Sunday, August 31, 2014

AKU JUGA PERLU MERDEKA

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

First of all, i am so sorry for haven post anything on my blog for a long time, niat dihati kononnya menyepi, ikut mulut rasa nak padam terus blog, ikut hati still sayangkan blog picisian ini.

Maaf, lama menghilangkan diri. mesti ramai orang dah lupakan saya, kepada pembaca tegar blog ini, saya ucapkan terima kasih kerana dm saya di twitter bertanyakan tentang blog ini.


Serius, adalah mengambil masa terlalu lama untuk pulih dari sesuatu kesedihan, well tak semua orang kuat including me, banyak benda yang menghantui sejak akhir-akhir ini. mana taknya sekarang tengah kusut masai dengan final , yela dah masuk semester 3 pun dah nak tamat belajar dah, lepastu bulan depan september saya dah start keje under spa, dalam masa yang sama saya belajar. so adalah merunsingkan sebab saya takut saya tak sempat nak cover nanti tambahan pulak diri merasa terkilan dengan satu perkara yang telah berjaya membuatkan hati ini sedih untuk jangka masa yang panjang.


Lama juga saya menyendiri, kalau ada yang follow saya di instagram pasti akan perasan akan perubahan keseluruhan gambar yang saya gunakan temanya adalah putih dan hitam, tiada lagi warna warni.

Lama gila, lepastu ditambah saya diserang penyakit, 12/05 hari yang akan saya ingat sampai bila-bila, saya kemalangan sehinggakan terseliuh tangan, last week saya terjatuh dan terkena tangan tu, so bengkak pulak tangan sehinggakan kena ulang alik ke Klinik untuk kesekian kalinya,

abah pesan : tuhan uji kesusahan dulu, sebab pasti akan ada kebagiaan lepas ni, itu janji ALLAH. Allah tak kan uji hambanya diluar kemampuan. ingat satu perkara tu.

lepastu dapat kata-kata hikmah dari cikgu

" sakit ni, ibarat orang yang menerima surat hari2, sebab masih ada orang ingat ke dia tu tandanya tuhan sentiasa sayang awak sebab sentiasa uji dengan kesakitan, patutnya awak tak perlu risau. Tapi orang yang tak pernah sakit tu patutnya risau" 

Tuhan kat sana ingat tak kat dia? 


Setelah beberapa lama mendiamkan diri, pendam perasaan sedih, sudah tiba masanya bangkit kembali.
So bersempena 31 ogos esok ? saya juga perlukan kebebasan, iaitu bebas dari kesedihan yang tak patut ada dalam diri saya.


SELAMAT ULANGTAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 57 MALAYSIA.




Saturday, August 16, 2014

Lama gila tak update.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Have you notice how long i have leave my blog without any post?
I keep promise to blogging before, but i didn't right.
First of all i wanna say sorry to the readers, cause when you opening my blog the post still same and never change.

Oh today, i met someone(stranger) cause i did not know him, actually he's the part time cashier at the pasaraya near to my house la. On the time i wanna pay the thing, he ask me :

" oh you, do you still blogging? " and calling me as " CARL LESMANA"

for a sure i'm pretty suprised by that question lol.

I answering him " yeah i do, but for now i'm rare updating my blog cause i have no mood, no ideas to shares here" lol lying again . actually there're so many ideas and thought on my mind, but i never pour it here.

Actually, i am so busy handling my life as a student and a traning worker.
I got the job offers under spa and now still waiting the posting of the work, also i am the pra university student which is so busy with the assignment, and i feel the knowledge for this third sem is zero. Cause i ain't study to much but focusing on my assignment.

Okay for a sure i have a personal problem which i can't shares here. I hope you as my readers please pray for my strongness. i have to be strong to face the fact, to face the test from Allah, cause we never expect waht kind of test will come to us right?

Now, i was like in a dilemma, which is scared to be the carl lesmana.

i'll be okay one day, just not today, seriously i am so sorry to the readers who viewing my blog and the post ain't change.

Okay, there's the picture of me and little brother for today. hahaha OOTD katekaw.


Tuesday, August 12, 2014

Pengakhiran bagiku.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Seperti titis air hujan yang tersisa diantara dedaunan,
tinggal menunggu sang mentari menghapusnya.
seperti debu yang terhempas oleh desiran angin,
terbang jauh bebas namun tanpa arah,
seperti itukah aku?


tenggelam dalam lautan airmata ku sendiri,
berdarah dalam luka dan duka ku,
separah itukah aku keranamu?
selalu merasa sepi ditengah keramaian hidupku,
dan gugur seperti dedaunan kering tak berguna,
sepertinya aku telah hancur keranamu.
kini hatiku pun tak mampu merasakan erti kehadiran orang lain lagi, hentikan lah!!


ya aku tak kuat sepertimu.


