Saturday, July 13, 2013

The Ramadhan Story !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

sama-samalah kita muhasabah diri , salam ramadan :)

Hari ni dah masuk 4 hari kita berpuasa , saya macam biasa kalau puasa lemah gitu , bukan sebab lapar tapi penat , dengan cuaca yang agak panas .


Bulan puasa kalau 24 jam duduk rumah memang bosan yang teramat sangat , sebab takde kerja nak buat , tengok movie lepastu tidur , itu je kerja . Tapi kalau kat sekolah rasa best je, sebab ramai kawan. boleh study sama-sama , lepastu cakap-cakap . lepastu berlari-lari anak berebut meja dalam bilik kuliah , sadis kalau bulan puasa dapat tempat belakang time kuliah .

Hari ni , macam biasa tiap hari sabtu kena jadi driver adik , pagi tadi lepas hantar adik terus balik rumah , masa otw balik rumah terfollow van peniaga ikan , subhanallah dia bawak van punyalah slow , nak potong pun double line . tahan jelah , saya tak terperasan pulak belakang saya ada peronda . masa masuk line biasa terus potong van tu , bila tengok cermin sisi rupanya peronda dekat belakang . terkejut beruk den . hahaha


Hari ni hari yang hot , tekak dahaga tapi sabar itu indah . masa amek adik tadi , panas sangat kat luar .  dah la mrsm kota putera dengan rumah tu jauh . pergi amek pulak dengan motor , memang hot la . bawak motor kekdahnya nak cepat sampai , boleh celah-celah . pagi kalau nak drive pun boleh la , jalan tak sibuk mana . manusia tengah terbongkang tidur , memang bulan puasa ni pagi sunyi sangat . tengah hari sibuk kemain .


Balik rumah tengok mesej wechat dari mama , terasa ehh kerlasss mama aku , heehhehe , hari ni seharian hadap phone , wechat dengan kakak , usik kakak kemain , bosan sangat kekdahnya . tapi memang bosan .

Eksited menunggu ketibaan 31 julai , sebab hari tu time anak-anak masak untuk puan ibu , sebab birthday puan ibu . hehehe dah plan nak masak apa nanti hehehe harap-harap semuanya berjalan lancar .

P/s: assignment banyak hoi , isnin nanti nak kena bentang . sejarah tak buat lagi , sejak puasa ni . siang hari memang tak sentuh buku kalau cuti , penat . malam baru otak berputar ligat mencari idea :)

thank you ! :)