Thursday, June 30, 2016

Cara Pembayaran Yuran PJJ USM Secara Online

Hari ni carl nak share cara macam mana nak Bayar Yuran PJJ USM Secara Online.
Memandangkan ada yang pm carl tanya, carl sendiri pun baru tahun ni nak start pjj usm nya, so based on rujukan pada sahabat-sahabat blogger lain. Okay hari ni carl share cara dengan korang ya.


First thing first, untuk entry kali ni carl fokuskan kepada rakan-rakan yang baru nak daftar PJJ USM, kepada yang tak daftar pun boleh jugak baca mana tau satu hari terdetik nak futher study di USM jugak korang tak kalut dah. 


Yuran pjj bagi kos sains kemasyarakatan seperti carl adalah sebanyak RM1611.00 untuk satu sidang. Dan yuran tahunan adalah sebanyak RM1231.00 (YURAN BERULANG). So kali ni carl wakilkan diri carl untuk demo secara manual di blog carl cemana cara nak bayar yuran.


Untuk PJJ USM 2016/2017, yuran harus dibayar sebelum 15 Julai 2016. Harap alert la ya, jangan sampai kena kompaun pulak. haha. Yuran pendaftaran adalah sebanyak RM1611 ringgit ni boleh dibayar dua kali, iaitu sebanyak RM995.50 WAJIB dibayar sebelum 15 Julai dan baki selebihnya pembayaran boleh dibuat semasa hari pendaftaran.


Macam carl sendiri, carl setel pembayaran yang wajib tu dulu, yang baki see you on this coming august. HAHAHA

Okay let's get start it.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okay kat bawah ni Jadual Yuran PJJ USM.




First sekali korang kena pergi ke web


Lepastu korang pilih Kampus Induk (Pulau Pinang) seperti anak panah tertera.
klik : Kampus Induk

Lepastu klik : Pelajar Jarak Jauh (Ijazah Pertama)




Lepastu korang isi form yang disediakan.
*Nombor Bil/ Invois : Korang letak no kad matrik korang etc JK dot dot dot atau NO. Kad Pengenalan korang. macam carl, carl letak no kad matrik la ops matrik eh? okay okay kad pelajar. Kalau tak tahu no kad pelajar korang? Refer balik surat tawaran mula-mula Pihak USM bagi dekat kita tu yang menyatakan kita ditawarkan belajar tu.


Dah setel isi semua, next kita ke site ini. Korang kena pilih yang AKAUN SIMPANAN/SEMASA, sebab kalau nak buat pembayaran melalui FPX seperti carl kena klik akaun simpanan/semasa. BUKAN kad kredit okay. (lupa nak anak panahkan ke akaun simpanan) sorry.



 Then kita akan direct dibawa ke site ni, cewah macam bawak keta u. hahaha okay okay, dia akan refer kita untuk pilih bank mana yang kita nak buat payment. macam carl, carl guna CIMB Clicks. lepastu JANGAN LUPA isi alamat email dekat bawah tu ya, senang nanti ada email menyatakan status pembayaran kita diterima atau tak OKAY.


 Lepastu tekan PAY USING FPX. then dia akan directkan kita ke bank mana-mana yang kita pilih untuk payment tadi.

****
Macam carl, lepas pilih FPX carl didirectkan ke cimb clicks lepastu site tu refer carl ke akaun carl, masukkan kod TAC lepastu complete.




 lepastu jangan lupa tekan CLIK HERE TO COMPLETE YOUR TRANSACTION sebab nak siap dah pembayaran kita neh. hahaha



Last sekali setel pembayaran, and dipaparkan BUKTI PEMBAYARAN, jangan lupa simpan atau print transaksi ni, mana tahu satu hari memerlukan contohnya, orang kata kita tak bayar ke apa ke, NAHHHHH AKU ADA BUKTI PEMBAYARAN, gitewww hahaha.

Okay, sekian. 
terima kasih sudi luangkan masa baca cara pembayaran yuran pjj usm ni haha. sekadar berkongsi.
nak tanya apa-apa boleh tengok komen carl di STUDENT ADMISSION USM, takpun pm akaun facebook TARMIZIANI MOHD NOR


Sebarang permasalahan tentang apa-apa , boleh pm carl takpun refer facebook STUDENT ADMISSION USM. kat situ, kita sama-sama membantu. yehew.

