Friday, December 11, 2015

How to Be Emotionally Independent : #ACCEPTING YOURSELF

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hello Assalamualaikum and hye. Carl Lesmana here.
so today im going to share the post about "HOW TO BE EMOTIONALLY INDEPENDANT. "

I'm try being as independent boy for a 1 years which I forcing myself to do the thing I've never done before. yes i admit it, is not easier at the first. but slowly trying, Alhamdulillah.

so here goes, the post about the title up there.

Being emotionally independent and resilient is an integral part of being happy. When we depend on others for our sense of self, we never truly know who we are. Fortunately, by accepting ourselves, modifying our thinking, and taking active strides to be true to who we are and who we feel, we can find that inner sense of peace and independence we've been looking for. And it all starts with Step 1 below.


Accepting Yourself



1- Reframe the past. Let's take parents: most of them aren't that great. Are they not that great because they don't love us or we don't deserve affection? No. Though as children, that's hard to see. They're not that great because they have no idea what they're doing – they're trying, but they're only human. Instead of blaming them (or an ex, for example) for your pain, reframe it. See that they don't deserve anger, hate, or resentment. At worst they deserve pity; at best, compassion.
  • Whether you're 7 or 70, you've probably had relationships that have left you a little worse for the wear. We humans have a tendency to take every failure/argument/disappointment/rejection personally and tally it up in our own mental notebooks, coming up with a number to equate to just how valuable we are. First things first, that's gotta stop. The past is in the past and it's going to stay there. It has little significance.



2
Forgive and forget. This is an integral step in the accepting yourself and reframing the past idea. When you don't hold grudges and stop taking things personally, you're left with an organic, untainted version of you – an emotionally independent and resilient you. And you'll be happier, too!
  • The next time you catch yourself being upset with someone, realize that it has nothing to do with you. It's them making their own decisions, and you have no control over that, which is fine. This is one trivial moment in the scheme of your life that in short order will be completely forgotten about.
  • That being said, this doesn't mean that some people should be let off the hook. Forgive them, forget the behavior, but modify your expectations. Was your friend an hour late to your lunch date? Noted. Next time (if there is a next time), you'll know how to handle it.


Image titled Be Emotionally Independent Step 3
 
3-Spend time with yourself. When's the last time you had some free time to kill and didn't whip out your phone or otherwise distract yourself? In today's day and age, we're constantly bombarded with stimuli, which ultimately removes us from introspection and getting to know our own minds. Starting now, take 20 minutes or so a day for some "me-time." Who's better company than you, anyway?
  • In this time, watch your mind wander. Where does it go to? How does it think? Take note of just how fascinating this thing inside your head really is. What can you learn about yourself?


4- Know who you are. Kind of like asking an ant to look in a mirror and say, "I'm an ant," isn't it? Well, in addition to the steps above and below, there are a few sticking points that apply to everyone:
  • You are just as worthy as everyone else you know. There are not "better" humans; we all have good and bad qualities.
  • You have talents and interests. What are they?
  • You have thoughts and opinions. You have things you like and dislike. What are those?
  • You have values. You have beliefs. What things/concepts/ideas do you hold as true?

to be continued.

Tuesday, October 6, 2015

#BERSYUKUR

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Bersyukur.
Dalam kehidupan seharian tanpa kita sedari, sering timbul dalam kotak pemikiran kita merasa kurang puas dengan keadaan kita saat ini, mungkin kita merasa kecewa kerena apa yang kita harapkan belum sesuai dengan kenyataan yang kita terima. Kadang kala ketidakpuasan kita dengan keadaan dan kehidupan kita sekarang seringkali menjadikan kita merasa kurang berghairah dan tidak bersemangat, lesu dalam bekerja dan dalam menjalani kehidupan, bahkan yang paling parah bila kita mengingkari rahmat kasih sayang Allah SWT dan berburuk sangka pada-Nya. Sungguh kita termasuk orang-orang yang tidak pandai bersyukur.


Seperti saya sendiri.
Mungkin saya juga tidak tersenarai dalam orang yang bersyukur dengan nikmat-nikmat yang saya perolehi sekarang. Duduk termenung selepas mengemas rumah. betapa saya tidak bersyukur dengan rezeki yang saya ada.


Allahhuakhbar.
Pertama, saya sedar kesilapan saya. saya tidak bersyukur dengan nikmat kehidupan yang mana saya ada sekarang. Bangun-bangun pagi dapat menjalani kehidupan dengan baik, manakala di negara-negara luar sering kali kedengaran ada yang tidak dapat tidur malam. Tapi saya? Allahhurabbi. bangun seperti tidak ada apa-apa, sekarang terasa bagai tersedar dari mimpi yang lama. jadi marilah kita bersyukur dengan nikmat yang kita ada.


