Saturday, May 11, 2013

My Facebook Status sempena hari ibu

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selamat hari Ibu EMAK


Thanks for reading :)

Khas buat mak . I ♥ you :)

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Aku berangkat sekarang untuk membantai lawan
Untuk berjuang dalam pertempuran.
Aku berangkat, Bu, dengarlah aku pergi
Doakanlah agar aku berhasil.

Sayapku sudah tumbuh, aku ingin terbang.
Merebut kemenangan di mana pun adanya.
Aku akan pergi, Bu, janganlah menangis
Biar kucari jalanku sendiri.

Aku ingin melihat, menyentuh, dan mendengar
Meskipun ada bahaya, ada rasa takut.
Aku akan tersenyum dan menghapus air mata
Biar kuutarakan pikiranku.

Aku pergi mencari duniaku, cita-citaku
Memahat tempatku, menjahit kainku
Ingatlah, saat aku melayari sungaiku
Aku mencintaimu, di sepanjang jalanku.


xoxo : carl

Bila NIKMAT makan hilang buat sementara

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Menaip kali ni feeling kejap , pasang lagu Judika-Bukan dia tapi aku . Rasa sedih and konfius sangat . Ni baru saja lepas okay sikit , sebab tadi sedang saya menaip entri ni . Tetiba batuk-batuk then ke toilet and bowww kebabowww , saya mengeluarkan kembali apa yang saya makan pada malam tadi . And lepastu tu mulalah nak kebabow jatuh depan mesin basuh depan pintu toilet . Then bonda suruh masuk tidur sambil tadi dia teman saya kejap sambil bukak tv dalam bilik saya tu, lepastu saya suruh dia pergi tidur . sebab saya tak tahan tengok dia , macam kesian pulak, walhal saya ni tak mengantuk pun. Then teruskan ku gagahi menyambung kembali menaip entri .


Okay talking about "Nikmat" lah kan , nih ALLAH mungkin tengah memberi satu ujian yang amat berat padaku lah kan , sebab already two weeks badan saya ni lemah longlai , makan nasi pun tak lalu. last makan nasi khamis minggu lepas , masa tuh makan nasi dengan kakak masa dekat KFC lepastu saya tak jamah dah nasi , sebab bila makan saja akan rasa gatal tekak nak batuk, lepastu muntahkan segala makanan , so based on title la kan , tu lah nikmat yang saya terasa hilang buat sementara , iaitu nikmat makan . Nak makan terasa tak lalu sangat , semua makanan rasa tawar .Bonda paksa makan , tapi nasib sometimes bila makan okay lah jugak rasa , tapi bukan makan nasi . uwaaa lamanya tak makan nasi .


And tonight, tadi saya memberanikan diri menjamah nasi , lepas dipaksa oleh bonda sebab katanya dah terlalu lama saya tak makan nasi, hampir seminggu , aritu masa dekat sekolah pun saya tak sempat habiskan nasi saya, yang jelasnya kawan saya yang tolong habiskan. and tadi bila makan tu, saya rileks2 dalam area 8 pm lagi saya makan , so tadi before we get a sleep. Bonda sediakan some kuih and we had a coffee time together , tapi saya tak jamah pun kuih . minum air pun sikit je , then duduk kejap baca blog orang and terasa nak muntah terus masuk toilet , and memuntahkan segala makanana, and terasa perut sangat kosong , tapi tak berani nak telan makanan, so redha saja . dah la tadi rebah depan pintu toilet depan washing machine, nasib mak ada kalau tak sendirian mahu naya diri ni ,


So okay , " bila korang punyai selera makan, makanlah sebanyak mungkin apa yang kalian nak makan , jangan sayang duit untuk makan, macam saya dulu pun saya kuat makan , so sekarang bila ALLAH tarik nafsu makan saya seketika saya kena redha, and saya bersyukur sebab sebelum ni ALLAH bagi peluang untuk saya nikmati pelbagai makanan, dan saya telah menikmatinya , dan mungkin ada hikmah di sebalik ketidakseleraan saya makan / tak lalu makan ".


And serius bila sakit kita mula teringatkan semua ahli keluarga kita kan , saya yes ! saya teringat dekat abah saya yang jauh nun disana, KL . kalau ALLAH nak ambik nyawa saya saya harap saya berada di sisi Abah and mak, atau disamping mama mahupun papa. and terima kasih kepada kakak dan abang saya yang mengambil berat tentang saya .

Saya : abang , adik ni dah nak mati kot tunggu kubur panggil kot ?
Abang : adik !!!!!! please jangan cakap pasal mati. (Sambil hikhokhikhok menangis maybe) sebab dengar suara macam orang tengah sedih .
so ? i know abang sayang saya kan ?

Kak Ela : adik gi tido nuh, gi rehat .
Saya : puas dah berehat .
Lepastu dia sambung ceramah saya , itu dan ini. hehe

By the way saya tahu ada lagi orang sayang saya, tapi mak selalu pesan kita kena ingat akan kematian , mak kan kalau cakap pasal mati mesti dia nangis, adakah perkataan mati ini sensitif ? kalau takdir ALLAH saya mati, saya kena terima tak gitu ?

so korang, hargai waktu makan korang sekarang , nikmatilah makanan-makanan sebelum tibanya waktu tak lalu nak makan :) weheeehe


nah muka budak shakiiittttttt .

Thanks for reading .