Saturday, September 28, 2013

Tomorrow is the day !

Assalamualaikum .

Tomorrow is the day ! yeah i'm a bit nervous to face the tomorrow , because tomorrow is the started day of  my trial exam also my first paper of Malaysian University English Test or MUET . Yeah this subject is the most killers from others to student , but for me it was like "kunyah kacang ponnn boleh buat" for this sem it was so easy , just write an essay and finish ! (The real muet exam is on NOVEMBER 2014) 

I am sure , tomorrow i will be as a DICTIONARY to my friends , bhahaha and for others subject i just put C+ as a target (susah nak mati weyh ) , because i don't ever dare to put high score to the subject that i learn for this trial INSHAALLAH for the semester 1 i target 4A , i just take four papers for this STPM , that was Malay , Geography , History and Pengajian AM which i never love it . hahaha . sekian . The most subject i love is Geography , but at my faculties/school it was divide for a two section which A is Alam sekitar manusia and the section B is Alam sekitar fizikal , and i just only understand the b section . Because now , the study concept is not same like me was on form5 , now study was lile " KULIAH / LECTURED " so if you guys late attend a kuliah , you guys will sit on the back and never could get any input of knowledge bak kata lecturer saya " bukak kelab bual lol" .

Just because tomorrow is muet exam , i try to post entry using english language although my grammar really berterabur . andai salah tu , you guys paham-paham sendiri lah ye maksudnya . I lama dah tak mengarang , dulu semangat jugak nak buat esei sebab mama i / mentor sendiri yang ngajarnya , so sekarang i still know the way to write an essey tapi korang tahu ? format dia macam buat hati guwa hancus ar , tak sama weyh dengan zaman sekolah dulu . menangis guwa lepas dengar lecturer guwa cakap macam tu .


the exam schedule . Naik muak tengok benda ni huh !


study sejarah sikit walaupun sejarah kelaut . 

Thanks for reading , mood hangin tak tentu pasal sebab takut nak exam weh !

Wednesday, September 25, 2013

Tinggal sebulan lebih saja lagi .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Minggu depan adalah minggu yang akan membuatkan student sem 1 dan sem 3 jadi sengal , mueehehe . sebab minggu depan deret seminggu ada exam trial , saya macam biasa . demam dah . cuma tunggu hari nak jawab exam jela , pakai jawab jelah nanti acane pun .


Sekarang baru tahu betapa azabnya , jadi budak fakulti sejarah . Kena hafal macam masuk hafazan , ingat lagi zaman dulu-dulu masuk tilawah ke hafazan ke mesti dapat nombor 2 tak pun 3 , haha . disitu jelas mengatakan bahawa otak ketika itu boleh ingat sampai berjuzuk-juzuk . Tapi sekarang , tengok sejarah ?
minat belajar tu memang ada tapi bila malas mula menusuk diri hancuss .saya sayang serta cintakan sejarah . tapi ? maklumlah . tiada benda yang senang didalam hidup ini .


Mmemandangkan saya memang tak ada close friend dalam kelas , deskmate pun takde sebab ala-ala U kan . Bila buat study group dengan budak fakulti ekonomi , rasa sedih je . Macam i am really ketinggalan . Subject eko senang sangat , walaupun hati ini memang katakan tidak kepada maths , tapi tengok soalan eko yang agak senang tidak memerlukan pemikiran seperti sejarah yang perlu menghafal rasa macam teruja pun ada, haha Jadi penyesalan ini tidak berguna lagi , sebab hati dah gigih sangat nak sejarah jadi kena teruskan jugak .

Tengok keputusan exam senior dari sem lepas2 banyak jugak down sebab dorang semua first batch untuk sistem modular stpm , so cikgu-cikgu banyak memberikan harapan kepada second batch .

Aim sekarang ,
Tamat belajar STPM sampai semester 3 .

Tinggal sebulan lebih saja lagi , ya saya tersangat rapat dengan senior fakulti sejarah saya , so tinggal sebulan sajalah lagi masa kami bersama  . Kadang-kadang bila fikirkan masa yang tersangat cepat berlalu air mata mula berderai , sebab kesedaran mula menusuk minda .