Saya? dapat memasuki dunia pekerjaan sektor awam/kerajaan di usia muda seawal umur 19tahun, yang mana kawan-kawan seumur dengan saya masih bergalak sakan berbanding saya yang terpaksa noreh demi sesuap nasi gitew. tapi saya mungkin tamak kerana mungkin saya rasa saya masih perlu sambung belajar dan TIDAK bersyukur diatas kurniaan Allah yang mana saya dapat kerja diusia muda, tetapi atas permintaan bonda saya teruskan alam pekerjaan saya... KEBERKATAN. okay, saya kupas tentang keberkatan, apabila saya di alam pekerjaan yang mana mak sangat mahu saya dapat berkhidmat dalam sektor awam. Baru-baru ini, saya ada beberapa peperiksaan sebelum disahkan dalam jawatan, yang saya pelik lagi aneh. saya jawab exam tu "nak tak nak" sahaja. Sebab saya tak rasa jiwa saya sebati dalam dunia kerja di usia muda. dan memang tidak pernah bercita-cita mahu bekerja di usia muda. tapi mungkin berkat DOA IBU yang tersangat mahukan anaknya dapat pekerjaan diusia muda alhamdulillah semua exam yang saya hadapi saya lulus dengan jayanya. kadang saya seperti bermimpi. kerana saya akui saya tak berapa nak cerdik dalam pelajaran.



tetapi bila lama-lama fikir, ya Allah betapa tak bersyukurnya aku kerana saya fikir nasib saya tak baik. baru-baru ni. saya ada menerima tawaran IPTA lepasan STPM. saya give up juga pada awalnya kerana saya terpaksa memilih pekerjaan atau universiti. pada awalnya saya memilih untuk ke IPTA kerana course yang bagus. tapi setelah solat hajat dan isthikarah dilakukan, saya rasa hati saya seperti memilih untuk teruskan pekerjaan, lama kelamaan saya menolak tawaran universiti tersebut. setelah beberapa kian berlalu, barulah saya terfikir. " YA ALLAH TIDAK BERSYUKURNYA AKU " dengan pekerjaan yang saya ada sekarang, sedangkan insan lain yang dah hampir 30an masih tercari-cari pekerjaan. tapi saya Allah permudahkan diusia muda saya dapat kerja tetap. pasal pelajaran pula Allah permudahkan saya menyambung pelajaran sebagai pelajar jarak jauh PJJ. Alhamdulillah dipermudahkan.


Dari segi lain pula, saya bersyukur kerana saya dipostingkan jauh dinegeri orang walaupun setiap hari dipenuhi dengan kerinduaan. Saya bersyukur kerana apabila berjauhan dari bonda saya belajar melakukan semua perkara sendiri. daripada A sehinggalah Z. dari segi memasak hinggalah ke basuh pakaian kemas rumah semua. pergi pasar bagai. kadang tu ada juga rasa sunyi tanpa bonda, tapi saya percaya setiap percaturan Allah, pasti ada hikmah disebaliknya. kadang saya rasa antara yang bertuah juga kerana mempunyai bonda yang sangat mengambil berat akan anaknya. 

betullah pepatah berkata " kita akan hilang doa yang sangat berharga apabila ibu bapa kita meninggal dunia, kerana ibu bapa kitalah antara orang yang mendoakan kita selalu " terima mak.


begitu juga anda semua. bersyukurlah dengan segala apa yang anda ada sekarang, Allah dah aturkan segala-galanya sejak kita dari kecil lagi.

nah ini dia gambar latest CARL LESMANA. penjawat awam muda gitew. anyway saya bekerja dalam bidang sosial. dan bakal menyambung ijazah dalam bidang sosial juga. 2015 saya baru 20tahun. jangan cakap saya tua tahu. 






dibawah ini pula cinta hati saya hingga nafas terakhir saya, bonda tercinta yang banyak bagi sokongan kepada saya serta amanah (seorang adik) yang perlu saya jaga. saya ada sorang sahaja adik.


gambar guna telefon memang macam ni. kurang berkualiti. tapi janji kenangan tu ada.
Follow instagram saya : @CARLLESMANA atau @CARLLESMANA.CO


Sekian terima kasih.

Thursday, July 30, 2015

INIKAN RAYA #CARLLESMANA

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Salam sejahtera semuanya, lamanya tidak bersua diruangan blog kesayangan ini, yelah mana tidaknya zaman sekarang zaman tekan tekan dekat handphone tambahan pula laptop tinggal dekat kampung, jadi blog dibiarkan tidak terupdate. 


Saya pohon berjuta kemaafan sebab saya baca traffic blog ni selalu bergerak, Alhamdulillah. mesti korang frust kan sebab blog ni tak terupdate?


Okay, saya cerita kisah raya saya ya. Raya tahun ini adalah raya paling tak best, sebab ini tahun pertama beraya berjauhan dari bonda selama 20tahun menjalani kehidupan. yes i'm 20 ok, coming this novermber i'll be turning officially 20year old, sebab tahun ni saya terpaksa bekerja pada hari raya pertama dan kedua serta raya ketiga, tapi raya ketiga tu dah berdesup balik kuala terengganu. Alhamdulillah.


