Monday, March 31, 2014

Diam . tidak bermakna aku lemah .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Diam .

bagi aku berdiam itu lebih indah dari bersuara , jadi lebih baik aku berdiam . Aku malas mahu mengeluarkan sepatah suara , andai takdir Allah katakan kami bersama itu maknanya kami akn bersama , andai tidak maka tidaklah .

Aku rindu dia , tapi aku benci dia . Aku benci dia tapi mulut kata benci hati tetap positif sayang . ya sayang . benci macam mana kalau hati dah sayang memang akan sayang .

okay khas puisi untuk hari ni . pengakhiran bulan mac , 31 mac meninggalkan aku dengan kenangan yang sangat-sangat bermakna . semoga Allah mempermudahkan segalanya .

1 April permulaan kehidupan baru aku , semoga Allah mempermudahkan segalanya !

saat bibir ini lelah untuk bekata
saat ini pula mulut ini diam tanpa kata..
saat bibir ini kelu untuk berbicara
saat ini pula ku harus diam
karna smua tak bisa di terima..
buat apa aku berbicara
bila kau tak bisa menerima
buat apa bibir ini menyapa
bila kau tak peduli dan hanya diam tanpa kata
selama ini aku menyapamu
itu karna aku sayang sama kamu
selama ini aku selalu berkata baik padamu
itu karna aku ingin mengerti kamu
selama ini aku selalu menyayangimu
itu karna aku mencintaimu dengan tulus
selama ini aku peduli kepadamu
itu karna aku tak mau kehilanganmu
tapi sekarang aku lebih baik DIAM
dan tak akan pernah memperdulikanmu lagi
itu karna aku sudah lelah
karna semua pengertian yang tulus yang kuberikan
tak pernah kau hargai sedikitpun


Tuesday, March 25, 2014

Aku pelik .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

bagi aku , aku pelik . aku jenis orangnya aneh , dan aneh . 


Menumpang kasih dan sayang dari semua orang yang aku kenal .


Dahaga dan lapar untuk bermanja .


bila aku bermanja ?


tolong jangan rasa aku ini milik engkau dan engkau dan engkau.

sheeshhh!!!!
ingat kau siapa?

geli, lah!

sekadar kau update pasal aku, kau rasa kau kenal aku.
kenal abah aku.
kenal sayang aku.
kenal mak aku.
kenal papa aku.
kenal mama aku.
kenal sahabat aku.
kenal manusia2 dalam hidup aku.


perhatian:
aku tuan aku.
bukan siapa2.

kelakar.

kelakar tengok 
orang yang paling
bising cakap kita lupa 
orang masa senang__________

sebab dialah yang

paling senyap masa kita susah.

kelakar .

kelakar gila .



Friday, March 21, 2014

esok .

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Aku nekad .

Kali ni aku tak kan hampakan mak . dan semua orang-orang yang sentiasa support aku dalam hidup .

Beberapa hari lepas interview . apa yang terjadi biar aku dan tuhan saja yang tahu sebab aku memang tak pernah nak pergi , tapi demi tak nak kecewakan mak ayah aku pergi interview tu . wallahuaklam.

okay , the new chapter ? means . Aku nak berubah . Aku perlukan perubahan .aku perlu jadi matang , cuma aku nak berterima kasih pada seorang hamba Allah ni , sebab masa yang Allah beri untuk aku bersama dengan hamba ini cukup memberi banyak pengalaman , pengajaran dan nilai-nilai positif . okay aku positifkan diri aku . terima kasih sebab kau , aku terbuka hati untuk berubah . tapi perubahan aku bukan kerana kau , tapi kerana Allah , mungkin Allah hadirkan kau untuk aku berubah .

Hidup aku banyak gila benda yang nak kena urus , 2014 such a busy year for me . seghiusss aku cakap .

Cuma aku dah janji pada diri aku :


aku nak move on , aku tak nak jadi manusia lemah yang sering dimainkan.

aku akan buktikan title setiausaha majlis perwakilan pelajar bukan sekadar nama .

aku akan cuba buat mak abah senyum dengan keputusan aku pilih form6 sebagai medan untuk aku sambung belajar .

aku berharap bila esok , aku nak mula hidup baru . aku akan dijauhi dari segala anasir-anasir yang tidak sihat .

aku penat . penat nak jaga hati semua orang sedangkan hati aku hancur berkecai macam pinggan kaca pecah.

jadi esok . permulaan bagi segalanya . esok okay . semoga Allah permudahkan urusan aku , urusan kehidupan , urusan pembelajaran dan semuanya lah .

aku banyak belajar dari hamba Allah ni , serius . belajar tentang erti hidup yang sebenar .

