Wednesday, September 24, 2014

The First Experience

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

First of all i just wanna say that i am pretty happy plus sad. First thing first i would like to thanked to Allah for make everything went well as his planned. Actually now, i'm officially a worker to a department of social welfare, not a 24 hour student anymore. so all the things around me is people but the different is usually i got to faced the people which same age as me, but now they're older than me
.

I have been given a work to take care all the people which aged 18 to 56 which they don't have family or named as "the homeless", they will be put under DESA BINA DIRI which located in Jerantut, based on my knowledge, in Malaysia just only have two Desa Bina Diri Organization which the place i work and the another one is at Mersing. At the first i'm crying cause i thought it will be hard for me to handle these kind of people, after knowing them face to face, slow by slow i'm trying getting closer to them.


Social welfare is the department which handle those uncontrol communities. Pretty hard to handle the kind of people like this.


Okay, now my turn. First day, i got to self-report at Putrajaya first before i got to know where i'll be posted. Then after the Dato' gave the placement letter i'm pretty shock at the first cause on my thought i'll be work at Terengganu either KL, but everythings over!!! The placement letter stated that i has been posted to Jerantut, Pahang. So bad, cause all around me is jungle. cewahhhh (but it was on my first thought la) then after a few days here i'm trying to get back myself confidence, and i could feel the sibling love, well i'm here alone and far away from my lovely family, so i'm trying to getting closer to my neighours which also my officemates.


Yesterday was my first day meet the residents of the Desa Bina Diri, so i was a bit scared cause they are a bit agressive well as you known, i work at the place which all of the residents totally 80% is unnormal. yes ! it scary me alot, but when i think back all of them is the future residents of heaven in akhirah soon. so got to take care of them very good.


so that all for today, i'll be back soon. cause in jerantut at my house there is no internet connection.

an example picture of kind people under my job.





Monday, September 15, 2014

Liebster Award

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

I've been tagged for a Liebster Award pt 3. Tetiba, hahaha. btw i rasa it was pretty fun jugak sebab rasa bila lagi nak bermanja-manja dengan other bloggers kan ?

So, nak cakap. I've been tagged by blogger Dunia Murni Firstly i would like to thanked you for tagging me. muehehe.



ni peraturan Liebster Award. 
1. Mention blogger yang nominate anda. 
2. Jawab soalan2 dia, then kemukakan 11 soalan anda pulak. 
3. Nominate blogger lain untuk jawab soalan anda.
4. Bagitau nominee yg dia dicalonkan, nanti syok sendiri pulak kn heheh. Pm FB ke, shout kat blog ke, inform kat KB ke...etc. 
5. Bloggers yang saya tag / calonkn ni..terpulang pada anda nak sahut cabaran, atau x. Kalau dah jawab, komen di entri ni bagi sy baca jwpn anda yg kreatif2 tu. hihi.

so here my answers =)

.1. Nama timangan anda yang anda kurang suka (kalau ada. kalau tak ada, bagitau nama timangan je)
GEE. my friends/family prefer calling me gee and strangers usually calling me as CARL.



2. Hari jadi anda.
my date of birth was 09 November 199_ guess what ? muehehe.


3. Permainan masa kecik yang anda selalu main dengan kawan2. Jangan cakap Temple Run sudah.
masa kecik i prefer main congkak, sebab best gila kot mainan tu. especially time balik terengganu(rumah nenek) so i dengan team sebaya suka mainan tu, ecewahhh.


4. Puas hati tak dengan keadaan hidup anda sekarang? 
my life now? So far so good alhamdulillah. puas hati sangat dengan adanya keluarga yang bahagia dan sahabat penyayang. cuma tak puas hati time emosi tak stabil tu jela. haha


5. Pendapat anda tentang iphone 6 dan iphone 6 plus.
Macam tak best saja, i'm iphone5 user, walaupun 6 dan 6 plus keluar i still sayangkan 5 i, ada jugak plan nak beli 6, tapi sia-sia sebab nanti mungkin akan keluar 6s to 7 maybe =D


6. Apakah konsep blog anda? 
Konsep blog. okay i cakap pasal dulu eh, dulu konsep blog kebudak-budakan sangat. i share semua benda takde tapis-tapis i pakai hentam sebab blog is a place where i pour my ideas and my thought. sekarang ? i rasa i dah besar gila. aka dewasa so, konsep blog sekarang simple dan padat.