Actually for this raya, saya tak kesunyian pun, memandangkan saya dipostingkan di negeri pahang,di daerah jerantut. maka malam raya tu saya amek keputusan drive balik kuantan rumah mamalong saya. So, sempatlah rasa rendang ketupat tu. Kalau tak, raya sensorang la dekat rumah bujang saya ni =).


Alhamdulillah juga, tahun ni jugak merupakan tahun pertama beraya sebagai seorang tunang orang. haha =) alhamdulillah perkenalan 4 tahun bersama pasangan membawa ke ikatan pertunangan, memandangkan saya pun dah menjejakkan kaki ke alam pekerjaan di usia muda disamping menyambung pelajaran, so parent Alhamdulillah on =) TAPI tak dapat beraya bersama pun sebab tunang beraya di negara orang memandangkan tunang merupakan pelajar jurusan kedoktoran, ini tahun dia pun raya jauh dari keluarga. so tak la rasa kecewa sangat tak dapat balik kampung on first eid pun.



Okayla, tak nak cakap banyak-banyak. ni pun memandangkan kena oncall malam ni, kerja malam so lepas setel kerja boleh la geledah blog sekejap muehehe. selamat hari raya , maaf zahir dan batin =)



menu on pagi hari raya, simple sebab mamalong tak balik kampung jugak. tapi alhamdulillah sebab dapat rasa jugak la ketupat rendang bagai even this is my first year being as PERANTAU.



and the most touching thing is, ini raya pertama raya di perantauan, pagi raya tu cousin which is 2 pupu saya bawa saya jumpa adik kepada arwah atok saya. ya Allah, selama 20 tahun hidup ni first time jumpa atok saudara. okayla, memandangkan saya ni cucu yatim piatu, so dapatlah rasa nikmat raya dengan atok saya ni untuk pertama kalinya.

gambar raya dekat kuantan maafler, tak dapat nak up dekat blog ni sebab demi menjaga aurat sepupu sepapat. sebab ada gambar tak bertudung.

petang tu, lepas zohor/jumaat terus drive balik jerantut balik. sebab kena masuk shift petang. sedih ok =(



amekaw, memandangkan inikan raya, petang tu sampai genggeng bertugas ajak pergi beraya rumah kenkawan office. terasi jugak raya saya. walaupun hati jauh nun di besut, terengganu.







ni, part bila dah sampai besut. raya keempat okay. padehal ni firstday kot saya nak beraya di besut, tetapi kengkawan study dulu dah booked awal-awal untuk jenjalan raya.

first stop is, rumah atiqah. which is semuorang berkumpul dekat rumah tikah. menanti saki baki geng geng raya sakan untuk beraya.


selfie. yang gadis gadis tu bakal-bakal guru, bakal bakal penuntut di USM. yang dua jejaka ni, saya aka pekerja sosial dan yang muka terpampang kat depan ni MA Hazazi. bestfriend itew =D



port pertama adalah rumah teacher maznah. sampai jer ajak photoshoot dulu, actually banyak gambar sempat dirakam dslr saya, tapi memandangkan saya nak pendekkan cerita, saya amek mana-mana yang penting sahaja. masa ni mula-mula sampai lepak rumah teacher sambil makan kuih raya, lepastu terus ke anjung bahtera teacher dekat belakang rumah teacher. kitorang raya dengan dughiannnn. subhanallah best sangat.






the next day is, kitorang ke majlis perkahwinan abang batchmates kitorang syazwani yang saya suka panggil aning ahahaha. kat sini lah ramai sikit dapat jumpa tu pun half 1 per 4 pun tak sampai.


on the next day, memang sah sah la mak ajak balik kampung kitorang dekat kuala terengganu. first stop pagi tu rumah makteh tapi tak sempat nak snap gambar, then rumah ayahlong which is near to pantai batu buruk. kemain kau selfie kat tingkat atas rumah ayahlong sambil ditemani angin sepoi-sepoi.
selepas berhari raya di kuala terengganu, sepulangnya dari terengganu, kami dua beradik singgah pula beraya dirumah teacher noormah aka mentor saya semasa study dulu, ataupun blogger SIMPLE@WONDERFULL korang tu.



part yang saya tunggu adalah hari seterusnya iaitu raya di sekolah, walaupun saya ni bukan lagi pelajar sekolah saya cinta mati sama saya punya sekolah. pendek kata kalau balik cuti, memang wajib pergi sekolah sebab nak tengok sekolah.

ni adik lelaki saya yang berbaju koko dan biru tu sepupu saya.



paling sempoi, kawan-kawan saya pun join selfie juga kat bawah ni muehehe =)






gambar bersama guru bahasa melayu tingkatan enam puan mazitah.





yang baju hitam ni adik angkat zaman sekolah dulu, kitorang sesama jadi librarian. yang baru hijau classmates adik saya but we both sangat rapat.




and of course la my favourite teacher is here. aboh. aka cikgu mazlan, cikgu geografi semasa di tingkatan enam. sungguh saya banyak belajar tentang kehidupan sebenar melalui cikgu mazlan.




bestfriend saya, teacher kesayangan . teacher izuani.


dan dekat bawah ni, idola saya. cikgu fariza nurbaya alah blogger guru yang femes tu. dia merupakan cikgu saya.

