Thursday, October 30, 2014

URBANISASI

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dulu zaman belajar form 6, aku amek subjek geografi sebagai subjek tambahan. URBANISASI. masih terngiang-ngiang perkataan urbanisasi yang diajar oleh Encik Wan Mazlan suatu ketika dahulu.


Semenjak bekerja aku hilang kestabilan hidup aku which yang selama ni sentiasa mendapat bimbingan ibu aku tapi kini segalanya terpaksa aku sediakan segalanya sendiri, thing which is unintentional. Diusia muda menjejakkan kaki ke alam pekerjaan adalah suatu cabaran yang besar bagi aku. Pada permulaannya aku agak konfius dengan kehidupan aku sendiri which aku terpaksa harungi segalanya sendiri.


Dipostingkan di DESA BINA DIRI, JERANTUT merupakan satu cabaran yang besar bagi aku. Pada mulanya, dalam fikiran aku hanya untuk meletak jawatan dan berhenti kerja and aku rela duduk kampung rilek-rilek jadi pelajar, tapi bila fikir balik adalah suatu perkara yang bodoh bila kita dah diterima dalam kerajaan tetapi meletakkan jawatan dalam sektor kerajaan ini sebab sekarang ni bukan senang nak jadi orang gomen.


Kehidupan aku pada mulanya tidak stabil serius aku katakan, untuk sementara waktunya aku menumpang di rumah tamu desa bina diri, kadang bila ku fikir balik baru aku faham erti kehidupan yang sebenar, kadang tak selamanya kita akan berada dengan ibu atau ayah kita. Kerja aku tidak teruk sangat, yang jelasnya kalau office hour masuknya sebelum pukul 8 keluar selepas pukul 5, biasanya aku kalau dulu lah mula-mula aku masuk kerja pukul 7.45 ataupun 7.30 pagi, sebabnya kau bayangkan aku terpaksa tinggal di rumah dua tingkat yang besar sendirian, gila tak takut tak seram. Kadang kalau masuk shift kerja aku mungkin pada 7pagi-3petang, 3petang-11malam atau 11malam hingga 7pagi.


Begitulah rutin kehidupan aku seharian sebagai salah seorang pekerja kebajikan masyarakat. Kalau bab makan, Allahhurabbi adalah sangat susah untuk aku bergerak mencari makan. Kadang terpaksa ikat perut, walaupun bekalan mi segera satu almari kabinet. perghhhh kau bayangkan hidup orang yang tak pernah makan maggi masa duduk dengan mak terpaksa makan maggi bila berjauhan daripada mak. Oh tolonglah. tekak ini tersaqngatlah loya untuk menerima masuk maggi ke dalam mulut.


Bila duduk sini, memang aku kurang kasih sayang. Yang adanya jiran tetangga yang baik-baik yang merupakan officemates aku, kadang baru aku faham apa ertinya jiran. Kehidupan yang penuh pancaroba adalah kehidupan aku. Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah.


Aku minggu depan dah nak STPM, studynya tidak. lepastu lastday exam keesokan harinya aku kena gerak ke melaka ada program disana seminggu, subhanallah sibuknya.


Kadang, aku rasa aku nak balik zaman muda aku. walaupun aku pun masih muda. belum 19 tahun okay.
9 November ni genap 19 tahun okay, kau yang baca entry ni pleasen jangan lupa okay. . . . . . .


gambar ni masa aku balik besut aritu, ajak adik kesayangan aku ni keluar. wakaka


Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah awak. Berusahalah untuk mencapai kejayaan ya awak-awak.

Saturday, October 25, 2014

CERITA AKU - CAUSE I NEVER WILL FALL IN LOVE

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

First thing first, aku nak mintak maaf sangat kepada engkorang yang selalu singgah blog aku tapi kau tengok karya aku tetap sama dan tak berubah. Konon sejak sejak dah berkecimpung dengan alam pekerjaan dulu aku bajet nak tulis segala apa yang aku alami dalam blog sepanjang aku disana. Anyway sesiapa yang akan baca bawah nanti harap bersabar jangan marah okay, sebab ini cerita aku.