 Itu dia abang saya , yang comel angat serta handsome angat . haha . 


 Fakulti sejarah semester 3 .


 A few days ago , masa nak balik sekolah dah . rindu mereka :(


Fakulti sejarah semester 1 .

Ok babai , nak feeling kejap . uhuk uhuk kenapa lah exam susah sangat ?

Tuhan sedang menguji kita .

Assalamualaikum .

Mood entah kemana . Minggu depan exam . Hati resah gelisah . Andai saja saya punya kuasa tak mahu rasanya menduduki exam minggu depan .

5 bulan belajar . Dah nak trial sedangkan hamba ini masih entah apa apa . Saya mahu hasil exam yang berkualiti bukan dengan hasil yang tidak baik .

Beberapa hari lepas saya masuk bookstore terdetik nak beli buku ni . Terfikir jugak mungkin Allah nak uji saya . Jadi dia hilangkan nikmat kegembiraan seketika dan datangkan keresahan . Subhanallah .

Saturday, September 21, 2013

Facebook ? Huh .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Zaman sekarang manusia dah canggih , semuanya facebook . sikit-sikit facebook . tak pun facebook name . Alhamdulillah , semalam tergerak hati nak on balik akaun facebook saya yang dah 4 bulan saya deactived . Terima kasih Ya Allah kerana memberikan aku kekuatan untuk mengaktifkan akaun fbku kembali .

Saya rasa macam budak nerd gila bila jumpa kawan baru , zaman sekarang mesti akan ada pertanyaan " Wechat id apa ? Facebook name apa ? " yes actually i am a bit segan lah bila ada orang menanyakan sedemikian , wechat id memang ada . . . tapi ? facebook saya dah lama off , .  tetiba berfikir sejenak rasa macam aku ni hidup zaman p ramli je .


Sebabkan angin satu badan beberapa bulan yang lepas , saya tenangkan diri dahulu dengan mendeactivedkan akaun facebook saya . tapi ? semalam mungkin rahmat kot . bila saya dapat mesej melalui bbm saya dari seorang blogger , bertanyakan khabar saya . biasanya saya selalu berhubung dengan beliau melalui facebook , then terdetik nak aktifkan balik .


Dan hari ni , saya dapat berchatting dengan bekas guru kelas saya di zaman tingkatan satu , biasanya kami bersms , tapi sejak bila saya wish or mesej dia asyik salah nombor je rasa geram pulak dan terasa ada juga pentingnya facebook ni .

Saya akui , facebook ni banyak membantu . dari segi mencari umpama jejak kasih gitu . haha tapi janganlah disalah ertikan , kadang-kadang rasa annoying jugak sebab news feed saya banyak berkaitan isu politik , gaduh-gaduh bagai , huh . mana taknya kawan facebook saya mencecah 3k tapi semuanya berlainan hati dan perasaan .


Jadi dengan rasmi , saya aktifkan akaun facebook saya kembali , tapi bukan untuk bersosial melampau cuma on sebab facebook banyak kepentingan bila digunakan ke arah kebaikan .


p/s: terasa diri ini NERD bila aku ditanya " nama fb ko apa ? " dan dijawab " weyh aku tak main fb , aku dah deac dah " then ayat pedas muncul , kau ni kuno lah , macam hidup zaman batu pulak "

Apapun saya tetap berharap , setiap perkara yang lepas yang telah berlaku akan menjadi pengajaran dan peringatan kepada saya supaya tidak lalai dan tidak mudah mempercayai orang .


FACEBOOK : CARL LESMANA
INSTAGRAM : CARLLESMANA
WECHAT ID : CARLLESMANA

sekian :)

Thursday, September 19, 2013

Student Artwork for " Merdeka " .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hello , selamat berhujung minggu ya semuanya . Firstly nak cakap " hazabedah sungguh wifi maxis " sekali connect sekali unconnect , macam nak main tarik tali dengan kite pulak . kbai

Request jadi editor dah diterima , yeah ! so kini tugas harus dijalankan dengan sebaik mungkin , alah editor majalah sekolah je , bukan editor lain pun . Since dah ada nikon plus canon cam recorder , diri ini semakin giat aktif dalam dunia fotografi , serius cakap , it was NOT of my hobby , sebab saya bukannya minat cuma sekadar suka-suka . jadi gambar yang diambil bukanlah untuk sesiapa melainkan untuk kepuasan diri sendiri , kalau dekat sekolah saya suka snap gambar sebab it for school magazine .

