Friday, May 30, 2014

Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




ERAZ FADLI mengajak semua blogger untuk join Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada yang join..  Segmen ini bermula sekarang dan akan berakhir pada Isnin, 02 Jun 2014 pukul 11:59 Malam sahaja.. LIMA atau mungkin SEPULUH atau mungkin lebih blog akan dipilih untuk direview.. Korang sure tahu apa keistimewaan blog di review kan.. Sama-sama membantu..



Selain daripada itu, seorang TOP REFERRAL akan untuk mendapat saguhati RM 10 atas usaha beliau promote, share dengan kawan-kawan serta join segmen ini.. Cara nak dapatkan TOP REFERRAL? Tentulah kena join segmen ini, lepas share link entri korang di Facebook ke, Twitter ke, group-group yang ada di Facebook ke kan..

    Syarat : -
    1. Follow blog Eraz, dan like Page E'raz Fadli.. 
    2. Buat tajuk entri Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI
    3. Copy coding code yang telah disediakan di SINI dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
    4. Beritahu pendapat anda tentang blog ERAZFADLI.COM dan apa istimewanya blog korang..
    5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini..
    Pendapat tentang blog ERAZFADLI.COM -
    blog ErazFadli adalah blog yang menarik, why i said that ? sebab blog ni, banyak memberi inspirasi kepada saya sendiri, i started my reading on this blog dah lama since this blog mula-mula terbit lagi same to my blog sendiri in 2011, so pada pendapat saya blog ni memang hebat dengan entry-entry yang sentiasa up to date. pendek kata abang eraz sendiri umpama sifu kepada saya giteww. Ditambah dengan kehadiran baby zara makin menambahkan lagi seri blog ini, dalam erti kata lain blog papa eraz ni HEBAK aaa =)


    Keistimewaan blog sendiri - 
    blog saya, adalah blog biasa yang berkongsi tentang apa yang berlaku pada diri saya sendiri, tentang  kehidupan saya and sometimes i do shares some good tips or guides yang mana boleh dimanfaatkan dalam kehidupan pembaca, bagi saya blog saya adalah blog yang tersangat-sangat biasa dan saya akan slowly menambah baik apa yang kurang di blog saya. sekian =) happy reading.

    # Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini dikreditkan kepada blogger MiaLiana..

    Segmen Blogwalking by Izzati Amira

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



    Assalamualaikum w.b.t


    [ tekan banner untuk join ]

    Aktiviti : Happy Blogwalking

    Pemenang.
    1st & 2nd Top Referral : Washi Tape 1x ( sorang satu  atau sorang dua maybe?? heee. )
    4x Random :  '19Capri' button badge 1x

    Tamat : 17 Jun 2014

    Selamat join !


    Tuesday, May 27, 2014

    SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Hai semua, jom bersegmen sempena cuti sekolah ni, nak join? klik pada barner dekat bawah ni ya :) selamat bercuti.

    klik pada barner okay =)

    Erti Teman Sejati.

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Ketika anda mendapatkan manfaat dari persahabatan dan merasa bahagia dengan persahabatan anda, maka itu adalah kebahagiaan tersendiri buat diri anda.

    "Dimanakah orang-orang yang saling mencintai demi kemuliaanKu? Pada hari ini Aku akan menaungi mereka dalam naunganKu, kerana pada hari ini tidak ada naungan selain naunganKu. " (Al-Hadith) 

    (Tujuh golongan yang akan mendapat perlindungan Allah pada hari yang tidak ada perlindungan, selain perlindunganNya adalah ..........) , dua orang yang aling mencintai kerana Allah, saling berkumpul keranaNya dan berpisah keranaNya).  Al-Hadith


    Sunday, May 25, 2014

    A short REST.