7. Anda rasa trend worldwide sekarang apa? Bagi pendapat anda.
selfie. sebab i tengok belambak trend selfie sekarang. mueehehe. pantang jumpa cam orang sekarang mesti akan cakap selfie. eh betul ke i merapu ni? kalau salah harap maaf =D


8. [Baik, sebagai seorang bakal guru saya perlu tanya soalan ni.] Ada tak guru sekolah dulu yang masih anda ingat? Kenapa?
of course. i still ingat semua guru i, eventho guru tadika. why? sebab i respect guru i semua macam mak ayah i. sampai sekarang i masih still contact dengan semua guru-guru dulu. so bila kita respect seseorang aka sayang orang tu sampai bila-bila kita akan ingat dia. termasuklah guru. arghhh i rindu zaman sekolah uwaaaaa.


9. Bagi anda, guru yang paling best ialah guru yang...
selalu belanja i kefci. muehehe eh takdela, guru paling best adalah guru yang tegas semasa mengajar tapi dekat luar dia penyayang, pendek kata guru yang suwittt suwittt.



10. Kalau diberi 10 kupon free, yang anda boleh trade-in dengan apa2 saja, apa yang anda nak beli?
makanan. cause i'm a food lover sekian. makan banyak-banyak =D



11. Pada majlis pengkebumian ibunya, seorang gadis terlihat seorang lelaki yang menepati ciri-ciri lelaki impiannya lalu jatuh hati. Setelah majlis itu tamat, dia asyik terkenangkan lelaki berkenaan sampai tidak lena tidur, namun dia tidak ada nombor atau alamat lelaki berkenaan, malahan tiada siapa yang mengenalinya. Tidak lama kemudian, adik perempuannya meninggal dunia. Anda rasa kenapa?
ENTAH. no komen hihihi. seramsss. TANAH KUBUR. muehehehe. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


so here is my question to you. sorry kalau ada yang tertag nanti.


1- what is your nick name. nak panggil apa ?

2. how old are you ?

3. Berapa lama dah berkecimpung dalam dunia blog. AND who inspired you dalam dunia blogging?

4. Nasihat anda untuk newbie ?

5. Negara paling anda nak sangat pergi ?

6. Anak kelahiran negeri mana?

7. Ciri-ciri blog anda ?

8. Jika diberi pilihan belajar dan kerja mana yang anda dahulukan ?

9. Minat anda ?

10. Jika anda memenangi durian runtuh ecewah 1Juta, apa yang anda akan lakukan dengan duit tersebut ? 

11. Bagaimana anda hadapi stress.

That's all.

tag/ blogger :

Saturday, September 13, 2014

KENANGAN. To Be Remembered.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai semua, maaf lama menghilang. ecewah menghilang la sangat, padehal ada je tak kemana pun.
Okay, firstly aku nak bagitahu yang aku dah tukar segala design blog aku yang dulu kalau korang tengok keanak-anakan sangat. sekarang aku dah bertukar ( versi otromen, sebut bertukar) okay aku bertukar sebab aku sekarang sudah mengakhiri dunia persekolahanku.


Okay, mesti ramai yang masih tertanda tanya apa yang berlaku pada aku kan?
Okay, sekarang aku officially sudah berhenti belajar di PRA U Dinamik SMK Nasiruddin Shah, hal ini demikian kerana (ayat pengajian am sangat) aku sudah dipanggil untuk melaporkan diri bekerja.


Okay mesti korang tertanda tanya lagi kan apa yang bakal aku sandang nanti, oh aku akan bekerja di bawah KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA KELUARGA DAN MASYARAKAT. so tak perlulah aku mentionkan jawatan aku kan. Okay, aku dapat SPA untuk memudahkan korang.


Tapi, aku tetap amek exam prau/stpm. aku bekerja tapi aku tak lagi bergelar pelajar TAPI aku amek exam, acane eh aku nak explain bagi korang yang bertanyakan aku. korang faham-faham lah ya. sebab aku pun buntu nak explain hahaha.


