Friday, April 26, 2013

Mengidam !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua , sila terkejut lagi nak pengsan bila anda dan anda semua baca title saya malam ni , " mengidam " hoi, adakah saya bakal tet tet tet ? tak pun, haha ayat mengalahkan orang sarat mengandung, bhahaha =) cettt , haha . mengidam ? tahu tak mengidam nak makan apa ? Saya lekat perut nak makan "MAGGI CAWAN" *ayat mengalahkan makcik-makcik yang sarat mengandung limanambulan* . So apa lagi, tadi kebetulan bila bonda mintak tolong ke pasar mini yang dekat jalan besar area rumah , saya pun tarik lah secawan maggi , perisa tom yam! wow kelas gitu ,


Then balik rumah , bukan kemain paksa adik onkan pemanas air , sedangkan puterA gunung ledang ni yang nak makan ,haha. so bila dah siap bagai tu, puterA gunung ledang ni kemain makan maggi, padahal bukan kegemaran pun, mesti korang cakap saya ni 
"eh macam tak pernah jumpa maggi pulak si carllesmana ni kan ?"
actually MAGGI banyak sangat kenangan , 


Especially zaman sekolah la, bila terpaksa masuk Asrama semata-mata menghadirkan diri untuk kem-kem , so i will bring 3 of bags, (beg besar) and salah satunya beg sandang/ galas( yang orang bawak letak baju tu), dalam beg galas tu, saya setkan untuk makanan ringan salah satu menunya maggi cawan, satu beg besar mana sangat kan , bila masuk hostel lepastu kena kongsi-kongsi dengan kawan, malam pertama lepas tamat kelas or kem,sorang tukang panaskan heater then kami kumpul ramai-ramai buat bulatan makan maggi sama-sama, best ! so bila bekalan dah habis, on the spot keesokannya bonda akan hantar, sebab bonda tahu anak dia ni tak boleh duduk asrama, malam pertama bila masuk asrama mesti akan ada ,perangai tak boleh tidur, sampai lah ke pagi. begitulah rutin saya bila TERpaksa masuk asrama.


By the way , MAGGI CAWAN banyak betuol memori memori tersendiri, serius! siapa suka makan maggi cawan ? saya tak lah suka sangat, tapi bila makan ramai-ramai berselera ! so bila tahu akan ada kem , saya akan bawak maggi bukan sebab saya hantu maggi tapi semata-mata , sebab dah tahu makan maggi dengan kawan-kawan memang sedap! serius.


Sehari bila belum pergi kem (kebiasaannya) :
masuk market , tarik troli beli maggi cawan dan biskut , banyak-banyak . sebab bila kat asrama kita tak boleh la nak makan sorang, sharing is caring . kan ? mak ajar macam tu taw =) begitu jugak saya, bila tak tahan dengan masakan kantin asrama or tempat mana-mana kem, saya akan menangis call mak cakap makanan tak sedap, so bila menangis mak akan hantar , yahoo. lepastu boleh makan dengan kawan-kawan, ramai-ramai =) best sangat .

 kemain eksited.



 tengah mendidih lagi, tapi gagahkan diri makan=)



done ! i miss the maggi moment, it remind me about friendship!

Thanks for keep calm reading my blog.

13 AURAT WANITA

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam jumaat semua, sedang carl membaca terjumpa artikel tentang ni, apa salahnya berkongsi kan ?


1. Bulu kening (Alis)

– Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening –(Petikan dari Hadits Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng

– Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan –(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. 

Keterangan : Menampakkan kaki dan mengayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng, sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah)

3. Wangi-wangian

– Siapa saja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berkumpul itu kata orang sekarang hidung belang –(Petikan dari Hadits Riwayat Nasa’i, Ibn Khuzaimah dan Hibban)

4. Dada

– Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bagian depan dada-dada mereka –(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31)

5. Gigi

– Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir (pangur) gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya –(Petikan dari Hadits Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim)

6. Leher

– Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahilliah yang dahulu –

Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Membayang Anggota Tubuh

– Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menampakkan anggota badan kecuali telapak tangan dan wajah saja –(Petikan dari Hadits Riwayat Muslim dan Bukhari)

8. Berjabat Tangan

– Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya –(Petikan dari Hadits Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

9. Memandang

– Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya –(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31. 

Keterangan sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama saja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram – Petikan dari Hadits Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi)

10. Mulut (suara)

– Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu mendayu-dayu dalam berbicara sehingga orang yang mendengarkan ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik –(Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32)

11. Kemaluan

– Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka –(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)

– Apabila seorang perempuan itu sholat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Surga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya–(Petikan dari Hadits Riwayat Riwayat Al Bazzar)

– Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah –(Petikan dari Hadits Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah)

12. Pakaian

– Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menyolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti –(Petikan dari Hadits Riwayat Ahmad, Abu Daud , An Nasa’i dan Ibn Majah)

(Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. 

Keterangan : Hai Nabi katakanlah kepada istri-istrimu, anak perempuanmu dan istri-istri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab dan longgar, yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Dan karena itu mereka tidak diganggu. Allah maha Pengampun lagi maha Penyayang)

– Sesungguhnya sebagian ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang cenderung pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Surga dan tidak akan mencium baunya –(Petikan dari Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim.

Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu)

13. Rambut

– Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mau menutup rambutnya dari pandangan/dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya –(Petikan dari Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim)