Wednesday, December 18, 2013

Pengalaman ! cuti di hospital USM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pengalaman . yeah today i'm going talk about my experience .

Nak mula macam mana eh , okay ceritanya berlaku minggu lepas . Sepupu saya yang saya dah anggap macam ayah ( dia jaga masa saya kecil ) terpaksa dikejarkan ke hospital atas kerana berlakunya pendarahan dalam kepala dia , masa dia jatuh depan tangga , on that day saya dapat call dari isteri dia , saya terus tergesa-gesa pergi rumah dia . Then masa sampai terus call ambulans , and saya lah orang yang ikut dia naik ambulans ke hospital daerah kami . Masa tu Allah saja yang tahu apa dan bagaimana perasaan saya ketika itu , hati kecil ini mula berfikiran macam-macam .


Disebabkan anak-anak dia yang masih kecil isteri dia kena handle anak-anak dulu sebelum gerak ke hospital , so semua urusan dekat hospital daerah kami saya yang handle . Then jumpa doktor , nasib ah diri ni dah terbiasa dengan persekitaran hospital sebab selalu warded . So takdelah segan nak tanya-tanya doktor . Keputusan doktor ,

your cousin need to transfer to Hospital USM , for scan . sebab dekat sini takde scanner kepala (lebih kurang gitu lah ayat dia ) mentang-mentang saya speaking , dia terus cakap mat salleh . pengalaman .k the main point  kat sini is nak cakap pengalamannya , saya kena urus hal sendirian . biasanya kalau saya sendiri warded semuanya mak ayah yang uruskan . haha .


So  masa kena gerak pergi HUSM tu saya jugak yang kena naik ambulans , gerak dari hospital daerah kami ke Husm , nurse garang gilosss . k dia cakap macam bentak-bentak gitu , hoi tak tahu ke aku ni anak manja mak ayah aku , tak pernah kena bentak . dia tak tahu ke aku pemes , hahaha . kan tak pasal-pasal naik nama dekat blog ni , itu tak penting okay .

Yang pentingnya , masa sampai dekat husm , terus saya dan sepupu dibawa ke bilik ct scan , ini first time saya jejak husm . Scary wohhh area bilik ct scan sebab takde orang langsung dekat situ . Sendirian saya kat keluar , nasib duduk kejap akak sepupu datang(adik sepupu saya) , then tak rasa takut sikit bila akak saya dah ada dekat sana .


Masa dekat sana , doktor kami doktor india untuk sesi pertama . Yeah ! nak cakap baik gila doktor tu , serius cakap . So , saya bila doktor baik mood nak berinteraksi pun ada , memandangkan only me was there and yang dibenarkan masuk hanya seorang , so saya lah yang kena handle semua tu. Dan kena tunggu keputusan scan about two days gitu , so maknanya ? sepupu saya kena warded lah dekat husm ni . yang tak takutnya kes akak saya ada . semangat sikit .


Mula-mula tu , nangis weyh . mesej semua orang , well i never doing such thing like this . sendirian . malam tu about 2 am gitu ada nurse lelaki masuk check , fuyoo handsome ! k puji nurse dekat sini memang handsome , k tak nak balik , sebab abang tu muka kpop. terus ajak abang tu borak-borak . Mula-mula tu scary wohhh sebab kiri saya abang tu kemalangan , so time dia tidur pernafasan dia akan bunyi kuat sangat , and kanan saya pak cik yang kena kanser tahap 4 , hoi bahaya . Bila tengok abang misi macam muka korea sorang demi sorang dan tak sombong bila orang tanya , terus jadi semangat .

Okay , i see the abang misi buat kerja , dia tukar pampers orang sakit , salin pek air kencing bagai  , semoga ALLAH merahmati mereka , sebab jadi misi ni kerja amal , and pahala dia banyak . saya ni manusia paling cerewet dalam dunia , serius . mak saya cakap . so masa abang sepupu saya ni sedar , sebab almost half day tidur , mulut macam kering , yeah i do . saya lap -lap mulut dia bagai , entah masa mana Allah bukakan hati ni untuk tidak jadi cerewet .


