahan ke petang memang suatu yang mencabar .


Lepas tu masuk ke kelas , penat nak kena panjat bangunan tingkat 3 . turun naik turun naik . sebab bilik kuliah lain , bilik tutorial lain . memang stress ! dah la kepala tak okay.

Hari ni keputusan STPM penggal 2 , senior saya abang Firdaus and Azrul , Alhamdulillah dorang dapat pointer 3 ke atas . tapi tengok muka abang fir , macam sedih je sebab dia dapat 3.00 je ,  then terus terfikir acane diriku ini nak capai 4 kalau asyik meroyan je kuat . dah janji dengan parents (mak abah mama papa) nak berjaya exam nanti . nampaknya kena usaha lebih la .


Masuk dalam kelas muka macam ayam berak kapur je , tak sedar apa-apa dah . Kepala pening , then hari ni rasa belajar ntah pape , semuanya hilang . sebabnya kepala pening , otak masuk air . habis hilang tumpuan .

Balik saja rumah terus rehat , sampai lah berbuka . then lauk untuk berbuka siap pesan mak lagi jangan masak makanan berminyak , dah tak boleh nak tengok ayam masak merah atau kerutub bagai . hari ni berbuka dengan nasi plus telur dadar ditambah sayur campur , memang tak lalu . masa nak mandi terus muntah , rasa macam sia-sia je makan berbuka tadi , tapi apa-apapun ini ujian ALLAH , jadi kenalah terima dengan redha .

Sunday, July 14, 2013

Oh Kerja Melambak !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Nak kata stress ? tak .
Nak kata nak marah ? memang sikit marah sebab nota gua orang suka pimjam sampai kedut kiput gua punya nota . arghhhh tak suka buku berkedut .


Malam ni kena siapkan esei sejarah 6 esei kesemuanya , nekad nak siap malam ni tapi ? rasanya tak siap kot , lecturer suruh hantar rabu ni pagi atas meja dia , aiyoyo . sempat ke tidak eh ? ni baru sejarah , tak masuk pengajian am lagi , nasib hari saya kena bentangkan hasil kerja lambat lagi , kalau tak mahu meroyan dahku .


tapi ? adat belajar wajib ada kerja kan ? so be happy . kalau gua stress , gua bukak wallet gua tengok muka ibu gua , sejuk hati gua . gua bukak handphone tengok gambar bapak gua ,
tengok gambar mak abah jadi semangat berkobar-kobar sebab saya nak buktikan pada adik beradik saya serta mak dan abah , saya akan berjaya satu hari nanti . amin .

Kalau tidur lambat esok tak sedar sahur , rasanya malam ni tertidur dengan bukulah kekdahnya ,

selamat malam :) thanks for reading!

What has happened to me today !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah , bersyukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah dan kurnianya dapat jugak saya taip entri ni .

Sesungguhnya hari ni menggembirakan saya .

Doa ?
Yeah , bila saya sedih saya berdoa . bila saya sakit saya berdoa . bila saya lapar saya berdoa , bila saya resah atau dibelenggu masalah saya berdoa .
2 3 hari , ni sejak bermulanya puasa saya rasa jiwa tenang sangat , jauh dari segala kesedihan . Harap-harap lepasni tiada lagi masalah yang timbul .

Sebelum masuknya bulan ramadhan cikgu sejarah sentiasa warwarkan pada student dalam kelas amek keberkatan berdoa , iaitu 5 minit sementara menunggu waktu berbuka . And Alhamdulillah saya rasa doa saya kian dimakbulkan . semakin hari semakin makbul , Alhamdulillah , terima kasih ya Allah . saya tak nak tulis kat sini apa yang berlaku , cuma saya sangat gembira .. Allah sangat mendengar doa doa hambanya , tetiba sayu hati . terima kasih Ya ALLAH . kau tabahkanlah hatiku untuk menghadapi dugaan mu selepas ni .


lepastu tetiba teringat kat kak maghia elena , sebab dulu dia ada jugak cakap tentang keberkatan berdoa sementara menunggu waktu berbuka .