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Finally, a rest. A rest from a busy schedule, just for a while. I need this, before the term3 comes. Next week i'll start my holiday, i just planned i'll go home in Kuala Lumpur to spend my holidays with abah, then join my friend vacation to perhentian Island for a sure. Alhamdulillah, i did my best for my exams. Whatever results i get, i'll be thankful even though i'll always wish i did better. haha

    But still, whatever result i get is what i deserve, so if i don't do very well, i hope it'll be a realization for me to be more serious for next term. Form 6 life is nearly over, am i ready to start the next chapter? University for a sure, or work ? cause now i'm 50/50. i got the job offers from SPA but for now i'm waiting for them calling me start my job. Ah well, i'll worry about it when the time comes. For now, let's partayyyy!!!Haha okay no, let's just chill :) be happy and stop thinking about the problem around, what should i do now is just pretend like nothing has happened and solve the problem properly and most important thing never run away from the problem cause people will think i am a coward. Absolutely not. haha okay chill :)


    Them? my batchmates, although we're not in the same class. but we're close. thank you monopod. hahaha

    Thank you for reading. 

    Wednesday, May 21, 2014

    Tired ! final exam.

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Okay , just wanna say i am really tired lately , cause i didn't get an enough sleep . busy . acane eh nak cakap ? yeah this is a final for my sem 2. so kena study hard , tapi aku takdelah hard mana. aku tak tahu nak cakap aaaa. jauh di sudut hati aku, aku rasa sangat busy yang teramat sangat. padahal keje aku makan tido pergi kelas buat homework tu jeee.

    Tapi, aku rasa macam waktu berjalan cepat je. aku nak the old of me, yang amek kira setiap apa yang aku lakukan, sekarang aku rasa macam feeling unstabled sajo, sebab banyak berfikir.

    Exam. exam. exam. exam . arghhhh . tapi aku jawab exam rilek je, esok final iaitu history exam. mintak-mintak dapat lah A untuk subjek ni, aku penat yang teramat sangat dah. blurttttt .

    okbai


    me with my eta kevin and his roomate mat.
    later aku cerita apa yang terjadi di sebalik gambar ni, cuma aku rasa bangga sebab mat salleh ni cakap dia sayang aku kehkehkeh.

    terima kasih . byeeee .
    takut weh nak exam, tak ready jerrr rasa.

    Saturday, May 17, 2014

    Rutin Student macam aku .

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Salam sejahtera semua,

    selamat malam.
    aku tak tahu , aku taip aku padam . mood bengong betul, aku bukak draf aku banyak gila enrty tertunggak, kesnya " Rajin menaip tu datang 5 minit saja then, dia punya malas pun datang aaaa" so aku pun cancel niat baik nak menulis tadi.

    Lately, aku agak gelabah sikit, banyak benda nak kena fikir sekarang, life aku, masa depan, mak ayah aku, kesihatan aku sendiri yang sekarang kurang okay,

    pelajaran, Alhamdulillah, stabil. tak dak gangguan, cuma gangguan kehidupan apabila berhadapan dengan orang yang tak pernah senang tengok kita bahagia, macam-macam ragam manusia ni. bila tengok kita bahagia, gembira ada saja yang tak kena. cemburu. heran jugak aku kadang-kadang, bila aku  bagitaw ayah, ayah cakap " ujian Allah sebenarnya, nak tahu sejauh mana kita mampu bersabar dengan orang macam ni"

    Okay cukup,dah aaaa cakap pasal ragam orang, tak nak tak nak (tutup telinga) hihihi.

    lifestyle as a student. so bad. sometimes so good. aku sekarang sampai rasa tak cukup masa tau, bukan apa, time free memang aku tidur, penat seharian.

    Routine aku.
    5.30-7.00 pagi = siap-siap, solat subuh then gerak pergi sekolah.

    7.30 pagi - 5.00 petang = kuliah, tutuorial, solat berjemaah, makan, study , semuanya masa aku seharian dipenuhi di sekolah, rasa nak masuk hostel saja. sebab semua benda sekarang dekat sekolah.

