Friday, August 30, 2013

Random post about merdeka !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Yeah . tomorrow is the national day . Hari kemerdekaan . which is our country bebas daripada penjajahan . 31 0g0s 1957 .

Bagi saya, merdeka sangat bermakna. Kesyukuran mengiringi fikiran setiap kali menyedari betapa bertuahnya saya dilahirkan dalam satu negara yang makmur dan berjaya.

Cerita merdeka saya .

Sedang aku beristirehat di tilam empuk aku , aku terfikir sejenak . Andai waktu bisa diundur kembali , mahu saja aku melangkah menjadikan diri aku kanak-kanak kembali , kerana saat itu begitu indah sekali . Alangkah bertuahnya aku dilahirkan di bumi malaysia , aku patut bersyukur kerana aku dilahirkan selepas negara ini mencapai kemerdekaan . Ibu ku pula dilahirkan setahun setelah negara malaysia mencapai kemerdekaan .

Aku masih ingat lagi , waktu aku tadika dulu . yang mana aku dipaksa untuk memasuki pertandingan nyanyian koir . haha .

" merah membara semangat waja , putih mu bersih budi pekerti , kuning berdaulat payong negara , biru perpaduan kami semua .  . . . . . .  "

masih terbayang saat aku tadika , berpakaian ala-ala mat salleh . persis seperti seorang pemain piano . bahahaha . sehingga kinilah aku aktif dalam bidang koir .

Masa zaman sekolah rendah pula , apa yang aku nantikan adalah hari kemerdekaan ! hal ini kerana , aku terlampau eksited untuk membuat persembahan pentas , hihi . kalau zaman sekolah rendah dulu boleh kata tiap tahun akan ada persembahan persendirian ataupun persembahan kelasku . yang paling best , didikan di tadika mengajar untuk nyanyi lagu jalur gemilang hingga kini menjadi amalan bila tibanya detik 31 ogos .


Bila tiba subjek sejarah , aku dahulunya sangat anti , kerana bagi aku sejarah adalah hal-hal terdahulu yang tak patut diketahui , tapi aku silap . kini aku mencintai sejarah . kerana sejarahlah yang mendewasakan aku .


tiap tahun apabila flashback tentang ni muncul , semangat aku berkobar-kobar .




Ya ALLAH ya tuhanku , kau lindungilah negaraku malaysia ini dari sebarang ancaman musuh , dan kau kuatkanlah semangat cintaku pada negaraku . amin .

Merdeka . merdeka . merdeka . merdeka !

Thank you for reading .

Doakan dia . Dia sahabat saya .

Assalamualaikum .

Apa khabar semua . Salam jumaat semuanya .


Kami berkenalan hampir 5 bulan. Kami dikejutkan dengan berita yang agak menghayat hati .


Aqila atau kami panggil sebagai adik terpaksa berhenti tingkatan untuk pra u di tahun 2013 kerana terpaksa menjalani kemo trapi selama beberapa bulan atas penyakit yang dihidapi yang berkaitan dengan darah .


Adik yang di tengah . 

Serius saya katakan saya sendiri turut bersedih atas hal ini . Rasa macam tak percaya . Adakah ini mimpi ? Apapun semoga adik akan sihat selepas menjalani rawatan nanti .

Kalian yang baca ni . Doakan adik eh .



Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, August 29, 2013

#Rambutan time

Assalamualaikum

Morning all . Memandangkan pagi ni tiada kelas jadi kita rehatkan mibda seketika .

Semalam pelajar pra u buat durian feast . Penuh dengan durian. Malangnya dahku ini tak makan buah durian . Terasa sadisnya hahaha.

Published with Blogger-droid v2.0.10

#Sleep well

Assalamualaikum

The day has ended .
Busy hours are over .
It is the time to sleep .
Your dreams are waiting .
The night awails in silence .
Go ahead and sleep well .

GOOD NIGHT SWEET DREAM .

Much ♥ carl lesmana .

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, August 28, 2013

1101 Fikiranku melayang sejenak .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ini aku jatuh dan Hari esok mungkin aku akan naik . Semuanya bergantung pada diri aku sendiri .

