Wednesday, September 11, 2013

Just a dream . Just a random .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua , terasa lama meninggalkan dunia menulis ini . Yeay , saya amat merindui akan penulisan di sini . Merindui teman-teman bloggers yang sangat saya hormati . kali ni post agak sedikit random .

Lately , saya akan kesibukkan menjelangnya peperiksaan trial STPM penggal 1 yang bakal ditempuh pada 29 sep ini . Sedikit kegelisahan hati sebab ?

Saya : cikgu , saya rasa takut lah nak exam , sebab rasa macam saya bukan saya .
Puan Z : awak tak boleh takut , awak kena faham situasi awak sekarang . awak bukan lagi murid-murid sekolah biasa , awak pra u .

Saya : ya cikgu , saya akui . saya masih terikut-ikut dengan budaya murid , saya rasa macam takut sebab biasanya kalau exam , dah awal-awal tahun kita mind set yang kita akan exam pada tarikh sekian sekian . tapi , sekarang rasa macam the time is really short la cikgu , kejap je masuk belajar dah nak exam .
Puan Z : jadi , awak kena cabar diri awak , buat masa sekarang ni fokuskan pada stpm , korbankan masa untuk aktiviti lain dan sedar diri , kita adalah pelajar selangkah ke universiti . giteww .


and begitulah rutin saya , saya memang agak takut apabila berhadapan dengan situasi yang baru , bukan sebab takut nak hadapi exam , cuma rasa macam feeling tu lain betul lah . yelah mana taknya , zaman sekolah dulu kita mind set ada exam akhir tahun dan pertengahan tahun , sekarang , belajar 5 bulan dah exam penggal . adudu . takut . tapi saya kena cabar diri saya kan ?

and hari ni jugak saya temui semangat baru , ya rasa macam unbelievable .
Masuk ke dalam library untuk berurusan dengan scholarship teacher and i meet someone , who is also a blogger and my teacher . i mention HER as CFN .

Mula-mula tu , saya macam waswas jugak , agak-agak betul ke tidak blogger cfn ni cikgu saya . ya ! dia memang cikgu saya , and hari ni bertemulah jua kami di library secara tak sengaja , kebetulan saya ada urusan dengan cikgu biasiswa setelah sekian lama tidak menjejakkan kaki ke library . bhahaha .


And , saya rasa bersemangat kembali . selama ni , saya memang punya cita-cita untuk menjadi seorang peguam ! yeah i admit it , kalau tak dak rezeki tak kisah pun sebenar , cuma minat itu membuak-buak gitew . Biasanya , kakak saya( sepupu ) si balqis lah yang selalu push push saya untuk saya kejar cita-cita saya , ya dia sekarang bakal lawyer , and idola saya sendiri pun seorang lawyer , saya memang minat untuk jadi lawyer , biasanya ramai sangat orang suka mendownkan mood belajar saya .

dorang cakap : lawyer ni kerja tak elok lah and macam-macam , but i always said to them , " who cares ? " suka hati aku lah nak jadi apa pun ,


selalunya mak lah yang kuat bagi semangat dekat saya , kadang-kadang ALLAH buat semua ni pun berhikmah , mungkin ada hikmah saya tak jadi masuk MMU aritu , so maybe rezeki di STPM , mana tahu kan ?


and hari ni , i meet the blogger CFN , dia cakap dekat saya you can be as a lawyer " tapi saya kena dapat 4A for untuk setiap exam " and kena tackle muet .  mula-mula tu rasa , uh susah . then dia pun mention anak dia pun seorang lawyer , terus jadi semangat , and macam-macam nasihat dia bagi dekat saya . till saya rasa short time we meet tu , penuh beribu makna . masa kuliah masih terngiang-ngiang kata beliau kepada saya .


till lepas kuliah tu , semua pelajar pra u diwajibkan ke dewan ada sesi bersama Lecturer from USM , dr Fadzilah Amzah . nak kenal ? just google fadzilah amzah , terpampang gambar beliau . yeah . lelaki dan wanita memang ada chemistry , saya biasanya kalau cikgu lelaki or penceramah lelaki bagi ceramah , rasa macam tak berapa nak kisah sangat . tapi ?

hari ni saya tertarik akan cerita-cerita dari dr . fadzilah which is " bukan senang nak senang , bukan susah nak susah " opss sebelum tu dr fadzilah ni merupakan sahabat kepada blogger CFN aka guru saya . terkejut besauuu den . hahaha


k sambung lagi , dia cakap lah pengalaman dia . kerja ausie bagai . hidup zaman susah . and i pun terfikirlah . can i keluar dari lembah kebodohan ini ? yeah i admit to myself , saya bukan bodoh ! cuma malas . dr pun ada jugak tanya , adakah kita nak senang sekarang atau senang kemudian ? adakah kita nak susah sekarang atau susah kemudian , and dia pun ada cakap , ini adalah peluang terakhir kita ( form6 students ) . adakah kita akan tamatkan pelajaran hanya di tingkatan 6 ? kaki kita sedang terangkat , untuk melangkah . tapi belum melangkah lagi . bila dia cakap pasal keluarga , pasal anak sulung . pasal kesusahan . And pasal hasil .


SAYA MENANGIS KETIKA ITU ! YEAH , AIR MATA MENGALIR . YA SAYA ANAK SULUNG IBU SAYA , DAN SAYA PERNAH ALAMI APA YANG DI BERITAHU OLEH DR .

dia berkata lagi , adakah selamanya kita akan berada dalam situasi tersebut ? tengok macam dia . bertekad untuk keluar dari lembah itu .

saya berfikir sejenak " AKU HARUS KELUAR DARI LEMBAH INI , AKU HARUS KEJAR APA YANG AKU NAK , AKU HARUS DAN HARUS ! "

dan , saya rasa sangat bertuah pada hari ni . serius ! kerana ditemukan dua orang hamba ALLAH yang , secara kebetulan gitew . memberi nasihat . walaupun sekadar selingan, tetapi ia tetap bermakna .

balik rumah set minda " AKU BOLEH , DAN AKU HARUS BUAT " .

To ibu : inshaallah abang akan buat yang terbaik =( doakan saya .


MOOD : RINDU SAHABAT BLOGGER .