Hari ni ?
Saya happy sebab perselisihan faham antara saya dan kawan saya telah berakhir , dulu saya tak percaya bila mak selalu marah bila saya berkawan 3 orang , sebab mesti akan ada orang ke 3 yang kecewa , ya . orang ketiga itu adalah saya , hampir 2 minggu saya berduka lara , tapi Alhamdulillah berkat ramadhan yang mulia ni , pagi tadi 2 orang hamba ALLAH itu seperti memujuk saya , oh sayunya ,

Hari ni jugak last day saya jumpa kawan saya si Azizarin . sedih tuhan saja yang tahu tapi apa boleh buat kan ? kita sebagai hambanya kena terima seadanya .

Pagi tadi ustaz bagi tazkirah , tabik gitu . saya dengar dengan kusyuk . ustaz cakap bulan puasa lah bulan untuk kita membuat amal yang lebih , etc : melakukan solat malam . baru perasan bahawasanya diri ini dah lama tak bangun solat malam , and ustaz jugak cakap masa bangun sahur tu eloknya kita solat , sementara bersahur iaitu bangun pukul 4 gitu , kita boleh tunaikan solat sunat hajat , tahajud , serta taubat . Inshaallah diri ini akan amalkannya kembali selepas ni , dulu zaman exam kemain eksited bangun malam .


Hari ni kejap tadi ke mrsm besut , bukan mrsm kota putera tempat adik saya taw , tapi tempat anak buah . pergi jenguk anak buah , pestimee ooo jejak kaki mrsm tu , kerlasss . selama ni lalu saja , hehehe . hari ni drive jauh wooo , balik sekolah terus kena ke situ dan ke sini . hari ni hampir berlanggar dengan treller , bongok punya treller . tahu tak ? dia nak memotong kereta depan dia , tapi dia tu nyanyuk bahawa dia kenderaan panjang , dia masuk line kenderaan saya . kita ni baru je boleh lesen , nasib jadi pemandu berhemah , kalau tak berhemah memang ke dalam parit la , nasib nampak je treller dari arah depan terus saya slowkan kenderaan dan masuk arah tepi jalan dan hon deras-deras , nasib . tapi betul-betul depan saya , trauma kejap . ngeh3 .

bulan puasa ni , kita kena hati-hati sebab ramai orang jadi nyanyuk , mengantuk lah , lapar lah . dan boleh mengakibatkan berlakunya kemalangan , so guys who was reading my post please berhati-hati okay .

so that all from me today , kalau rajin malam ni kite post lagi . k babai . selamat berbuka puasa :)



Saturday, July 13, 2013

The Ramadhan Story !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

sama-samalah kita muhasabah diri , salam ramadan :)

Hari ni dah masuk 4 hari kita berpuasa , saya macam biasa kalau puasa lemah gitu , bukan sebab lapar tapi penat , dengan cuaca yang agak panas .


Bulan puasa kalau 24 jam duduk rumah memang bosan yang teramat sangat , sebab takde kerja nak buat , tengok movie lepastu tidur , itu je kerja . Tapi kalau kat sekolah rasa best je, sebab ramai kawan. boleh study sama-sama , lepastu cakap-cakap . lepastu berlari-lari anak berebut meja dalam bilik kuliah , sadis kalau bulan puasa dapat tempat belakang time kuliah .

Hari ni , macam biasa tiap hari sabtu kena jadi driver adik , pagi tadi lepas hantar adik terus balik rumah , masa otw balik rumah terfollow van peniaga ikan , subhanallah dia bawak van punyalah slow , nak potong pun double line . tahan jelah , saya tak terperasan pulak belakang saya ada peronda . masa masuk line biasa terus potong van tu , bila tengok cermin sisi rupanya peronda dekat belakang . terkejut beruk den . hahaha


Hari ni hari yang hot , tekak dahaga tapi sabar itu indah . masa amek adik tadi , panas sangat kat luar .  dah la mrsm kota putera dengan rumah tu jauh . pergi amek pulak dengan motor , memang hot la . bawak motor kekdahnya nak cepat sampai , boleh celah-celah . pagi kalau nak drive pun boleh la , jalan tak sibuk mana . manusia tengah terbongkang tidur , memang bulan puasa ni pagi sunyi sangat . tengah hari sibuk kemain .