Malangnya aku tidak mampu untuk melakukan itu kerana masalah teknikal yang tak dapat dihadapi cehhhhh. Pertama kali masalah yang aku hadapi adalah masalah connection internet, sebabkan aku ditempatkan di pendalaman gitu memang semua connection dari segi untuk bersosial adalah sangat failed. sebab bukan aku sahaja yang mengalami masalah teknikal sedemikian, tapi rakan-rakan aku yang lain pun sama. aku tertekan sebab aku takdapat skype dengan ibu, aku tak dapat call ibu, kadang tengah cakap dengan ibu aku, dia diam aku diam sebabkan connection lemah.


Aku duduk rumah rutin aku takdelah berat sangat, kerja office hour macam biasalah 8am to 5pm, saja je macam engkorang yang bekerja. cehh sorry kepada sesiapa yang masih belajar baca blog ni, sebab bajet-bajet sekarang aku dah tua, padehal aku 18 tahun 10bulan, 9 november ni genaplah umur aku 19 tahun okay. tapi aku sudah memangku jawatan dalam government, Alhamdulillah ini dikatakan rezeki Allah.


Pasal cita-cita pulak, dulu aku give up sangat sebab aku memang nak sangat jadi lawyer, gila tau aku buat keputusan batalkan urusan pendaftaran aku di Multimedia University, aku tolak offer u aku di UTHM zaman tingkatan 5 sebabnya aku nak masuk form6, aku siap pilih aliran sejarah konon nak teruskan cita-cita aku. Malangnya, di tingkatan 6 aku mengalami masalah sedikit, masalah berkaitan dengan hati. serius aku bagitahu korang, pleaselah jangan terlibat dengan masalah berkaitan hati kalau korang tengah belajar, mungkin sesetengah orang akan ke arah kebaikan, tapi macam aku failed. ya aku failed kalau bab hati dan perasaan. masalah aku bukannya cintan cintun hokay, tapi persahabatan,


Masa last minute semester 3, bulan 9 aritu aku dipanggil untuk melaporkan diri kerja, aku memang tak nak pergi. serius aku memang tak pernah ada hati nak masuk dalam kerajaan diusia aku macam tu, sebab bajet aku kalau aku nak kerja pun dengan harapan orang kerajaan akan panggil setelah aku tamat stpm, tapi tak. rezeki aku lebih awal, aku buntu, sebab aku ditengah-tengah terpaksa membuat pilihan, kalau aku pergi aku terpaksa tinggalkan dia (orang yang paling rapat dengan aku) aishiteru gitewww uweks :P , kalau aku tak pergi aku rasa bersalah dengan ibu aku sebab ibu aku yang mintak aku pergi untuk jawatan ini. padehal kalau aku pergi pun aku still dapat amek stpm tapi secara persendirian.


Last masa seminggu gitu sebelum aku melangkah keluar, kami tetiba gaduh pasal kepercayaan. walaupun selama ni kami dah gaduh, kami gaduh kami baik, kami gaduh kami baik, biasalah bff kan. bff ke? hishhh. tak nak panjang.So masa lastday tu, aku pesan dia, kalau nak jumpa saya lastday sila datang, namun dia tak datang. Aku serius tak tahu, sebab masa lastday tu aku nawaitu kalau dia datang aku memang akan tolak kerja ni, tapi dia tak datang, aku terus blacklist dia dalam hidup aku, see kejamnya aku ahahaha. aku tahu dia tak datang sebab mesti dia akan bersedih. sebab ibu aku pun dah boleh terima kalau aku tolak tawaran ni. sebab aku dah tak fikir panjang betapa bodohdnya aku, DULU.