-
-
-
-
-
last sebelum tamat menulis, nah selfie reramai berlatarkan anak murid. kalau jumpa carilah saya.





thankyou for spending your time read my post. i really appreciate it <3

Sunday, July 12, 2015

BUKAN SENANG NAK HADAPI DUNIA PANCAROBA

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Seorang anak mengadu kepada ibunya tentang kehidupan barunya di tempat kerja.



Dia baru sahaja grad dan bekerja di sebuah syarikat terkemuka ibu kota.

Macam-macam yang dirungutkannya; dari gaji yang sedikit, kerja yang menimbun, gosip rakan-rakan, hinggalah ke kesesakan jalan raya yang dihadapinya setiap pagi...

Ibunya hanya tersenyum, sambil tangannya ligat mengurus dapur manakala anaknya terus duduk bersungut di meja dapur meluahkan perasaan.

Sambil itu ibunya mengambil tiga periuk berisi air dan diletakkan dapur dan didihkan.

"Tolong ambilkan ibu sebatang lobak, sebiji telur dan sesudu serbuk kopi dari rak dapur", kata si ibu kepada anaknya.

Tanpa banyak soal si anak mengambil bahan masakan yang diminta ibunya.

Kemudian si ibu mengambil lobak, telur dan serbuk kopi yang dibawa anaknya ke dalam periuk berasingan yang berisi air yang sedang didihkan tadi.


Selang beberapa minit...

... periuk pertama - lobak yang keras, beransur-ansur menjadi lembut dan lembik.

... periuk kedua - telur yang rapuh dan lebut, menjadi semakin pejal dan keras.

... periuk ketiga - serbuk kopi menghilang dan sebati di dalam air dan mengeluarkan aroma yang harum dan segar.



"Lihat anakku", si ibu memecah hening.

"Air mendidih itu ibarat pancaroba dalam kehidupan ini", si ibu berkias.

"Ketiga-tiga lobak, telur dan kopi menghadapi 'cabaran' dan 'masalah' yang sama, iaitu air yang panas mendidih, tapi kesannya berbeza".

"Lobak asalnya keras dan kuat serta tidak mudah dipatahkan, tapi sekarang ia menjadi lembut dan rapuh sekali.

"Manakala telur yang asalnya rapuh dan cair di dalamnya sekarang bertukar kepada keras dan pejal di dalamnya.

"Manakala kopi pula yang asalnya hanyalak serbuk, telah meresap ke dalam air dan mengubah warna air malah menghasilkan aroma yang enak"

"Mana yang kau pilih, anakku?", duga sang ibu.

Sambil anaknya berfikir, si ibu meneruskan kiasannya

"Ada orang yang seperti lobak. Asalnya seorang yang kuat, tapi apabila mengahadapi cabaran dan pancaroba, dia menjadi semakin lemah dan lembik. Mereka menyerah kalah dengan kehidupan".

"Ada pula orang seperti telur, asalnya seorang yang lemah lemput tetapi apabila berhadapan cabaran demi cabaran hidup, dirinya semakin keras dan kasar. 

"Berbeza pula dengan orang yang seperti kopi. Ketika keadaan menjadi semakin getir dan pancaroba semakin panas, ia menjadi semakin baik malah berjaya menghubah sekelilingnya menjadi lebih baik. Bukan dirinya yang berubah tapi keadaan sekelilingnya yang berubah".

"Nah, sekarang kau pilih sama ada untuk menjadi lobak, telur ataupun kopi.....", si ibu menghabiskan bicara.

SEMOGA CERITA BEGINI DAPAT MEMBERIKAN INSPIRASI KEPADA KITA



Monday, June 22, 2015

PRODUK KESIHATAN DR. R RESOURCES (sec review)



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ni, carl kembali bersua untuk memperkenalkan korang semua dengan produk kesihatan yang dihasilkan oleh KOPERASI DR.R RESOURCES. Dalam erti kata lain update terbaru tentang produk kesihatan DR. R Resources. 


Kalau dulu carl pernah update pasal produk daripada koperasi Doktor R sendiri, hari ni carl update sedikit lagi untuk berkongsi dengan korang semua tentang kebaikan produk Doktor R ini. Memandangkan ada pembaca blog ada yang whatsapp carl menanyakan tentang produk ini, melalui hasil pembacaan mereka terhadap penulisan carl yang dulu "KLIK SINI"  jadi hari ini carl update lagi tentang produk kesihatan terbaru yang dihasilkan oleh Doktor Rais sendiri. 