Kadang kala aku lemas melihat orang sekeliling aku . Aku inginkan suasana dahulu.

Debaran makin hari makin kuat . Jantung pula semakin kencang berdegup . Aku takut aku tidak dapat apa yang aku inginkan . Tinggal dua bulan lagi untuk aku berusaha . Andai ini takdirku dari ilahi . Aku terima .


#bersaksikan stadium ini aku melafazkan janji pada diriku . Aku mampu boleh apa yang aku inginkan. Semuanya atas diriku sendiri .

Thanks for reading.

Monday, August 26, 2013

Powerbank satu KEPERLUAN - (PINENG)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

First of all , terima kasih buat kakak saya blogger Penglipur Lara .
Actually , carl sendiri pun tak tahu nak tulis acane entry ni . sebab ? terlebih eksited seperti menang hadiah bonanza saja hikhik. macam mengigau . 


Sejak dua menjak ni carl memang angau nak ada sebuah powerbank sendiri (tipu je jangan percaya) . so minggu lepas gitu , carl ada ushar powerbank dekat THE FAIZ IBRAHIM lepas baca blogger-blogger lain buat entry , and carl rasa sangat percaya dengan powerbank PINENG ni , lepas tengok feedback dari pada pembeli yang berpuas hati , carl terus tertarik nak ada satu . serius ! memang tak tipu .


Disebabkan carl kurang keyakinan dalam diri dalam bab-bab beli online ni , carl mintak la tolong kakak .sebab dia pro sikit bab-bab online nih , carl memang sifar dalam bab-bab macam ni , nasib la kakak ada . Alhamdulillah . haha 


Memamandangkan faiz ibrahim hanya mengambil order pada hari bekerja saja hari ni baru plan nak buat order, if tak silap . tadi masa tengah kuliah kakak whatsapp tentang kawan zaman sekolah dia yang juga merupakan pengedar powerbank pineng nih dan berada di kawasan yang hampir dengan carl , carl apa lagi terus sorak -sorak . hahaha eksited lebih . so lagi lah senang kerja pembelian kan ?


Carl order powerbank pineng yang gold colour punya tapi gold colour dah kehabisan stok , jadi carl pilih silver colour , powerbank carl punya 11200 mah . cukup lah kot untuk dicaj 2 3 kali pada gadget-gadget carl itu . mula-mula tu memang kakak nak order dengan the faiz ibrahim , memandangkan dah ada yang terdekat tu , buat apa susah-susah kan ?


arrived home safely , alhamdulillah . carl punya silver colour . eksited sangat . 



 charging my cap ayam blackberry , Yeay ! seronok.




 memandangkan carl menggunakan 3 biji telefon bimbit , maka powerbank pineng ni adalah sangat tepat !




 My choi minho dengan sulli dia , wakaka . 




charging ! lampu menyala , and tak lupa . ada torchlight , which is kalau korang dalam kegelapan tak yah runsing ah . gua tabik dengan pineng powerbank ni .

boleh rujuk entry bawak jugak . powerbank ada 4 colour and taken by us . wakaka . berkenan ? sila order jugak , serius anda pasti berpuas hati nanti . 
CARL LESMANA - SILVER PINENG POWERBANK
NABEEL FIKREE - BLUE PINENG POWERBANK
IRINE NADIA MARCELLO - GOLD PINENG POWERBANK
YUYU ZULAIKHA - BLACK PINENG POWERBANK


ORANG YANG WAJIB MEMBELI POWERBANK 
  • Orang yang selalu pergi melancong ke sana ke mari , ke situ kesini .
  • Orang yang kerap menggunakan handphone untuk mengambil gambar dan mengedit gambar. Dua aktiviti ni memang kebiasaannya memakan bateri yang sangat banyak.
  • Orang yang selalu gunakan What's App, Instagram, Facebook, Wechat, Keek, Line, Viber ke whatever. seperti carl sendiri . battery kuat dihabiskan untuk bersosial .
  • Orang yang selalu lupa charge telefon dan banyak pakai handphone. memang persis macam carl , carl memang tak ingat nak caj bila malam saja terus naik katil lupa nak caj handphone .
  • Kaki game yang kerap bermain game apabila bosan di kelas.