Yelah , i am the one of school photographer walaupun diri ini sifar tentang fotografi , hanya belajar melalui google sahaja . tapi tak pe , cuti sem nanti saya dah janji dengan papa nak masuk kelas . ok fine cukup .

Sekarang ni , agak sibuk sikit sebab exam dah menjelang . sedangkan mood belajar saya masih kelaut , tapi bila ingat pesanan mak " abang , mak nak jugak pijak pentas nasiruddin terima anugerah abang sekali " yeah walaupun dah selalu naik pentas untuk anugerah adik . so saya kena buat jugak sebab itu harapan mak .

Mama : anak mama boleh ! jangan sia-siakan peluang yang ada .
Kakak : jangan hampakan saya . 
Oh sadis kurasakan haha .

Memandangkan Pra U sekarang taraf-taraf matrik , memang nauzubillah la . Saya pun satu pergi cari maut betul lah kalau masuk pra u tapi tak belajar sungguh-sungguh .
Kbai , doakan kejayaan saya kelak .

 Hasil karya pelajar sekolah saya (cewah ayat macam saya ni cikgu pulak) . hahaa





 The colourful make life more perfect !


 The winner of card kemerdekaan ! yeah love it =)


my school barner =)

I got to go , daaa . feels free like or comment okay .  

Wednesday, September 18, 2013

Apa kata simsimi ?

Assalamualaikum semua .

Selamat malam . Exam dah dekat feeling berdebar-debar sangat .

Bila nak exam ni rindu pulak dekat family angkat . Yeah miss papa terutamanya iaitu orang kuat saya . Selalu nasihat saya . Mama pulak selalu ceramah hahaha .

Tak lupa juga . Saya rindukan umi and ayah saya . Keluarga angkat yang kedua . Tadi berselisih dengan umi masa balik kelas . Saya nangis atas moto . Umi biasanya selalu usik saya bila nak dekat exam . Buat masa ni memang tak ada masa nak jumpa dorang . I will prove to them I can success .

Uwaaaa sedihnya . Moga Allah sampaikan rindu saya ini kepada mereka semua .

Monday, September 16, 2013

Cerita AKU , DIA dan MAKANAN .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua , lately aku selalu publish entry malam-malam kan ? yeah . a bit busy ? hah busy ? tak lah sangat . cuma kerja tu tak pernah nak habis selagi aku tak tamat pengajian 2 tahun aku ni .

Memandangkan hari ni cuti sempena Hari Malaysia , jadi aku wish " SELAMAT HARI MALAYSIA " buat semua warganegara Malaysia . tadi petang aku bawak la duorang sahabat karib aku melina and fadilah sebab dah janji nak treating dorang makan . So tadi , termakbullah hajat di hati .

Tadi area 3 petang aku dengan dia dan dia pun bergeraklah ke satu cafe ni , makanan dia sedap gilos . kalah makanan hotel , yang mana aku order makanan yang dekat hotel tak sedap langsung , tapi tak kan aku nak mention nama hotel tu pulak , jatuh saham dia nanti . hahaha . Aku memilih demong cafe sebagai destinasi tempat makan kali ni , macam biasa aku order chicken chop le weyh . nak kata favourite tu memang tak lah , tapi memandangkan aku janji nak bawak bff aku ni makan chicken chop so , dengan aku pun terchicken chop sekali . hahaha .

 aku order bandung special , usually dia taruk cincau . tapi yang sampainya air sirap bandung . nak marah jugak sikit2 .