Balik rumah tengok mesej wechat dari mama , terasa ehh kerlasss mama aku , heehhehe , hari ni seharian hadap phone , wechat dengan kakak , usik kakak kemain , bosan sangat kekdahnya . tapi memang bosan .

Eksited menunggu ketibaan 31 julai , sebab hari tu time anak-anak masak untuk puan ibu , sebab birthday puan ibu . hehehe dah plan nak masak apa nanti hehehe harap-harap semuanya berjalan lancar .

P/s: assignment banyak hoi , isnin nanti nak kena bentang . sejarah tak buat lagi , sejak puasa ni . siang hari memang tak sentuh buku kalau cuti , penat . malam baru otak berputar ligat mencari idea :)

thank you ! :)

Thursday, July 11, 2013

Rasa nak nangis !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Adakah ni ujian ?

Saya nak nangis , tapi ingat abah pernah pesan . " anak lelaki tak elok nangis "

Saya nangis jugak balik tadi dengan mak walaupun setitik dua titik air mata yang jatuh . Yeah menangis sedih , sebab saya terpaksa berpisah dengan my lovely classmates .

Mulanya , si farhan . the only one people whom i respect in my class . yeah i started loving him as my bff , but a few days ago , sehari sebelum puasa . dia datang sekolah dia siap cakap babai lagi dekat saya , dia nak berhenti sebab nak sambung pelajaran ke Unisza kelak . yes i terima .

Farhan ?
orang yang minat korea sama dengan saya . kitorang selalu bertukar pendapat .
Kitorang suka cakap english bila bersama , lantak orang nak kata apa .
dia ? saya panggil dia Oppa! sebab muka dia ala-ala korea , sebab putih . saya suka kawan dengan dia sebab nama dia hampir sama dengan abang kesayangan saya , Eddy Farhan dan tak sombong .

Tapi ? hari ni saya dikejutkan dengan sesuatu yang amat membuatkan saya nak nangis . My best friend si azizarin mustafa , dia dah berhenti sekolah . and today hari last dia dekat sekolah , saya lembik umpama badan nak rebah . lemah semangat . sebab semalam saya ingatkan dia bergurau nak berhenti , atas sebab tertentu . saya nasihatkan dia jangan . tapi kalau form6 kalau tak boleh nak fokus memang down , dia bukannya tak pandai . result spm dia lebih terer dari saya . tapi dia nak stop awal-awal . so apa boleh buat ?

ren ! = awak tahu tak , tadi lepas teman awak jumpa cikgu , saya nangis tau dalam bilik guru . nasib takde orang tahu .

ren and farhan , ingatlah saya akan sentiasa ingat kalian berdua selama saya masih hidup , kalian pun jangan lupakan saya eh !


p/s: semalam semangat gilerrr puasa , hari ni lembik sebab hati tengah berduka, tapi apa boleh buat ? itu semua takdir ALLAH kan ? saya sebagai hambanya kena terima dengan hati yang terbuka . selamat berbuka semua !


thanks.

Wednesday, July 10, 2013

My 1st SAHUR 2013

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hello everybody selamat pagi , selamat berpuasa ya .

Yeah this morning i woke up at 4 am , terbangun sebab time tu hujan . Actually i am really afraid of the rain and thunder , because it really scared me . Time pukul 4 tu , jam loceng tepi katil pun dah ringing non stop , rasa nak amek baling kat dinding je , tapi bila fikir itu hadiah dari kakak , tak jadi nak baling . hahaha .


Terus panggil mak lepas tersedar tu , takut mak tak bangun lagi , rupanya dia dah bangun dah . and lepastu saya terlena balik , then mak kejut balik dalam pukul 4.30 gitu . heeehe . and a very thank you for my lovely mom , for cooked a lot of food this morning :)

And now tengah layan tv1 cerita , cinta kau dan aku . and blog walking to other blogs .

Selamat menunaikan ibadah puasa semua .