Selamat membaca, semoga input yang disampaikan didalam entry carl kali ini dapat membantu anda semua. tiada penyakit yang tiada ubat. jadi apa salahnya kita mencuba.

carl dah! anda pula bagaimana?


Okay. 
kalau ada apa-apa pertanyaan berkaitan produk ni , awak boleh :
EMAIL SAYA : tarmiziani95@yahoo.com
whatsapp : 013-6385579


1)       MILAGROS (RM599.90 (500 g) atau RM199 (150 g))



Picture

Milagros adalah minuman berkhasiat yang dirumuskan khas bagi merawat pelbagai jenis penyakit. Milagros mempunyai fungsi-fungsi khas yang tersendiri kepada badan kita iaitu:


1.      Memberi tenaga
-          Fungsi utama Milagros adalah memberi tenaga kepada tubuh badan agar semua proses tubuh akan dapat berjalan dengan lancar. Tenaga yang disalurkan akan dapat menutup kebocoran pada saluran darah yang menjadi punca kepada masalah kencing manis, gastrik dan luka dalaman .Sekiranya kebocoran ditutup,tenaga atau zat-zat makanan akan sampai kepada organ-organ penting seperti pankreas bagi menjalankan fungsinya seperti normal.


2.      Meningkatkan sel antibodi tubuh badan

-          Milagros membantu untuk memperbaiki sistem imuniti dalam badan. Peningkatan sel anti-bodi akan membantu badan kita lebih kuat untuk melawan sebarang jangkitan penyakit. Apabila sel-sel anti-bodi meningkat, virus dalam sel-sel badan kita akan berkurangan. Disebabkan itu, semua kecederaan termasuklah kecederaan dalaman akan sembuh secara semulajadi justeru melindungi badan kita daripada ancaman mana-mana penyakit. Oleh itu,sel-sel kanser yang merebak juga dapat dihalang dan dimusnahkan. Kebiasaan mereka yang mengamalkan Milagros akan kurang risiko mendapat penyakit berjangkit,demam atau penyakit yang disebabkan oleh virus berbahaya.



3.      Mengaktifkan semula sistem saraf dan juga sistem peredaran darah 
Milagros bertindak untuk mengaktifkan semula sistem saraf dalam badan dan saluran darah sekaligus untuk melancarkan sistem pengaliran darah dalam badan manusia. Selain daripada itu, ia turut membantu untuk menghuraikan dan melancarkan saluran darah yang tersumbat seterusnya melancarkan peredaran darah dan menstabilkan denyutan jantung kita. Masalah saluran darah tersumbat boleh menjadi penyebab kepada pelbagai penyakit seperti penyakit jantung dan juga tekanan darah tinggi.

 Sesuai diambil oleh pesakit kencing manis, kanser, darah tinggi,sakit saraf, masalah buah pinggang.Khas untuk semua penyakit. Boleh diminum oleh sesiapa sahaja dari kanak-kanak hingga dewasa.






2)      INTRASITIVO DRINK (RM 549.90 (500 g))

Picture

Fungsi utama Intrasitivo Drink adalah untuk mencuci darah. Minuman ini membantu menyingkirkan toksin dari tubuh atau masalah darah kotor yang menjadi penyebab kepada pelbagai penyakit seperti alergik,buah pinggang.Selain itu, Intrasitivo juga membantu menyingkirkan kolesterol dan lemak yang berlebihan dalam darah. 


Semua bahan tersebut yang tidak diperlukan oleh tubuh akan disingkirkan secara semulajadi (melalui buang air besar dan kecil,peluh). Intrasitivo membantu membuang angin berlebihan dalam badan dan asid urik yang menjadi penyebab kepada penyakit gout. Selain itu lagi, Intrasitivo juga boleh merawat penyakit batu karang kerana minuman ini boleh membantu menyingkirkan batu karang yang berkumpul di dalam pundi hempedu.


Intrasitivo drink membantu suami isteri yang ingin merancang keluarga kerana boleh mencegah kehamilan. Sesuai diambil oleh mereka yang ingin kurangkan berat badan dan mendapat berat badan mengikut BMI. Disyorkan untuk penghidap gout,batu karang, berat badan berlebihan,alergik,buasir.






3)       SINUSCILTY (RM 149.00 (150 g))

Picture

Sinuscilty diformulasikan khusus bagi mengatasi masalah ulu hati. Ia bertindak dengan memecahkan kahak dan lendir yang berkumpul pada ulu hati. Selain itu, Sinuscilty juga boleh merawat penyakit resdung yang biasa hinggalah resdung yang teruk . Sinuscilty juga berfungsi bagi merawat masalah paru-paru berair kerana ia bertindak dengan mengeringkan lebihan cecair di dalam paru-paru. 