Jadi macam mana? Korang berminat nak beli powerbank Pineng ni? Jangan risau. Korang boleh beli terus dari The Faiz Ibrahim. Memang boleh dipercayai. Servis pon sangat pantas.

And bagi korang-korang yang baca entry ni , yang berada di area JERTEH TERENGGANU , boleh dapatkan powerbank tersebut dengan carl sendiri , and carl bukan nak berniaga okay , cuma nak tolong korang yang sedaerah ni sebab pengedar dia pun kawan kakak carl sendiri . so apa susah kan ? 

Whatsapp / call CARL LESMANA @ 013 6385579 . And sila mention nak powerbank bawah carl lesmana . ingat ya ? orang jerteh sahaja . 


atau bagi yang berminat , boleh jugak dapatkan powerbank ni melalui faiz ibrahim sendiri =D
Sekian Terima kasih !

Sunday, August 25, 2013

Raya PART 2 - TAWAF PIZZA HUT

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sambungan dari entri sambutan raya di sekolah semalam , terlepas baca ? klik .

Lepas habis saja sesi makan-makan di sekolah , saya dan kawan-kawan terus balik , masa tu area 12 tengah hari gitu . and berkumpul di hadapan pizza , memandangkan ze gurls pergi satu kereta and ze boys dengan kenderaan masing-masing , makan bertapalah ze gurls menunggu ketibaan ze boys depan pizza hut tu . hahaha

Mula-mula masuk tu agak cuak sikit , sebab masuk bandar dengan pakaian baju melayu lengkap , agak keanehan disitu haha tapi cover bajet hot , biar muka merah padam lalu depan orang hahaaha .

Okay tak nak cakap panjang sangat , gambar pun secoet saja . malas nak tunggu di upload , wifi slow . maybe sebab hujan . so moh la kita tayang gambar ya .

 muka saya serius gila . tapi anis maintain cute xD


 Biar nampak gemuk , asalkan hidup bahagia =D



 Nisa and kimi . hahaha xD


 Datin chah and adik or qila . kami panggil dia adik sebab dia kecik =)


 Hazabedah betul siapa yang snap gambar ni .


 The bill , half saya bayar half lagi dorang-dorang kumpul . hahaha


 perbincangan meja panjang . wakaka


 kau jeling apa kimi oi . haha


 tempura prawn , ini saya punya ! haha sedap , tapi tak rasa sangat prawan dia tu . kadang-kadang lebih baik makan cengkodok mak guwa letak udang lagi best , ada feeling gigit udang . hahaha


 The foods . oh banyak gila nak habiskan semua ni , untuk mak dan adik saya order lain .


 ain , dialah tukang amek gambar . haha saya ? pemalas . mula-mula ada dslr tu je rajin , lama-lama kian malas nak galas mende tu . tapi mende tu hadiah yang paling best , sebab ianya dari puan ibu =)


 Kemain dorang ni makan , time ni saya takde sebab gi cek point dalam toilet hahaha . toilet dia sempit gila . *banyaknya komen yang negatif* hahaha . gurau je abang pizza , jangan marah ye .


 Makan saja dah amek masa berjam-jam hahaha


 ini anis punya , bolognese . saya order buat balik , rasa dia memang tak leh lawan dengan mama saya masak , mama saya punya spaghetti memang umpsss terasa manis-manis kuah spaghetti tapi yang ni for me lah , tawar heber . hahaha


 view dari atas , kereta siapa tu ? wakaka .


 my carbonara , rasa dia sedap jugak . tapi kalau makan banyak memang muak , tapi saya tetap habiskan jugak . sebab geram dengan cukai yang mahal nak mampus . haha sia-sia bayar cukai kalau makan tak habis , tak gitu ?


 Waiting for datin chah and anis dalam kfc , tengah order take away . kfc ramai gila orang , pizza memang time kitorang pergi tu , group kitorang je lah yang memecahkan kesunyian dalam pizza hut tu . 


