Monday, June 23, 2014

Khas Buat Insan Terpilih : SAHABAT

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ke dedikasikan entry khas ini buat insan bernama Nik Mohd Hazazi serta Mohd Amiruddin, insan terpilih yang berjaya mencuri hatiku untuk memilih mereka sebagai sahabat.

Darimulah ku temukan arti sebuah persahabatan
Engkau hadir temani hari-hariku
Saat sedih maupun bahagia
Lalui hari bersamamu


Ingatlah kala itu sahabat
Aku bercanda tawa bersamamu
Namun apa kebersamaan ini terus  berjalan?
Akankah kita kan selalu bersama?


Persahabatan kala bersamamu
kan selalu tersimpan di benakku
Namun kini aku dan dirimu terpisah oleh waktu

Janji yang pernah kita ucapkan di masa lalu
kan terus teringat dalam ingatanku


Ingatlah wahai sahabat ku selalu mengenangmu
Tentang semua kebersamaan itu
Andai kau tahu sahabat harapanku tuk tetap bersamamu
Namun semuanya telah jadi kenangan terindah bagiku sahabat



Hari penerimaan anugerah suatu ketika dahulu.

serta dibawah ini,
pertama kali kami bergambar bersama. pertama kali mengenali mereka berdua.
kini waktu akan memisahkan kami.




aku yang sendiri, berdiri di atas kaki sendiri.

Selamat malam dunia, selamat malam sahabatku.

Saturday, June 21, 2014

MIDNIGHT THOUGHTS : Aku pun boleh berubah.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

pergi-pergi
jangan pernah kau kembali
tak perlu kau sesali
kerana semua yang telah terjadi


sekarang telah menjadi penyakit hati
rasa sesal ku yang takkan dapat diubati
tak perlu kau berharap akan kekembalianku,
kerana sampai bila pun aku tak akan pernah hadir lagi
cukup semua telah kau sakiti
Aku tak mahu semua kisah ini berulang lagi
hati dan perasaan sudah sebati, sudah boleh menerima keadaan dimana tanpa ketiadaanmu.

Hati dah boleh terima bahawa sebenarnya Allah sedang menguji aku.

Jadi, tiba masanya aku move on dari segala kegelisahan selama ini,
Aku harus berdikari,
Belajar untuk berdiri sendiri.

Janjimu ?aku akan pegang sampai bila-bila.
tapi, hurmmm. just one thing, i can't forget all what have people done to me. I'll remember it well as long as i still alive.








Saturday, June 14, 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #9 Mialiana.com

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 14 Jun 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #9 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Friday, June 13, 2014

Keluang Hill - Mari Mendaki Bukit Keluang

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

First sekali, maaf sebab dah lama tak update blog ni, mood update blog sejak dua menjak ni berlainan. dalam erti kata lain, jarang aaa update blog. so aku nak mintak maaf andai entry ni panjang. sebab aku tak nak janji untuk part yang seterusnya.


Okay, khamis lepas 12 jun, alah semalam je pun. cuma aku lambat sikit update sebab badan penat. Kami, 1/5 daripada pelajar form6 sekolah kami, plan buat bbq di Pantai Bukit Keluang which is sangat tersohor dengan keindahannya di Terengganu ni, masa kitorang pergi tu musim cuti sekolah so memang ramai lah pengunjung yang datang.


Athirah kejut aku, pukul 8 pagi (tido balik lepas subuh sebab penat malam tu aku drive jauh) cakap 8.30 kena siap, sebab nak gerak time tu. sebab tirah yang amek aku. So, kitorang pecut kereta kemain aaa laju, sampai tirah sempat race konon nak kejar masa pukul 9, padahal 5 minit je kot nak sampai bukit keluang tu. Sampai-sampai sana, ceh ramai lagi rupanya yang tak datang. janji melayu. ahahaha sorang tayar pancit, sorang on the way. macam-macam, so kitorang yang sampai awal gunakan masa yang diberikan dengan buat kerja sikit, iaitu SELFIE. cuma, dalam ni aku tak letak gambar selfie ya, aku post gambar yang diamek dari kamera aku.


Kitorang start mendaki, around 10 am gitu, aku paling eksited. mendaki bukit persis mahu pergi MALL. tahu kenapa? aku tak plan pun nak naik bukit, sebab aku ingat dorang nak bbq kat bawah saja, then semuorang tukar rancangan memandangkan tak ramai orang yang hadir nak buat bbq kat puncak bukit.