Sunday, March 16, 2014

Penat . Aku menyesal menabur sayang pada yang salah !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Aku penat, menabur kasih dan sayang pada orang yang salah.  Kerana sayang hidup jadi sengsara,  kerana sayanglah hidup hancur.  Bila kita sayang orang,  tapi orang memandang remeh pada kasih serta sayang kita , apa kau rasa ? Marah. Pedih . Kalau aku ya. Rasa nak pergi dapur ambik cili tenyeh muka dia. huh bila tak ada baru kau nak feeling kehilangan . huh


Kenapa bila orang yang kita sayang tak hargai kita, tapi bila kita dah kecewa baru nak terhegeh-hegeh..


Sebenarnya setiap manusia ada jalan cerita mereka sendiri, tapi rugilah kepada mereka yang tak menghargai orang yang kita sayang dek kerana ego dan tamak sebab dah dapat sorang tapi nak cari yang lain.


Kita kena berpijak di dunia yang nyata bahawa setiap orang yang hadir dalam hidup kita perlu di beri ruang untuk bersama .Sebab kita kena hargai setiap orang yang hadir dalam hidup kita.Kita sebagai manusia nih tak pernah nak bersyukur dengan ape yang kite ada. Kita sebagai manusia ni tak pernah puas.


Kita sering terleka dengan orang yang selalu ada di dekatnya dan abaikannya .Tapi bila orang tu dah face up dengan apa yang berlaku barulah rasa menyesal dan terhegeh-terhegeh minta maaf


Siapa kita untuk tak menghargai orang lain ???

“manusia hanya pandai menghargai nikmat( mensyukuri nikmat) bila benda tu tak ada”

Ayat yang mudah, simple malah sesiapa pun boleh paham walaupun bukan orang ISLAM. Kalau air takde barulah kita nak pandai berjimat, buat catuanlah, jangan membazirlah, guna yang perlu sahaja…macam-macam seruan keluar bila air takde Semua orang merungut…susah nak basuh baju, nak memasak, nak kena mengangkut air, air minum takde. Pada masa tu lah baru pandai nak berjimat, masa air melimpah ruah memang tak tau nak berjimat air…air melimpah dalam tab mandi buat tak tau saja.


Ala manusia biasa la kan, bila hilang sesuatu baru terasa pentingnya pekara yang dah kita hilang tu. Masa ada depan mata tak pulak reti nak hargai dan bersyukur.
Bila demam baru terasa nikmatnya sihat.
Time kaki atau tangan sakit/patah, baru terasa nikmatnya ada tangan yang boleh memegang dan kaki yang boleh berjalan kemana-mana sahaja yang diingini.

Bila ada teman atau orang terdekat yang meninggal atau pergi jauh dari hidup kita baru terasa erti sebuah kehilangan.
 
Opppsss kita macam tu ke?

"Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan.

Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan

yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi.

Ya Allah lembutkanlah hatiku menerima teguran..

Ya Allah kuatkanlah hatiku menghadapi semua ujianMu

Monday, March 3, 2014

Sadness is the beginning of march !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Bila aku sedih , aku buka blog . aku hentam saja apa aku nak tulis dalam ni , sedih sedih . Aku manusia yang susah nak nangis kalau benda tak penting, aku kawal air mata aku . tapi lepas dengar ayat dari sahabat aku yang aku sayang buat aku sedih . phewww manja. kbai terima kasih amir atas ayat yang buat airmata saya menitis . 





Each day I live, the pain consumes
What little sanity I have bloomed
Like walking in a cloud of fog
Falling down, sinking into smog

Life just seems grim
I think on a whim
Interest lost in everything I do
But what a life, who really knew?

Depressed to a fault, that all I see
Death just seems like the only way for me
A waste of time, I feel I am
But that's its nature, a full mind jam

I try and try to ease the pain
A fallen effort with no gain
Thoughts begin to eat away
Makes me want to end it today

Uncomfortable around others for the way I feel
I pray and wish this all wasn't real
Life just seems more like a prison
Caged, alone, an abomination risen

No one could ever understand
Why I would want my death sooner than planned
Its not something I want for me
But to end my suffering this is what has to be

So I write this all as I fall from grace
Down to this place, some barren waste
I know not how much longer I will last
But all I can do, is pray that this will just pass.

Thanks for reading !