    5.00- 7.00 malam = balik rumah makan, siapkan kerja sekolah, tidur kejap walaupun mak pantang anak tidur petang katanya tak elok. tapi sebabkan penat aku kadang-kadang terlena jugak.

    8.00-10.30 malam = kelas malam. hoi penat

    11.00 malam = tidur-tidur ayam, then bangun balik.

    12.00 malam = tidur betul-betul sampai lah pukulllllllllllllll 4.30 pagi, aku bangun balik untuk tengok buku, tapi aku terlena buku atas muka hahahahaa.

    so lifestyle sekarang agak penat, minggu depan final.

    doakan aku ya semua, aku lepas final plan dengan opie nak pergi perhentian island, then balik PD nak berjimba dekat PD tuh ,

    Okay, apapun terima kasih sebab sudi baca, doakan aku nak exam eh :) hahaha


    okay, psy in the room gitewww.

    Saturday, May 10, 2014

    Berjimba di Pantai Bukit Keluang #throwback

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Bukan senang nak senang,
    Bukan susah nak susah.

    Bukan senang nak bahagia,
    Sangat senang nak berduka.

    Okbai, selamat memulakan hidup baru carl lesmana, semoga bahagia. Semoga ceria selalu, lupakan segala kesedihan. Next week final exam, nak DL . doakan saya semua.

    Wohhh kbai nak tidur , esok nak ke rantau panjang lawatan gitewww. nanti saya post ceritanya kelak .Assalamualaikum ., selamat malam.

     Pantai yang selalu saya dan kawan-kawan lepak bila stress dengan sekeliling hahahaha


     team kitorang, me. fatin and syafikah, sorang lagi along tak ikut, time ni feeling ala-ala sedih lah bercerita pengalaman kat tempat belajar masing-masing, actually at this time i was really sad . but in front of them i can't show my sadness.


    but first . let us take selfie, yang hujung adik syafikah. dslr letak di monopod, berat dia sampai belok i punya monopod hahahaha.

    Thank you for reading . good night !

    Friday, May 9, 2014

    Jangan Jatuh Mizi !

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


    perasaan yang terlalu menakutkan
    perasaan yang terlalu menyeramkan
    aku ditinggal di tepi jalan
    aku ditinggal tanpa rakan dan taulan

    celakanya perasaan ini
    ku fikirkan aku bisa berdiri sendiri
    terlalu percaya pada kudrat diri
    sampai aku lupa yang aku tak mampu berdiri

    tapi bukan sebenarnya aku ini tak mahu
    bukannya aku tak mahu ditinggalkan seperti dulu
    tapi aku sudah dibiasa untuk berada bersama2 kamu
    celakalah engkau yang memaksa aku diajar untuk memegang tangan itu
    bila dibiarkan aku sendirian--
    ah, celaka.

    celaka
    celaka
    celaka
    celaka

    jangan jatuh
    jangan jatuh
    jangan jatuh
    jangan jatuh

    jangan jatuh
    jangan jatuh!
    jangan jatuh!
    jangan jatuh!

    semua orang memaksa aku terjatuh2
    dan aku bisikkan pada jiwa aku
    yang kulit ini tak akan melepuh

    ku biarkan siapa-jutanya berada di belakang telinga
    ku biar saja;
    aku kata aku takkan jatuh kerana dia
    aku takkan jatuh semata!

    semata dia
    jangan jatuh-jatuh

    jangan jatuh-jatuh
    jangan jatuh-jatuh

    jangan jatuh!