Saturday, June 25, 2016

BUNNYSTER CAFE ( PART 1)


Assalamualaikum and hyeeeeee kepada pembaca setia serta sahabat-sahabat blogger.
Lama sungguh menyepi dari dunia penulisan.

Hari ni carl nak buat blog review tentang satu cafe memang menjadi salah satu cafe kegemaran carl sepanjang berada di terengganu. Memandangkan sekarang carl bekerja di negeri pahang, jadi apabila carl pulang ke kampung di besut, cafe ni menjadi port untuk meluangkan masa carl bersama family. Disamping harga yang berpatutan, menu yang disediakan sangat sedap  ! thumbs up lah gitew.

Okay let's start it.
Actually cafe ni menyediakan menu menu ala hipster. Carl nak describe panjang-panjang pun tak reti sangat, memandangkan carl selalu pergi untuk bersantap di cafe ini (ayat alaaa raja gitew) jadi carl share dengan korang menu menu yang ada di BUNNY STER CAFE ni.

Untuk part kali ni. Carl directkan kepada gambar which is gambar dari Akaun Facebook milik BUNNY STER CAFE sendiri bagi entri part 1, dan akan disusulkan dengan part 2 gambar daripada carl sendiri. Based on pengetahuan carl, cafe bunny ster ini diusahakan oleh sepasang sejoli dua cinta gitew, Puan Shira Aseth dan Suami beliau Encik Aseth Shira.


So, if korang bercuti ke terengganu ke, ke pulau perhentian besut ke, ke mana-manalah di terengganu boleh la singgah santai-santai di cafe ni. Nak buat birthday party pun boleh.

Lokasi : 
Bunny'ster Cafe
FACEBOOK : BUNNYSTER (klik pada link)
INSTAGRAM : @bunnystercafe
ALAMAT : 829-B Jalan Khejing Kg tok has, Bukit Puteri Jertih
Waze : BUNNYSTER CAFE
Untuk tempahan :09-690 4740

Untuk entri kali ni, carl share sedikit gambar sebagai pencerahan tentang BunnySterCafe ni, untuk gambar atau menu lanjut korang boleh refer instagram @bunnystercafe dan terjah akaun facebook mereka. Carl sendiri pun tak leh tahan jugak tengok gambar gambar ni, mahu meroyan gamaknyaaaa teringat kesedapan menu menu di cafe ni.


Firstly korang masuk ke cafe ni, korang akan dapat tengok view wall yang cantik amatttt ini.


Okay, carl letak sekali gambar owner, puan shira yang berbaju hitam bertudung biru sambil dukung putera bunny beliau.




kat cafe ni, korang boleh dapatkan pelbagai jenis dessert yang marbeles gitew.



Beef steak bunny.



Lamp Chop sedap !



Wafer Ice Cream Chip : RM6.00



Classic Magnum : RM7.00







Chicken Chop Blackpepper : RM7.00












Injection Hot Chocolate : RM4.00


Untuk kategori kek pula, mereka menyediakan kek kek seperti dibawah, btw ni gambar carl tak letak semua k, korang kena terjah sendiri cafe ni kalau nak pekena kek kek yang superb gitew.

Mille Crepe Cake : RM8.00












Sekian terima kasih. thankyou for spend your time enjoying my reading.


Wednesday, June 15, 2016

Semakan Keputusan PJJ USM Sidang Akademik 2016/2017

Assalamualaikum

First of all hye semua, lama tak bersua.
Semakan keputusan pjj usm sidang akademik 2016/2017.

By the way, saya salah seorang bakal pelajar yang akan menyambung pelajaran di USM, as a pjj student at this 21year old. Dulu share zaman-zaman first masuk kerja in 2014 masa stpm, berehat setahun di tahun 2015 daripada sesi pembelajaran. Alhamdulillah, 2016 baru berkesempatan untuk sambung belajar balik.

Actually semakan ni dah boleh dibuat since 26 May 2016 lagi. memandangkan sesiapa yang ada apply untuk PJJ pada awal januari haritu bolehlah membuat semakan di
https://pohon.usm.my/ppjj/ 

anda hanya perlu masukkan numeric number aka kad pengenalan atau no polis / tentera.
Semoga berjaya. Kepada yang dapat Tahniah diucapkan, manakala yang gagal jangan mengalah tahun depan apply lagi.

nak senang? klik sahaja pada gambar untuk semakan.



thankyou for reading