Saturday, December 28, 2013

Tok ki dah kembali ke rahmatullah .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semalam .
aku sepatutnya berada di kuala lumpur dah , sebab nak hantar abang yang nak ke luar negara . tapi ?
sejak beberapa hari ni , keadaan tokki angkat aku tidak begitu okay , aku pun decide dalam hati , kalau aku dekat kl , kalau apa-apa berlaku dekat tokki imposible aku boleh balik segera .

So , berbagai alasan aku bagi dekat abang dan mama semata-mata tak nak balik kl , semalam tidur pun tak lena . Aku tak tahu kenapa , first air mata aku duk mengalir sebab abang dah nak balik oversea , memang sedih yang teramat .

Dalam area , pukul 1 pagi aku tengok , adik nessa aku (belah keluarga angkat) update status gambar tokki kitorang , duduk kejap dapat mesej dari facebook , adik cakap " tokki meninggal dunia " aku macam eh nessa maybe kidding me . serius !

Then , air mata aku mengalir dah time tu , adik aku sorang lagi call " ajie tokki dah takde" aku time tu , nangis semampu mungkin .

Yeah , seumur hidup aku , aku tak pernah rasa kasih sayang atok , dari belah abah mahupun mak sebab aku tak sempat jumpa , Alhamdulillah bila aku diterima jadi anak angkat keluarga tokwan , aku dapat merasai kasih sayang seorang tokki , yeah . walaupun tokki kadang-kadang ingat muka aku  kadang-kadang tak ingat .

Tokki , terlantar kat katil hampir 6 tahun (ayahsya cakap) , so aku pun fikir balik , mungkin ini yang terbaik . Allah aturkan segalanya dengan terancang .

Aku bersyukur , dalam usia perkenalan aku jadi anak angkat keluarga tokwan selama setahun , aku dapat rasa kelengkapan sebuah kehidupan , sebab adanya tokki .

Selama , setahun lebih ni , aku kerap kesana , dulu boleh kata hari-hari sebab nak tengok tokki . serius . aku tak kisah apa orang nak kata pada aku , sebab bagi aku tokki and tokwan adalah anugerah paling berharga yang aku ada . walaupun angkat , tapi jalinan persaudaraan anak cucu kuat .

Aku sempat suapkan tokki makanan , bagi tokki minum air . usap tangan tokki , tolong ayah mandikan tokki . ya aku bersyukur sangat , sebab aku diberi peluang berkidmat untuk tokki walaupun sekejap . aku nangis . ya aku taip entry ni aku nangis . Allah saja yang tahu .

Ikut hati , aku tak sanggup nak tulis lagi . tapi alang-alang menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan .

Anyway tokki zaman dulu-dulu merupakan guru besar , dia jadi cikgu mak aku . and mak aku kawan rapat kepada arwah anak tokki .

Rupanya dalam perkenalan aku , mak aku dah lama rupanya kenal tokki .

Cuma , aku mintak kalian yang baca entry aku ni . doakan tokki aku  sedekahkan Al-Fatihah pada beliau , aku cuma harap roh beliau tenang disana .

Malam ni aku demam , tambah hujan . aku tak dapat berkumpul dirumah tokwan untuk majlis tahlil , so lepas isyak dan maghrib tadi , aku hanya mampu bacakan surah alquran buat tokki ,

dear tokki " thanks for being a great grandfather in mylife , dengan adanya tokki , ajie rasa sangat kasih sayang . serius ajie anggap tokki dah macam tokki kandung ajie , ajie tetap sayang tokki walaupun mak cakap tokki zaman jadi gurubesar tokki garang , dengan mak and aunt ba . "

Alhamdulillah jugak , ini pertama kali aku solat jenazah lepas once upon a time dulu , aku join usrah . Alhamdulillah , ini kali pertama aku jejak kubur after 9 years ago . hari ni aku gagahkan diri , demi tokki . sumpah .

2 INSAN KESAYANGAN SAYA DUNIA AKHIRAT .

 gambar kat atas , time bacaan yassin untuk tok ki , sebab time ni pernafasan tok ki hampir tersekat .


 tu , nampak kopiah putih , tu ayah angkat saya , ayah turun sampai ke bawah demi tokki , dalam hati , terima kasih Allah , kerana kurniakan such a good ayah to me , gambar lain . maaf saya tak sampai hati nak post dekat sini , air mata mengalir je taip entry ni .


 muka a bit pale , sebab semalam kuat nangis , hari ni tak keluar air mata . 


 adik-adik yang menggembirakan hati , and nampak senyuman itu . see i'm doing my iklan colgate . haha


 ni , mama angkat jugak aka mentor . terima kasih mama , dulu kini dan selamanya , mama selalu ada disaat saya sedih . Terima kasih Allah , saya terkejut tengok mama ada dekat rumah tokwan , jumpa mama hati jadi sejuk sikit . 



Hanya mampu sedekahkan ayat suci yassin dari jauh , sebab tak dapat pergi rumah tokwan for tahlil tonight . 

Allah tahu apa yang terbaik , tok ki akan sentiasa ada dalam ingatanku selamanya .
AL FATIHAH BUAT ALLAHYARHAM HAJI MOHAMAD BIN HAJI ISMAIL .