    chill, Mizi . Midnight thoughs

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




    Aku tak tahu kenapa sejak akhir-akhir ni aku agak sensitif . Macam aku sedih pun macam tak patut je , sampai ada ramai orang perasan yang aku bersedih disebalik senyuman aku. Mungkin aku tak perasan, tapi orang sekeliling perasan. Aku emosi pun atas hal-hal yang remeh yang tak patut. Mungkin sebab aku terlalu bagi harapan pada orang terlalu tinggi, sampai percayakan orang melebihi batas sehingga orang menindas aku. Aku kira 2014 aku mahu lupakan segala apa yang menyedihkan, tapi kesedihan dan aku adalah bestfriend. kejap je nak sedih, hati sensitif. aku manusia biasa, yang perangai kebudak-budakkan sometimes la, yang tak pernah lari dari sifat manja, okay lumrah anak bongsu kbai. tapi kematangan tu tetap ada. ok


    Mungkin juga sebab aku selfish la, sebab aku bertindak luar jangkaan. Aku tak pernah jadi bukan aku atau bertindak luar jangkaan, selama 7 tahun aku di sekolah ramai orang tahu, orang kenal aku. aku kuat semangat, aku adalah penghibur, aku peramah(orang cakap) tapi bagi aku, tak pun. Aku lemah woi bila berkait dengan hati, aku sebenar tak ada apa-apa masalah pun, cuma tertekan bila orang push aku dalam diam. apa eh orang kata ? gunting dalam lipatan. sebabtu aku diamkan saja, tapi adalah pelik bagi budak yang bising macam aku menjadi diam. sebab tu aku tak boleh jadi diam.


    Sekarang la, perangai agak pelik sikit, emosi tak stabil. Aku tengah fokus pada exam aku, tetiba pulak dapat panggilan interview kerja untuk dua tiga kali, and aku pernah tolak offers keje pada mulanya. sekarang minggu depan , keputusan spa penuh aku. aku dah start bengong memikirkannya, padahal benda tak patut pun difikir.

    Mama kata aku sedih sebab apa tau, sebab aku nak tinggal sekolah, nak tinggal cikgu, nak tinggal rumah bagai. sedangkan entah kemana pun lagi, tapi aku TAKUT kalau aku dapat sebab aku tak pernah mimpi nak kerja dulu, aku nak habiskan pra-u aku. Aku memang sayang nak tinggal orang tu sebenar, bak kata cikgu zana orang tertentu.

    Sekarang pun stress berbelah bagi, kalau stress tu 100% lah kan aku boleh cakap 50% stress sebab nak exam, aku dah sumpah pointer sem2 aku kena over orang lain, aku nak buktikan yang aku boleh. 50% lagi stress sebab nak kena fikir, KALAU dapat keje nanti, arghhh maknanya aku kena tinggalkan dunia aku. hahaha dunia remaja yang gila-gila ini, kalau keje dapat dekat KL ke Terengganu ke aku tak runsing, mak abah ada mama papa ada. tapi kalau lah kena hantar jejauh, memang nangis tak berlagu lah aku. okbai nangis.

    Aku patut lupakan semua ni sementara dan fokus pada final aku minggu depan, astagfirullah. mizi sedar mizi.
    kau ada semuanya, mak ayah dah lebih pada orang, siap aku kena nganjing aku ada ramai mak ayah well aku ada 2 ayah 2 ibu. mama papa(angkat) , aku ada kawan-kawan yang selalu cheers me up. aku ada adik-adik yan sentiasa bagi sokongan pada aku, aku ada tokwan yang sentiasa ada untuk jadi pendengar aku. bangkit mizi.

    make sure sem2 over 3.5 kata aboh :'( that why aku takut , trial pun aku mampu skor A subjek sejarah saja, yang 3 lagi kelaut atau kelautan hindi terus. hampeh. susah benau hidup ni.

    Ingat mizi, Allah sentiasa ada untuk kau, jangan jatuh mizi ! bangkit.


     Insan yang aku takut hilang ada dekat bawah ni. tekalah yang mana satu. kbai goodnight

    Friday, May 2, 2014

    Solemnization Fazlin & Badruddin (PART1)

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Hai semua, selamat bercuti -- selamat berhari minggu semua.