So , keesokannya saya balik rumah . rehat . after a few days pulak , saya pergi balik hospital , kira ganti orang menunggu . yeah sepupu saya dah sedar , so masa doktor cakap dia kena sakit berkaitan dengan saraf or lebih famous strok , ingat mak cakap "layan kerenah orang strok kita kena banyak sabar " so kuatkan kesabaran .

Then , masa saya pergi kali kedua , sepupu saya dah boleh transfer ke wad biasa , Alhamdulillah berkat kuat semangat dia , doktor cakap dia dah slow-slow pulih ,  so nurse kat wad tu pun macam baik jugak lah , well i saw lah nurse dekat wad 1 ni dah macam lepas tangan and tengok perkembangan . and bila tak boleh baru dia tolong balik . and malam tu , dengan tidak semena-mena , abang saya ni buang air besar , nangis hati ni . serius korang tahu , saya tak pernah buat semua tu . then mintak tolong abang misi .


Alhamdulillah , bila kita ikhlaskan hati semuanya dipermudahkan olehnya , semua orang dekat rumah heran bila saya yang lap basuh semua sisa-sisa air besar abang , (pakai sarung tangan okay ) . baru saya tahu " jadi nurse tak senang , and kena banyak sabar " saya bersyukur sebab saya berjaya berkhidmat , walaupun kerja tu agak kotor , basuh yak yak orang mampu kau ? nurse tu senyum , sebab maybe tak semua orang boleh cuci yak yak orang , mak dan mama paling heran sebab saya manusia cerewet , mana boleh kotor sikit terus direct complain . Alhamdulillah , lepas tu masa pagi tu abang misi kejut saya and ajar bagi susu dekat abang saya ni , yeah one more thing i had learned here .

And , begitulah seterusnya sampai abang sepupu saya discharge . awak tahu tak masa saya nak buat semua ni , saya fikir . " kalau abang misi boleh buat , aku pasti boleh buat " najis manusia bukan apa pun , then saya fikir , andai itu berlaku pada saya , adakah orang akan basuh yak yak kita ? think twice .

Masa dekat sana , jumpa doktor pelatih , muda-muda lagi . yeay ! i got a new friend. nama dr tu yee liong , serius baik , i didn't expect that he was really kind to me , then berkenalan change our card gitew. hahaha. yang bestnya tak keluar sepatah pun bahasa melayu , hahahah mula-mula dia ingat saya tak faham dia berinteraksi dengan doktor pelatih lain , tapi saya reply in english and our conversations terus bermatsalleh dekat situ .

then terfikir , " kenapa zaman sekolah aku tak belajar rajin-rajin kalau tak boleh jadi doktor takpun nurse " tapi , hati ni nak jadi peguam . muehehe . assalamualaikum .

serius , jaga orang sakit banyak beri pengalaman , then terfikir masa saya warded dulu , begitulah mak jaga saya . then menitis air mata . actually masa menunggu tu , saya tunggu dengan mak sedara saya aka mak abang sepupu ni , mak saya anak bongsu , so umur mak dan abang sepupu hampir sebaya . and bila fikir jasa abang sepupu jaga saya masa saya kecik dulu , tak salah kan kita berbudi balik . ingat jasa orang =)

 abang yang kena langgar , kemalangan , dia dari tingkat atas sekali dengan sepupu saya , then turun kebawah pun sekali .



 tenat time ni , kesian sepupu . bangga sebab dapat jaga dia , walaupun sekejap. falshback 10 tahun lepas , dia jaga saya =)


malam tu saya tak tidur , main tab sambil berbual dengan abang misi =) depan tu uncle cina .



muka , demam . anyway pop phone cantik ni saya beli dekat instagram : most_beautiful_store 
serius comels sangat .

Cuti ni balik kl sekejap je , then bila insiden ni berlaku , saya kenalah ingat jasa orang jaga kita , so kita jaga balik heheehe . and mak pesan taw also notes tu awak-awak " buat kerja biarlah ikhlas baru dapat keredhaan Allah "

tadaaaa =)

3 comments:

erjansupracipta said...

visit my blog ok

Sally Samsaiman said...

hai carl! so, cousin dah sihat ke..? xpela...budi baik kita bls baik...kan..? insyaAllah ada ganjaran buat kebaikan carl yg Allah akan beri :)

Carl Lesmana said...

@Sally Samsaiman so far so good makin beransur pulih, alhamdulillah .