Aku, jalan paling depan sekali. dengan Najihah, semangat naik tangga. tapi aku gayat, sebab tangga dia kecik. serius aku cakap, adalah dalam 100 anak tangga gitu, tak pun lebih aku rasa. sebab penat dia nauzubillah. lepas sesi tangga aku, duduk. penat . then sambung jalan balik, separuh jalan masa tengah mendaki. tetiba .


okay--- tetiba--- tetiba
-
-
-
-
-
-
-


ada hamba Allah ni tumbang, aku lah tu. pitam kejap. aku rasa pening,mungkin sebab gayat dengan ketinggian melampau plus aku tak makan pagi tu, memang kerja gila lah. dah la pakai jeans naik bukit, last-last semua barang aku orang lain yang bawak. hahaha

Nasib aaaa , ada kawan-kawan yang sangat MEMBANTU, which aku tak runsing sebab bff aku sendiri ada, haz ada . that why aku beranikan diri, masa aku rebah tu, kawan-kawan yang lain banyak bantu aku. zaki semua. (nanti tengok gambar kat bawah).


sedang beberapa minit kemudian, azzyati. adik kepada tirah betul-betul pitam. time tu semuorang pergi dekat dia, aku ditinggalkan kesepian. serius aku takut, sebab bila aku pengsan ke hape sebelum ni, mesti ada mak atau kawan-kawan. hahaha (penyakit dirahsiakan). aku fikir gila dah time tu, kalau aku tak dapat turun dari bukit tu, aku nak terjun sebab tak larat nak daki, dengan keadaan aku tak terkawal. tapi lepas haz bagi aku, minum apa entah. plus zaki bagi coklat, aku boleh aaaa slow-slow naik. yang lain semua duk teriak nama aku kenkonon bagi semangat aaaa.hahaha

Alhamdulillah beberapa kian lepastu sampai jugak dekat puncak bukit tu, anyway aku nak berterima kasih sangat-sangat pada kawan-kawan yang bantu aku. time ni aku dapat tahu korang kawan susah senang aku.


okay picture time.

 Okay. sementara menunggu yang lain. aku mintak tolong si azim amek gambar aku. hahaha. padahal berpuluh kali bergambar dekat sini.


 akar-akar ni nampak scary. tapi cool. bukit keluang ni tempat filem MERONG MAHAWANGSA dibuat. dorang menggunakan bukit keluang. (aku ada time filem tu dibuat, siap dapat jumpa abang yusri and sharifah amani lagi tau haahaha)


 time ni tunggu muiz dengan talib sampai. lambat bebeno dorang.



 My batchmates. cuma aku dengan haz budak fakulti sejarah. hahaha yang lain, sastera. seni. ekonomi. tai kami sehati sejiwa.



 bersiap nak naik atas bukit. hahaha. aku hoi. nak pergi mendaki ke nak pergi mana tu. haz siap nganjeng aku, kenkonon dia bawak pelancong. hahaha



 di tangga sempat lagi dorang pose haha



 eksited weh, amek turn depan sekali. last-last aku tersungkur deh tanah bukit, korang cuma perlu fokus pada tangga belakang aku tu. tinggi nak mampusssss.



 tu aku dah tersungkur, nganjeng aku betul si matyo ni, siap amek gambor lagi. hahaha



 dorang dah kat atas, hahaha aku saja yang kat bawah. 



 muka-muka yang suka usik aku. hahahaha. 



 ni lah bestfriend aku, haz. yeay ! again he helped me, aritu kat bukit marak. sekarang bukit keluang. hahaha. phone aku entah kemana. beg aku entah kemana. serius touching tengok gambar ni. lebiu kawan baik.



 ni hakim yang snap view kat atas ni, aku time ni masih kat bawah. lemah lagi, tambah azzyati yang pengsan. hahahaha. lepas jalan berhenti then jalan balik. sehingga sampai kepuncak.



 ni part paling nganjeng aku hahaha. siap selfie woih mentang-mentang sampai awal. well dorang bawak barang yang berat . memang solute aaaa dengan abang ketak ni hahahaa.



 kalau jatuh dalam hutan ni. Nauzubillah tinggi. ahahaha



 korang tengok sendiri betapa tingginya bukit ni.



 linda, tirah and zaki. linda yang pakai baju oren, dia sampai awal sebab kena bancuh air oren, bagai sebab ada mangsa pitam kelaparan aahaha.


time ni, aku entah tak tahu kamera aku kemana, iphone aku kemana. sebab sampai saja pondok atas tu, aku tidur. baring je padahal hahaha. then baru bertenaga balik.