Tuesday, July 9, 2013

Tomorrow is Ramadhan !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Actually i'm a little big nervous for the coming ramadhan tomorrow , i started miss whole of my family also i started miss my foster family especially granny.

Today i had spend my evening with my friends at Demong cafe again , for the last time before the ramadhan . We eat what we want , but i can't eat a lot of food because it will make me wanna vomit. arghhh forget it .

Wishlist !
I hope i can have fully fasting again like last year .

I hope for this ramadhan i will gives a fully strength .

I hope i can be " kurus ! " for this ramadhan and hope the fasting is the great way to slim . hahaha . because there are lot of people noticed that i'm gemuk ! arghhh .

I hope i can have iftar together with the people whom i love !

I hope this ramadhan will be the best from the past ramadhan .

My doa .
Ya ALLAH ya tuhanku , kau berikanlah aku kekuatan dan kesabaran yang tinggi semasa menjalani ibadah puasa . aku tahu aku hambamu yang lemah pantang diduga , mudah terleka. kau permudahkanlah segala urusanku di bulan puasa ini , kau permudahkanlah aku dalam menimba ilmu , kau jadikanlah ramadhan ku kali ini sebagai ramadhan yang terindah . amin yra.


Selamat berpuasa buat semua sahabat sekalian , disini saya menyusun 10 jari memohon kemaafan andai ada melakukan kesilapan ,
salam sayang dari saya !

Saturday, July 6, 2013

Penat !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Random post again ! opsss sorry .

Hari yang sangat memenatkan , banyak sangat kerja yang dilakukan pada hari ni since semalam sehari suntuk i rehat-rehat , and just reach home this morning. nasib yesterday kakak sepupu ada , so dia lah yang jadi driver adik hantar adik ke kelas menggantikan saya . and pagi ni pun dia jugak hantar adik pagi-pagi and saya boleh pulak tak tersedar masa mana si adik pergi kelas , kepala pening lepas semalam duk hadap kerja depan laptop sampai terlena depan tv , and bila tersedar and nak bangun kepala pulak buat hal then masuk tidur bahana tidur tak bertempat sehinggakan tersalah leher  , hari ni bangun solat subuh tadi rasa macam rumah ni berpusing-pusing dan sambung tidur . Puan ibu start kejut pukul 9 am , gitu sebab ada urusan di masjid kayu jerteh , tolong kakak sepupu selesaikan tesis dia . tapi cancel sebab i tak larat .


I start bergerak pukul 10 am lebih gitu dalam keadaan kepala pusing , nawaitu nak hantar motor ke workshop nak service, esok sekolah and then bergerak ke workshop ditemani cousin-cousin sambil tengok pak cik kat kedai sebelah main haji , then i terfikir lah kan . "tak ke membuang masa pakcik2 tu main haji kat kedai kopi ? " then motor siap . terus blah . tak kuasa gua tunggu lama dalam bengkel tu .

Balik rumah sambung rehat , tidur kejap sambil bukak laptop search nota-nota pengajian am . then lepas solat zohor gitu , adik call suruh amek dia dekat mrsm . haiyooo , then lepas amek dia tu boleh lah rehat-rehat kejap , memandangkan tak bagitahu puan ibu tentang saya pening kepala , tadi petang diajaknya saya ke rumah jiran di taman perumahan depan , haiyooo . dengar aunt jiran bergosip pasal rumah sebelah masuk pencuri , haiyoo seram gua .


Malam ni kepala dah start okay .ALHAMDULILLAH . so tadi lepas isyak start buat assignment , bm . 650 patah perkataan , idea tarak , tapi karangan dah siap . baru je siap lepastu hadap blog kejap buat hilang rindu post entri tajuk penat , hahahahaha. jap lagi layan adam hawa kejap lepastu GOOD NIGHT .
bye bye hujung minggu jumpa lagi on next week .

p/s: dear sahabat blogger , sentiasa awasi rumah anda ya . kawasan perumahan dekat area rumah saya banyak rumah jiran dinaiki pencuri .

maaf , entry kolot sikit malam ni . mata mengantuk tapi nak post entri jugak . bye :)


Friday, July 5, 2013

Selamat berhujung minggu !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Yeay ! akhirnya tiba juga hari minggu setelah 5 hari menanti , hahahaha . masa untuk merehatkan diri dari segala pekerjaan . Selamat beristirehat .
p/s: terengganu hari minggu start jumaat ken ken ken . hehehe :)

Bubur kacang ditambah sagu, 
Rasanya sedap hilang dahaga,
Seronok bergembira di hujung minggu, 
Menjamin kebahagiaan seisi keluarga :)


and one more thing ! saya suka quotes ni . 


thanks for reading !