Start dari hari tu, aku terus offkan semua connection yang membolehkan kami berhubung, aku ikut kata ibu. sebab bila fikir balik, dengar kata ibu adalah lebih berkat. so aku terima offer kerja tu sebulan lepas, dan kini aku berada di sebuah institusi di Jerantut. dan Alhamdulillah juga, aku temui ketenangan aku di jerantut ni.

Terima kasih Allah untuk pelarian yang penuh istimewa ini.


Thursday, October 2, 2014

Kenapa dan kenapa ?



Assaalamualaikumwarahmatullah.


Siapa cakap jadi seorang pekerja ni senang? Kawan aku ramai gila aaaa cakap best keje, sampai ramai dari dorang berhenti belajar semata-mata nak kerja, okay maksud aku kerja dekat sini under gomen la ya.


bagi aku, hm hm boleh tahan la kerja ni, cuma adalah sesuatu yang pelik lagi aneh bila di usia semuda aku sudah diterima bekerja,sebab bila kerja ni bergaul dengan orang yang lebih tua, sebaya dengan mak mak aku hoih. mekasih kerajaan Malaysia, mekasih mekasih, paling penting mekasih Allah.

1) aku tak perlu bangun awal pagi sebab nak pergi sekolah
2) tak perlu risiko nak kemalangan macam aritu, kalau zaman sekolah risiko kemalangan time nak pergi sekolah, sekarang rumah aku dengan tempat kerja dekat je weh just langkah pagar je.
3) tak perlu kepoh nak kena handle itu dan ini.
4) aku jumpa ketenangan yang aku cari selama ini

sedih?

op kos.

1) sebab aku jauh dari mak aku,
2) sebab dah takde mak yang sediakan makan pakai aku
3) sebab line wifi tidak selaju wifi dirumah, anyway aku duduk di jerantut, ko faham-faham jela eh.
4) sebab aku rasa aku dah kurang kasih sayang duduk sini, sebab aku takde sesiapa. aku rindu suasana jadi pelajar, sebab kawan aku semua sayang aku, manja dengan aku, aku rindu nak manja dengan mak ayah aku, rindu nak jadi orang paling manja dalam segala hal, malangnya dekat ini semuanya mimpi, aku tak pasti dan curiga siapa yang harus aku percaya bila aku duduk disini,


tapi best dekat sini, aku dapat officemates yang sangat sporting, yang banyak bantu aku dari first day aku jejak kaki di jerantut ni. benda paling penting aku dapat rasakan dorang semua sayang aku, walaupun aku tidak pasti sejauh mana firasat aku ini, semoga firasat aku ini benar-benar belaka ocewah, ko faham-faham eh sebab aku kan overDOSE dalam bab kasih sayang ni ahaha.


aku sekarang gigih tau, duk kalut dengan kerja aku, kalut dengan stpm, tambah dengan nak masuk rumah baru lagi, gila semua benda aku kena buat dalam sekelip mata. benda paling sedih sebab aku bukannya boleh balik beust tiap-tiap minggu, well jerantut dengan besut jauh gila weh.


kadang aku tak faham juga, aku seperti yang kau kenal dari awal aku menulis blog ini korang tahu kan aku ni jenis camana camana kan? so bila dengan suasana baru, aku dapat rasakan suatu keanehan tau. sebab? entahla tak faham aku nak kabarkan, ko cuba imagine, seorang manusia yang bercita-cita nak jadi lawyer tetiba berubah cita-cita bekerja di Jabatan Kebajikan Masyarakat. aku nak sangat jadi lawyer, sebab aku dah jani engan kakak aku nak jadi lawyer malangnya. . . . . . .


btw, aku dapat rasakan setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya, termasuklah aku, mungkin ada hikmah kenapa tuhan aturkan semua ini berlaku pada aku.


serius, aku kalau boleh tak nak jadi diri aku yang sekarang, aku nak aku yang dulu boleh manja dengan semua orang, tapi dekat sini aku tak rasa semua itu. mungkin awal lagi kot . hmmm