Sinuscilty juga boleh membantu menyelesaikan masalah berdengkur dan penyakit asma dengan menyingkirkan semua lendir yang menyumbat dalam saluran pernafasan. Seterusnya membantu sistem pernafasan agar lebih lancar dan teratur.


Permulaan pengambilan Sinuscilty ini,kahak dan lendir akan keluar lebih banyak daripada biasa sehingga habis. Disyorkan untuk mereka yang menghidap resdung,asma, paru-paru berair, masalah berdengkur,masalah ulu hati. Boleh diambil oleh kanak-kanak hinggalah warga tua.







4)       FEMININ (RM949.00)

Picture


Produk ini dihasilkan untuk membantu para wanita bagi menguatkan otot-otot serviks.

 Membantu menstabilkan hormon wanita,membantu mengawal emosi dan mengurangkan jerawat.


Juga berupaya untuk mengawal tempoh pusingan haid serta mengurangkan kesakitan abdomen ketika haid (senggugut) dan melancarkan pengeluaran darah haid.

Ia sangat sesuai bagi pasangan yang inginkan cahaya mata kerana ia membantu memulihkan ovari yang bengkak atau kecut.

Pada yang sama, ia juga bertindak meningkatkan tenaga dalaman wanita serta membantu mengaktifkan sistem saraf dan melancarkan pengaliran darah.

disyorkan untuk wanita yang mengalami masalah kitaran haid,senggugut, sukar mengandung, sakit pinggang, lemah 







5)       MASKULIN (RM 849.00)

Picture

Khusus bg menjaga dalaman lelaki. Dirumus khas untuk membantu kaum lelaki mengaktifkan dan mengawal saiz prostat yang bengkak dan berupaya untuk melancarkan pengaliran darah pada zakar dan keseluruhan anggota badan.

Sangat sesuai bagi pasangan yang inginkan cahaya mata. Ia dapat membantu memekatkan air mani serta dapat melambatkan tempoh ejakulasi(pengeluaran air mani).


Juga berkesan untuk melancarkan peredaran darah dalam badan bagi mengembalikan fungsi-fungsi organ dalaman.

Ia bertindak meningkatkan tenaga dalaman lelaki dan turut membantu mengaktifkan sistem saraf.


Disyorkan untuk lelaki yang mengalami masalah prostat, air main cair,uluran, sakit pinggang,lemah anggota badan, lemah tenaga dalaman, masalah sistem saraf, dan kelesuan.




set-set diatas adalah bagus , untuk mereka yang mengalami masalah yang dinyatakan .
untuk melihat testimoni pesakit , rujuk sini 

place your order now : tarmiziani95@yahoo.com / 013-6385579
saya akan guide awak-awak secara sihat , inshaALLAH dengan izin ALLAH , semuanya akan sembuh . belum cuba belum tahu kan ? 


Saturday, June 20, 2015

CERITA RAMADHAN sebagai BUJANG.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.

Salam sejahtera semuanya.

Maaf, terlalu lama saya menghilangkan diri dari dunia blog, bukan apa membawa diri jauh ke negeri orang. cewahhhh. padehal lately, saya agak sibuk dengan urusan kerja yang banyak sangat, kursus sana sini sampai sempat blogwalking ke blog orang tetapi tidak sempat untuk mengupdate blog sendiri.


First reason kenapa tak update blog is, saya tak ada kemudahan komputer riba, which is saya terpaksa menghantar komputer riba saya ke kampung untuk kegunaan adik bongsu, memandangkan komputer riba miliknya rosak. abang mithali okay =) so, terpaksalah bw ke blog orang pakai tablet saja.

Okay cerita ramadhan saya, untuk pertama kali selama 20 tahun ini kali pertama saya berpuasa jauh dari bonda saya. Bonda kemain lagi menangis bagai, HAHAHAHA. tapi saya tahu, tangisan itu tangisan kerisauan, tiap kali call tiap kali dia nangis.


Saya sendiri pun, agak janggal dengan tahun pertama berpuasa di perantauan tanpa ibubapa. Sedih okay, duduk di tempat orang dah takda dah orang nak sediakan juadah berbuka, dah takda dah orang nak kejut sahur.


Kalau dulu, sehari puasa dapat seringgit okay =D Upah ! mueehehhe
tapi sekarang rasa tak best, bukan tak best berpuasa. puasa sangat best cuma PERASAAN tu lain sikit kali ni. saya sendiri pun tak tahu nak cakap acane. tapi memang lain ah. sumpah cakap lain.

20 tahun umur, tak pernah lagi jauh dengan mak. orang lain lepas spm berdesup keluar pergi jauh jauh, macam saya dapat offer u lepas spm tak pergi tapi masuk form6 konon nak dekat dengan mak, last last dapat kerja amekaw hantar jauh okay.