 selfie. hakim snap gambar ni. wewittt. hhahaha



 so sweet hahahahaha. selfie weh, baru bangun aaaa time ni. actually gambar aku sikit je. orang sakit kan hahahaha.



 dah bertenaga balik , so bergambar berlatarkan langit.



 kaca mata aku entah kemana, nasib aaaa aku still boleh nampak. hahaha



 views again..



gembira betul, ni first time and last time aku jejak sini. hahaha. selagi aku tak kurus, aku tak kan naik atas ni lagi hahaha.



 comelkan bukit bukau belakang aku, anyway kalau korang nak tahu setiap bukit tu, ada cerita tersendiri. sila google.


 tukang bakar ayam. hehehehehe



 motif gambar ni aku tak tahu, hahahaha belajar teriak mintak tolong, lepas kering tekak pergi serbu air hahahaha.


 acah-acah, memikirkan masa depan la ni. semua ni poyo. hahahaha.











 makan time. lepas makan kitorang bergambar dulu sebelum turun , see the picture. hahahaha



mereka adalah sahabat. sahabat aku dunia akhirat. 



 selipar aku, ditaja oleh talib ali, topi ditaja oleh zaki ahahaaaha.



 nak turun dah kita. bye puncak bukit.











bergambar dulu, actually gambar saja . seribu lebih , so sebab ini blog aku . aku pilih gambar aku jelah ya untuk tatapan pengunjung blog aku. kay hihihi.

terima kasih semuanya. i love you all.

puisi buat kalian

Aku ingin berlari
Di tengah padang rumput hijau
Aku ingin terbang sebebasnya

Di langit luas tanpa batas, Aku ingin merasakan
Kebebasan sejati dunia ini
Dan hati kecil yang ceria
Tanpa lelah yang meraja duduk


Biar kuharungi lautan
Samudera luas yang terhampar
Di bumi persada hidupku


Biar kujelajahi
Rahsia hikmah alam semesta
Walau antartika tak berujung
Karena ýku ingin bersenandung


Sabda hati
Yang Agung


sampai mati aku akan ingat peristiwa ni. aku abdikan di blog, supaya beberapa tahun akan datang bila kita semua dah bawa haluan masing-masing kenangan ini akan tetap ada dalam CARL LESMANA. okay. sekian bye.

Move On.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

I don't live in the past at all, I'm always wanting to do something new. I make a point of constantly trying to forget and get things out of my mind.

This is one of my happiest day ever. i went hiked the keluang hill yesterday with my batchmates, later i'll update about it. the most important thing, i am so happy .

Thank you.
Alasan untuk bahagia.

Tuesday, June 10, 2014

Bangkit.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

bulan matahari dibubuh dalam kocek
pelangi bintang disembunyi dalam laci
hati jantung disusun atas pinggan
nyawa jiwa diperaga atas almari.

mimpi sudah habis.
ayam sudah kokok.

bangkit.







Terima kasih.


Sunday, June 8, 2014

Aneh

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Assalamualaikum.

Cuti aku dah masuk minggu kedua, tapi aku tak ready lagi nak berhadapan dengan semester 3. Ya Allah kuatkanlah aku, hari ni pun ada kelas. Kelas sebab cikgu nak bagi penerangan tentang cara nak buat kajian nanti untuk pelajaran geografi. *subjek yang paling aku tak suka* tapi kena belajar menyukai subjek ni sebab untuk semester 3, aku kena capai target aku.

Anyway, life as a student adalah sangat mencabar. mencabar dalam segala hal, emosi, rohani dan jasmani.
Aku tak kuat bab bab emosi, entahla lately mudah sangat nak feeling. tapi aku dah janji pada diri aku, sem3 nanti aku nak jadikan pelajaran ni bff aku, bukan musuh aku. haha InshaAllah.



Oh. lari dari tajuk.
Aneh.

Dua hari ni, aku dapat dua mesej aneh. satu mesej dari cikgu aku, satu lagi kawan. dorang tu guru aku di tahun 2010 dan sahabat aku dizaman tingkatan3.

cikgu : salam tarmizi, awak belajar kat mana sekarang ni?

aneh. sebab usually aku yang tanya khabar cikgu aku, then cikgu tanya aku. cikgu ni ajar aku di tahun 2010, masa zaman tingkatan3, zaman aku nakal tahap hazabedah aaaa. tapi aku selalu ingat cikgu ni selalu belanja ferrero rocher siapa siap kerja sekolah dia. hahaha aku selalu menang bab dapat hadiah, especially hadiah makanan hahahaha.