Sedih. Gila kau tak sedih, aku manusia paling sedih abad ini, kerana terpaksa meninggalkan dunia persekolahan demi meneruskan masa depan yang aku tercari-cari selama ini, aku pun tak pasti sebenarnya dengan kehidupan aku sekarang, aku rasa masa berlalu dengan cepat. sungguhpun.

So, khamis lepas merupakan hari last aku dekat sekolah, jumpa dengan semua cikgu, semua kawan-kawan, semua junior sampai aku nak nangis woi.


Serius aku sedih amat dong, mana taknya 7 tahun di SMKNS banyak pahit getir aku hadapi sendiri yang meninggalkan begitu banyak kesan pada aku.


So, hari ini ada orang buat majlis kecil-kecilan, aka majlis perpisahan gitu, classmates aku aka kawan rapat aku yang sama-sama mendaftarkan diri bersama aku masa mula masuk form6 dulu. Aku pun tak expect dorang akan buat majlis ni, sumpah aku tak expect.


Gambar aktiviti tak banyak sangat, cuma aku memang terharu gila. sangat-sangat terharu. sebab aku tak sangka aaaaa dorang akan ada sentiasa untuk aku. I would like to thanked to meen, nessa, ain, echah, long, zack, kakcik sebab plan benda ni.


So, today berlokasikan pantai bukit keluang berlangsungnya majlis ni, alah bbq je pun. korang jangan pandang remeh eh. muehehe sebab aku appreciate sangat dorang.

so let picture talks. gambar tak banyak sangat, sebab gambar ain takde dalam dslr hari ni sebab ain datang lambat, anyway bukan aku sorang lelaki k. ada faiz and shafiq teman k =P

 gambar tahun lepas, gambar raya. sumpah sweet gila hahaha.



 so today i really enjoyed. meen and me =)



 time ni tengah bakar ayam, so korang jangan pandang rendah k. aku join bakar ayam jugak muehehe.



 The gilrs. echah, meen, me, zack, kakcik.



 aku baru balik solat time ni, lepastu sambung makan, masa tengah makan. tetiba ain datang dari belakang mandikan aku dengan tepung, tak pasal-pasal aku jadi onde-onde hari ni. sumpah kelakar and kenangan yang akan diingat sampai bila-bila.



 echah and me, my favourite friend. selalu buat aku rasa kelakar. team suka kuat macam aku muehehehe.



 bantai ketawakan aku. kuanghajoooo hihihihi.



aku, nessa and faiz thank you faiz sebab tolong bakarkan ayam muehehehehe.


THE END. nanti aku update lagi. serius sedih ni weh.


Tuesday, September 9, 2014

Kejam nak mampos.

Assalamualaikum

Maaf kerana terlalu lama hilang tanpa berita, kerana aku terlalu lama terpenjara didalam penjara minda iaitu kesedihan. Wallahhi. 

Kejam!


bila mata baru terbuka, baru terpampang segala inci pandangan.
baru sedar.
baru rasa.
baru sedar rasa kelakar.

tahi. aku ada masalah.

bilamana aku ini berteman, bersahabat, bercinta, ber-apa-saja; dengan sengaja, aku akan melangsirkan kebenaran.

makanya, bila apa sahaja keburukan yang ada, dengan mudahnya aku akan ciptakan satu fantasi yang akan meneutralkan kenegatifan sesuatu realiti.

sebagai contoh, andai kata seseorang teman itu (yang sudah pastinya tahu aku ini sangat mudah untuk diambil kesempatan ke atasnya) berlaku kejam pada aku, akan aku sendiri bikinkan alasan untuknya.

"mungkin betul juga, aku yang bodoh, kot"
"apalah aku ini mahu berkira sangat"
"ish, tak baik betul aku ini mahu marah2"

meski ada teman rapat aku datang dan menampar pipi, yang mahu aku sedar dan jaga dari mimpi bohong itu, tetap aku mampu senyum dan katakan "tak lah... tak baik kau bilang begitu tau".

hadirin dan hadirat sekalian, ini namanya "denial".

kalaulah aku ada buku akaun tiap saat wang aku disonglap / dipinjam tak berbayar / diambil tak dikira, pasti kalian akan geleng kepala.