Sekian lah. salam ramadhan dari saya. apapun, selamat berpuasa ya semua pembaca setia blog ni =)


Ikan tongkol masak kicap bujang, lauk pertama sahur. ditambah dengan lauk lauk lain.



 Ayam percik versi temerloh, rasa dia tak sedap tapi saya tetap sukakan ayam percik mak saya yang kuah lemak tu =)




 Daging goreng versi bujang =D



 Maggi special dari air tangan abang saya, masa tu lepak dekat rumah dia. okay pukul 12 malam masak maggi okay kuikuikui =)



 kuih lopez. hahahaha macam nama orang putih lopez. ni first time makan muehehehehe =)

selamat bersahur semua. semoga puasa tahun ni lebih baik dari tahun sebelumnya. salam sayang.
xoxo : carllesmana



Thursday, April 9, 2015

REVIEW : Z' RICH PERFUMES

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai korang semua, malam ni aku nak kongsikan dekat korang satu jenama perfumes yang wangi gilaaaa. eh tak gilaaa tapi memang wangi. Actually, kawan office yang memperkenalkan jenama perfumes ni dekat aku. 


Sebab aku dipostingkan di Jerantut, jadi tak salah kiranya aku review produk ni sebab aku kenal prefumes ni pun di pahang ni. Anyway kawan-kawan office banyak dah perkatakan pasal perfumes ni. tapi selama ni buat donno jer. kebetulan hari tu off, akak office ajak teman pergi kedai perfumes ni yang terletak dekat jerantut, dekat negeri korang aku tak pasti pulak kat mana. tapi boleh rujuk link blog dekat bawah. bau perfumes dia perghh menawan.


Aku ni susah sangat nak bagi kepercayaan pada perfumes, sebab aku anti gila dengan perfumes yang bau dia kuat gila lepastu busuk. So untuk budak 20tahun macam aku ni, aku cadang Z'RICH PERFUMES untuk korang. aku prefer salah satu jenama dari produk Z'RICH ni. dia banyak jenis tau. kauorang boleh refer blog khas perfumes tersebut di link tertera dekat bawah.



Aku masa pergi kedai perfumes ni, aku beli jugak satu untuk test pada permulaanya,(konon nak tengok jer akak office beli) tapi terbeli jugak, aku prefer jenama DUNHILL from Z'RICH PERFUMES, okayla sumpah cakap bau dia wangi aaaa untuk title bernama lelaki, korang kena try gak. banyak jugak aku try perfumes sebelum ni, betul aaaa kata akak offices aku, perfumes ni memang wangi. dahla tak mahal, wangi pulak tu. save budget iols =) untuk wanita-wanit yang suka wangi, tak salah korang try macam-macam perfumes ada. perfumes untuk kereta pun ada taw.


Sebelum ni perfumes aku DUNHILL DESIRES FOR MEN tu takpun beli dashing dekat pasaraya, takpun aku kalau dekat rumah semata-mata nak menjimatkan perfumes masa zaman sekolah dulu aaaa aku selalu pagi-pagi masuk bilik adik aku rembat dia punya perfumes. so kejam! =) so tak sangka bila dah kerja ni, jumpa pulak perfumes yang wangi. Terima kasih akak pejabat kenalkan saya dengan perfumes ni, and terima kasih jugak dekat akak kedai perfumes tu, layanan tiptop 100%. sebab akak layan saya baik, saya review produk akak malam ni hehehe.


sebabkan pergi kedai ni dengan kawan office jadi seganlah deknon nak interview kakak ni pasal pefumes ni, kalau dengan geng blogger. baru best. so gambar pun amek pakai kamera handphone jer =).


LOKASI BAGI ORANG PAHANG AKA JERANTUT : Z'RICH PERFUMES klik link.


 perfumes untuk kereta atau rumah, usually kalau perfumes macam ni aku beli letak dekat airconds, lupa pulak nak beli, tapi bau dia best gilaaaa. aku cadangkan warna hijau.




























terima kasih kak, bagi saya layanan baik, siap suggest perfumes mana wangi untuk saya muehehehe =)




gambar dekat bawah ni perfumes saya punya eh. sebab saya suka spray perfumes, tak suka perfumes yang kena roll tu. tak best hahaha =) untuk z'rich perfumes ni, saiz dia kecil molek sebab usually aku lupa nak pakai perfumes tiap kali pergi offices, so aku letak siap-siap dalam beg pejabat aku. kan senang =D


sekian. mekacehhhh baca.

Tuesday, April 7, 2015

GORENG PISANG CHEESE | PISANG GORENG CHEESE

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Assalamualaikumwarahmatullah.

Lama gilaaaa (buat bunyi) tak update blog picisan ni. Alhamdulillah malam ni diberi kerajinan nak update. Okay, malam ni aku nak share dekat korang resipi pisang goreng cheese yang femes amous aritu. 