    Okay , aku nak share event yang aku sertai semalam, eh event ke ? tak ah. majlis akad nikah kakak kepada kawan baik aku, fatin-- kira macam kakak aku sendiri lah gitu. tapi malam tu bila aku post gambar dalam facebook gambar pakai baju melayu bagai , ramai mesej aku " nikah tak ajak" yang komen dekat facebook pun apa kurangnya hahaha. yang jelasnya aku lambat lagi lah turn aku tu.

    Maybe 25 okay. haha walaupun ada kawan aku yang dah jadi isteri dan suami orang seawal 19 dan 20 . hehehe . Gila gedik ayat , mahu mak baca blog aku memang kena ni hahahaha =)

    Okay , semalam aku siap Am amek aku dalam pukul 8 cenggitu , yang jelas aku and esyad kena jadi photographer khas pada malam semalam, and One kena jadi helper kepada esyad gitu. aku tak official lah, kalau esyad dia buat freelance gitu .

    Okay , semalam kemain aku nganjing kakngah aku . teruk dia kena bakor dengan aku, walaupun dia kakak kepada kawan aku, tapi dah macam kakak aku sendiri. okay . serius kelako sangat semalam, sebab hilang sejenak masalah aku tahu---

    Apapun biar gambar bercerita, tapi kali ni aku akan share sedikit saja gambar atas sebab-sebab tertentu, part 2 nanti mungkin banyak lagi kot. sebab ni guna kamera cinonet aku tu, yang gambar shantekkk shantekk ada dalam kamera esyad .


     My brother, my fast and furious driver , my handsome one , eh tak ! abah aku lagi handsome haha. dia bff saya sejak kecik lagi. thanks am for being my best friend.


     Adik , nama dia suri nur azra. ni tengah testing model lah giteww nak amek sudut apa ntah , kbai aku sifar bab fotografi ,yang aku tahu pegang dslr saja, hahaha 


     Dari hujung , shania di dukung oleh siapa tak pasti, yang jelas keluarga fatin tapi shania nanges hahaha. yang baju ala-ala pink gitu ayah fatin. bos besar gitewww. hehehe 


     Dari tepi , adik farina and fatin , and adik azra.. fatin ni bff aku taw-- tempat menangis teriak bagai hahahaaha


     Yang gemuk ini haruslah aku , makin hari makin besar. tapi aku tetap pertahankan diri aku yang aku kurus hahahaha. 


     Selfie weh , pakai monopod ! sampai orang dekat dapur semua duk ketawa hahahaha


     Dengan dia dia sekali join kitorang selfie . esyad terbaik ahhhh


     Hello brader , am amek gambar time ni okay aku kiut hahahahaaha perasan ni.


     team kitorang malam semalam , kalau aku tahu aku pakai baju i am ___________ jugak . nak order baju ni pun boleh refer instagram (highfive_product) takpun kabo aku ya .


     masa tengah akad tu , aku buat video jadi gambor takdek. eh btw aku mintak maaf sebab gambor , gelap weh . tak guna tol kamera , time ni ahhh nak jadi tak nyala, flash pulak bateri out . yang jelas masa tengah akad aku kemain bantai duk ketawakan kakngah sebab aku selalu kaco kakngah hahaha.


     Okbai , sah sah ! 


     Time ni aku tak tahu dia menangis ke hape, yang jelas dia gembira hahahaha tahniah kakngah .


     bahagia letuww . wewit. selamat pengantin baru kakngah aka nurfazlin hj mohd.


     sarung cincin , okay aku jahat time ni paksa kakngah jadi patung lama-lama hahahahaha .


    salam pulak , okbai . end----

    Gambar penuh nanti aku update balik , kualiti gambar tak cantik . aku mintak maaf banyak-banyak semua. nanti aku cuba filter balik bila nak upload full nanti , buat masa ni aku masukkan sikit jer, bagi pelengkap blog aku. sebab carl lesmana akan kembali aktif menaip macam dulu okbai assalamualaikum.

    Thanks for reading.