keluarga selalu bising. "mana duit awak, ngah? baju sama, kasut sama. shopping setahun sekali. mana hilang semua gaji? kerja macam kerbau"

takkan mahu aku beritahu, "kawan2 pinjam, bah. mereka tidak ada duit..."
mau mati? habis aku disebat nanti.

jadi aku kata, "simpan"

kalaulah mereka tahu aku tidak ada sesen pun simpanan dalam bank.
haih...

memang. benar aku tidak kaya. tidak berlambak wangnya. tapi di setiap ada kehendak kawan2 yang mahu meminjam wang atau meminta tolong, akan aku usahakan.

bagi aku, menghargai kawan2 itu mulia.
kerana satu hari nanti, di masa susah, harapnya mereka sedia untuk ada.

bukan mengharap balas, cukuplah untuk melapang dada di masa sempit nafas di ketika2 demikiannya.

ingat lagi, beberapa kali aku terpaksa meminjam kredit dari bank. cash advance yang mewajibkan pembayaran dengan bunga selalu memeningkan kepala aku. tapi tidak apalah... kawan2 bawa mati.

macam masa di universiti dulu. aku antara yang terawal punya kereta. futnot: aku beli kereta itu bukan dengan wang mak abah. aku kerja sambilan dari dulu.

dan aku dengan senyuman yang menyimpul akan menghulurkan kunci kereta untuk sesiapa sahaja. kerana aku sedar betapa sukarnya hidup tanpa kenderaan di zaman moden ini. yang mana membiarkan aku di bilik sambil bermain permainan pc seorang, ketika peminjam kereta aku itu berbahagia di klcc atau midvalley.

takpe... nanti masa aku susah, insyaAllah mereka sanggup ada.

entri ini bukan untuk menceritakan tentang mereka2 yang sangat menjaga perhubungan. sebab tujuan ada taulan adalah untuk membantu di waktu susah. dan itu niat aku untuk kalian. ramai sahaja yang benar2 hendak sama2 berhujan beribut untuk aku.

ini adalah tulisan aku khusus untuk mereka2 yang tidak reti menghargai nilai persahabatan seolah itu
.
untuk saudagar-saudagar perkataan "kawan".

sekalian bangsat2 itu.

dan lebih menjijikkan bila dapat tahu dibelakang aku, rupa2nya kenaifan aku, kebaikan aku, dipermain2kan.

"fynn dengan aku takkan berkira punya"
"kalau aku minta, pasti fynn kasi. dia pandang aku tinggi"
"eleh, fynn.. senang cerita lah!"

tak malu. bergaya seolah anak raja. padahal wang cukai rakyat yang kau gembelingkan. kau sekadar duduk goyang kaki menunggu pitis.

bila minta semula, dialaskan kekekeliruan.
"duit takde la bulan ni"
"kerja terumbang-ambing lagi"
"sabar ok.. aku cuba yang terbaik"

dan yang bajingannya, baru tadinya berbelanja persalinan baru yang dijual untuk golongan 'budak kl' tipikal yang gah dengan gaya, esoknya pula asyik ke sana ke mari mengusung pasangan baru menonton wayang, makan sedap lazat berharga seminggu berlapar.

manakala aku di sini, berhempas pulas membayar bunga dan faedah wang yang aku pinjam untuk mereka2.

bila aku sudah hilang sabar dan mula meminta dengan sedikit tegas, tanpa senyum, aku pula dimarah.

"alah, dulu tak mintak pulak"
"ni mesti ada terasa apa2 ni baru nak mintak ni"
"ish, apa berkira sangat ni?"

pulak.
aku pemberi hutang.
aku pulak yang perlu malu?
biar betul.

dulu masa tengah baik, semua elok. tak nampak. tak mahu lihat.
sekarang, rasakan. apa lagi yang kau boleh katakan?

senyum ajalah...
kan?

*diam*
haih...

*diam lagi*
siap aku pulak dicerca dibelakang2.

"dah nak kahwin, dah bahagia, berlagak"
"ni mesti tri yang suruh mintak"
"menggelabah sekarang. dah berubah. dah reti berkira"

sialan.
sekarang kau beritahu aku, bagaimana aku tidak naik benci dengan manusia?

kekasih, mari lari dari sini. aku sudah makin muak. jijik.


Fj.