Entri ni sepatutnya bulan lepas lagi aku update tapi tup tup sehari demi sehari dah masuk april dah. aku kenal rasa pisang goreng cheese ni pun kes orang yang bawakkan. btw aku kerja dengan social department bahagian warga emas, ada lah satu hari tu.ceritanya begini =D


masa aku outstation dengan aku punya staffnurse, driver kitorang bawak singgah dekat satu gerai pisang cheese ni, sumpah aku makan aku rasa loya nak keluar balik. oh okay aku tak nak mention gerai tu, tak baik canang rezeki orang. hahaha . oh okay, dia punya pisang cheese tu kan dia letak betul betul cheese lepastu coklat cair. sumpah tak sedap! aku rather makan gorengs pisang dengan sos. hahahaha


so, satu hari ni lepas aku habis kursus dekat kuantan, aku balik rumah maklong aku. dalam perjalanan amek sepupu aku, aku cakap maklong nak goreng pisang cheese, maklong cakap takyah beli. dia suruh sepupu aku tu buat sendiri, katadia lagi best. hahaha

oh okay nah menu. anyway goreng pisang yang aku dengan sepupu aku buat bapak aaaa best. pakai campak-campak je deknon oi. selamat mencuba eh.



BAHAN-BAHAN UNTUK PISANG GORENG

(i)  Sesikat Pisang (entah nama pisang tu aku tak tahu, yang aku tahu pisang)
(ii) Menu asal sepatutnya = 4 sudu besar tepung gandum 2 sudu besar tepung beras sebiji telur
tapi aku prefer guna tepung goreng ayam adabi sebab nak senang =) malastahapnanhadoooo.
(iii) sepotong kecik butter
(iv) secubit garam
(v) minyak masak secukupnya untuk mengoreng

BAHAN-BAHAN UNTUK TOPING

Keju cheddar(diparut)
1/3 tin susu pekat manis
satu sudu kecil butter

CARA-CARA

1. Tepung gandum dan tepung beras, dicampur dalam satu bekas bubuh air dan telur serta perwarna kuning. (Sesiapa yang tak suka pakai pewarna boleh juga guna serbuk kunyit), 
Masukkan sesudu butter didalam bancuhan tepung tadi serta sedikit garam.

2. Masukkan pisang ke dalam bancuhan tepung, dan goreng seperti biasa, serta toskan.(deep fry).

3.  Di dalam kuali yang lain bubuh sedikit butter, masukkan sedikit saja keju yang telah diparut dan sedikit susu pekat manis.


4. Siap untuk dihidang dengan ditabur parutan keju di atas pisang goreng.


 Pergi kedai beli pisang, kedai tutup hahahahahahahaha
pisang tu ala-ala macam ni, alah pisang yang boleh buat goreng pisang aaaaaa. hehe



Siat-siat kerat 14 pisang tu, eh tak =P. Potong dua bahagian setiap satu pisang. eh lupa penjodoh bilangan bagi pisang ekeke.



 Kacau tepung yang jenis aku mention dekat atas tu, macam aku gunakan tepung goreng adabi tu. kacau sampai rasa best gitu.




 tak cukup? tambah kasi cukup. biar ngam dengan kita punya pisang tu nanti.




 Celupkan pisang tadi ke dalam tepung yang dah kita kacau tu. erkk? kacau eh. aku tak tahu apa nama saintifik kacau hahaha.




Panaskan kuali, lepastu masukkan minyak. masuk macam mana nak menggoreng something tu.





 nampaknya pisang pun sudah digoreng, jadi kita ke next step iaitu topping!

|
|
|
|
|
|
|
|





UNTUK TOPPING.
panaskan another kuali, lepastu masukkan buttercups tu. tambah selagi rasa tak cukup. kacau bagi cair and melting gitu.. lepastu tambah susu pekat manis and kacau biar nampak perghhh.

rujuk gambar bawah k. sebab aku tak reti nak describe. maybe kau orang boleh faham sebab gambar dah letak ikut susunan ni.



 k. faham tak? aku potong 1/3 dari butter ni sebab nak kasi banyak sikit.





 then, tambah susu pekat. so jadi macam ni.




 pisang yang telah digoreng tadi sejatkan dalam bakul berlampikkan tisu. tunggu hingga minyak hilang.

sediakan pinggan.

letak macam gambar kat bawah. maaf deco tak cantik langsung. sebab sekali goreng sekali makan. well aku kan ?

ni pisang yang lepas goreng susun dalam pinggan, lepastu letak topping tadi tambah cheese parut. perghh. aku ingat lagi rasa tak sedap cheese parut dengan coklat cair. sumpah tekak aku takleh terima, tekak engkorang lain citer aaaa.





then ini keputusannya! selamat mencuba. last gambar amek dengan handphone. tak cantik aaaaa.





selamat mencuba, terima kasih sudi baca.