 Ini melina , seorang yang pendiam . tapi kalau dia ketawa , hampir sekelas akan ketawa jugak hahaha


 nak order cc black pepper , tapi tak da . yang ada sweet sour , aku tapau buat balik mak aku mushroom .


 decorations dia biasa saja , tapi serius ,. aku terbaca artikel tapi lupa mana , demongcafe adalah tempat chicken chop paling femes di besut . serius !


 tak percaya , tengok sini . korang boleh direct call .


 termenung kak ? =)


 ni fadilah , haha best kawan dengan dia . selalu tolong dalam pelajaran , serius , dia baik . =)


 Melina belajar amek gambar . hehehehe


 teringat dekat puteri gunung ledang weyhhh . anak cucu dia . hihi


 senyummmm . :)


 melina and fadilah , bff taw duorang ni sejak zaman kecik2 lagi .



 motif ? gigit handphone . heehehe


melina yang amek , time ni tengah bercakap dengan amira classmate aku , sebab dia nak ajak ke pantai . malangnya cancel sebab something bad happen to melina . 

Kbai , enjoy betul my malaysian day holiday ni . hehehe

Sunday, September 15, 2013

Bermonolog Seketika !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

AKU DAN KESEDIHAN .

Ketika semua orang dapat berbicara , aku hanya terdiam .
Ketika semua orang dapat bergelak tawa , bahagia aku hanya termenung .
Semua terasa sunyi tak bernyawa , semua itu kerana aku yang tak merasa ada disana .
Aku merasakan nyawaku dan ragaku berada di tempat yang berbeza .

Ketika aku BAHAGIA atau ketika aku BERSEDIH .
Aku sendiri ? tapi . . . .
Aku tak ingin berbagi kesedihanku .

Aku tak ingin melihat orang lain juga bersedih .
Aku hanya ingin mencari kebahagiaan .
DAN aku ingin bisa BAHAGIA .

p/s: ku rasakan hidup ini bagai roda yang tidak berputar setelah kebahagiaan seketikaku ditebas orang .
Ya Tuhan sampaikanlah rinduku ini kepada abah , tiap masa . tiap saat aku merindui abah . Cuma disaat ini aku tak bisa berbicara seperti sediakala . Hatiku hampa . fikiranku entah kemana . Seketika aku disajikan dengan kebahagiaan , seketika juga aku ditimpa kesusahan .

Pabila senang menjelma , aku umpama raja . Pabila ku susah aku umpama hamba . Yang ada cuma ibu yang sentiasa memberi kekuatan padaku setiap masa .

Ya Tuhan , cekalkan hatiku untuk menerima dugaanmu yang mendatang , kerana pabila gembira menjelma aku pasti bisa beranggapan bahawa akan ada kesusahan yang mendatang . subhanAllah .

#berfikir sebelum bertindak , itu yang aku dapat daripada hari ini pada perhimpunan sekolahku .

 aku yang dulu , bukanlah yang sekarang . 

Tuhan cekalkan hatiku , sesungguhnya aku insan yang lemah .

Saturday, September 14, 2013

My Dusun Story .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai bersua kembali setelah sekian lama aku menyepikan diri . Mood menaip memamng rajin tapi feelingnya yang tak ada .

Okay , kali ni aku nak cerita tentang hujung minggu aku yang sangat menarik . Dusun ? yeah dusun . Minggu lepas hari khamis gitu , masa gap/ masa rehat kem . Aku serta beberapa orang team aku discuss nak ke satu dusun ni . Milik ayah wan sharifah .

Sebabkan frust sebab fakulti ekonomi buat durian feast haritu tak ajak classmates aku , hari ni lepas saja tamat kem geografi pagi tadi . para pelajar perempuan berpakat nak ke rumah sharifah la , sebab dalam area pukul 3 macam tu dorang nak ke dusun ayah sharifah la . If tak silap aku , bajet aku yang nak hadir , aku sorang je teruna dan ditemani 6 dara pingitan , tapi petang tu ?

Aku terlewat sedikit kesana , sebab ke bank terdahulu nak withdraw some money , sebab nak ke satu tempat (aku cerita kemudian) . lepastu aku boleh tersesat jalan nak pergi dusun sharifah ni , memang perrhhh tahap kesabaran aku tadi . Ditambah dengan gigi aku yang tengah sakit . bhahaha . aku sampai je sana nasib sharifah tunggu dekat jalan utama , kalau tak memang sesat lah aku . sebab aku macam waswas giler dengan direction yang dia bagi . hahaha .