sahabat : salam mizi, buat apa tu, aku nak mintak maaf kalau ada buat silap dengan ko selama aku kenal ko, dulu zaman sekolah aku selalu pimjam duit ko, kalau ada yang tak terbayar, aku harap ko halalkan, aku takut tak sempat nak bayar.

aneh. macam something nak jadi. tetiba, kawan aku yang dah lost contact dengan aku almost 4 years. contact aku.

aku kalau bab cikgu aku tak heran sangat sebab aku dengan cikgu , memang selalu berhubung. cuma anehnya cikgu mesej aku dulu. bab sahabat tu, aku macam terfikir jugak. apa hikmah disebaliknya. sebab aku selalu ingat mak aku pesan " setiap yang berlaku ada hikmahnya " kan. well we never contact for a long distance kot, tetiba.

apa-apa pun semoga hikmah tu baik-baik belaka. amin

p/s: aku tak tahu apa aku melalut, tapi aku bosan. aku tak ready lagi nak start sem3 hahaha.

Monday, June 2, 2014

Hello June.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sorry, for a bit late june blog posting.
So far so good, the beginning of june was pretty good.

Yesterday? AHAD 1Jun 2014.
So far so good, everything went well as planned, i never thought it will be one of my happy day. sebab apa tau, i rasa hebat gila aaaaa. hahaha. so? how's your day ?

In the morning, after subuh i terus tak sambung tidur, i just continue my reading *baca novel* then my mom asked me pergi pasar untuk dapatkan sedikit barang dapur, so sekarang sejak dah ada lesen memandu tak rasa takut untuk naik atas jalan raya or jumpa PAKCIK polis. haha kalau dulu-dulu memang takut. masa masuk pasar, rasa macam Ya Allah lamanya tak pergi pasar, so i keep walking around the pasar then beli itu dan ini. Mom said to me, she wanna me learn masuk pasar, sebab hari ni pergi sendiri tau usually mak ikut sama. Rasa macam semangat june tu ada aaaa. Barakah sikit.

Tengah hari tu saya plan nak turun ke Kota Bharu Mall kejap sebab i need to meet up someone, tapi atas sebab-sebab tertentu saya batalkan plan tu. so duk rumah layan movie, the hunger games. walaupun dah berkali-kali tengok. nak tengok movie lain external ada dengan omma*my teacher* =) saja nak isi kepuasan. and so on. bla bla bla.

Then got a text message from diknessa, who is my little sister belah family mama and abah*foster family* cakap petang nanti dia ada dekat rumah tokwan, so i macam a bit suprised and boleh imagine the HAPPY day is coming, bila abah dan mama in the house. cause i love abah and mama like i love my own abah and mak. you know vat? abah always make me feeling good or rasa hebat gitu. he's a good father to me.

Tambahan my little sister wahida, wanna meet tokwan before she's going back to terengganu for a vacation for a two weeks. she will be stay with my aunt, dia jumpa tokwan takut tak sempat jumpa tokwan sebab tokwan nak ke makkah. Alhamdulillah sampai seru again.

tadi la, it was pretty awesome when all of my sibling gathered together and have fun,

so far my first june went pretty well.

saya nawaitu dalam hati buka sem3 nanti, saya nak lupakan segala kesedihan, saya nak lupakan orang-orang yang pernah ooooo hampir membuatkan saya jatuh, saya nak move on. so saya akan buang mana-mana yang yang pahit, and buka muka baru. Doakan saya.

oh. esok nak balik Terengganu, hantar adik. 6 tahun saya tak balik kampung di terengganu, well actually not my kampung tapi, tempat saya dibesarkan. kampung teluk menara, manir. selama ni adik dengan mak saja yang balik. saya jarang, Alhamdulillah cuti ni Allah bukakan hati nak balik sana. may everything di bawah perlindunganNya. amin.

next? #throwback

 i would like to introduce my little sister . anessa. the pretty eyes little sister haha
#throwback majlis arwah tokki.


 with irdina and ayman.
#throwback weekend


 adiya and little ayman.
#throwback weekend


 me , lisa and haikal. and yang belakang tu arina, one of my sibling jugak anak mama noormah aka teacher at my school.


haikal.
#throwback pizza's time with haikal's team. 
oh see, kevin who is the weirdo faces, and mat and cikgu lie, sorry mat your picture bit blurr.

aimi, and lisa yang belakang sekali, arina and her cousin then haikal, kevin and me.
#throwback pizza's time.

oh i just noticed, i have one little brother anas, but i don't have a pictures of him sorry anas, later i'll talk about you in this blog. sorry.

then. good night.
xoxo 1:27am JUNE 2 BYE