Thursday, February 27, 2014

For my best friends !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ketika ini , disaat saya menulis, saya sedang ketandusan idea mahu tulis apa dalam esei sejarah saya, jadi saya buka blog , taip entri ni. Khas untuk sahabat saya , saya sayang anda ! saya sayang anda !





Sahabat yang baik adalah sahabat yang tidak akan menghodohkanmu, apalagi membuk aibmu pada orang lain walaupun pada saat itu ada perselisihan diantara kalian


Masa" yg paling indah adalah saat akhir tahun, tidak lama lagi aku dan kalian pasti terpisah dengan haluan masing-masing, sesungguhnya kenangan dengan kalian adalah kenagan yang terindah yang aku pernah ada wahai Sahabat

Persahabatan tidak terjalin secara automatik tetapi memerlukan proses yg panjang seperti besi menajamkan besi, demkianlah sahabat yg menajamkan sahabatnya.

Sahabat tidak pernah membungkus pukulan dgn ciuman, tetapi menyatakan apa yg amat menyakitkan dgn tujuan sahabatnya mau berubah

Semua orang pasti memerlukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya

Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yg mementingkan diri sendiri

Mengenalimu adalah 1 kesyukuran, bergurau denganmu adalah 1 kebahagiaan, menyakiti hatimu akan kuelakkan, dan 1 permintaan dariku semoga persahabatan kita abadi hingga mati memisahkan kita

Sahabat yg baik adalah sahabat yg berani membetulkan kita ketika kita berbuat kesalahan sehingga kita tdk hanyut dalam kesalahan dan dosa

Proses dari teman menjadi sahabat memerlukan usaha pemeliharaan dari kesetiaan, tetapi bukan pada saat kita memerlukan bantuan barulah kita memiliki motivasi mencari perhatian, pertolongan dan pernyataaan kasih dari orang lain, tetapi justeru ia bertujuan memberikan dan mewujudkan apa yang diperlukan oleh sahabatnya.

saya sayang kalian . Both Amiruddin Ghazali and Haz Nik Hazazi . Kalian sentiasa dalam doa saya , sentiasa dalam hati saya . Sentiasa menjadi semangat saya !


Thursday, February 20, 2014

I had so much fun !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Yeah ! I am so happy .

Tak tahu macam mana nak cerita , sebenarnya minggu ni adalah minggu berduka lara saya . Smua orang jadi mangsa saya hahaha . Especially orang yang suka bergurau bodoh dengan saya akan kena smash .

Saya tak ada mood nak bergurau dengan orang . hahaha . tapi sekarang mood dah okay , sebab tu rajin taip entry blog ni . hahaha

Tak nak cakap banyak dah . Yang jelas , lepas ni tak nak dah sedih-sedih . Air mata pun plisss la jangan mudah keluar , hahaha ni tak.... bila ada je orang yang kite sayang nganjeng kita , terus sedih hahaha

and baru perasan , dulu ada jugak dengar pepatah " adik beradik adalah merupakan sahabat yang boleh membuatkan kita gembira"  yeah ! Allah dengar rintihan kesedihan saya , hari ni Allah kurniakan nikmat untuk saya bergembira bersama mereka , ( dua keluarga berbeza) adik beradik keluarga belah mama dan ummi . Bergabung . noted ! haha

First attempt ! eksited . 

Laugh and laugh .


Ini rare . terasa gah . hebat hahaha .

dan
dekat bawah lagi rare .
bemang pegang monopod semua pandang atas , and saya curi amek gambar dorang . hahahahaha
Thanks for reading !

Tuesday, February 18, 2014

Aku tak tahu nak kata apa .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Aku tak tahu nak start macam mana , keputusan exam ni separuh menggembirakan , separuh aat-amat menyedihkan .

Subjek yang aku target A biasa , aku dapat A bukan A- . Ya Allah aku bersyukur , tapi bila satu subjek yang aku target aku dapat B tu , aku tak expect aku akan dapat result yang sangattttt teruk . dan telah mencemarkan pointer aku . Kecewa ah .

Aku yang jawab full esei dapat down , sedangkan kawan aku yang jawab 1 esei markah dia up jugak . memang sakit hati , aku tak tahu mungkin ada kesilapan semasa sedang semak kertas peperiksaan aku aritu , mana tahu kan ? sebab trial aku dapat okay , time buat latihan pun okay .

Ya Allah , ujian in begitu berat untuk aku tanggung sorang-sorang .

Aku tak sanggup nak hadapi ujian ni , aku dapat rasakan lepas ni mesti aku dipinggirkan . Result aku macam haktuihhh , walaupun aku ada A tapi disebabkan satu subject pointer aku jatuh .

Mak suruh aku semak balik dekat mpm , aku rasa sedih dan tak tahu nak kata . Moga , ada rezeki aku di semak balik , sebab aku yakin aku akan dapat A mahupun B , mesti something wrong .

Aku macam fed up gila ahhh , pagi ni pagi-pagi lagi aku on website mpm .

Aku dapat rasakan mesti kawan-kawan aku akan pinggirkan aku lepas ni , aku dapat rasakan dunia ketawa aku dah semakin gelap .

Pagi ni mesti kena sound dengan cikgu , aku pasti .

Aku fikir : " mungkin Allah nak uji aku , mungkin Allah nak suruh aku dekat dengan dia "

aku pernah terbaca artikel , bila kita ditimpa musibah , mungkin Allah rindukan kita untuk dekat dengan dia . Ya aku akui , sekarang ni aku dah jarang bangun malam , aku dah jarang join aktiviti keagamaan .

Ya Allah ampunkan aku .




Tuesday, February 11, 2014

Aku kepenatan .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Seiring waktu yang terus laju tanpa henti
aku langkahkan kaki ku dengan perlahan
walau , terkadang langkah ku itu tanpa arah tujuan 

mencuba berlari dari arti kesunyian
Ternyata ku tak bisa ..
mungkin ..
kerena ... langkah kaki ku itu terlalu perlahan
menembus kesunyian yang selalu hadir dalam hariku

sepi ku disini ...
tanpa kamu , dia , bahkan mereka

walau selalu ku cuba untuk membuat hariku dengan keramaian
tapi , tetap aku harus menelan hariku ini
dengan kepahitan

berapa pun langkah kaki ku langkah kan ...
tetap saja 
sepi ku disini selalu mengusik .

Nota : penat menjalani hari-hariku sebagai seorang pelajar , waktuku padat hingga tiada masa buat keluarga . Aku di institusi merindui ayahanda bonda . merindui dakapan ayahanda , pelukan dan kucupan di dahi dari bonda. Ya Allah , sampaikanlah rinduku pada mereka semua . Aku harapkan mereka semua dalam keadaan sihat sejahtera.


 Semalam ! ini cerita semalam , aku kepenatan . iya tersangat penat . demi masa depan ku , aku korbankan segalanya . beg kiri kanan , laptop dan buku . itulah lumrahku di tahun 2014 ini .



Monday, February 10, 2014

Midnight Thought#2

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


If the Stars should appear one night in a thousand years, how would men believe and adore; and preserve for many generations the remembrance of the city of God which had been shown!  But every night come out these envoys of beauty, and light the universe with their admonishing smile.