Sampai saja dekat sana , aku tengok YA ALLAH , ghaaamainya orang . malu segan-segan gitu . masuk dusun tu , rupanya bukan aku sahaja yang datang , deskmate aku si Amir pun ada , wohooo lagi lah aku suka . yang teruna pulak include aku 5 orang la . yang datang Amir , Hazazi , and 2 orang kawan dorang(aku tak taw nama) aku just salam-salam . lepastu diamkan diri , sebab malu . ngeh3 .


 Ini Amiruddin . aku panggil amir , sesetengah panggil din , dia ni nampak je slow biasa , tapi otak pro giler . budak u ni tapi dia tak pergi u sebab nak form6 . Result spm dia , memang perhhh memang terbaik . triple miple result aku , aku sayang dia . dia suka guide aku dalam pelajaran .


 aku tengok mira ni macam kak joyah je , ni sorang lagi classmate aku . Orang subang jaya , hari ni jejak saja dusun . papa dia call tak angkat terus , adik dia datang nak amek dia siap bagi excuse lagi tak nak balik . Pestime masuk dusun wehh . aku yang duduk kl pun kenal dusun jugak . hahaha



 gigih bebenau dorang ni ya . hihi


 ini tuan punya dusun . gile fasih betul dia dengan keadaan tempat ni ,


 sebijik macam opah aku pergi pasar , pegang bakul macam ni lah bhahahaha


 Anasuhah dan ena .


 Semestinya fadilah aku nak jugak , haha si melina ni mata ke atas . gigih dia jolak buah ,. wakaka


 yang ni aku tabik spring . first time woh depan mata aku aksi sebegini . 


 cis . siap bagi piss yo lagi dekat aku bila aku suruh dia turun  sharifah kau memang terbaik . nampak macam ni , bakal pensyarah ni seksok . amin . semoga ALLAH makbulkan .


 dughiiian weyh . sedap bebona den tengok kome .


 budak subang makan dughiaan tu . hahaha semangat dia nak durian , siap ajak aku panjat pokok dughian lagi , tak tahu ke aku ni tak pandai panjat . hahaha


 ze people on this day .


 gigih dorang kopek durian . aku ni sepatah haram tak reti , sebab aku tak makan , masuk dusun pun sebab nak feeling enjoy dengan kawan , aku makan buah duku je . yang lain aku tolak tepi ngeh3


 oh durian . nampak sedap gila weyh . tapi aku ni makan ( arghh aku tak suka ) ......



 macam-macam ada .


cun gila durian ni . tergoda aku . hahaha pewittt .



 nilah rumah sharifah yang dulu , tapi aku tak pasti sharifah sempat membesar dekat sini atau tak sebab lama gila rumah ni , seram pulak aku tengok . si melina pulak acah tak acah je , aku dah imagine puaka nyang rapik hahaha


 muka mintak penampar ke mintak penumbuk eh ?


 buah yang lebat gila , inilah kali pertama aku jejak dusun setelah 8 tahun aku jadi dewasa ni aku tak pernah jejak sekalipun dusun .


 nak balik dah ni . babai :)


 muka blurrrrr .


 dengan fadilah pun boleh , durian tu aku pegang tak lepas-lepas sampai terbawak-bawak dekat ghumah nasib mak makan durian , hahaha . actually rumah aku ni ada durian hasil dusun atuk aku , tapi aku ni tak pernah nak jejak sana . ni pun pergi sebab rasa feeling tenang dengan kawan-kawan =)


 nak balik dah . babai =)


 ini classmates aku selaku bff aku . 


last but not least .

Terima kasih sharifah sebab undang budak kelas kita pergi kebun kau , nasib ada kau dapat jugak si mira subang tu kenal dusun durian . hahaha aku ketawa lupa dunia kalau ingatkan si mira tu . ada ke patut tak nak balik , hahahaha

Thanks for reading !