Wednesday, July 3, 2013

Wordless Wednesday | adakah ini rindu ?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Totally this is my random post , tak suka , sila pangkah awal-awal :)

Start missing someone . . . .  that was ?


  • my fiancee to be who now was in shah alam :D i hope you're in a well condition , can't wait for this ramadhan , for having iftar together . study elok-elok :)
  • my dad especially. yeah abah , i am missing you so much ! . so sorry because a long time i did not back to selangor , sorry abah i really busy here with my study . if i have a break i will be there :) adik sayang abah .
  • my mama also papa . mama i know you will read this , adik rindu mama sangat2 trust me . I'm so sorry a long time did not give a call or skype , busy oh busy . nak jadi pelajar cemerlang konnnnn .
  • my sibling , yeah abang long , angah and farhan adik rindu kalian sangat2, ada masa nanti kita kumpul adik beradik eh .and kakak kesayangan saya ,  my lovely counselor or the owner of penglipur lara . adik rindu kakak sangat-sangat . 


since dah deactived facebook , twitter also instagram , saya hanya posting apa-apa dekat blog saja . and rasa macam sunyi je , tapi nasib ada blog . kawan blog tersangatlah sporting dan bagi saya pemikiran sahabat blogger lebih matang :)

rindu nak main facebook tapi banyak keburukan dari kebaikan ,rasa trauma giler dah dengan semua tu. sebab kadang-kadang  dekat fb kita mention orang lain orang lain terasa , lepastu update quotes dalam bahasa orang putih , orang salah faham sedangkan dia senak bin sengal tak faham maksud , lepastu nak marah orang . dekat twitter pun sama , update lebih-lebih kang orang kutuk pulak , dengki tak habis :P  instagram ? bila fikir balik , tak rugi pun kalau tak aktifkan instagram .HAHA tapi blog ? i kendaiiii kalau blog takde , dah start sayang dengan sahabat-sahabat blogger , mia liana . namee roslan . mak dara . pak cek biola . nabeel fikree (nak tahu link blog just google nama yang saya mentionkan) and banyak lagi dalam proses pengenalan .heeehe . jangan segan-segan komen perkenalkan diri eh :)

thanks for reading . :)

Monday, July 1, 2013

Melantak sambil santai ! :)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ni memang best betul belajar sebab tak banyak perkara yang membantutkan mindaku yang sweet cun melecun nih , hehehe . happy sangat-sangat hari ni tapi sedikit perkara menggangu pemikiranku bila mendengar story-morry kehidupan teman2 seperjuanganku , hepy sebab kelas saya dah berpindah ke kelas yang baru . and suasana dalam kelas pun happening je . semangat nak belajar makin membuak-buak . haaha okcukup!

Tadi masa dalam kelas tak silap masa lepas kuliah geo kot , si anis ada sms cakap .
" mizi jom makan chcken chop ptg ni " k ringkaskan mesej si anis .


Saya ni tak perasan ada sms masuk sebab ingatkan si kaki poyo tu duk usik saya , sekejap-sekejap miskol suka sangat usik orang rasa nak amek phone baling kat dinding . hahaha lepastu anis face to face ajak pergi demong café/demong beach resort pekena chicken chop . Fulamak , meleleh mak ailiuq gua . ok tipu ! 