Friday, August 8, 2014

tak terubahkan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

dalam keadaan aku bersujud tubuh sehingga terkebas setiap rongga;
aku meminta dia izinkan kamu untukku
aku merayu agar disudikan nafasmu milikku.

dalam terjasad aku bersimpuh terus sehingga tergamam setiap raksa;
aku memujuk dia datangkan kamu selalu
aku menyembah agar dihulurkan ikhlasmu setuju.

dalam suasana aku berduduk teguh sehingga terkeras setiap hirup;
aku menunggu dia hidupkan sepenuhnya
aku menangis agar dikasiankan mimpiku seikhlasnya.

dalam bayangan aku berlutut tegap sehingga terkemam setiap degup;
aku mengemis dia bagikan seredhanya
aku merengek agar diihsankan dirimu selamanya.

namun aku lupa;
dalam keadaan terjasad suasana bayangan aku bersujudsimpuh duduk-berlutut itu tadi,
telah tertulis atas awan berdakwat pekat likat kekal tak-terubahkan--

jodoh mati sesungguhnya--
wahai manusia, pendeta dan rakyat jelata;
telah siap hikayatnya.

mintarayulah,
pujuksembahlah,
tunggutangislah,
emisrengeklah;

--tak terubahkan.

fynn jamal

Saturday, August 2, 2014

Syawal 2014

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya Aidilfitri for the beginning.
Just simple post untuk malam ni, sebab aku sendiri tak tahu apa motif aku rajin bukak laptop malam ni, pada mulanya aku nawaitu nak draw maps untuk research yang aku tengah buat sekarang. tapi bila teringat dekat blog, terus rasa nak update.


Walaupun, aku tak tahu apa yang bakal aku tulis dalam ni, pasrah jela korang yang membaca okay.
Raya -- Bagi aku, raya tahun ni paling biasa. 10 reason ?


1- Bersederhana sebab turut bersedih apa yang menimpa MH17 sebab aku juga sentiasa menggunakan MAS, so turut bersimpati.

2- Sebab raya tahun ni, ramai yang tak dapat balik.

3- Raya dekat hospital sebab keracunan makanan ( berhati-hati bila membeli makanan dekat bazar ramadhan okay )

4- Sebab aku rasa aku dah besar, so biasa-biasa saja. Lagipun baju raya aku semua last minute.

5- Sebab tahun ni, aku start berdikari handle semua yang berkaitan dengan diri aku. I'm 19 okay.

6- Kepala tengah serabut sebab fikir pasal kerja, macam mana posting kerja nanti. anyway aku bakal seorang pembantu pembangunan masyarakat.

7- Sebab tahun ni, first time aku tak beraya dengan abah aku. sebab abah dekat KL erkkk. tahun ni, aku raya dekat rumah,dengan bonda dan keluarga angkat.

8- Sama seperti diatas

9- Sama seperti diatas

10- Sama seperti diatas.

Baju raya aku tahun ni, aku tak tahu tema apa. Kalau ikut plan dengan sahabat aku , kami nak warna sama. Sehari before raya, aku bawak adik terjah butik pakaian , so masa tu aku tengah bengong rambang mata ! sebab semuanya lawa. So, adik pilih kaler hijau gitu. Hancur hahahaha. plan aku nak baju biru gelap.


For the casual , aku memang style aku. At the first aku masuk pilih tshirt. aku pakai sehelai saja, tu pun sebab aku kurenggg minat dengan tshirt haha. kemeja oh kemeja. berderet kemeja. Untuk raya tahun ni, aku tak beli baju kemeja, aku pakai kemeja yang dedi beli sebelum ni, kira macam sebelum ni dedi beli saja aku tak pernah and jarang pakai sebab kemeja kan ? motif sangat pakai kemeja hari-hari biasa, so manfaatkan kemeja di hari raya.

Okay, let da photossss talk.


Kualiti gambar kurang cantik sebab selfie pakai monopod. sebelum gerak rumah tokwan. kopiah sponsor by ummi(mak angkat), aku beli songkok tapi aku tak pakai sebab aku kan anak ayah, hihi pakai kopiah lebih sweet sebab ummi yang belikan.



Baju melayu dan butang, butang ni last minute malam raya aku terjah supermarket cari kat kedai pakaian. masa beli baju dekat butik tu, aku lupa terus nak beli butang sebab time tu aku tengah serabut sikit.

Pagi raya aku pakai baju melayu. petang tu aku pakai tshirt berkain pelikat (kau jangan pandang aku sebelah mata, kl kl kampung aku pun aku reti pakai kain pelikat, aku kan anak kampung )


Raya kedua - aku pakai tshirt , ni tshirt adik aku pilih. oren menyala woi. okayla pakai sebab tak nak dia terasa hati pulak. thank you mak belanja tshirt yang rege mahal tapi nampak kodi. hahahaha



Third raya. aku pakai kemeja. dengan jeans. kemeja hitam kegemaran.



Fourth eid. aku pakai kemeja stripes hitam jugak. sebab aku kena teman mama dan kakak pergi wakaf che yeh ada urusan kejap, nauzubillah jalan jem. Malam tu baru sampai rumah. Lepas mama hantar balik, aku terus terbongkang tidur.




Raya kelima- aku pakai tshirt recycle yang bukan raya punya, tengok mata aku bengkak sebab tak cukup tidur. sorry guys.



Raya keenam, hari ini. pagi tadi, aku pergi ziarah anak angkat aku. jangan terkejut , i'm 19 and already have a baby girl " CAHAYA MEDINA" lepastu keluar jumpa budak ex mrsm, serta ex tms. kira macam reunion gitewla.



banyak benda aku nak kena fikir, serius aku serabut. cuma aku fikir, ALLAH tak kan uji kalau aku tak mampu nak hadapi ujiaannya kan ? positif.

doakan aku, semoga nanti aku dipostingkan di negeri aku sendiri.

okay, aku pun tak jamin bila lagi aku akan update blog after this, so aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin kepada seluruh warga blogger dan pembaca sekalian.

Thank you for keep support carl lesmana (=