 Freedom ! aku perlukan kebebasan abadi . hahahaha


kau ni dah kenapa carl lesmana >_< hikhik

Thanks for reading .
p/s: keluar bandar pakai baju melayu , ramai gila orang pandang . hahaha tapi bajet cool gitu lah . hahaha

Saturday, August 24, 2013

Raya PART 1 - SEKOLAH .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua , lately saya sedikit kesibukan dengan kerja -kerja yang melambak . haha apapun sekarang ni jarang dah update blog , update pun tak macam dulu dah 2 3 post sehari . hahaha . sekarang sejak dah ada akaun instagram , first of the beginner post instagram dulu , opsss follow me eh " CARLLESMANA" .

Okay , cukup pengenalannya , hari ni 24 ogos , hari ke 17 syawal . banyak sekolah ganti hari ni dan menggunakan hari ganti ini untuk sambutan hari raya peringkat sekolah . so inilah hari yang dinantikan oleh saya ! wakaka . sebab motif nak peragakan baju melayu, walaupun tuan baju tak handsome . wakaka . haha gurau jerk .

First of all  " SELAMAT HARI RAYA SEMUA " not to late for wishing right ?

Okay , let picture describing about the majlis .

 taken by adik . berpemandangankan jalan raya =D


 Kena sound dengan budak sebab gambar ni , apa dia ingat adik ni girlfriend saya . buahahaha . ketawa sakai mak bila dengar xD


 My geography cikgu , cikgu mat nawi . kerlas gitu keris disisipkan di pinggang hahahahaha . lawak xD


 with ze gurls , nisa and ain .


 adlyn with her mommy and aunty wahida . hahaaha .


 kakak family , yeah love so much this picture . hahaha . adlyn with her mommy and daddy . dengan uncle tarak sebab uncle tukang amek gambar . ngeh3



 muka buruk xD


 mama cappucino and kak dila . ngeh3 , i just noticed mama makin muda . wakaka . bodek mama sat . =D



 ze boys =D


 Cikgu rosli with the boy (lupa nama) - walaupun terpaksa memakai kaca mata hitam ,demi kesihatan . dia diberi anugerah mempunyai suara yang sangat lunak . Alhamdulillah sejuk perut ibu mengandung . ehehe



 ni pipi , my friend dari smk permaisuri nur zahirah . dia masuk pertandingan peringkat negeri and sekarang dah melancarkan albumnya . tahniah pipi . wish luck for you , pipi dendangkan lagu siti nurhaliza tadi .



 Adik rina with hafni ( anak sedara mama ) and yang pink tu saya lupa qas or qis sebab dia ada twin .


 with adik rina , wajib ada ! apa terjadi sekalipun she is my little sister . wakaka =D


 With my precious abang ! firdaus . hikhik pembuli nombor satu . asyik kenakan saya saja , with madam izuani . and taken by abang azrul =D


 DIET konon , tak makan nasi . tapi balik event di sekolah terus tawaf pizza , ( nanti aku storykan dalam entry khas )


adik with syuhada , dia duorang ni kawan sejak zaman sekolah rendah lagi . walaupun berlainan kelas , dorang saling sayang menyayangi antara satu sama lain . 

sebelum undur diri , selamat hari raya and maaf zahir batin to readers andai ada terkasar bahasa dalam penulisan saya .

p/s: gambar hampir 300 keping , cuma secoet ni je yang saya suka . hahaha . banyak sangat tak tahu nak pilih yang mana . balik tadi tawaf pizza hut , nanti saya storykan dalam next entry k .

Thank for reading !

REVIEW : Anak Cucu Tok Haroon (ACTH) .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sejak belakangan kini , kita kian digempar gempurkan dengan satu video hari raya iaitu SUASANA GANGNAM RAYA , which is from the keluarga 90 name given or famous by ACTH . siap ada barner lagi oiii =D

Video yang diuploadkan oleh ahli keluarga acth di laman sosial youtube mendapat sambutan ramai , sehinggakan tahun ini mereka dikunjungi MHI (Malaysia Hari Ini)  pada pagi syawal 2013 baru-baru ini .