Sebab dah lama tak pekena chicken chop , rasa macam nak test jugak . tambahan dekat demong ni saya tak pernah rasa pun taste cc dia macam mana , so just go on . tambahan nenek aritu ada cakap cc dekat demong taste sedap. Jadi tak salah kan try ? Pukul 3 gitu kot si ain call cakap suh get ready ,dalam keadaan tergesa-gesa dan pakaian yang biasa and terus straight to demong café . pendapat saya lepas makan ?. okay la rasa dia , tak teruk tak cun . biasa-biasa ada rasa chicken chop . ngeh3 .tapi bagi saya , saya lebih sukakan chicken chop di isma café , orang besut pasti tahu .tapi yang di demong ni pun best jugak taw .


Then lepas siap-siap makan terus planning nak ke pantai dalam pukul 4 petang gitu gerak ke pantai , since minggu lepas tak jadi pergi sebab time tu mama ada dekat besut, tambahan time tu penat gilossss , so saya batalkan plan nak ke pantai . anddddd hari ni tunaikan janji dengan si ain ditemani si anis ke pantai , actually planning nak ajak geng kitorang sorang lagi si nisa . tapi dia tak dapat join atas faktor-faktor tertentu .
# aku sedih !

Takpa la Khairunnisa tak join pun, harap next gathering dia boleh join . heheee .


So apa lagi , pergi pantai rileks dulu dekat meja. masing-masing bukak laptop , ain copy movie dari external saya . and saya dengan anis aiyoyo “ Korean maaaaaa” layan lagu korea , heeehe .


I just notices that anis and I having a same hobby ! that was love listening Korean song ! *mohon teacher muet baca ayat inggeris ni* ngeh3 .


Lepastu terus turun pantai main air , sedangkan sebelum keluar dah janji dengan puan ibu tak nak basahkan jeans , last-last tengah happy happy bergambar . ombak datang , dan jadilah ombak ghinduuuu basah kuyup seluar dennn . main-main air , lompat-lompat . posing-posing . makan-makan . dan panjat-panjat tangga . then dengar guruh .


Bak kata si bapak dalam movie PRAMLEE “ ajis naik hujan dah turun “ haha *eh betul ke dialog ni* abaikan . so dalam area 5.30 petang gitu terus balik rumah , giler pecut kenderaan sebab tak nak kehujanan . macam nak langgar orang dah , nasib orang tak ramai .
p/s : hope next gathering ada lebih ramai .


Okay cukup . biarkan gambar menjadi pembicara selanjutnya , anda suka anda like dan komen . tak suka ? jangan baca . sebab gua tak paksa lu lu baca . saya kongsi , sebab ini personal saya . jangan maraaaaaaa 

 
 gua order , air bandung ! anis pun sama tapi si ain kelas dia teh limau ais xD


 Black pepper chicken chop . biasa je , tapi decorate dia okay shantekkk !



 ain dan tet ne net !


 self cam dengan handphone dulu . tabek dengan sony gua , gambar terang !


 semanagat kental main ombak !


 Gaya aku tak jadi langsung ! malu !


 we're bestfriend ! never end inshaallah . sayang kak ain and kak nis :)


 pisss yo xD gaya anjing laut :P


 Air yang tengah pasang !


 cun giler anis berlakon . ngeh3 


 gua tengah kumpul energy nak melompat lepasni !


 PRA u . inshaallah disini kejayaan kami .


 sila abaikan laptop ain kat belakang tu , tengah copy copy ! :)



 gua diapit kakak kakak yang cun , yes dorang kakak , well saya paling muda ! walaupun umur sama :)





 see , separuh jeans basah dan diselaputi pasir .


 comel tak kakton ? 





 motif gambar ni tak faham langsung . apa gaya entah la .


 nak lompat tak lepas !


 yeah ! dah berjaya lompat ! nikon coolpix gua pun boleh amek gambar lompat , next time nak bawak dslr abang . tak sabar tunggu bulan 7 ni , puan ibu janji nak dapatkan 1 dslr sendiri buat saya :)


 harap-harap mama anis tak tengok , naya gua kena tembak nanti :) 


 we're team ! minat korea , and minat sandal . cewahhhh 


 kesian ain , gua sewa dia punya selipar . heheheehe





friendships never end , 

Thanks for reading , sebenarnya taip entri ni dalam keadaan ketawa . lucu teringat petang tadi .