Saturday, September 21, 2013

Facebook ? Huh .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Zaman sekarang manusia dah canggih , semuanya facebook . sikit-sikit facebook . tak pun facebook name . Alhamdulillah , semalam tergerak hati nak on balik akaun facebook saya yang dah 4 bulan saya deactived . Terima kasih Ya Allah kerana memberikan aku kekuatan untuk mengaktifkan akaun fbku kembali .

Saya rasa macam budak nerd gila bila jumpa kawan baru , zaman sekarang mesti akan ada pertanyaan " Wechat id apa ? Facebook name apa ? " yes actually i am a bit segan lah bila ada orang menanyakan sedemikian , wechat id memang ada . . . tapi ? facebook saya dah lama off , .  tetiba berfikir sejenak rasa macam aku ni hidup zaman p ramli je .


Sebabkan angin satu badan beberapa bulan yang lepas , saya tenangkan diri dahulu dengan mendeactivedkan akaun facebook saya . tapi ? semalam mungkin rahmat kot . bila saya dapat mesej melalui bbm saya dari seorang blogger , bertanyakan khabar saya . biasanya saya selalu berhubung dengan beliau melalui facebook , then terdetik nak aktifkan balik .


Dan hari ni , saya dapat berchatting dengan bekas guru kelas saya di zaman tingkatan satu , biasanya kami bersms , tapi sejak bila saya wish or mesej dia asyik salah nombor je rasa geram pulak dan terasa ada juga pentingnya facebook ni .

Saya akui , facebook ni banyak membantu . dari segi mencari umpama jejak kasih gitu . haha tapi janganlah disalah ertikan , kadang-kadang rasa annoying jugak sebab news feed saya banyak berkaitan isu politik , gaduh-gaduh bagai , huh . mana taknya kawan facebook saya mencecah 3k tapi semuanya berlainan hati dan perasaan .


Jadi dengan rasmi , saya aktifkan akaun facebook saya kembali , tapi bukan untuk bersosial melampau cuma on sebab facebook banyak kepentingan bila digunakan ke arah kebaikan .


p/s: terasa diri ini NERD bila aku ditanya " nama fb ko apa ? " dan dijawab " weyh aku tak main fb , aku dah deac dah " then ayat pedas muncul , kau ni kuno lah , macam hidup zaman batu pulak "

Apapun saya tetap berharap , setiap perkara yang lepas yang telah berlaku akan menjadi pengajaran dan peringatan kepada saya supaya tidak lalai dan tidak mudah mempercayai orang .


FACEBOOK : CARL LESMANA
INSTAGRAM : CARLLESMANA
WECHAT ID : CARLLESMANA

sekian :)