And for this year , mereka muncul lagi dengan video mereka . SELOKA RAYA GENTLEMAN .

The song is combine by malay song and PSY , that was really famous amous .  Please ! Tolong percaya keluarga 90 ni sangat ohsem , dengan ahli keluarganya yang ramai dah saling memeriahkan suasana .  Saya yang tengah menaip pun rasa bahang eksited , hahaha maklum lah pagi raya aritu nenek ( the old one from acth ) buat gwiyomi masa siaran langsung mhi pagi syawal tu . kerlas nenek =)




SELOKA RAYA GENTLEMAN


SUASANA GANGNAM RAYA 

P/S: saya yang taip entry ni pon rasa terhibur dengan telatah keluarga acth ni , mereka memang terbaik . Memori keluarga diabdikan melalui pembikinan video , wohoo terbaik ! 
#lucu tengok abang tu buat aksi . ngeh3

Thanks for reading !

Friday, August 23, 2013

How could I be so lonely, Surrounded by so many?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam jumaat semua , i just back from having a breakfast at my mom friend house , so i checking my blog , my email and decide to post about how was about my feeling  . =D

How could I be so lost,
In a place I know so well?


How could I be so broken,
In a family so together?


How could I be so lonely,
Surrounded by so many?


How could I be so unhappy,
Surrounded by so much beauty?


How could I be me,
When even I remain a mystery?


with ze gurls . see my smiling ? i wonder it was like full of lies , never showing the sadness in front of friends , this is me !

Thank you for reading !

Thursday, August 22, 2013

My Dream comes True !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Firstly saya nak bagitaw , saya amat merindui blog . rindu nak baca blog-blog kalian serta drop komen-komen . serius ! sekarang ni agak kesibukan dengan sesi pembelajaran , huh terasa susahnya . especially bila tengok pointer budak sem2 . yang agak tidak memberangsangkan . then terus niat dalam hati , " aku nak berjaya ! dan aku boleh buat " . Inshallah . Ok panjang benau pendahuluannya kan =D

Alhamdulillah impian nak memiliki sebuah android telah tercapai , ngeh3. From my past entry New baby . but . . which one ? okay , saya telah memilih samsung galaxy s3 sebagai android saya . haha tercapai jugak impian .  dulu ingat lagi zaman pakai samsung galaxy s2 , tapi malangnya ku telah menyedekahkan s2 tu kepada pencuri yang mencuri , takpelah . mungkin tak dak rezeki nak pakai samsung s2 time tu .

Hahaha , baru sempat nak post blog walaupun handphone dah amek 2 hari yang lepas , saya memilih clour grey ! yeah it a bit cool =) . cubaan untuk post entry pakai handphone masih failed , sebab tak reti lagi .. rasa pelik sebab dah lama benau tinggal samsung punya function , asyik blackberry je memanjang dalam benak kepala hotak dahku ini =)

Ok let's picture show how does my CHOI MINHO looks , i named my s3 as choi minho sebab , beli s3 pun lepas minat gilee dekat cerita To the beautiful you , dorang guna handphone s3 eh . tergoda i . hahaha . please jangan muntah , sebab saya namakan nikon as KIM HYUN JOONG and S3 as CHOI MINHO . wakaka . btw saya sangat bersyukur .

 ze box . tengok box pun dah mengancam , biar lah s3 ni model lama pun , janji saya selesa . =)






 Getah and beg cover , yang getah background dia sangat ohsem , yang yellow tu . nampak macam cool , jenama viva gitewww.


tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

Thanks for blogger friends for the positif comment , 

and to kak wahida / wahidayatulaswa.blogspot.com : oh kakakku , manalah adikmu ini mampu nak beli s4 , belum kerja lagi wakaka =)

Thanks for reading ! feels free click like , feels ohsem click comment . salam sayang bye bye =) opsss lupa nak cakap !

" Follow my instagram ya " sayabudakbarubelajar .